استارت آپ چیست؟
مقدمه ای بر تعریف استارت آپ
استارت آپ عنوانی است که به یک کسب و کار جدید و نوپا داده میشود که هدف از راه اندازی آن پیدا کردن مدل کسب و کار سود ده است. اصولا هیچ تضمینی برای به انجام رسیدن و موفق شدن آن وجود ندارد. استارت آپ به نوعی سرمایهگذاری در قالب کارآفرینی است که در طول آن یک موسسه نوپا ایده های نوینی را برای کسب و کار ارائه میدهد. در مقاله ی استارت آپ چیست با ما همراه باشید.
استارت آپ در واقع سازمانی برای یافتن مدل کسب و کار قابل تکرار و مقیاس پذیر است. جالب اینجاست که اختلاف نظر بر سر تعریف استارت آپ زیاد است؛ اما نقطه نظر مشترک همهی تعریف ها این است که بر طبق یک ایدهی نوین و خلاقانه فعالیت استارتاپ آغاز می گردد. این ایدهها عموما بازار نیازمندیهای جامعه را هدف قرار داده و با ارائهی محصول یا خدماتی جدید و استفاده از تکنولوژی های برتر، به سرعت رشد و توسعه می یابند.
هدف از راه اندازی استارت آپ
همانطور که گفتیم هدف از راهاندازی یک استارت آپ یافتن مدل کسبوکار است و به همین دلیل عمر آن نمیتواند چندان طولانی باشد و اکثرا پس از چند سال یا به موفقیت میرسد و یا بودجهی آن به اتمام رسیده و شکست میخورد. استارت آپ ها لزوما جهت آغاز فعالیت خود به ثبت شدن شرکت نیاز ندارند و از هر کجا و با هر تعداد پرسنلی میتوانند فعالیت خود را شروع کنند. بودجهی راهاندازی استارتاپها عموما اندک است، ولی چنانچه ایده و طرح خوب و سودآوری داشته باشند به سرعت رشد کرده و تحت حمایت سرمایهگذاران بزرگ قرار می گیرند.
در این مقاله قصد داریم به بیان مباحثی در رابطه با اینکه استارت آپ چیست و چه اصطلاحاتی در میان پرسنل آن رایج است و همچنین راه های رسیدن به یک استارتاپ موفق و کلا هزینه راه اندازی استارت آپ حدودا چه میزان است بپردازیم. امیدواریم که از خواندن این مطلب بهره کافی را ببرید. بد نیست به مقاله ی کارآفرینی چیست؟ آشنایی با انواع مختلف کارآفرینی نیز نگاهی داشته باشیم.
عبارات و اصطلاحات رایج در استارت آپ
افرادی که با مقوله استارت آپ سر و کار دارند اکثرا از عبارات و اصطلاحات منحصر به فردی جهت بیان مقاصد خود استفاده میکنند. در ادامه چند مورد از این اصطلاحات را معرفی می کنیم.
لین استارت آپ (Lean Start up)
اصطلاح لین استارت آپ یا نوپای ناب به شما یاد خواهد داد که چگونه می توان یک استارتاپ را هدایت کرد، چه زمانی آن را تغییر داد و چه راه و روش هایی را برای رشد و توسعه ی آن به کار گرفت. لین استارت آپ رویکردی علمی جهت ایجاد و مدیریت استارتاپ به شما میدهد و کمک میکند که محصولات خود را سریعتر به دست مشتری برسانید.
بسیاری از استارتاپ ها با فکر و ایدهی ساختن کالای مورد نیاز مردم راهاندازی می گردند. آنها ممکن است ماهها و حتی سالها زمان صرف کنند تا محصول خود را به نحو احسن شکل دهند بدون اینکه آن را در معرض دید مشتری قرار دهند. همین دلیل موجب شکست و ناموفق بودن بسیاری از استارتاپ ها میشود. چرا که آنها با مشتریها در مورد محصولات خود صحبت نکرده و عکس العمل آنها را نمی بینند. وقتی که مشتریها با استارتاپ ارتباط برقرار نکنند، به ایده و طرح آن ارزشی قائل نمی شوند و در نهایت استارت آپ شکست میخورد.
تعریف یونیکورن استارت آپ (Unicorn Start up)
استارتاپ یونیکورن یا تک شاخ به استارتاپهایی عنوان میشود که رشد و پیشرفت سریع و چشمگیری داشته و به ارزش بیش از ۱ میلیارد دلار نیز میرسند. Unicorn sratup نخستین بار در سال ۲۰۱۳ و توسط سرمایهگذاری به نام آیلین لی به کار برده شد و او از میان موجودات افسانهای، تک شاخ را نمادی برای این مدل استارت آپ انتخاب کرد. از نمونه استارت آپهای معروفی که در این گروه جای میگیرند میتوان استارت آپهای Uber ،Dropbox و Pinterest را نام برد.
بنیانگذار استارت آپ (Founder)
فردی که استارت آپ را راهاندازی میکند بنیانگذار آن نامیده می شود. این اشخاص عموما تمایل ندارند برای دیگران کار کنند و یقین دارند که میتوانند با ایده های منحصر به فرد و تلاشهای بیوقفه ی خود دنیا را زیر و رو کنند. این افراد گاه تعدادی از دوستان خود را نیز در این راه شریک می کنند و وظایف سنگینی را در میان خودشان تقسیم می کنند.
دقت داشته باشید که راهاندازی یک استارت آپ به هیچ وجه کار ساده ای نیست و در طول پیاده سازی آن، بنیانگذاران و کل پرسنل آن فشار زیادی را متحمل خواهند شد؛ اما اگر فعالیتها و نتایج آنها موفقیتآمیز و مطلوب باشد، نتایج آن از نظر احساسی و مالی بسیار مورد توجه قرار خواهد گرفت.
شتابدهندهی استارتاپ (Startup Accelerator)
شتاب دهنده ی استارتاپ به شرکتهایی عنوان می شود که بر روی استارت آپهایی با ایدههای متفاوت، جالب و کاربردی سرمایهگذاری میکنند. شرکتهای مذکور سهمی از مالکیت استارت آپ را گرفته و در عوض خدماتی نظیر آشنا کردن آنها با سرمایهگذاران و متخصصان رشته ی مورد نظر را برایشان فراهم می آورند. در حقیقت این موسسات و شرکتها شانس موفقیت استارت آپ را بالا می برند.
استارت آپ گرایند (Startup Grind)
استارتاپ گرایند برنامه ای جهانی می باشد که در طول آن از کارآفرینان مشهور و موفق دعوت به عمل می آید تا داستان و رمز و رازهای موفقیت استارتاپ خود را برای دیگران بازگو نمایند. افراد حاضر در این برنامه ها میتوانند با پروژههای هم آشنا شده و از تجربیات یکدیگر بهره ببرند.
مقوله استارت آپ گرایند
تجارت B2B
این اصطلاح مخفف عبارت Business to Business بوده و به کسب وکاری تلقی میشود که خدمات و محصولات خود را به کسب و کار دیگری ارائه میدهد.
تجارت B2C
تجارت B2C مختصر شده ی عبارت Business to customers بوده و به کسبوکارهایی عنوان میشود که محصولات و خدمات خود را به مشتریهایشان عرضه می دارند.
تجارت C2C
سرویسی است که کاربران با به کارگیری آن، خدمات و اجناس خود را به سایر کاربران عرضه می دارند. وبسایتها و اپلیکیشن های خرید و فروش اجناس و کالاهای دست دوم، از جمله نمونههای تجارت Customer to Customer می باشند.
سرمایهی بذری (Seed Funding)
به همان صورت که که گیاهی از یک بذر کوچک شروع به رشد میکند، یک استارت آپ نیز با سرمایهی اولیه اندکی فعالیت خود را آغاز می کند. به این سرمایه ی اولیه راهاندازی استارتاپ، سرمایه ی بذری گفته میشود.
سرمایه (Capital)
به مقدار دارایی مالی که هم اکنون برای به کارگیری در دسترس است سرمایه گفته می شود. کارآفرینان از سرمایه برای آغاز فعالیت استارت آپ بهره می گیرند و به تدریج مقدار آن را افزایش میدهند تا به رشد و توسعه استارتاپ کمک کنند.
بازده سرمایهگذاری یا بازگشت سرمایه (ROI)
همانگونه که از نام این اصطلاح پیدا است، بازگشت سرمایه را مورد بحث و بررسی قرار میدهد. در حقیقت به دارایی و پولی گفته میشود که به یک سرمایهگذار به صورت درصدی از مبلغ سرمایهگذاری خود در استارت آپ بازگردانده می شود.
مالکیت و ادغام (Merge & Acquisition)
گاهی ممکن است که استارت آپ به وسیله ی یک شرکت یا نهاد بزرگتر خریداری شده و یا با آن ادغام گردد. این رویداد به صورت دوستانه و با توافقنامه یا به شکل خصمانه و بدون توافقنامه انجام میگیرد.
نکته کلیدی این است که شما برای ساخت یک استارت آپ موفق و چشمگیر به ۳ چیز نیاز دارید. ایدهی طراحی و ساخت محصولی که متقاضیان حقیقتا به آن علاقه داشته باشند، یافتن یکم بنیانگذار و کاهش هزینهها تا حد ممکن. بیشتر استارت آپهای ناموفق و شکست خورده عموما در عمل کردن صحیح و مطلوب به یکی از این ۳ مورد ناموفق بوده اند. در حقیقت شما به یک ایدهی متفاوت و جذاب برای آغاز فعالیت استارت آپ خود نیازی ندارید و تنها کافیست تکنولوژی نوینی را به کاربران معرفی نمایید که هم اکنون از آن بهره مند نیستند. این تکنولوژی باید قادر باشد نیازهای آنها را به نحو احسن از بین ببرد.
اگر توجه کنید می بینید که سیستمهای تاکسیرانی قبل از کشف Uber بسیار خسته کننده بودند. یا مثلا پیش از پیدایش spacex تمایل چندانی به فضا در بین مردم دیده نمی شد. اگر موفقیت می خواهید باید بیندیشید و ببینید چه چیزی در این دنیا کم است و بشر نیاز دارد از آن بهره مند شود و سعی کنید طرح و ایدهی مدرنی را برای آن ارائه دهید.
رمز و رازهای موفقیت در استارت آپ
درصد هوش بسیار بالایتان چندان اهمیتی ندارد. بدون شک پس از گذشت مدت زمانی برخی از نکات جزئی ایدهی اولیه خود را فراموش خواهید کرد و بهتر است همان آغاز کار آن را بر روی یک برگه یادداشت نمایید. همچنین افکار شما و صحبت ها و بحث و گفت و گوهایی که در زمینه طرح مورد نظرتان با دیگران انجام میدهید بسیار اهمیت دارند، لذا بهتر است تمام افکار و ریز به ریز مکالمات و یافته های جدید خود را یادداشت نمایید.
هزینه راه اندازی استارت آپ
استارت آپها اکثرا توسط افراد با اعتماد به نفس، خوشبین و همچنین جاهطلب ایجاد میشوند. چرا که این افراد به موفقیت استارت آپ خود یقین دارند. داشتن طرحی تجاری، قرارگیری در جوار مربیهای کاربلد و یافتن یک سرمایهگذار از ابتدایی ترین مدل های آغاز یک استارتاپ است. افرادی که در پی راهاندازی یک استارت آپ می باشند در آغاز مسیر، راه های توسعه تجارت خود را بررسی می نمایند. آنها خدمات یا محصولی را برگزیده و مدلهای درآمدزایی آن را مورد سنجش و آزمایش قرار می دهند.
اصلی ترین و کلیدیترین مقوله راهاندازی یک استارت آپ را می توان داشتن یک مدل تجاری و بیزینسی شامل اهدافی جهت رسیدن به محصول و خدمات مطلوب و مناسب دانست. به علاوه اینکه، دارا بودن یک ساختار مالی منظم نیز برای تضمین درصد موفقیت استارت آپ الزامی است. آن دسته از کارآفرینانی که میدانند از چه طریق می شود جمعی از ترافیک کاربران را به پول تبدیل کرد و در این راه کاملا واقع بین هستند، سریعا میتوانند به رشد و پیشرفت قابل توجهی برسند.
راز و رمزهای موفقیت در استارت آپ
به علاوه داشتن طرح تجاری، داشتن طرح مناسب برای بازاریابی نیز موضوعی مهم و کلیدی برای استارت آپها می باشد. کارآفرینان باید متوجه باشند که به چه طریقی میتوانند در بازار حرکت داشته باشند، محصول و خدمات خود را چگونه و برای کدام طیف از مشتریان و کاربران عرضه کنند و در عین حال از شبکههای اینترنتی و مجازی و بستر موجود در آن چگونه برای دیده شدن محصول خود بهره بگیرند.
استارت آپهای امروزی بدون دارا بودن یک برنامه بازاریابی که شبکههای اجتماعی نظیر فیس بوک، اینستاگرام، توییتر و یوتیوب را در بر نگیرد عملا توجه هیچ سرمایهگذاری را به خود جلب نمی کند. داشتن یک حسابدار کارکشته و زبده نیز امری ضروری است. در واقع حسابداران دست راست بنیانگذاران استارت آپ به شمار می آیند. چرا که حسابداران میتوانند در زمینه های مالی و تجاری مشاورههای بسیار مفید و موثری را به بنیانگذاران استارتاپ که اکثرا جوانانی کم تجربه می باشند ارائه دهند و راه و رسم های قانونی و غیرقانونی را برای آن ها روشن سازند.
هزینه راه اندازی استارتاپ در کشورهای مختلف
اکثر استارت آپها به موفقیت و اعتبار نمیرسند؛ اما بسیاری از آنها نیز از راه های پر پیچ و خم می گذرند و اثبات می کنند که مسیر قابل رفتن و رسیدن است. هزینه راهاندازی استارت آپ در کشورهای گوناگون متفاوت است. ممکن است کارآفرینی تصور کند که میتواند در یک کشور دیگر استارتاپ خود را راهاندازی کرده و موفق شود.
اینکه الزاما تصور کنیم آن دسته از استارت آپهایی که با سرمایه ای بیشتر یا کمتر راهاندازی میشوند موفقترند مسیر را اشتباه رفتهایم. با این وجود همه کارآفرینان می خواهند که استارت آپ خود را با حداقل هزینه ممکن راهاندازی کنند، اما حقیقت این است که موفقیت یا عدم موفقیت یک پروژه یا استارت آپ به شاخصه هایی فراتر از سرمایه راهاندازی برمیگردد. در ادامه چند نمونه از هزینه راه اندازی استارت آپ در کشورهای مختلف را با هم بررسی می کنیم.
هزینه راه اندازی استارت آپ در کشورهای مختلف
در سوئیس هزینه راهاندازی استارت آپ حدودا سالانه ۳۱۴ هزار دلار تخمین زده می شود. توجه داشته باشید که سوئیس یکی از گرانترین کشورها برای راهاندازی استارت آپ است. در سیدنی استرالیا نیز اوضاع استارت آپها تا حدودی همانند سوئیس بوده و راهاندازی سالانه استارت آپ ۳۱۰ هزار دلار آب می خورد.
اگر قصد راه اندازی استارت آپ در شهر گرانقیمت و لوکس نیویورک را دارید، بایستی سالانه ۲۹۶ هزار دلار هزینه کنید؛ که عمدتا ۸۷ هزار دلار آن برای توسعه وب و ۷۶ هزار دلار آن برای طراح وب می باشد؛ و همچنین هزینه اجاره دفتر نیز سالانه حدودا ۴۵ هزار دلار می خواهد. در سانفرانسیسکو که مهد رشد و توسعه ی استارت آپها به شمار می آید هزینه راهاندازی یک استارتاپ سالانه تقریبا 263هزار دلار در نظر گرفته می شود.
با اینکه هزینه اجاره دفتر حدودا نصف نیویورک است اما هزینه ی عملیات طراحی وب حدودا ۷۹ هزار دلار و هزینه توسعه دهی وب ۸۱ هزار دلار را به خود اختصاص می دهد.استارت