چنگال اندروز چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد؟
امروزه کسب درآمد از طریق بازارهای سرمایه رونق بسیاری پیدا کرده است. فرقی نمیکند که شما در بازار بورس ایران فعال باشید، یا بورس جهانی و یا حتی ارزهای دیجیتال، قطعا هدف شما از فعالیتتان کسب درآمد خواهد بود. در همین راستا ترفندها و تکنیکهای مختلفی ارائه شدهاند که به فعالان این حوزه کمک کنند تا درآمد خود را ارتقا دهند. یکی از همین ترفندها چنگال اندروز است. در ادامه به صورت کامل به تعریف این روش و همچنین آموزش نحوه کار با آن پرداختهایم.
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]ویدئو پیشنهادی: پرایس اکشن[/box]
چنگال اندروز چیست؟
چنگال اندروز در واقع یک روش کاربردی و ترسیمی است که برای تحلیل تکنیکال بازارهای سرمایه از آن استفاده میشود و به کمک آن میتوان نقاط بازگشتی بازار را پیدا کرد. استفاده صحیح از این ابزار در نوسانات بازار، میتواند سودهای بسیار خوبی را برای معامله گران به دنبال داشته باشد. این روش با عنوان مطالعات خطوط میانی نیز در میان برخی از فعالان این حوزه مشهور است و برای اولین بار توسط آلن اچ اندروز معرفی شد. توسعهدهنده این روش اعتقاد داشت خطوط روند قدیمی، برای تحلیل بازار دیگر کاربرد نداشته و باید به دنبال خطوطی در این میان گشت که از نقاط بیشتری گذر کرده باشند.
انواع خطوط در چنگال اندروز
ساختار چنگال اندروز در واقع از دو خط موازی و یک خط میانی تشکیل شده است. فاصله این خطها به صورت دو به دو، در کنار هم مساوی هستند. باید تمام نوسانات قیمت را میان دو خط اصلی قرار داده و همهچیز را بر مبنای خط میانی سنجید. در کنار این خطوط اصلی، خطوط فرعی دیگری نیز نظیر خط هشدار، خط ماشه و خط لغزشی وجود دارند که میتوانند راهنمایی خوبی برای حمایت از سهم یا مقاومت آن باشند.
اصول کلی Andrews pitchfork
استراتژی چنگال اندروز بر پایه اصول خاصی استوار است و اگر تریدرهای مجرب میخواهند که با این روش به موفقیت برسند، باید با اصول آن به خوبی آشنایی داشته باشند.
-
اصل اول: محدوده نوسانات قیمت
اولین اصل این روش مربوط به محدوده نوسانات قیمت است. محدوده جابهجایی قیمت عموما در میان دو خطر اصلی با همان دو بال چنگال قرار میگیرد و قیمت سهم مد نظر در این محدوده به نوسان میپردازد. میتوان به صورت سادهتر گفت که خط پایینی نقش حمایت و خط بالایی نقش خط مقاومت را در این نوع تحلیل خواهند داشت. قیمت سهم نیز با رسیدن به هرکدام از این خطوط واکنش مختلفی از خود نشان داد که باید تحلیل شود. اگر قیمت از این محدوده خارج شود، اصطلاحا میگویند چنگال شکسته شده است. خط میانی نیز بنا به تغییرات میتواند نقش حمایتی یا مقاومتی به خود بگیرد.
-
اصل دوم: بازگشت قیمت
دومین نکته اساسی در Andrews pitchfork این است که در اکثر مواقع یعنی نزدیک به 80 درصد اوقات، قیمت به خط میانی بازمیگردد. این نکته را که تبدیل به یک اصل شده است، میتوان از مهمترین و پرکاربردترین اصول چنگال اندروز دانست.
-
اصل سوم: تغییر جهت قیمت
فرقی نمیکند که قیمت در روند صعودی باشد یا نزولی! در هر صورت بعد از اینکه به خط میانی رسیده و آن را لمس کرد، تغییر جهت خواهد داد. این تغییر جهت قیمت پیووت میسازد. این اصل را میتوان سومین اصل از اصول کلی Andrews pitchfork دانست.
-
اصل چهارم: پولبک
یکی از دیگر اصولی که در این روش وجود داشته و بسیار شناخته شده است، پولبک زدن قیمت سهم به خط میانی است. ممکن است قیمت با قدرت خوبی خط میانی را لمس کرده و از آن بگذرد، در چنین حالتی در بیشتر مواقع دوباره برگشته و مجددا آن را لمس خواهد کرد.
-
اصل پنجم: حرکت در جهت مخالف
حالت دیگری هم برای روند قیمت وجود دارد که 20 درصد مواقع را شامل میشود، یعنی زمانی که قیمت اصلا به خط میانی نرسد. در چنین حالتی قیمت سهم طبق اصول چنگال اندروز، به احتمال زیاد با سیکلی بزرگتر و قویتر از قبل، به سمت مخالف خط میانی، در جهت مخالف حرکت خواهد کرد. اگر برای مثال سهم در رسیدن و لمس کردن خط میانی ناکام بماند، با سرعت بالایی شروع به ریزش خواهد کرد و روند آن نزولی خواهد شد.
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]مقاله پیشنهادی: الگوهای پرایس اکشن [/box]
نحوه ترسیم چنگال اندروز
برای اینکه بتوانید چنگال اندروز را به درستی ترسیم کرده و از آن بهره ببرید، باید در این زمینه به مهارت خوبی رسیده باشید. جای هیچگونه نگرانی نیست، چراکه با اندکی تمرین و رعایت چارچوب ترسیم، میتوانید تجربه خوبی کسب کنید و با گذشت زمان، به مهارت خوبی نیز برسید. به خاطر داشته باشید که برای کسب تجربه در این زمینه، شما نیاز به آزمون و خطا خواهید داشت. در این قسمت قصد داریم نحوه ترسیم Andrews pitchfork را کاملا جامع و به صورت مرحله به مرحله توضیح داده و بررسی کنیم.
مرحله اول: سه نقطه اولیه چنگال را انتخاب کنید
در ابتدا شما به عنوان یک معاملهگر یا تریدر، باید توانایی تشخیص روند حاکم بر بازار یا روندی که در حال شکلگیری است را داشته باشید. سپس به پیدا کردن 3 نقطه پیووت در نمودار سهم نیاز دارید. این سه نقطه را با اعداد 1، 2 و 3 نمایش داده و از هم جدا کنید. در همین راستا اگر نمودار مورد نظر شما صعودی باشد، باید یک نقطه سقف و دو نقطه کف (اصطلاحا یک قله و دو دره) انتخاب کنید. چنانچه نمودار شما نزولی باشد، باید نقاطی معکوس قبلی را برای رسم چنگال برگزینید.
مرحله دوم: رسم خط میانی چنگال
بسته به نمودار مورد بررسی، یکی از نقاط باید خط میانی را ایجاد کند و دو تای دیگر باعث ایجاد خطوط حمایتی و مقاومتی شوند. پس در این مرحله باید نقطه 2 و 3 چنگال خود را به یکدیگر متصل کرده و نقطه میانی خط رسم شده را در نظر بگیرید. برای اینکه خط میانی چنگال اندروز را به درستی رسم کنید، باید بتوانید از نقطه 1، خطی به نقطه مرکزی خط واصل نقطه 2 و 3 رسم کرده و آن را ادامه دهید. اگر این کار را به درستی انجام دهید شما توانستهاید که خط میانی چنگال را رسم کنید.
مرحله سوم: اتمام رسم چنگال اندروز
بعد از رسم خط میانی، نیمی از مسیر را طی کردهاید و زمان اتمام رسم چنگال رسیده است. در این مرحله کافی است از هرکدام از نقاط 2 و 3 خطی به موازات خط میانی رسم کنید. با این کار ترسیم چنگال شما به اتمام رسیده و اعتبار آن وابسته به انتخاب نقاط شما و واکنشهای موجود در بین خطوط آن خواهد بود.
لازم به ذکر است که ابزار ترسیم چنگال به نرمافزارهای معاملاتی مختلف اضافه شدهاند و دیگر نیازی به ترسیم دستی چنگال اندروز نخواهد بود. با این نرمافزارها کاربران میتوانند در کوتاهترین زمان ممکن و بهراحتی، اقدام به ترسیم Andrews pitchfork بکنند.
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]مقاله پیشنهادی: پرایس اکشن برای معامله گری[/box]
حمایت، مقاومت و وارونگی قیمت در چنگال Andrews
همانطور که اشاره کردیم، دو خط جانبی چنگال اندروز، در واقع نقش خطوط حمایتی و مقاومتی سهم را ایفا میکنند. از طریق تحلیل وضعیت نمودار نسبت به این دو خط و به خصوص خط میانی، میتوان به تحلیل تکنیکال و بررسی وضعیت حاکم بر بازار پی برد. خط میانی در این میان نقش بسیار مهمی را بر عهده داشته و میتوان گفت که درصد زیادی از اعتبار تحلیل ما به این خط وابسته است.
در یک روند صعودی، نمودار سهم باید به خط میانی برسد تا سهامداران به سود خوبی دست پیدا کنند. همانطور که در قسمت اصول اشاره کردیم، در صورتی که نمودار سهم نتواند به خط میانی برسد، شاهد روند نزولی آن خواهیم بود و این موضوع نشان از ضعف بنیادی در سهم مورد بررسی خواهد بود. در چنین زمانی خط میانی نقش خط مقاومت را داشته و خط زیرین آن به عنوان خط حمایتی شناخته میشود. وقتی نمودار موفق به رسیدن به خط میانی نمیشود، مجددا به سمت خط حمایتی حرکت خواهد کرد و از این رو میتوان مشاهده کرد که همانند یک الگوی تکرارشونده، مدام این حرکت نوسانی بین این دو خط برقرار است. وقتی قیمت به خط پایین نزدیک میشود، با حمایتی از آن دریافت میکند، میتواند دچار وارونگی قیمت شده و مجددا مسیر صعودی را تا خط میانی در پیش بگیرد.
در اکثر مواقع در یک روند صعودی، قیمت توانایی لمس و عبور کردن از خط میانی را دارد. بعد از عبور از خط میانی به خط بعدی که در واقع مقاومت است خواهیم رسید. برای اینکه روند بخواهد از این خط نیز عبور کند، باید به صورت بنیادی دارای قدرت بالایی باشد؛ در غیر این صورت مانند حالت قبلی، قیمت سهم بین خط مقاومت و خط میانی که این بار در نقش خط حمایتی ظاهر شده است نوسان خواهد داشت. لازم به ذکر است اگر نمودار مورد بررسی شما روند نزولی داشته باشد، باید تمام مراحل را به صورت معکوس مورد بررسی قرار دهید
نحوه استفاده از حمایت، مقاومت و وارونگی قیمت در چنگال اندروز
بدون شک هدف شما از یادگیری چنگال Andrews و هر روش تحلیلی دیگری این است که مهارت خود را در معاملهگری افزایش داده و سودهای بیشتری در فعالیتهای خود کسب کنید. در اینجا نوبت به بررسی این موضوع میرسد که چگونه میتوان از اصول این چنگال استفاده کرد؟
زمانی که نمودار قیمت به سمت خط حمایتی در حرکت باشد بهترین موقعیت برای خرید است. فرقی نمیکند این خط حمایتی همان خط کناری باشد، یا اینکه خط میانی به این عنوان تعریف شود. همچنین در طرف مقابل زمانی که قیمت سهم به طرف خطوط مقاومت در حرکت باشند، زمان مناسبی برای فروش سهم محسوب میشود. اگر خط حمایتی و مقاومتی رسم شده از اعتبار کافی برخوردار باشند، قطعا شما میتوانید معاملات نسبتا خوبی را انجام دهید.
سخن پایانی
فعالیت در بازارهای سرمایه بدون آموزش و مهارت کامل، اشتباه محض بوده و چیزی به جز ضرر و از دست رفتن مال به دنبال نخواهد داشت. هر روز تکنیکهای بهروزتر و جدیدتری ارائه میشوند که کاربران با فرا گرفتن آنها میتوانند به ارتقای موقعیت خود بپردازند. روش Andrews pitchfork در واقع یکی از روشهای تحلیل تکنیکال بوده و برای کمک به فعالان و تریدرها ارائه شده است. یادگیری این روش به آسانی امکانپذیر نبوده و نیازمند تمرین و همچنین آزمون و خطای بسیاری است. در قسمتهای قبلی بهطور جامع با نحوه ترسیم چنگال اندروز و همچنین معامله مطابق با آن آشنا شدیم. شما میتوانید با استناد به گفتههای ما و همچنین تمرین و تکرار این روش، به سودهای خوبی دست پیدا کنید.