مدیریت

مدیریت مالی چیست و چه جایگاهی در کسب و کارها دارد؟

مدیریت مالی : به نظر شما آیا می‌شود بدون داشتن برنامه‌ریزی زندگی کرد؟ برنامه‌ریزی در هرچیزی بسیار حائز اهمیت است و تنها چیزی است که موفقیت را به همراه دارد.

ولی مهم‌ترین چیزی که بیشتر در زندگی افراد تاثیرگذار است، مدیریت حساب‌های مالی است که باید مورد توجه قرار داده شود. حال باید بدانید که مدیریت مالی تنها در زندگی نیست که اهمیت دارد، بلکه در هر موضوعی که سازنده زندگی افراد باید تاثیرگذار است.

سلامت مالی در شرکت‌ها بسیار حیاتی است و با هدف ضامن شدن برای ارتقا کسب و کار به کار برده می‌شود. در این پروژه باید بدانید که مدیریت مالی چیست و چه جایگاهی در کسب و کارها دارد؟

مدیریت مالی :

مدیریت مالی جایگاه ویژه‌ای در کسب و کار دارد که برای حفظ و کنترل نقدینگی یک واحد کسب و کار، می‌تواند آن را به هدف نهایی که برای آن تلاش می‌کند یعنی افزایش سود و سرمایه برساند.

برخی از سازمان‌ها از مدیریت مالی در کار و فعالیت خود استفاده نمی‌کنند زیرا تصور می‌کنند که تاثیر چندانی ندارد ولی این تفکر اشتباه است زیرا مدیریت مالی برای افزایش بودجه، استفاده صحیح از آن، تصمیم‌گیری‌های مالی، بهبود سوددهی، افزایش ارزش شرکت و افزایش پس‌اندازها بسیار به شرکت‌ها و سازمان‌ها کمک می‌کند که بعدها متوجه اهمیت آن خواهید شد.

هدف از تشکیل شدن مدیریت مالی این است که این مدیریت سلامت مالی کسب و کارها را تضمین کند و با کنترل نقدینگی آن‌ها را به سمت پیشرفت سوق می‌دهد.

از جمله مهم‌ترین جایگاه مدیریت مالی در کسب و کارها، تصمیم‌گیری در مسائل مهمی از جمله راه افزایش بودجه، تصمیم‌گیری‌های مالی، بهبود روند سوددهی، افزایش ارزش شرکت‌ها و افزایش میزان پس‌انداز می‌باشد.

 یعنی استفاده درست و راهبردی از کاربرد اصول و مفاهیم اقتصادی برای تصمیم‌گیری و حل مسائل که در واقع همان اقتصاد کاربردی است.

مدیریت مالی بهترین نقشه‌ای است که برای موفق شدن در کسب و کارها می‌توان از آن بهره‌مند شد.

در اصل اگر بخواهیم هدف از ایجاد آن را شرح دهیم، باید گفت که این مدیریت برای تهیه، تخصیص و کنترل منابع مالی یک واحد اقتصادی طراحی شده است.

از مهم‌ترین  اهداف مدیریت مالی و جایگاهی که در کسب و کار دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

مقاله پیشنهادی : مدیریت دانش
مدیریت دانش

 

اهداف مدیریت مالی  

  •       اطمینان یافتن از عرضه منظم و کافی بودجه برای یک واحد اقتصادی
  •       اطمینان از بازگشت سود کافی به سهامداران که به ظرفیت درآمد، قیمت بازار سهام و توقعات سهامداران وابسته است.
  •        اطمینان از استفاده بهینه از منابع مالی، به صورتی که بودجه مختص هر واحد بعد از برنامه‌ریزی با حداکثر ظرفیت و حداقل هزینه به کار برده شود.
  •      اطمینان از امینت سرمایه‌گذاری. برای نمونه بودجه شرکت باید در معاملاتی که ریسک پایینی دارند، استفاده شده تا در نتیجه نرخ مطلوب بازگشت سرمایه به وجود آید.
  •        برنامه‌ریزی یک ساختار درست سرمایه به صورتی که از سرمایه به درستی استفاده شود که این به منظور برقراری تعادل میان سرمایه سهامداران و بدهی شرکت‌ها انجام می‌شود.

همانطور که ذکر شد، مدیریت مالی جایگاه ویژه و مهمی در کسب و کار دارد که این تاثیرات بسیار تخصصی و مهم است.

مدیریت مالی

 جایگاه مدیریت مالی در کسب و کار

۱٫پیشینه کردن سود

سوددهی و به دست آوردن درآمد یکی از اهداف همه شرکت‌ها به حساب می‌آید. نرخ‌های مربوط به حاشیه سود برای اندازه‌گیری مقدار پولی که شرکت از درآمد یا فروش به دست می‌آید به عنوان یک روش بسیار اساسی و تخصصی به حساب می‌آید که به سه دسته مهم تقسیم شده است.

  •      حاشیه سود ناخالص:

این براساس تقسیم سود ناخالص بر مبلغ فروش پیدا می‌شود و نشان‌دهنده این است که مدیریت مالی تا چه مقدار توانسته موثر واقع شود.

  •   حاشیه سود عملیاتی:

این براساس تقسیم سود عملیاتی بر فروش به دست می‌آید. این نشان‌دهنده این است که مدیریت شرکت در زمینه کسب و کار و طراحی عملیات‌های واحد کسب و کار به چه میزان موفق بوده است.

هر چه مقدار این نسبت بالا باشد، به معنی کنترل مناسب شرکت به روی هزینه مالی است و یا افزایش عالی فروش شرکت را نشان می‌دهد.

  •    حاشیه سود خالص:

این براساس تقسیم سود خالص بر مبلغ فروش حاصل می‌شود و در نهایت این نسبت نتیجه نهایی سوددهی یک شرکت را برای صاحبان شرکت و سرمایه‌گذاران و سهامداران نشان می‌دهد.

۲٫کیمته کردن هزینه‌ها

با استفاده از مدیریت مالی تمام شرکت‌ها به راحتی قادر هستند تا هزینه‌های خود را تحت کنترل درآورند.

این مدیریت به کمک گزارش بخش حسابداری و از طریق تشخیص و ارزیابی تمام هزینه‌ها، هزینه معقول و مناسبی را برای شرکت تعیین می‌کند.

این شرکت‌ها در اصل باید هزینه‌های اضافی را کم کنند و خدمات غیر ضروری خود را از میان بردارند.

برخی از شرکت‌ها به این موضوع اهمیت نمی‌‌دهند ولی باید بدانید که اگر از مدیریت مالی استفاد نکنید، هزینه‌های شرکت بالا می‌رود و در نتیجه سود عملیاتی بالا می‌رود و سپس این شرکت دیگر قادر نخواهد بود تا در برابر رقبا مقابله کند.

ویدئو پیشنهادی :آموزش دوره‌های مدیریتی
آموزش دوره های مدیریتی

 

۳٫ پیشینه کردن سهم بازار

سهم بازار یک شرکت به وسیله تقسیم کردن  مقدار فروش شرکت در یک دوره زمانی خاص به روی کل فروش بازار آن صنعت در همان دوره زمانی به دست خواهد آمد. این محاسبه در نتیجه درک بسیار خوبی از جایگاه شرکت در کل بازار و در مقایسه با رقبا به وجود می‌آورد.

شرکت‌های زیادی هستند که فعالیت خود را هرگز جدی نمی‌گیرند و تصور می‌کنند که هیچگاه زیان و شکستی در مقابلشان نخواهد بود و تغییرات کوچک را در میزان سهم بازار مورد بررسی قرار نمی‌دهند تا در مورد نحوه افزایش سهم بازار از طریق کاهش قیمت یا تبلیغات اطلاع به دست آورند و تصمیم درستی بگیرند، به این ترتیب همیشه تصمیم‌گیری‌های اشتباهی دارند که به مرور زمان آن‌ها را به سمت تباهی می‌کشاند.

مدیریت مالی

وظایف مدیریت مالی  

۱٫     برآورد سرمایه مورد نیاز:

به وسیله برآوردهای لازم برای تعیین کردن سرمایه مورد نیاز شرکت، وابسته به هزینه و سودهای پیش‌بینی شده، برنامه و خط‌مشی آینده، سعی بر این دارد تا درآمد شرکت را افزایش دهد.

۲٫     تعیین ساختار سرمایه:

بعد از تعیین کردن مقدار سرمایه مورد نیاز، باید ساختار آن را نیز انتخاب نمود. این ساختار شامل تحلیل دارایی‌ها، بدهی‌های کوتاه و طولانی‌مدت می‌باشد.

۳٫     انتخاب منابع وجوه نقد شرکت:

مدیر مالی  وظیفه دارد تا وجوه نقد اضافی در یک شرکت را توسط صدور سهام، اوراق قرضه، دریافت وام از بانک، موسسه مالی و سپرده عمومی تامین کند.

۴٫     سرمایه‌گذاری وجوه نقد شرکت:

یکی دیگر از وظایف خاص و مهم، تصمیم گرفتن در مورد تخصیص وجوه نقد به معاملات دارای سود است. در این روش امنیت و نظم در رابطه با سرمایه‌گذاری و برگشت سرمایه ایجاد می‌شود.

۵٫     مدیریت موجودی شرکت:

مدیر مالی باید موجودی نقد شرکت را مورد بررسی قرار دهد و تحت کنترل داشته باشد. بخشی از موجودی نقد شرکت‌ها معمولا به صورت پرداخت حقوق و دستمزد، پرداخت قبوض آب و برق، پرداخت بدهی‌ها، حفظ سهام کافی, خرید مواد اولیه و غیره می‌باشد.

