مدیریت

مراحل گام به گام نوشتن یک برنامه کسب و کار

چگونه می‌توان در ۱۰ مرحله یک برنامه کسب و کار عالی ایجاد کرد؟

مراحل نوشتن برنامه کسب و کار : اگر برای شروع کسب ‌و کارتان با کسی مشورت کنید ممکن است به شما توصیه کند: «اول بیزینس پلن کارت را طراحی کن.» اما بیزینس پلن یا برنامه کسب و کار چیست؟

بیزینس پلن که آن را به «طرح کسب‌وکار» ترجمه می‌کنند به منظور کمک به شما برای رسیدن به اهداف کسب‌ و کارتان طراحی می‌شود. وقتی طرح کسب‌ و کار را به صورت شفاف و متقاعد‌کننده تنظیم کنید، در هر مرحله از کار تمرکزتان را برای رسیدن به اهداف فردی و مالی هدایت خواهد کرد.

هر کسب و کاری به یک برنامه نیاز دارد. برنامه کسب و کار شما را متمرکز نگه می‌دارد و به متقاعد کردن سرمایه گذاران برای دادن پول به شما کمک می‌کند. اما چگونه می توان طرح تجاری کامل را نوشت؟

 در مقاله، مراحل گام به گام نوشتن یک برنامه کسب و کار یا بیزینس پلن را برای شما گفته‌ایم.

بیزینس پلن چیست؟

در پاسخ به سوال بیزینس پلن چیست باید گفت که بیزینس‌پلن سندی است که در آن شرح یک تجارت، محصولات یا خدمات آن، نحوه کسب درآمد، رهبری و نیروی انسانی، تأمین اعتبار آن، مدل عملکرد آن و بسیاری دیگر از جزئیات ضروری برای موفقیت درج می‌شود.

یک بیزینس پلن آماده در ساده‌ترین شکل، به‌ عنوان یک راهنما و یک نقشه راه برای کسب‌ و کار شما است که اهداف و جزئیات نحوه برنامه‌ریزی شما را برای دسترسی به اهدافتان مشخص می‌کند. ایده کسب و کار شما باید منسجم بوده و نباید تبدیل به یک سند طولانی و رسمی شود، فقط باید همانند مقاله‌ای باشد که موارد مهم کسب و کار خود را در آن نوشته باشید.

 

برنامه کسب و کار برای چه کسانی مناسب است؟

بیزینس پلن آماده برای کسانی بیشتر به درد می‌خورد که کسب و کار خود را به‌تازگی راه‌اندازی کرده‌اند، این برنامه در زمینه‌های مهمی مانند طرح‌ریزی برای فروش، بودجه‌بندی، تعیین نقاط عطف و وظایف، می‌تواند به آن‌ها کمک شایانی بکند.

 

چرا به یک  برنامه کسب و کار نیاز دارید؟

شاید از خود بپرسید که چرا در وهله اول به یک برنامه نیاز دارید؟ از این گذشته، شما در مورد آنچه می‌خواهید به دست آورید ایده روشنی در ذهن خود دارید. شما بازار را می‌شناسید، مهارت‌های لازم را دارید. پس چرا به برنامه‌‌ای برای کسب و کارتان نیاز دارید؟

  • برای روشن کردن ایده‌های خود

نوشتن چیزی به آن ساختار و جوهر می‌بخشد. ایده‌های شما روی کاغذ واضح‌تر از ذهن شما خواهد بود.

  • برای کشف و حل مشکلات

ایده تجاری که در ذهن دارید ممکن است مشکلاتی داشته باشد. ممکن است متوجه همه موارد نشده باشید. وقتی ایده خود را بر روی کاغذ بیاورید، این امر بسیار آشکارتر خواهد شد.

  • به عنوان یک سند رسمی

بانک‌ها، سرمایه گذاران ، حسابداران و وکلا می‌خواهند اثبات کنند که شما در کار خود جدی هستید. یک برنامه مدون این مدرک را ارائه می‌دهد.

  • تا با رشد کسب و کار، شما را نیز راهنمایی کند

یک طرح تجاری خوب، شما را در مسیر و تمرکز نگه می‌دارد، حتی اگر کار روزمره باعث حواس پرتی شود.

اگر قبلاً هیچ طرح تجاری ننوشته‌اید، این ۱۰ مرحله به شما کمک می‌کند تا یک طرح تجاری کامل ایجاد کنید.

مراحل نوشتن برنامه کسب و کار

 

  1. خلاصه اجرایی

اولیلن گام در مراحل نوشتن برنامه کسب و کار ، خلاصه اجرایی است.  اینجا جایی است که شما شرکت و محصول یا خدمتی را که به فروش می‌رسانید را توصیف می‌کنید. که باید مختصر باشد، تا توجه مردم را جلب کند.

سعی کنید هدف و مأموریت تجارت خود را فقط در دو جمله توصیف کنید. در این زمینه سخت کار کنید و سعی کنید آن را به یاد ماندنی کنید.

با این بخش به عنوان “سخنرانی آسانسور” رفتار کنید.  باید مختصر باشد و به‌راحتی خاطر سپرده شود.

مقاله پیشنهادی : بیزنس پلن چیست؟
بیزنس پلن چیست؟

 

  1. مشتری های شما چه کسانی هستند؟

 

آیا تصور روشنی از نوع افرادی (یا مشاغل) که محصول یا خدمات شما را خریداری می‌کنند دارید؟ در غیر این صورت، خوب فکر کنید تا زمانی که این را داشته باشید.

این یکی از اولین سوالاتی است که هر سرمایه گذار در مورد برنامه تجاری شما از شما می‌پرسد. پاسخ های خود را آماده کنید:

  • بدانید مشتری هدف شما چه کسی خواهد بود. اگر آنها کسب و کار تجاری باشند، چهافرادیرا در این شرکت‌ها مورد هدف قرار می‌دهید؟ بازاریاب ممکن است باشد یا شاید هم مدیرعامل باشد؟
  • مشخص کنید مشتری دائمی خواهید داشت یا خریدار یکباره.
  • مطمئن شوید که حتما و از قبل با برخی از مشتریان بالقوه خود صحبت کرده‌اید.
  1. مخاطبان را ارزیابی کنید

اینجا جای حدس زدن نیست. شما باید افرادی را که از شما خرید می‌کنند شناسایی کنید. به موارد زیر فکر کنید:

  • جمعیت‌شناسی: مانند سن، جنسیت و موقعیت اجتماعی.
  • Firmographics(فیرموگرافی): این در هنگام فروش به مشاغل اعمال می شود. Firmographics شامل اندازه شرکت ، درآمد شرکت و خدمات یا محصولات شرکت است.
  • مکان – شاید یک منطقه ، شهر یا حتی کشور خاص.
  • حرفه – شاید مثلاً حسابداران ، پلیس یا وکلا را هدف قرار دهید.
  • گروه ها – مانند افرادی که علایق یا عادت های مشترکی دارند.

هرچه مخاطب مورد نظر خود را بهتر ارزیابی کنید، برنامه تجاری شما جامع‌تر خواهد بود.

مراحل نوشتن برنامه کسب و کار

  1. فرصت های شما چیست؟

شناسایی فرصت‌ها چهارمین گام در مراحل نوشتن برنامه کسب و کار است. مشاغل موفق بزرگ فکر می‌کنند. ممکن است از کم شروع کنید، اما مجبور نیستید که همینطور بمانید. بنابراین فرصت‌های احتمالی کسب و کار خود را همزمان با رشد آن یادداشت کنید.

به عنوان مثال، شاید شما قصد دارید کار خود را با فروش از طریق اینترنت آغاز کنید. این عالی است، اما چگونه می‌توانید به سایت خود مراجعه کنید؟ چگونه افراد شما را آنلاین پیدا می‌کنند؟ آیا به بازاریاب نیاز خواهید داشت؟ در غیر این صورت، چگونه مردم را متقاعد می کنید که از شما خرید کنند؟

ویدیو پیشنهادی : آموزش بازاریابی دیجیتال
آموزش بازاریابی دیجیتال

 

اگر تجارت شما طبق برنامه رشد کند، چه فرصت‌های دیگری خواهید داشت؟

  1. رقیبان خود را بشناسید

هر کسب و کاری رقیب  دارد. اگربه آن‌ها اشاره نکنید، سرمایه گذاران فکر می‌کنند که شما غیرحرفه‌ای  یا  ساده لوح هستید. دقیق باشید و تمام رقبای موجود و بالقوه خود را لیست کنید:

رقبای مستقیم شما:  کسانی که محصولات مشابه شما را می‌فروشند، چه کسانی هستند؟

رقبای غیرمستقیم شما چه کسانی هستند؟  آنهایی که بازارشان با بازار شما همپوشانی دارد؟

