آموزش روانشناسی

علائم اضطراب چیست ؟

علائم اضطراب 

علائم اضطراب :اغلب مردم در شرایط مختلفی که قرار می‌گیرند، اضطراب را تجربه می‌کنند. در واقع اضطراب یک واکنشی عادی از سمت بدن است که نسبت به رویدادهای استرس‌زا ارائه می‌شود. اما همین رویداد عادی اگر باعث ایجاد اختلال در زندگی شما شود و دائماً به سراغ شما بیاید و شدت‌های مختلفی نیز داشته باشد، می‌تواند برای شما اذیت کننده شود.

استرس دارای علائم مختلفی است که می‌توان با زیر نظر پزشک بودن، از عوارض آن جلوگیری کرد و آن را مدیریت نمود. اضطراب یک حالت شدید هیجانی است و وقتی سراغ افراد میاید معمولاً افراد با احساس دلهره و نگرانی و ترس آن را نشان می‌دهند. اگر با علائم اضطراب و راه‌های مقابله با آن آشنا نیستید ما را در این مقاله همراهی کنید.

 

ویدیو پیشنهادی : روان شناسی
روان شناسی

 

اختلال اضطراب

این نوع از اختلال از رایج‌ترین بیماری‌های روانی در جهان است که برای این نوع از اختلال تفاوت سنی وجود ندارد و از گروه‌های سنی کودک تا بزرگ‌سالان را تحت تأثیر می‌گذارد.

چه تفاوتی میان ترس و اضطراب وجود دارد؟

همه ما قطعاً احساساتی شبیه به ترس یا اضطراب را داشته‌ایم و آن را تجربه کرده‌ایم اما اغلب نمی‌دانیم که این دو حس کاملاً با یکدیگر تفاوت دارند. ترس معمولاً زمانی به وجود می‌آید که در برابر یک موقعیت در دنیای واقعی احساس خطر می‌کنید و همین احساس خطر باعث ایجاد ترس در شما می‌شود.

اما در اضطراب شما احساس خطر می‌کنید اما دیگر از یک‌چیز واقعی در دنیای واقعی نیست! یعنی شما در ذهن خود یک موضوعی دارید که از آن احساس ترس می‌کنید و معمولاً این نوع اضطراب‌ها زمانی به وجود می‌افتد که قرار است در آینده اتفاقی رخ دهد؛ اما ترس در لحظه به وجود می‌آید.

 علائم فیزیکی اضطراب

اگر اضطراب در افراد شدید باشد، یکسری علائم فیزیکی نیز در افراد قابل مشاهده خواهد بود. علائم فیزیکی اضطراب معمولاً به صورت نشانه‌های شناختی و رفتاری و حتی نشانه‌های جسمانی در افراد قابل مشاهده است و خودش را نشان می‌دهد. در ادامه این مطلب در خصوص هر یک از علائم فیزیکی اضطراب جداگانه صحبت خواهیم کرد.

علائم فیزیکی اضطراب و نشانه‌های شناختی آن

در خصوص نشانه‌های شناختی اضطراب، همان‌طور که از اسمش پیداست بیشتر در خصوص موضوعات ذهنی  است و به این ذهن انسان مربوط می‌شود. این نشانه‌ها اگر در افراد دیده شود می‌تواند زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد و در زندگی فرد اختلال ایجاد کند.

برخی از نشانه‌های مهم شناختی اضطراب: 

۱- چنین افرادی معمولاً از آینده بسیار می‌ترسند.

۲- این افراد در خصوص اتفاقات مختلف احساس ضعف و ناتوانی می‌کنند.

۳- افرادی که دارای نشانه و علائم فیزیکی اضطراب هستند از مردن و بیماری‌ها بسیار هراس و واهمه دارند.

۴- چنین افرادی نمی‌توانند با دید مثبت به جهان خود نگاه کنند و بسیار بدبین و دارای افکار منفی درمورد خود و دنیا و آینده دارند.

۵- افراد دچار به بیماری اضطراب شناختی، تمرکز کافی در انجام مارها را ندارند.

۶- این افراد از عزت‌نفس بسیار ضعیفی برخوردار هستند.