۶٫     کنترل مالی:

مدیر مالی یک شرکت، علاوه بر برنامه‌ریزی، تهیه و استفاده از وجوه نقد، باید به روی تمام امور مالی نظارت و کنترل کافی داشته باشد. به این ترتیب می‌توان این فعالیت‌ها را به کمک تکنیک‌هایی مانند تحلیل نسبت، پیش‌بینی‌های مالی، کنترل هزینه و سود و سایر روش‌ها انجام داد.

مدیریت مالی در انواع مختلفی تشکیل شده است که با هدف انجام وظایف عالی در همه حرفه‌ها برای کسب و کار می‌باشد.

مقاله پیشنهادی :مدیریت تکنولوژی
مدیریت تکنولوژی

 

انواع مدیریت مالی

  •   مدیریت مالی بنگاه‌های کسب و کار

این مدیریت، تصمیم‌گیری‌های مالی است که در واحدهای تجاری انجام می‌شود که وظایف مهمی از جمله حفظ نقدینگی، استقراض از بانک، تحصیل سایر شرکت‌ها و انتشار اوراق قرضه و سهام را به عهده دارد.

  •         سرمایه‌گذاری

بخش سرمایه‌گذاری با قیمت‌گذاری اوراق بهادر و رفتارهای بازار مالی در حال ارتباط است و وظایف مدیر در سرمایه‌گذاری را به عهده دارد. این وظایف شامل ارزش‌گذاری سهام، انتخاب اوراق بهادر برای صندوق بازنشستگی و ارزیابی عملکرد پرتفوی است.

  •     موسسات مالی

این موسسات مجموعه‌ای از بانک‌ها است که در آن زمینه فعالیت می‌کنند و از دانش مدیریت مالی یکسانی به کار می‌برند.

هر روند و راهی که برای ایجاد نظم و کنترل در یک شرکت طراحی می‌شود، قطعا دارای ویژگی‌های منحصر به فردی نیز می‌باشد. به همین صورت، مدیریت مالی نیز دارای ویژگی‌های مهمی است که باید آن‌ها را به صورت دقیق بررسی کنید و مورد مطالعه قرار دهید.

ویژگی‌های مدیریت مالی

۱٫     برمبنای تحلیل پیش خواهد رفت.

۲٫     برپایه اصول اقتصادی فعالیت می‌کند.

۳٫     از اطلاعات حسابداری در جهت گرفتن تصمیمات عالی بهره می‌برد.

۴٫     در مورد راه و روش سرمایه‌گذاری و افزایش بهره‌وری پول مطالعه می‌کند.

۵٫     دائما در حال حرکت به سمت جلو و موفقیت و حتی در حال تغییر در راه بهتر شدن است.

۶٫     با چشم‌انداز جهانی رو به آینده به پیش خواهد رفت.

مطمئنا هر راه و روشی که برای موفقیت افراد ایجاد می‌شود، بدون داشتن مهارت نمی‌تواند باعث ایجاد توسعه در کسب و کار آن‌ها شود و قطعا دارای مهارت و ابتکاری است که می‌تواند این مسیرها را طی کند.

مدیریت مالی نیز دارای مهارت‌های خاصی است که از طریق آن می‌تواند کنترل و تصمیم‌گیری منحصر به فردی داشته باشد.

 مهارت ارتباطی مدیر مالی

یکی از مهم‌ترین بخش مدیریت، داشتن مهارت ارتباطی است. این مهارت لازمه رسیدن به موفقیت و پیشرفت می‌باشد.

مدیر مالی برای اینکه بتواند ارتباط تاثیرگذار و عالی با سایر مدیران و سازمان‌ها داشته باشد، باید مهارت‌های لازم را به کار بگیرد. از جمله سازمان‌های قانونی مربوطه می‌توان سازمان بیمه، سازمان‌های امور مالیاتی و شرکت‌های حسابداری و حسابرسی را نام برد.

نقش مدیر مالی

  •     نظارت بر فعالیت‌های حسابداری طرح‌های طولانی مدت شرکت و حفظ اسناد و مدارک مالی
  •     نظارت بر اسناد و اوراق بهادر و حساب‌های بانکی شرکت و جابه‌جایی به موقع حساب
  •      نظارت بر تهیه و تنظیم بودجه و کنترل هزینه‌های جاری
  •      تامین اعتبارات و وجوه لازم برای سرمایه‌گذاری شرکت در طرح‌های بلندمدت

اگر بخواهید راجب به اینکه مدیریت مالی چیست و چه جایگاهی در کسب و کارها دارد، اطلاعات مفیدی را کسب کنید، باید بدانید که این بسیار پیچیده است و باید در یک فرصت عالی این کار را انجام دهید و همچنین از تمام هوش خود استفاده کنید.

مهم‌ترین اصلی که در یادگیری درست مدیریت مالی اهمیت دارد، درک کامل و عالی از این مدیریت است. به این ترتیب بهتر است این راه و روش را برای موفقیت حرفه خود به کار بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا