آموزش تابع sln در اکسل
تابع sln در اکسل چیست و چه کاربردی دارد؟ هر کسی مدت زمانی کوتاه در زمینه حسابداری و مالی فعالیت کرده باشد، از کاربرد فراوان اکسل در این حوزه آگاهی دارد. نقش اکسل در انجام امور حسابداری آنقدر زیاد است که تسلط بر آن یکی از مهارتهای لازم هر حسابدار و مدیر مالی موفق به حساب میآید. حتی برخی از حسابداران در مورد بنگاههای اقتصادی کوچکتر، به جای استفاده از نرمافزارهای معروف حسابداری چون هلو، همکاران سیستم و غیره، خودشان به طراحی سیستم حسابداری با استفاده از اکسل و اکسس میپردازند.
در اکسل توابعی تحت عنوان توابع مالی وجود دارد که انجام فرآیندهای حسابداری را بسیار ساده میکند. این توابع که برای انجام امور مالی و حسابداری طراحی شدهاند، حسابداران را از فرمولنویسی برای انجام برخی از محاسبات مالی بینیاز میکنند. تابع sln یکی از این توابع مالی اکسل است که برای محاسبه استهلاک دارایی به روش خط مستقیم کاربرد دارد. در این مطلب از مکتب خونه به آموزش تابع sln در اکسل خواهیم پرداخت اما پیش از این موضوع باید با مفاهیمی مثل استهلاک دارایی، استهلاک انباشته، عوامل موثر در محاسبه هزینه استهلاک، روشهای محاسبه استهلاک و غیره آشنا شویم. پس با ما همراه باشید.
مفهوم استهلاک و استهلاک انباشته چیست؟
مفهوم استهلاک برای رعایت یکی از اصول اساسی حسابداری تعریف شده است. اگر در حوزه حسابداری فعالیت کرده باشید، حتما با اصلی به نام تطابق آشنا هستید. اصل تطابق به این موضوع اشاره دارد که درآمدها و هزینههای یک سال مالی باید با هم سنجیده شود و در نتیجه آن سود یا زیان شرکت محاسبه شود. برای درک بهتر مفهوم اصل تطابق به این مثال دقت کنید.
فرض کنیم شما شرکتی بازرگانی دارید و ۱۰۰ عدد از کالای الف را در طول سال با بهای تمام شده ۱۰۰ ریال خریداری کردهاید و تا پایان سال ۶۰ عدد از این کالا را با بهای ۱۲۰ ریال فروختهاید. میزان سود شما چقدر خواهد بود؟ اگر جواب شما ۲۰ ریال است یعنی به اصل تطابق دقت نکردهاید. درآمد شما (۱۲۰ ریال) ناشی از فروش تنها ۶۰ عدد از کالای الف است. پس باید هزینه مربوط به این ۶۰ کالا را به عنوان هزینه از درآمد خود کم کنید تا سود شما محاسبه گردد. به عبارت دیگر شما امسال ۶٫ ریال هزینه کردهاید و مابقی هزینه خرید شما (۴۰ریال) باید به عنوان موجودی کالا شناسایی شود. پس سود شما برابر است با:
120 – 60 = 60
حالا سراغ مفهوم استهلاک میرویم. استهلاک در مورد داراییهای ثابت مطرح میشود. فرض کنید شما برای کارگاه تولیدی خود در سال 1397 دستگاهی به قیمت پنج میلیون ریال خریدهاید و عمر مفید این دستگاه پنج سال است. یعنی ما در سال 1402 باید دستگاهی جدید بخریم.
حال اگر ما هزینه خرید دستگاه را به طور کامل به عنوان هزینه سال 1397 در نظر بگیریم اصل تطابق را رعایت نکردهایم. به عبارت دیگر منافع دستگاه به سالهای 1397 ، 1398، 1399 ، 1400 و 1401 اختصاص یافته، پس هزینه خرید آن هم باید میان این سالها تقسیم شود.
محاسبه استهلاک راهی است که ما به وسیله آن هزینه خرید را میان سالهای عمر مفید دارایی تقسیم میکنیم.
استهلاک انباشته هم نشان میدهد که چقدر از دارایی تا به حال مستهلک شده. برای مثال فرض کنید هزینه استهلاک دستگاه بالا (نحوه محاسبه استهلاک را بعدتر با هم مرور میکنیم) در هر سال یک میلیون ریال باشد. استهلاک انباشته ما در سال 1400 برابر سه میلیون ریال (جمع هزینه استهلاک سه سال 1397، 1398 و 1399) خواهد بود. یعنی دستگاه ما تا به حال به اندازه سه میلیون ریال مستهلک شده و ارزش فعلی آن برابر با دو میلیون ریال است.
پیشنهاد مطالعه: آموزش تابع min در اکسل
روش محاسبه استهلاک
برای محاسبه استهلاک روشهای متفاوتی وجود دارد و حتی گاهی ممکن است برای محاسبه هزینه استهلاک نیازمند خلق روشی جدید باشیم. مثلاً استهلاک بر اساس تعداد ساعات کار دستگاه در طول سال. هر یک از این روشها هم فرمول استهلاک مختص خود را دارند. اما روشهای معروف محاسبه هزینه استهلاک عبارتند از:
روش خط مستقیم
این روش بهای دارایی را به صورت مساوی میان سالهای عمر مفید آن تقسیم میکند. فرمول روش خط مستقیم عبارت از حاصل تقسیم بهای دارایی بر عمر مفید است. مثلا هزینه استهلاک دارایی با بهای تمام شده پنج میلیون ریال، بدون بهای اسقاط (در بخش بعد به مفهوم بهای اسقاط خواهیم پرداخت) و عمر مفید پنج سال به صورت زیر محاسبه میشود.
هزینه استهلاک هر سال = 5.000.000 ÷ 5 = 1.000.000
روش مانده نزولی
روش مانده نزولی برای داراییهایی استفاده میشود که منافع آنها بیشتر در سالهای ابتدایی کارکردشان مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارت دیگر این روش هزینه استهلاک را در سالهای ابتدایی بالا برده و در سالهای پایانی کاهش میدهد.
فرمول این روش به شکل زیر است:
هزینه استهلاک = (بهای دارایی – استهلاک انباشته)* نرخ نزولی
نرخ در این روش معکوس عمر مفید است. برای مثال اگر عمر مفید پنج سال باشد نرخ مساوی است با :
1 ÷ 5 = 0.2 = 20%
روش مانده نزولی مضاعف
فرمول مانند روش نزولی است اما در این روش تنها نرخ نزولی در دو ضرب میشود.
روش مجموع سنوات:
این روش هم هزینه استهلاک در سالهای ابتدایی را افزایش داده و هزینه استهلاک سالهای پایانی را کاهش میدهد.
فرمول این روش به شکل زیر است.
هزینه استهلاک= (بهای دارایی * عمر مفید باقیمانده) ÷ مجموع سنوات
مجموع سنوات دارایی با عمر مفید پنج سال برابر
5+4+3+2+1=15
عوامل موثر در محاسبه استهلاک
در محاسبه استهلاک در تمام روشها، سه عنصر اساسی نقش دارند.
- بهای تمام شده دارایی
- عمر مفید دارایی
- ارزش اسقاط دارایی
ارزش اسقاط دارایی به معنای درآمدی است که ما از فروش دارایی بعد از طی شدن عمر مفید آن کسب میکنیم.
آموزش توابع استهلاک در اکسل
پیشتر هم به این موضوع اشاره کردیم که اکسل توابعی تحت عنوان توابع مالی دارد. توابعی که به وسیله آنها میتوان استهلاک را به شیوههای مختلف محاسبه نمود، توابع استهلاک نامیده میشوند. البته دامنه توابع مالی اکسل بسیار گستردهتر از توابع استهلاک است. مثلا تابع pmt در اکسل برای محاسبه ارزش فعلی و آتی و محاسبه اقساط وام و اصل و سود آن اختصاص دارد.
از جمله توابع استهلاک پرکاربرد میتوان به توابع زیر اشاره کرد:
تابع db در اکسل
تابع db در اکسل برای محاسبه استهلاک به روش مانده نزولی مورد استفاده قرار میگیرد و شامل پنج آرگومان است.
تابع syd در اکسل
یکی دیگر از توابع محاسبه استهلاک در اکسل، تابع syd است که محاسبه استهلاک را به روش مجموع سنوات انجام میدهد.
محاسبه استهلاک به روش vdb در اکسل
همان طور که احتمالا از اسم این تابع حدس میزنید، این تابع از روش نزولی اما به صورت مضاعف برای محاسبه استهلاک استفاده میکند.
تابع SLN یا خط مستقیم چیست؟
تابع sln در اکسل محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم را انجام میدهد. ما در ادامه این مطلب به آموزش تابع sln در اکسل خواهیم پرداخت. سایر توابع استهلاک در اکسل به صورت جداگانه در مکتب خونه توضیح داده خواهند شد.
تابع SLN در اکسل برای محاسبه استهلاک داراییها به روش خط مستقیم استفاده میشود. در این روش، فرض بر این است که دارایی در طول عمر مفید خود به طور مساوی مستهلک میشود. به عبارت دیگر، میزان استهلاک در هر دوره (معمولاً سالانه) ثابت است. این روش محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم در اکسل بسیار ساده و رایج است و در حسابداری برای محاسبه کاهش ارزش داراییها در طول زمان مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه میتوان از تابع استهلاک SLN در اکسل استفاده کرد؟
برای استفاده از تابع SLN در اکسل، باید سه آرگومان را به آن بدهید:
cost
: بهای تمام شده یا قیمت اولیه دارایی.salvage
: ارزش اسقاط یا ارزش باقیمانده دارایی در پایان عمر مفید آن.life
: عمر مفید دارایی به تعداد دورهها (معمولاً سالها).
فرمول تابع SLN به شکل زیر است:
SLN(cost, salvage, life)
به عنوان مثال، اگر بهای تمام شده یک دارایی ۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان، ارزش اسقاط آن ۵۰۰,۰۰۰ تومان و عمر مفید آن ۵ سال باشد، فرمول به شکل زیر خواهد بود:
=SLN(5000000, 500000, 5)
این فرمول مقدار استهلاک سالانه دارایی را محاسبه میکند که در این مثال ۹۰۰,۰۰۰ تومان خواهد بود.
چند نکته در مورد عملکرد استهلاک SLN
در استفاده از تابع sln در اکسل و محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم در اکسل به نکات زیر توجه داشته باشید:
- تابع SLN فقط مقدار استهلاک در هر دوره را محاسبه میکند. برای محاسبه ارزش دفتری دارایی در هر دوره، باید مقدار استهلاک محاسبه شده را از بهای تمام شده دارایی کم کنید.
- واحد پولی آرگومانهای
cost
وsalvage
باید یکسان باشد. - واحد زمانی آرگومان
life
باید با دورهای که میخواهید استهلاک را برای آن محاسبه کنید، مطابقت داشته باشد. اگر استهلاک ماهانه میخواهید، باید عمر مفید را به ماه وارد کنید. - اگر مقدار
salvage
بیشتر ازcost
باشد، تابع SLN مقدار ۰ را برمیگرداند، زیرا استهلاکی وجود نخواهد داشت.
مثال از تابع SLN
فرض کنید یک شرکت، دستگاهی به قیمت ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان خریداری کرده است. ارزش اسقاط این دستگاه در پایان عمر مفید آن ۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان تخمین زده میشود و عمر مفید آن ۵ سال است. برای محاسبه استهلاک سالانه این دستگاه با استفاده از تابع sln در اکسل، از فرمول زیر استفاده میکنیم:
=SLN(10000000, 1000000, 5)
نتیجه این فرمول ۱,۸۰۰,۰۰۰ تومان خواهد بود که نشاندهنده میزان استهلاک سالانه دستگاه است. این مثال به خوبی کاربرد تابع sln در اکسل و نحوه محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم در اکسل را نشان میدهد.
پیشنهاد مطالعه: نحوه محاسبه قسط با تابع PPMT در اکسل
اهمیت یادگیری تابع sln در اکسل
تا اینجای مطلب با مفهوم استهلاک و اهمیت آن آشنا شدیم و دیدیم که در صورت رعایت نکردن و محاسبه نادرست استهلاک، یکی از اصول اساسی حسابداری، یعنی اصل تطابق، زیر پا گذاشته خواهد شد. پیشتر هم راجع به نقش مهم اکسل در انجام عملیات حسابداری صحبت کردیم و گفتیم که تسلط بر اکسل یکی از ویژگیهای اصلی حسابداری حرفهای است. اگرچه عدهای به دنبال دانلود فایل رایگان محاسبه استهلاک هستند اما حقیقت این است که یادگیری مفهوم و توابع مربوط به استهلاک در اکسل، بسیار مفیدتر خواهد بود. به عبارت سادهتر با این کار شما به جای خریدن ماهی، ماهیگیری را یاد میگیرید.
اما برسیم به تابع sln در اکسل. اهمیت تابع sln در اکسل از باقی توابع استهلاک بیشتر است و علت این موضوع هم این است که طبق استانداردهای حسابداری رسمی کشور، تنها روش مورد قبول برای محاسبه استهلاک، روش خط مستقیم است و تابع sln در اکسل، محاسبه استهلاک را به روش خط مستقیم انجام میدهد.
نحوه کار تابع sln در اکسل
تابع sln محاسبه استهلاک را به روش خط مستقیم انجام میدهد.پیش از این با فرمول روش خط مستقیم آشنا شدیم. این فرمول به شکل زیر نوشته میشود.
استهلاک به روش خط مستقیم= (بهای دارایی – ارزش اسقاط) ÷ عمر مفید
تابع sln در اکسل سه عامل اصلی را یعنی
- بهای تمام شده دارایی
- ارزش اسقاط
- عمر مفید دارایی
از شما دریافت کرده و هزینه استهلاک را به شما نمایش میدهد.
آرگومانهای تابع sln در اکسل
تابع sln در اکسل سه آرگومان اصلی دارد که حتما حدس میزنید که هر کدام به یکی از عناصر اصلی فرمول محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم مربوط میشوند.
تابع sln در اکسل به شکل زیر نوشته داده خواهد شد:
=Sln ( cos, salvage, life)
آرگومان cost به بهای تمام شده دارایی، آرگومان salvage به ارزش اسقاط دارایی و آرگومان life به عمر مفید دارایی مربوط میشوند.
مثال: محاسبه استهلاک دارایی با بهای تمام شده 5.500.000 و ارزش اسقاط 500.000 و عمر مفید 5 سال با تابع sln در اکسل.
=Sln ( 5500000,500000,5)
آموزش اکسل با مکتب خونه
اکسل یکی از پرکاربردترین نرمافزارها به خصوص در حوزه حسابداری و مالی مطرح میشود و شما با یادگیری اکسل میتوانید فرصتهای شغلی مناسبی برای خود ایجاد کنید. اگر به دنبال آموزش اکسل هستید، مکتب خونه با دورههای متعدد آموزش اکسل کنار شماست. پس همین امروز یادگیری این نرم افزار پرکاربرد را آغاز کنید.