علائم فیزیکی اضطراب و نشانه‌های رفتاری آن

اگر بخواهیم ساده برای شما این موضوع را بیان کنیم، هرگونه واکنش و عکس العمل افراد در هنگام اضطراب، در زمره نشانه‌های رفتاری اضطراب قرار دیگرند. این که اشخاص بتوانند خودشان را در چنین شرایطی کنترل نمایند و از خشونت بیجا جلوگیری کنند، می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا نشانه‌های رفتاری اضطرابی را کاهش دهند.

از رایج‌ترین نشانه‌های رفتاری اضطرابی پرخوری، استعمال دخانیات و مصرف الکل، استفاده بی رویه از قرص‌ها، اجتناب از شرایط خاص یا فرار کردن و …. می‌باشد.

نشانه‌ها و علائم فیزیکی اضطراب

اولین نشانه‌های فیزیک اضطراب در افراد با افزایش ضربان قلب نمایش داده می‌شود و افرادی که دچار اضطراب شدیدی می‌شوند با افزایش ضربان قلب مواجه می‌شوند. اما اگر این نشانه‌ها بیشتر شوند و اضطراب فرد بیشتر شود می‌تواند علائم دیگری را نیز از خود نشان دهد. برخی از علائم فیزیکی اضطراب از قرار زیر می‌باشد:

لکنت زبان، تنگی نفس، عرق کردن دست و پا، رنگ پریدگی، انقباض ماهیچه‌ها، احساس درد در قفسه سینه، سردرد ناگهانی و فشار خون.

 علائم اضطراب

رایج‌ترین علائم فیزیکی اضطراب شدید در افراد :

۱- سیستم ایمنی بدن شما ضعیف می‌شود.

اگر شما دائماً در برابر اضطراب و استرس قرار بگیرید و شدت آن نیز بالا باشد، باید به شما بگوییم که به زودی سیستم ایمنی بدن شما کاهش پیدا خواهد کرد. بنابراین اگر سیستم ایمنی بدن شما تضعیف شود، قطعاً بدن شما یکی از بهترین گزینه‌هایی خواهد بود تا انواع بیماری‌های مختلف از آنفلونزا تا سرطان برای ایجاد شود.

یکی از کارهایی که می‌توانید انجام دهید برای کاهش اثرات اضطراب، خواب منظم و باکیفیت است. همچنین بهتر است در برنامه غذایی خود، میوه‌ها، سبزیجات، غلات و پروتئین‌های بدون چربی زیادی داشته باشید و همچنین به صورت منظم حتماً ورزش کنید.

اگر شما بتوانید این فعالیت‌ها را انجام دهید و البته خود را نیز به پزشک متخصص نشان دهید، می‌تواند در مجموع به  شما کمک کند تا سیستم ایمنی بدن خود را افزایش دهید و رفته رفته شاهد این خواهید بود که علائم فیزیکی استرس در شما کاسته خواهد شد.

۲- درد معده بسیاری دارید.

بیماری‌های عصبی و بیماری‌هایی که باعث اختلال اضطراب می‌شوند، باعث تحریک سیستم گوارش نیز خواهند شد و به آن جا نیز اثراتشان سرایت می‌کند. همچنین این بیماری‌ها باعث می‌شود تا هورمون‌های عصبی مخصوص که میانجی مغز، اعصاب و دستگاه گوارش است، به خوبی تولید نشود و دچار اختلال شود.

در چنین شرایطی که فرد درگیر اختلال اضطراب شده است ممکن است با حملاتی از سمت معده نیز مواجه شود که به دلیل بیماری‌های معده و روده در فرد است. در نتیجه اگر شما در معرض اضطراب شدیدی هستید و احساس می‌کنید شما نیز مانند برخی افراد از این اضطراب رنج می‌برید باید رژیم غذایی سرشار از فیبری داشته باشید و همچنین به صورت مرتب ورزش کنید تا با اقدامات پیشگیرانه نگذارید برخی بیماری‌ها برای شما ایجاد شود.

۳- سردرد نیز یکی اتفاقات رایج است.