چه چیزی مانع از رقابت سایر شرکت ها با شما خواهد شد؟ موانع ورود به بازار چیست؟

USP (پیشنهاد فروش منحصر به فرد یا مزیت رقابتی ) شما چیست؟ به عبارت دیگر، تفاوت شما با رقبای خود چیست؟

  1. یک برنامه مالی ساده بسازید

تمام برنامه‌های تجاری باید حاوی برخی اطلاعات مالی باشد. این باید شامل هزینه‌های کلی راه اندازی کسب و کار شما باشد. مثلا:

  • هزینه ساخت یا خرید محصولات.
  • هزینه های کار و تولید ، از جمله مواد اولیه.
  • هزینه های کارکنان ، به ویژه برای مشاغل خدماتی.
  • هزینه های توزیع و بازاریابی.
  • هزینه فرعی ثابت و متغیر.

نرم افزار حسابداری خوب به شما کمک می‌کند تا یک پیش نویس مدل مالی ایجاد کنید. برای کمک و مشاوره با حسابدار یا حسابدار خود صحبت کنید.

  1. یک طرح کلی بازاریابی را شامل کنید

برای این بخش از برنامه کاری خود، باید در مورد پنج “P” فکر کنید:

قیمت گذاری(Pricing ): چگونه محصول نهایی را قیمت گذاری می‌کنید؟

موقعیت یابی(Positioning ) چگونه محصول یا خدمات شما در بازار جای می‌گیرد؟

تبلیغ(Promotion ) از چه کانال‌هایی برای جذب و برقراری ارتباط با مشتری استفاده خواهید کرد؟

سود(Profit )انتظار دارید برای هر کالای فروخته شده چقدر سود کسب کنید؟

مکان(Place )مراکز فروش شما کدامند؟

ویدیو پیشنهادی : آموزش مدیریت
آموزش مدیریت

 

  1. برای عملیات خود برنامه ریزی کنید

یک لحظه چشم انداز خود راکنار بگذارید. وظایف روزانه‌ای که باید هنگام اداره کسب و کار انجام شود چیست؟ تمام فرآیندهای تجاری مانند تولید و بسته بندی را در آن بگنجانید. سعی کنید همه بخش‌ها را نیز شامل موارد فروش و خدمات به مشتریان ذکر کنید.

  1. افراد مناسب را بدست آورید

اصل مهم منابع انسانی یکی از مهمترین گام‌ها در مراحل نوشتن برنامه کسب و کار است . این یکی از مهمترین عوامل است. به این فکر کنید که می‌خواهید چه کسی را استخدام کنید. چگونه افرادی را پیدا خواهید کرد که مهارت‌های آنها، مهارت‌های شما را تکمیل کند؟ و چگونه آنها را متقاعد کنید که برای شما کار کنند؟

همچنین به این فکر کنید که به عنوان مشاوران تجاری خود چه کسانی را می‌خواهید. شما برای راهنمایی در مواقعی که به آنها احتیاج دارید به افرادی که می توانید به آنها اعتماد کنید، نیاز دارید.

  1. سادگی، کلید اصلی است

ساده باش! اسناد پیچیده و طولانی، توسط شما یا توسط سرمایه گذاران بالقوه خوانده نخواهند شد. یک طرح کسب و کار باید مختصر، مرتبط و متمرکز باشد.

 هسته اصلی یک طرح تجاری خوب باید فقط چند صفحه باشد.

کسب و کار خود را بر اساس نقاط قوت  خود برنامه ریزی کنید.

هنگام نوشتن برنامه تجاری خود، نقاط قوت خود،  و همچنین زمینه‌های پیشرفت را به خاطر بسپارید.  این به شما کمک می‌کند طرحی را بسازید که از توانایی‌های شما نهایت استفاده را بکند، اگر واقع بین باشید، این احتمالاً سرمایه گذاران را متقاعد می‌کند که جدی هستید.

آیا یک بزنس پلان موفقیت یک کسب و کار را تضمین می‌کند؟ قطعاً نه. اما در دسترس داشتن نمونه یک بیزینس پلن و برنامه‌ریزی عالی اغلب به معنای تفاوت بین موفقیت و عدم موفقیت است.  جایی که به رویاهای کارآفرینی شما مربوط می‌شود، باید هر کار ممکن را انجام دهید تا زمینه موفقیت را فراهم کنید.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا