پایتون گیت یعنی چی
اگر میخواهید بدانید پایتون گیت یعنی چی، باید در ابتدا با مفاهیمی مانند سیستمهای مدیریت پروژه و نمونههای رایج آن نظیر گیت و گیت هاب آشنا شوید. در این مطلب، تمام مفاهیمی که برای یادگیری پایتون گیت نیاز دارید، گنجانده شده است.
ضرورت استفاده از سیستمهای مدیریت پروژه
«آشپز که دو تا شد، آش یا شور میشه یا بینمک». این ضربالمثل میگوید که هروقت یک کاری را به چند نفر بساریم، خوب از کار درنمیآید و احتمالاً تداخلات زیادی پیش خواهد آمد. برای رفع این مشکل، از یک ناظر یا مدیر در انجام پروژهی خاص استفاده میشود. مثلاً همین آش پختن اگر با نظارت سرآشپز باشد، هرگز چنین مسائلی رخ نمیدهد. سرآشپز، به عنوان مدیر تیم، کارهای مختلف را به اعضای تیم میسپارد و خود نظارت میکند که هرکس، مسئولیت خود را بهشکل صحیح انجام دهد.
این اتفاق در برنامهنویسی هم میافتد. پروژههای بزرگ، نیاز به تیم دارند. اگر تیم بدون ناظر یا مدیر باشد، احتمال تداخل بخشهای مختلف که اعضای تیم گردن گرفتهاند، زیاد است. بنابراین به ابزارهایی نیاز داریم تا بتوانیم مدیریت تیم را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم.
مدیریت تیم برنامه نویسی، از آن انواع پیچیدهی مدیریت است. نرم افزار بخشهای مختلفی دارد و ممکن است نسخههای متفاوتی از هر بخش در نظر گرفته شده باشد. از سوی دیگر، کدها با هم تداخل دارند و مدیر میبایست تمام این موارد را برای ساخت نرم افزار نهایی، مد نظر داشته باشد.
اینجاست که نرم افزارهای مخصوص مدیریت پروژه، کاربرد و اهمیت خود را نشان میدهند. گیت (Git) یکی از همین سیستمهاست که برای مدیریت پروژههای عظیم برنامه نویسی و نرم افزاری بهکار میآید. در ادامه، با سیستم کنترل نسخهی گیت آشنا میشوید.
آشنایی با گیت (Git)
برای اینکه بدانید پایتون گیت یعنی چی، ضروری است تا با مفهوم گیت آشنا شوید. گیت یک سیستم کنترل نسخه است. همانطور که پیشتر شرح دادیم، این سیستم برای ورژنبندی نرم افزار، کاربرد فراوانی دارد. گیت در سال ۲۰۰۵ توسط لینوس توروالدز ایجاد شد. لینوس توروالدز همان شخصی است که سیستم عامل لینوکس را خلق کرد. پروژهی گیت نیز مانند لینوکس، متن باز (open source) است.
برنامهی گیت در ترمینال لینوکس اجرا میشود. چون گیت یک پروژهی متن باز است، توسعهدهندگان دیگر از سراسر دنیا روشهای مختلفی از دستیابی به گیت را ایجاد کردهاند. این روشها با عنوان «رابطهای کاربری گیت» شناخته میشوند. گیت هاب یکی از شناختهشدهترین رابطهای کاربری پروژهی گیت است.
گیت هاب (GitHub) چیست؟
بنابر تعریفی که از گیت ارائه دادیم، گیت هاب نوعی پروژه سیستم کنترل نسخه است. در گیت هاب، میتوان کدهای برنامه و پروژهها را با افراد مختلف به اشتراک گذاشت. این کار برای تیمهای برنامهنویسی کاربرد فراوانی دارد.
از سوی دیگر، گیت هاب این امکان را میدهد که کدهای مربوط به نسخههای مختلف نرم افزار نگهداری شود. نگهداری این کدها بهگونهای که ورژن و نسخهی نرم افزار معین باشد، از تداخل کدها جلوگیری میکند.
در GitHub شما میتوانید با تمام کدنویسان جهان ارتباط داشته باشید. این موضوع برای پیدا کردن ارتباط و تیمهای نرم افزاری قدرتمند، بسیار اهمیت دارد. ارتباطات برنامه نویسان، سبب شده است تا گیت هاب به منبع عظیم و قدرتمندی از اطلاعات این زمینه تبدیل شود. شما با ورود به این حوزه، میتوانید کلی دانش و علم برنامه نویسی بهدست آورید.
زبان پایتون چیست؟
اکنون برای آنکه بفهمیم پایتون گیت یعنی چی، باید تعریفی از «پایتون» ارائه دهیم. پایتون (Python) یک زبان برنامهنویسی است. این زبان در سال ۱۹۹۱ توسط شخصی به نام خیدو فان روسوم طراحی شده است. از مهمترین ویژگیهای زبان برنامه نویسی پایتون، گیتهای منطقی در آن است. گیت یا سوکت در پایتون، دروازههایی است که میتواند عملیات منطقی را شبیهسازی کند.
زبان پایتون، یک زبان برنامه نویسی شيءگرا است. بدین معنا که به عناصر مختلف برنامه، به چشم یک شیء نگریسته خواهد شد. این ویژگی سبب میشود تا کدهای پایتون برای انسان، بهراحتی قابل درک باشد. همچنین پایتون، در شمار زبانهای سطح بالا و همه منظوره دستهبندی میشود.
کاربرد پایتون
کاربردهای پایتون بسیار زیاد هستند. از زبان پایتون، برای ساخت برنامههای کامپیوتری نظیر وب سایت، اپلیکیشن تلفن همراه، بازیهای کامپیوتری و غیره استفاده میشود. تست نفوذ و هک نیز از دیگر کاربردهای پایتون بهشمار میآيد.
ایجاد برنامههای کامپیوتری با پایتون
در زبان پایتون، از ساختار منطقی برای برنامهنویسی استفاده میشود. گیتهای منطقی پایتون (گیت and، گیت or، گیت not و غیره)، در ازای ورودیهایی که بدان داده میشود، مقادیر true یا false را برمیگرداند. از این طریق، میتوان ساختارهای محاسباتی پیچیدهای برای خلق برنامههای مختلف ایجاد کرد. یادگیری گیتهای منطقی پایتون، برای کار با این زبان برنامه نویسی الزامی خواهد بود.
به عنوان مثال، تصور کنید که میخواهید یک بازی کامپیوتری با پایتون خلق کنید. شما میبایست مسیرهای متفاوت این بازی را با کمک ساختار منطقی، ترسیم کنید. سپس با استفاده از ویژگی گیتهای منطقی در پایتون، این مسیرها را کدنویسی کرده و بازی را ایجاد کنید.
یادگیری ریپازیتوری پایتون گیت یعنی چی؟
در ابتدای این مطلب، شما را با کاربردهای مهم سیستمهای مدیریت پروژه آشنا کردیم. همچنین بیان کردیم که گیت و گیت هاب از نمونههای مشهور سیستمهای مدیریت پروژههای نرم افزاری و برنامه نویسی هستند. اگر از زبان پایتون در گیت هاب به شما کمک میکند تا مخازن مربوطه را در برنامههای خود استفاده کنید. گیت پایتون یک کتابخانهی پایتون است که با نصب آن، میتوانید به کلی از توابع و دستورات زبان برنامه نویسی پایتون، دسترسی داشته باشید.
ریپازیتوری پایتون گیت در واقع، شامل کتابخانههایی پر از ماژول، کلاس و قطعه کدهای آماده هستند که در هنگام کدنویسی به کار میآیند. در نتیجه بهجای نوشتن قطعه کدهای طولانی (و گاه سخت)، کافی است تا کتابخانه را در برنامهی خود فراخوانی کنید.
بهعنوان مثال، اگر شما در برنامهی خود به بخشی برای ثبت نام و لاگین کاربران نیاز داشته باشید، ضروری است تا کدهای مربوط به ثبت نام و لاگین را در برنامه درج کنید. همچنین مواردی مانند اعتبارسنجی فرمهای ثبت نام و ورود و غیره میبایست در برنامه وارد شود. این درحالی است که با استفاده از ریپازیتوری پایتون گیت، شما فقط یک کتابخانه را به برنامه ضمیمه کرده و تنها توابع آن را فراخوانی میکنید.
مهمترین کتابخانههای پایتون
چون زبان پایتون در زمینههای مختلفی کاربرد دارد، کتابخانههای متنوعی از آن ایجاد شده است. در لیست زیر، برخی از مشهورترین و مهمترین کتابخانههای پایتون گیت را میبینید.
- کتابخانهی pendulum
- کتابخانهی selnium
- کتابخانهی pillow
- کتابخانهی pyMongo
- کتابخانهی pyGame
- کتابخانهی Scikit- learn برای یادگیری ماشین (خوشهبندی، طبقهبندی، رگرسیون و غیره)
- کتابخانهی Theano
- کتابخانهی PyTorch برای علم داده (محاسبات تنسوری، ساخت شبکه عصبی عمیق و غیره)
- کتابخانهی Matplotlib برای طراحی (ایجاد پسزمینه، تصویرسازی، تحلیل همبستگی متغیرها و غیره)
- Pandas (Pandas) برای تحلیل داده (جمعآوری داده، پاکسازی دادهها، تبدیل و ذخیرهسازی داده و غیره)
- Requests
- NumPy برای محاسبات عددی (ایجاد آرایههای چند بعدی، تجزیه و تحلیل داده و غیره)
- SQLAlchemy
- BeautifulSoup برای علم داده (جمعآوری دادهها از وب، مرتبسازی دادهها و غیره)
- SciPy برای علوم داده و انجام محاسبات سطح بالا (جبر خطی، الگوریتمهای بهینهسازی، حل معادلات دیفرانسیل و غیره)
- Scrapy برای علم داده (ساخت برنامههای ربات عنکبوتی، بازیابی دادههای ساختار یافته از وب و غیره)
- Nose
- فلسک (Flask)
- SymPy
شاید برایتان جالب باشد که وجود کتابخانههای فراوان پایتون، سبب شده است تا یادگیری این زبان ساده باشد و بسیاری از افراد به استفاده از آن ترغیب شوند.
آموزش کار با کتابخانهی پایتون گیت
تا به اینجای مطلب فهمیدید که گیت هاب و پایتون گیت یعنی چی. در ادامه، میخواهیم مختصری از طریقهی کار با کتابخانهی پایتون گیت را بیان کنیم. مجدد تأکید میکنیم که نصب کتابخانه و استفاده از آن در برنامه نویسی، سبب میشود که کارهایتان سریعتر و قویتر پیش برود.
کار با کتابخانهی پایتون در چند گام خلاصه میشود:
- نصب کتابخانهی مورد نظر (از روش دستی یا با کمک pip)
- ایمپورت کتابخانه به برنامهی مورد نظر
- استفاده از دستورات ریپازیتوری در برنامه
این کار برای هر کتابخانه، باید انجام شود. برای چگونگی انجام هر بخش، میبایست دستوراتی را در محیط command (خط فرمان) وارد کنید. توجه داشته باشید که برای استفاده از دستورات هر کتابخانه، باید مختصری از توابع آن را یاد گرفته باشید. دستور -help در چنین مواقعی، کمککننده خواهد بود.
نصب کتابخانهی پایتون گیت یعنی چی؟
مرحلهی اول برای استفاده از کتابخانهی پایتون گیت، نصب آن است. همانطور که در بخش بالا اشاره شد، نصب کتابخانه به دو شکل دستی و یا با کمک pip قابل انجام است. روش دستی، مستلزم انجام مرحله به مرحلهی دستورات است. این کار برای افراد مبتدی که تازه با پایتون کار میکنند، کمی دشوار خواهد بود. در این بخش، مختصری دربارهی چگونگی نصب کتابخانههای پایتون صحبت کردهایم.
نصب کتابخانه پایتون گیت با کمک pip
در این بخش، طریقهی نصب کتابخانهی پایتون از طریق pip را ذکر کردهایم. این مراحل در سه گام قابل انجام خواهند بود.
- گام ۱- خط فرمان (command) را باز کنید.
برای اینکه با پیغام خطا مواجه نشوید، میبایست کامند را برای یوزر ادمین باز کنید. این کار با راست کلیک روی آیکون command prompt و انتخاب گزینهی run as administrator قابل اجرا است.
- گام ۲- به پوشهی اسکریپتهای پایتون بروید.
پوشهی اسکریپتهای پایتون در حالت عادی در پوشهی اپلیکیشن پایتون قرار دارد. مسیر را به کامند لاین وارد کنید. در نتیجه، محل فعلی خط فرمان روی این پوشه واقع میشود.
- گام ۳- کتابخانه را نصب کنید.
نام کتابخانهی مورد نظر را جلوی عبارت pip install بنویسید و دستور را در کامند وارد کنید.
نصب کتابخانه پایتون گیت بهصورت دستی
روش دیگر برای نصب کتابخانه پایتون، دستی و مرحله به مرحله است. در این روش از گامهای زیر استفاده کنید.
- گام ۱- فایل مربوط به کتابخانهی مورد نظرتان را از وبسایتها دانلود کنید.
بعد از دانلود، یک فایل فشرده در اختیار شما قرار میگیرد. برای رفتن به گام بعد، میبایست این فایل را از حالت فشرده خارج کنید.
- گام ۲- دایرکتوری فعلی را به فایل حاوی setup.py تغییر دهید
- گام ۳- دستور install python setup.py را در خط فرمان وارد کنید.
ایمپورت کتابخانه پایتون به برنامه
بعد از نصب کتابخانهی مورد نظر، نوبت به ایمپورت کتابخانه به برنامه پایتون میرسد. بهطور کلی در پایتون برای ایمپورت (وارد) کردن از دستور import استفاده میشود. برای ایمپورت کتابخانه به برنامه، کدهای زیر را وارد کنید.
Import <name>
استفاده از دستورات ریپازیتوری در برنامه
گام آخر برای استفاده از کتابخانهی پایتون گیت، استفاده از دستورات آن است. برای اینکار، کافی است تا نام کتابخانه را با نماد نقطه از نام ماژول مورد نظر جدا کنید. بهاین صورت که مینویسیم:
<name> . <module_name>
جمعبندی
در این مطلب به معرفی کامل سیستم مدیریت پروژهی گیت و گیت هاب و الزام استفاده از آن پرداختیم. همچنین زبان برنامهنویسی پایتون را معرفی کردیم. در نهایت این دو موضوع را بههم پیوند داده و آموزش استفاده از پایتون گیت را بیان کردیم.
پایتون گیت به شما کمک میکند تا بهسادگی بتوانید از مخازن شامل توابع متعدد پایتونی، استفاده کنید. مسلماً برنامههایی که به این شیوه تهیه میشوند، دقیقتر، سادهتر و البته سریعتر خواهند بود.
آموزش پایتون در مکتب خونه
اگر به یادگیری زبان برنامهنویسی ساده و در عین حال قدرتمند علاقهمند هستید، ما به شما زبان پایتون را پیشنهاد میکنیم. آموزش های کامل پایتون در آکادمی مکتب خونه وجود دارد. دورههای آموزشی کاملاً کاربردی هستند و شما را با تمام نکات مهم پایتون از صفر تا صد آشنا خواهند کرد. همچنین وجود تمرین و مثالهای متنوع در این دورهها، کمک میکند تا تسلط به مفاهیم سادهتر و سریعتر پیش برود.