اگر شما دچار اضطراب‌های طولانی مدت و شدیدی هستید، ممکن است گاهی موارد دردی در ناحیه سر خود احساس کنید. شما زمانی دچار سردرد خواهید شد که عضلات فوقانی پشت سر و گردن شما درگیری باشند و تحت فشار قرار گرفته باشند. در چنین حالتی دچار سردردهای تنشی خواهید شد.این سردرد‌ها از علائم فیزیکی اضطراب‌های شدید هستند.

اما اضطراب می‌تواند حتی شما را دچار سردردهای میگرنی کند! اگر می‌خواهید که این اثرات در شما کاهش پیدا کند بهتر از هرروز ورزش کنید و از ورزش‌های یوگا، ماساژ و مدیتیشن استفاده کنید. این ورزش‌ها از آن جهت بسیار مناسب هستند که بدن شما را بسیار آرام می‌کند.

۴- ممکن است دچار افسردگی شوید.

اگر یخواهیم به شما بگوییم که سه ضلع خطرناک کدام هستند، می‌توانیم به اضطراب، خشم و افسردگی اشاره ویژه‌ای کنیم.

این جمله یعنی اگر شما هرگونه علائم از هریک را داشته باشید، احتمالاً دارای نشانه‌های بیماری‌های دو ضلع دیگر را نیز دارید.

خشمی که از اضطراب نشات بگیرد باعث می‌شود تا به شکل جدی روابط اجتماعی شما و رابطه‌هایتان دچار اختلال و خطر شود و حتی به آن‌ها آسیب برساند. در چنین شرایطی باید یک از بایدهای شما این باشد که آن بیماری را درمان کنید.

همان‌طور که این سه ضلع به هم متصل هستند و اگر شما دچار یک بیماری شوید ممکن دو بیماری دیگر را نیز به دست بیاورید اما باید برای شما بیان کنیم که اگر یکی از بیماری‌های این سه ضلع را خوب کنید و درمان بخشید، دو ضلع دیگر نیز درمان خواهند شد.

برای این که از این علائم اضطراب راحت شوید می‌توانید روزانه ورزش منظم کنید و یا ذهن خود را درگیر اتفاقات و فعالیت‌های مثبت و مورد علاقه‌تان کنید.

۵- دچار افزایش وزن خواهید شد.

بسیاری از افراد در مواقعی که اضطراب شدیدی دارند، روی به پرخوری میاورند و اشتهایشان بسیار زیاد می‌شود.. برخی دیگر نیز به دلیل اضطراب بسیار زیادی که دارند دچار بیماری دیگری به نام بولیمیا می‌شوند و که هردو یک نتیجه دارند و آن هم چاق شدن فرد بیمار است. البته هر چاق شدنی جزو علائم اضطرای نیست.

زمانی که استرس و اضطراب در فرد زیاد می‌شود، در بدن شخص هورمون کورتیزول بیشتری ترشح می‌شود. این هورمون یک کار انجام می‌دهد و آن این است که میل شما را نسبت به غذاهای ناسالم و سرشار از چربی و قند ایجاد می‌کند و شما خواهان خوردن این‌گونه غذاها هستید.

از سمت دیگر، فردی که دچار بیماری و اختلال اضطراب است، به دلیل افزایش استرس میزان سوخت و ساز بدنش کم می‌شود و همین باعث می‌شود که چربی‌هایی که در بدنش وجود دارد سوخته نشوند و انباشته شوند.

 

مقاله پیشنهادی : اختلال شخصیت خودشیفتگی اختلال شخصیت خودشیفتگی

 

علائم اضطراب چیست ؟

۱- فرد دائماً نگران است.

از شایع ترین علائم افرادی که مضطرب هستند همین نگرانی مفرط است. این نوع از نگرانی حتماً در مواقع خاص به وجود نمی‌آید و فرد روزمره به آن دچار است. البته این علامت باید حداقل به مدت شش ماه در فرد وجود داشته باشد تا بتوانیم اسمش را اختلال بگذاریم.

این نگرانی فرد به حدی شدید است که فرد نمی‌تواند به کارهای روزمره خود رسیدگی کند و تمرکز کافی برای انجام مارها را ندارد. افرادی که زیر ۶۵ سال سن دارند و از طرف مجرد هستند و وضعیت اقتصادی و اجتماعی خوب ندارند، بیش‌تر از سایرین افراد محتمل به بیماری هستند.

۲- فرد بسیار برافروخته و آشفته است.

 فردی که دچار اضطراب می‌شود معمولاً ضربان قلبش بالا می‌رود، دستش عرق می‌کند و می‌لرزد و دهانش خشک می‌شود و این علائم به این علت اتفاق میافتد که مغز فکر می‌کند یک خطری در راه است وبه همین منظور بدن شما را برای واکنش به تهدید آماده می‌سازد.

این فعالیت بدن بسیار مفید است اما اکر در شرایطی ایجاد شود که یک تهدید واقعی وجود داشته باشد! اگر شما تهدیدی در پیش روی خود نداشته باشید ولی بدن واکنش‌های حفاظتی خود را انجام دهد، چون در برابر هیچ عاملی قرار نمی‌گیرد ممکن است فرد برافروخته و آشفته شود و توانایی کاهش آن را نیز نداشته باشد.

 علائم اضطراب

۳- فرد احساس بی قراری دارد.

در کودکان و نوجوانان یکی از علائم شایع اضطراب بی قراری است که حتی در صورت تشدید می‌تواند علائم فیزیکی اضطراب را در بر داشته باشد. البته بی قراری در همه افراد مضطرب شکل نمی‌گیرد ولی با این حال پزشکان یکی از علائم اصلی این بیماری را، بی قراری بیمار می‌دانند.

اگر شما از آن دسته افراد هستید که بیش از شش ماه بی قراری را حس کرده‌اید حتما به پزشک مراجعه کند. وجود بی قراری به تنهایی برای اینکه گفته شود فرد بیمار است کافی نیست اما اگر به طور متناوب باشد باید حتماً جدی گرفته شود.

مقاله پیشنهادی : علائم اختلال دوقطبی
علائم اختلال دوقطبی

 

۴- زود خسته شدن

شاید این برای شما عجیب باشد چرا که خس می‌کنید علائم اضطراب معمولاً باید با پیش فعالی و تحرک بسیار همراه باشد در حالی که اکر افراد به راحتی و دائم خسته شوند نیز می‌تواند یک علامت برای بیماری اضطراب و استرس باشد.

۵- وحشت زدگی (حملات پانیک)

یکی از علائم اضطراب و استرس حملات پانیک است که همان وحشت زدگی‌های ناگهانی می‌باشد. حملات پانیک باعث می‌شود فرد احساسات شدیدی از خود به نمایش بگذارد که اغلب با ترس همراه است. این ترس بسیار همانند خیلی از عوامل استرس ایجاد کننده دیگر با افزایش ضربان قلب، خیس شده کف دست و … همراه است.

اگر حملات پانیک جدی گرفته نشود، از آن دست علائم خواهد بود که علائم فیزیکی اضطراب را به همراه خواهد داشت.

۶- فرد ترس‌های نامعقولی دارد.

فردی که ترس مفرط دارد یعنی از چیزهایی که ترسناک نیستند، می‌ترسد نوعی هراس دارد که به عنوان علائم اضطراب از آن یاد می‌شود. برای مثال فرد از عنکبوت می‌ترسد و یا در یک فضای محصور، از بلندی می‌ترسد. این احساسات ممکن است فرد را از کارهای خودش بیاندازند و اذیت کنند باشد.

نتیجه گیری:

اختلال اضطراب دارای علائمی است که به صورت فیزیکی و غیر فیزیکی وجود دارند. علائم فیزیک اضطراب تعدد بسیاری دارد که هریک نیاز است جدی گرفته شود وگرنه با حاد شدن اختلال ممکن است فرد به کاره‌ای روزمره خودش نیز نرسد.

از علائم اضطراب نیز باید توجه کنیم که این علائم می‌توانند در صورت حاد شدن به علائم فیزیکی استرس تبدیل شوند و فرد را تحت تأثیر قرار دهند. پس بهتر است اگر هر یک از علائم را دارید سریعاً به پزشک معالج مراجعه کنید و تحت نظر وی به درمان بپردازید.

در انتها امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد، درصورتی که نیاز به مشاوره رایگان و ارائه سوالات خود رادارید می‌توانید با همکاران ما به صورت شبانه روزی در ارتباط باشید.

مقاله پیشنهادی :لجبازی کودکان
لجبازی کودکان

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا