پرکابردترین نرمافزارهای رشته عمران
پرکابردترین نرمافزارهای رشته عمران
امروزه برای داشتن خروجی ایدهآل در کار با دقت و محاسبات دقیق استفاده از نرمافزارهای مربوطه به ان رشته توصیه میشود؛ رشتهی عمران نیز از این موضوع مستثنی نیست و برای انجام بخشهای مختلف یک پروژه بر خلاف گذشته استفاده از نرمافزارها جایگاه خوبی را پیدا کرده است.
رشتهی مهندسی عمران به دلیل کاربرد گستردهای که دارد نرمافزارهای مختلفی در آن مورد استفاده مهندسین قرار میگیرد، بسیاری از این نرمافزارها در کشورهای توسعه یافته نیز در پروژههای عظیم کاربرد دارد که این نرمافزارها با برخی از نرمافزارهای سایر رشتهها مانند مهندسی معماری مشترک است. در ادامه به معرفی پرکاربردترین این نرمافزارها در مهندسی عمران میپردازیم.
نرمافزارهای مهندسی عمران
با وجود نرمافزارهای مختلف طراحی و تحلیل کار مهندسان راحتتر شده است و قادرند پیش از وقوع خسارت به سازهها از اتفاق آن جلوگیری کنند. این نرمافزارها کار نقشهکشی و طراحی را به بیشترین سرعت و دقت انجام میدهند.
نرمافزار CATIA
یکی از قدرتمندترین نرمافزارها در طراحیهای سه بعدی است؛ این نرمافزار در بین مهندسین مکانیک نیز جایگاه ویژهای دارد، با استفاده از این نرمافزار میتوان محصولاتی مانند: ساختمانها، زیر دریاییها، قایق و سایر اجسام سه بعدی که برای ترسیم آنها نرمافزار بهترین گزینه است. CATIA از جمله نرمافزارهای محبوب در بین مهندسینی است که با ترسیم طرحهای سه بعدی سروکار دارند.
نرمافزار ETABS
نرمافزاری نام آشنا در بین مهندسین عمران است که محصول طراحی شده را تجزیه و تحلیل میکند؛ با استفاده از این نرمافزار میتوان علاوه بر مدلسازی و تحلیل سازههای طراحی شده، نمایش گرافیکی از آن را به نمایش گذاشت.
نرمافزار SAFE
نرمافزاری قوی برای طراحی کفپوشهای بتنی و فوندانسیون میباشد که قادر است تمام مراحل طراحی را با جزئیات کامل در محیطی با دسترسی آسان به نمایش بگذارد.
نرمافزار TEKLA STRUCTURES
نرمافزاری برای مدلسازی اطلاعات ساختمان است که در BIM نیز کاربرد فراوانی دارد؛ مهندسان با استفاده از این نرمافزار علاوه بر طراحی آنچه که مورد نیاز است به بررسی ارتباطات، مدیریت دادهها و برنامهریزی پرداخته و مواد مصرفی در پروژه را تخمین زد.
نرمافزار CANVAS
نرمافزاری گرافیکی برای ویرایش عکس است که در اشتراکگذاری آن بین مهندسین کمککننده است. این نرمافزار با استفاده از ماهیت خود به صرفهجویی در زمان و هزینه کمک میکند. این نرمافزار با ابزارهای نشانهگذاری و ویرایش میتواند در تصحیح نقشههای مهندسی زمان برای پروژه را ذخیره کند.
نرمافزار REVIT
نرمافزاری مشهور در حوزهی مهندسی عمران و BIM است که کار مدلسازی اطلاعات ساختمان را برعهده دارد. مدلسازی در این نرمافزار توسط ابزار پارامتریک صورت میگیرد.
نرمافزار Robot Structural Analysis
نرمافزاری ایدهآل برای پیادهسازی و طراحی سازههای بزرگ و پیچیده است که تجزیه و تحلیل پیشرفتهای را هم در اختیار کاربران خود قرار میدهد. این نرمافزار به دلیل سرعت عمل بالا در شبیهسازی و تجزییه و تحلیل کاربرد فراوانی در بین مهندسین عمران دارد.
نرمافزار ADAPT
مهندسین عمران برای رسیدن به سطح بهرهوری بالا در پروژهها و ساختوسازهای خود از این نرمافزار استفاده گستردهای میکنند؛ کاربرد اصلی این نرمافزار طراحی سازههای بتنی است.
نرمافزار SAP2000
برای تحلیل و طراحی سازهها استفاده میشود که امکان تجزیه و تحلیل استاتیک پویا، خطی یا غیر خطی را دارد. ویژگی منحصر به فرد این نرمافزار، داشتن رابط گرافیکی قدرتمند است که باعث شده این نرمافزار کاربرد بیشتری را پیدا کند.
نرمافزار OPENSEES
این نرمافزار صرفا برای شبیهسازی زلزله و بدست آوردن میزان خطرات احتمالی در صورت وقوع را کاربرد دارد. OPENSEES مکانی مناسب برای تحقیق مهندسین در حوزهی لرزهنگاری بر پایهی دانش آموخته شده است.
نرمافزار ANSYS
این نرمافزار شرایط را برای انجام پروژههای پیچیدهی عمرانی فراهم میکند؛ تجزیه و تحلیل استرس و بار، جریان مایعات برای ساخت پلهای روی آب و میزان انتقال حرارت با استفاده از این نرمافزار قابل انجام است.
نرمافزار SolidWork
نرمافزار مورد علاقهی طراحان است که با در اختیار گذاشتن فضایی راحت و رابط بصری بالا خود را به نامآشناترین نرمافزارهای طراحی تبدیل کرده است. هوشمندی و نوآوری بالا در این نرمافزار فرآیند طراحی را برای طراحان دلچسب میکند.
نرمافزار GeoStudio
نرمافزاری برای مدلسازی ژئوتکنیکی و ژئولوژیکی است که برای تحلیل چالشهای ژئومتری کاربرد دارد.
نرمافزار ArcGis
این نرمافزار در مدیریت و تجزیه و تحلیل دادههای جغرافیایی کاربرد دارد.
نرمافزار Lumion
نرمافزاری قدرتمند برای طراحی امکان استفاده از آن برای همه وجود دارد تا یک محیط سه بعدی را ایجاد کنند و تصاویری از محیطها مختلف را طراحی کنند.
نرمافزار Section Builder
این نرمافزار برای تجزیه و تحلیل مقاطع ساختاری ساده و پیچیده از بتن، فولاد و مواد کامپوزیتی مورد استفاده قرار میگیرد.
نرمافزار Deepsoil
یکی از نرمافزارهای کاربردی در مهندسی عمران است که آنالیز خطی و غیر خطی از یک محل را فراهم میکند؛ این نرمافزار با قابلیت پردازش همزمان و رابط کاربری گرافیکی استفاده مهندسین از آن را گسترده کرده است.
نرمافزار DiALux
از این نرمافزار در طراحی سیستمهای روشنایی اتاقها، ساختمان و فضای بیرون از خانه استفاده میشود.
نرمافزار AutoCad Civil 3D
از این نرمافزار در طراحی پروژههای کوچک استفاده شده که سرعت و کیفیت در کار را افزایش میدهد.
نرمافزار ArchiCAD
نرمافزاری قابل استفاده در مدلسازی اطلاعات ساختمان برای طراحیهای حرفهای و مستندسازی است.
نرمافزار Graphisoft Archicad
از این نرمافزار در طراحی نقشههای دوبعدی و سهبعدی استفده میشود.
نرمافزار اسکچاپ
نرمافزاری کاربردی در مدلسازی سهبعدی است که با داشتن بانک اطلاعاتی گسترده طیف گستردهای از پروژههای دوبعدی و سهبعدی را انجام میدهد.
نرمافزار Magicplan
با استفاده از این نرمافزار از محل مورد نظر فیلمبرداری کرد تا پلان کاملی از آن را به همراه داشته باشید؛ این نرمافزار به طور خودکار قابلیت این را دارد که فاصلهها را تخمین زده و نقشه مورد نظر را بدست دهد.
نرمافزار Plaxis
این نرمافزار در پروژههایی نظیر تحلیل پایداری خاک و سنگ، آب و جریان گرما استفاده میشود.
نرمافزار Flac
نرمافزاری مورد استفاده در مدلسازی است که تجزیه و تحلیل خاک، سنگ و آبهای زیرزمینی را انجام میدهد. کاربرد گسترده این نرمافزار توسط مهندسین ژئوتکنیک برای آنالیز و آزمایش و طراحی صورت میگیرد.
کلام پایانی
نرمافزارها بخش جدا نشدنی از پروژههای مهندسی است به طوری اگر پروژهها به ویژه پروژههای بزرگ و پیچیده اگر محاسبات و تحلیل آنها به صورت دستی صورت بگیرد احتمال خطا را به شدت افزایش میدهد؛ به همین دلیل در مهندسی عمران که انجام محاسبات از حساسیت بالایی برخوردار است، استفاده از نرمافزار کاربرد فراوانی دارد.
در مورد AutoCad Civil 3D تعریف درستی از نرم افزار نکرده اید.