معایب و مزایای کار تیمی چیست؟
معایب و مزایای کار تیمی:
معایب و مزایای کار تیمی : وقتی از کار تیمی حرف میزنیم چه خاطراتی یادتان میآید؟ اغلب ما با یادآوری این واژه، به دوران دبستان و سالهای اول زندگیمان پرت میشویم.
زمانی که معلمها ما را به گروههای چند نفره تقسیم میکردند و از ما میخواستند که با کمک همدیگر یک کاردستی درست کنیم یا فعالیتی را انجام دهیم. شما را نمیدانیم ولی برای ما، اغلب مواقع این کار گروهی به گریه و مراجعهی مادر یک یا چند تا از بچهها به مدرسه ختم میشد.
همیشه بچهای در گروه بود که میخواست همهی کارها را خودش انجام دهد، همیشه بچهی دیگری بود که از زیر بار انجام هر کاری فرار میکرد و از سوی دیگر همیشه کسی را داشتیم که سعی میکرد با یادآوری این مسائل به سایر اعضای تیم، دیگران را عصبانی کند.
درست است که حالا سالها از آن روزها گذشته و به احتمال زیاد هر کدام از ما حالا دیگر مثل سابق با هر حرکت کوچکی گریهمان نمیگیرد.
اما واقعیت این است که هنوز که هنوز است ما در هنگام انجام کارهای تیمی همانقدر مشکل داریم که زمان دبستان داشتیم.
هنوز هم در گروههای کاری یا دوستیمان کسانی هستند که میخواهند به دیگران تسلط داشته باشند و دستور بدهند، هنوز هم کسانی هستند که از زیر انجام وظایفشان در میروند و هنوز هم هستند کسانی که سعی میکنند بقیهی اعضای گروه را نسبت به این دو نفر یا هر اتفاق دیگری بشورانند.
اما چارهی کار کجاست؟ آیا باید بیخیال کار تیمی شد و با آن خداحافظی کرد؟ یا باید پذیرفت که اینها همه بخشی از معایب و مزایای کار تیمی هستند و با شناخت درست و دقیق این معایب و مزایا میتوانیم رخدادهای مثبت را بیشتر کنیم و از اتفاقات مضر جلوگیری کنیم؟
اگر انتخابتان همین راهکار دوم است، این مقاله برای شما نوشته شده است.
مزایای کار تیمی
-
مسیر طی شده دوباره پیموده نمیشود
در یک کار تیمی خوب و در تیمی که تمام اعضای آن به وظایف خود آگاهاند و بهدرستی در موقعیتهایشان قرار گرفتهاند، تجربهی هر یک از اعضا دارای ارزش است و سایر اعضای گروه در جریان این تجربهها قرار میگیرند.
با این شیوه، اگر زمانی دسترسی به یکی از اعضای گروه ممکن نبود، دیگران میدانند که او تا این لحظه چه تجربیاتی را پشت سر گذاشته و لازم نیست که مسیر او را دوباره از اول طی کنند.
این اتفاق زمانی در یک تیم شکل میگیرد که اعضا در جلساتی با هم گفتگو کنند. یا کارهایشان به یکدیگر وابستگی داشته باشد و از وضعیت همتیمیشان باخبر شوند.
-
خودشناسی و شناخت نقاط ضعف و قدرت
وقتی در یک تیم کار میکنیم نقاط ضعفی که در تمام طول عمرمان به آنها توجه نمیکردیم یا آنها را به گوشهای از ذهنمان میراندیم تا فکرشان را نکنیم برای دیگران به طور مشهودی مشخص میشود.
وقتی دربارهی معایب و مزایای کار تیمی حرف میزنیم اینکه همکار یا هم تیمیمان ایرادهای ما را با نگاهی دقیق و با شیوهای مناسب به ما گوشزد کند، یک مزیت بزرگ محسوب میشود.
در یک تیم خوب، تمام اعضا فرصت نقد کردن یکدیگر را دارند و همچنین به اعضا فرصت داده میشود تا برروی نقاط ضعفشان کار کنند.
البته این همهی ماجرا نیست. زمانی که تیممان به درستی و در جهت مناسب حرکت کند، اعضا خوبیهای افراد دیگر را نیز به آنها یادآور میشوند و بابت وجود ویژگیهای مثبت در همتیمیشان سپاسگزار خواهند بود.
به این ترتیب اعتماد بهنفس و حس مثبت در میان تیم بالا میرود و افراد میتوانند با انرژی بهتری به اهداف و مقاصدشان نزدیک شوند.
-
افزایش خلاقیت و نوآوری
در توصیف معایب و مزایای کار تیمی، یکی از مزایای دیگر کار تیمی این است که وقتی در یک تیم به فعالیت مشغولیم، ذهنمان بیشتر از هر زمان دیگر آمادهی پیدا کردن راه حلهای جدید است.
ضمن اینکه وقتی راهحلی را پیدا میکنیم و آن را با دیگران در میان میگذاریم، سایر افراد چیزی به آن اضافه میکنند و به این ترتیب یک نوآوری اتفاق میافتد.
در کار تیمی در یک گروه مناسب، افراد همیشه آمادهی پیدا کردن راهحلهای جدید و چکشکاری راهکارهای قدیمیاند.
معایب کار تیمی
نمیشود دربارهی معایب و مزایای کار تیمی حرف بزنیم و بهسراغ معایب کار تیمی نرویم. کار تیمی هم مانند هر پدیدهی دیگر، معایبی دارد که با دانستن و شناخت، می توان از آنها جلوگیری کرد یا آنها را به حداقل رساند. اینجا تعدادی از معایب کار تیمی را با هم بررسی میکنیم.
فرایند طولانی شکلگیری
واقعیت این است که تا زمانی که هر یک از اعضا در جای درست و مناسب خودشان قرار نگیرند، نمیتوان انتظار داشت که یک تیم به صورت مطلوب عمل کند و بیشترین میزان بهرهوری را داشته باشد.
انتخاب افراد مناسب که به خوبی گزینش شده باشند و در جایگاه مناسب در هر تیم قرار بگیرند و در نهایت تشکیل تیمی که تمام اعضای تشکیلدهندهی آن در کنار هم درست عمل کنند فرایندی ضروری اما زمانبر است.
یادتان باشد برای تشکیل تیم، حتما از نظرات یک متخصص استفاده کنید تا بتوانید تاحد زیادی در اتلاف زمان صرفهجویی کنید.
اختلاف نظر و ایجاد نابرابری
هر چقدر هم که معایب و مزایای کار تیمی را بررسی کنیم و سعی کنیم که آنها را بشناسیم، باید این نکته را بپذیریم که ما در کار تیمی با مجموعهای از انسانها طرف هستیم و هر فرد مجموعهای پیچیده از علائق، نیازها و خواستههاست.
به همین دلیل هیچگاه نمی توانیم از شناخت کامل یکدیگر مطمئن باشیم. وجود نظرات متعدد بخشی از همین اختلاف سلیقهاست که گاهی باعث ایجاد مشکلاتی در گروه میشود. همچنین تقسیم نابرابر کارها و منابع، یکی از اتفاقات ناخوشایند دیگریست که به این اختلافات دامن میزند.
باید در همان ابتدای شکل گیری گروه، قوانینی برای اعلام نظرات داشته باشیم. همچنین اعضای یک تیم باید بتوانند در هنگام اختلاف نظر، به یک فرد مطمئن و مرجع در تیم مراجعه کنند و به طور خلاصه هر تیم باید راهکاری کاملا مشخص برای برون رفت از شرایط بحرانی و رسیدگی به اختلافات داشته باشد.
احساس رقابت
رقابت هم مانند کار تیمی، مزایا و معایبی دارد که میتوان آنها را بررسی کرد. برخلاف چیزی که تصور میکنیم رقابت همیشه جنبهی منفی ندارد و در بعضی از موارد میتواند باعث افزایش رشد و پویایی یک تیم شود.
اما زمانی که تمام توجهمان را بر روی یک فرد متمرکز میکنیم و زمانی که بدون تشویق تلاش افراد، به رتبهی آنها در سازمان اهمیت می دهیم، باعث ایجاد رقابت منفی در سازمانمان میشویم.
در چنین سازمانهایی افراد سعی میکنند به هر قیمتی و حتی به قیمت زیرپا گذاشتن اخلاقیات، به موفقیت برسند و زمانی که این رفتار تکرار شود میتواند برای یک مجموعه نابود کننده باشد.
باید به خاطر داشته باشیم که تیم ما تیمی باشد که همهی اعضای آن برای بهتر شدن تلاش کنند و هر عضو درست به اندازهی میزان تلاشش پاداش بگیرد نه اینکه فقط یک نفر برنده داشته باشیم.