برنامه نویسی و IT

معرفی فایل XML و بررسی کاربرد های آن

فایل XML چیست و چه کاربردی دارد

فایل XML یا همان زبان نشانه‌گذاری گسترش‌پذیر، زبانی است که چارچوب کلی نشانه‌گذاری متن‌های الکترونیکی را مشخص می‌کند. به گونه‌ای که زبان XML هم برای انسان‌ها و هم برای سیستم‌ها، به‌راحتی خوانده می‌شود. زبان XML نسخه تغییر یافته از زبان برنامه‌نویسی HTML می‌باشد که با این هدف ساخته شده است که سادگی زبان ‏HTML و زبان SGML را در هم آمیخته و با استفاده از اینها یک زبان قدرتمند و بسیار عالی را ایجاد کند.

 

کاربرد فایل XML و بررسی کاربرد های آن

در حالت کلی زبان XML زیر شاخه‌ای از زبان HTML می‌باشد و بیشتر برای طراحی و کدنویسی وب استفاده می‌شود. فایل XML یک فایل کاربردی در زبان نشانه‌گذاری می‌باشد. شاید برای شما پیش آمده باشد که به رایانه شخصی خود مراجعه کرده باشید و در آن با فایل XML در انواع مختلف روبرو شده باشید ما در این مقاله قصد داریم به معرفی XML و همچنین کاربردها و چگونگی ویرایش فایل XML و موضوعات مربوط به این فایل بپردازیم.

معرفی فایل XML

کلمه XML از عبارت انگلیسی Extensible Markup Language برگرفته شده است یا به عبارتی مخفف شده است. اگر بخواهیم این عبارت را به فارسی روان معنی کنیم معنای آن زبان نشانه‌گذاری گسترش‌پذیر می‌باشد. فایل XML فایلی است که تمامی محتویات آن متن می باشد و همچنین درون آن برچسب‌های سفارشی یا همان تگ نیز وجود دارد که به کمک این برچسب‌ها می‌توان ویژگی‌ها و یا ساختار اسناد را مشخص نمود.

در واقع زبان برنامه‌نویسی XML یک زبان نشانه‌گذاری می‌باشد که توسط شبکه جهانی وب ارائه شده است که به کمک آن می‌توانیم اسنادی را تهیه و تولید نمایم که هم برای انسان و هم برای کامپیوتر قابل درک و ارزیابی می‌باشد. در واقع فرآیند انجام این کار به وسیله برچسب‌های سفارشی یا همان تگ انجام می‌شود. به‌وسیله آن‌ها ساختار سند و همچنین روش ذخیره‌سازی یا جابجایی یک فایل تشخیص داده می‌شود. برای درک بهتر این موضوع ما زبان نشانه‌گذاری یا همان فایل XML را با یک زبان دیگر مقایسه می‌کنیم.

 

ویدیو پییشنهادی : آموزش طراحی وب سایت
آموزش طراحی وب سایت

 

همه شما با زبان HTML یا همان فرامتن آشنایی دارید از این زبان برای کدنویسی در سایت‌ها و صفحات اینترنتی استفاده می کنند. نحوه کار در زبان برنامه‌نویسی HTML به این صورت می باشد که این زبان برنامه نویسی از یک سری علائم و نشانه‌گذاری که از قبل برایش تعریف شده جهت تشخیص محتوای صفحات اینترنتی استفاده می‌کند. به عنوان مثال در زبان برنامه‌نویسی HTML تعدادی کد از پیش تعیین شده وجود دارد که از آن‌ها برای بولد کردن یا کج کردن حروف استفاده می‌شود.

تفاوت های فایل XML و HTML

قابلیتی که زبان XML را از سایر زبان‌های نشانه‌گذاری جدا می‌کند این می باشد که زبان برنامه‌‌نویسی XML دارای قدرت گسترش‌پذیری می‌باشد. در زبان XML دستوراتی از پیش تعیین شده وجود ندارد اما HTML برخلاف این زبان می‌باشد و دستورات از پیش تعیین شده در این زبان وجود دارد. اما XML قابلیتی را به کاربران خود ارائه می‌کند که در این قابلیت کاربران می‌توانند هرگونه علامت نشانه‌گذاری را در محتوای خود قرار دهند که باعث می‌شود  مجموعه ای بی‎نهایتی از علائم خود ساخته، ساخته شود.

در تفاوت‌های زبان HTML و XML می‌توان به این اشاره کرد که به زبان HTML برای نمایش محتوای یک وب سایت به کار می‌رود اما XML یک زبان است که برای معرفی دیتا یا همان داده استفاده می‌شود و بیشتر کاربران برای ذخیره داده‌های وب سایت خود از این زبان استفاده می‌کنند. زبان برنامه‌نویسی XML دارای کاربردهای بسیار زیادی می‌باشد که در پایین برخی از این کاربردها اشاره شده است:

 

آشنایی با فایل XML و بررسی کاربرد های آن

زبان HTML

RSS و ATOM با بهره گرفتن از زبان XML چگونگی عملکرد خوراک‌خوان‌ها را تعیین می کند. فریم‌ورک «NET» از زبان برنامه‌نویسی XML برای فایل‌های پیکربندی خود بهره می گیرد. در واقع در نسخه‌های متفاوت مجموعه نرم افزار «Microsoft Office» برای ساختن پایه اسناد خروجی خود از زبان XML استفاده می‌کند برای اثبات این موضوع می‌توان به حرف X که در انتهای پسوند فایل‌های ورد یا فایله‌ای اکسل یا فایل‌های پاورپوینت وجود دارد اشاره کرد.

آموزش باز کردن یک فایل XML

برای باز کردن فایل های زبان XML می‌توانید از راه‌های مختلفی استفاده کنید. برای مثال می‌توانید فایلهای XML را با هر ویرایشگر متنی باز کنید و آن را ویرایش کنید و یا این فایلها را در هر مرورگری مشاهده کنید و یا حتی می‌توانید این فایل‌ها را در برخی از سایت‌های مخصوص مشاهده کنید یا آنها را ویرایش کنید و یا می‌توانید فرمت XML را به فرمت‌های دیگر تبدیل کنید.

همانطور که می‌دانید فایل های XML فقط متن می‌باشند و به همین دلیل می‌توانید این فایل‌ها را به راحتی با هر ویرایشگری باز کنید و آنها را ویرایش کنید برای این کار نرم افزارهای بسیار زیادی وجود دارد. نرم افزار Notepad در دسترس شما می‌باشد و می توانید از این نرم‌افزار برای باز کردن و ویرایش کردن فایل‌های XML استفاده کنید اما می‌توانید از نرم افزارهای بهتری مانند «Notepad++» و یا Visual Studio Code و یا Sublime Text استفاده کنید.

 

 

استفاده از فایل‌های XML

برای باز کردن فایل با نرم افزار Notepad باید بر روی فایل XML خود راست کلیک کنید و از قسمت Open With نرم افزار Notepad را انتخاب کرده و پس از باز شدن نرم‌افزار به بررسی و ویرایش فایل بپردازید. اما پس از باز کردن، با نرم‌افزار Notepad با مشکلی که مواجه می‌شوید این است که فایل‌ها ترتیب‌بندی و اساس ندارند و همه فایل‌ها در چند خط طولانی قرار گرفتند و این مشکل بسیار بزرگی است، پس باید از یک ویرایشگر متن خوب استفاده کنید تا بتوانید فایل‌های XML خود را به راحتی و به بهترین نحو بررسی و ویرایش کنید. ما برای این کار چند نرم افزار را به شما پیشنهاد می‌کنیم که این نرم افزارها به شرح زیر می‌باشند:

  • Visual Studio Code
  • Notepad++
  • Sublime text

فایل XML در محیط نرم افزار Sublime Text

شما برای باز کردن فایل خود، با استفاده از نرم افزار Notepad++ می‌توانید بر روی فایل XML خود راست کلیک کرده و گزینه Edit with Notepad++ را انتخاب کنید و اگر این گزینه وجود نداشت می‌توانید از قسمت Open with نرم افزار Notepad++ را انتخاب کنید و فایل خود را از این طریق با نرم افزار Notepad++ باز کنید.

 

مقاله پییشنهادی: نگاهی به جزییات html
نگاهی به جزییات html

 

اگر شما می خواهید نرم افزار خود را با استفاده از نرم افزار Visual Studio Code باز کنید می توانید بر روی فایل XML خود راست کلیک کرده و گزینه Edit With Visual Studio code را انتخاب کنید و اگر این گزینه وجود نداشت می‌توانید نرم‌افزار Visual Studio Code را باز کنید و از طریق نوار Explorer  که در سمت چپ نرم‌افزار قرار دارد فایل خود را یافته و آن را بازخوانی نمایید.

چگونه یک فایل XML را با مرورگر اجرا کنیم

اگر شما نمی خواهید فایل خود را ویرایش کنید اما می خواهید که این فایل را مشاهده کنید می توانید از طریق مرورگر دلخواه خود آن را برای بررسی کنید. در ادامه در مطلب چرا برنامه نویسی و چرا زبان php می‌توانید اطلات بیشتری در مورد برنامه‌نویسی داشته باشید.

برای مشاهده فایل خود می‌توانید بر روی فایل کلیک کنید و از قسمت Open With مرورگر دلخواه خود را انتخاب کرده و  با آن مرورگر مشاهده کنید.

 

شناخت فایل XML و بررسی کاربرد های آن

باز کردن فایل های XML در مرورگر

چگونه فایل خود را با استفاده از یک ویرایشگر آنلاین ویرایش یا تبدیل کنیم. اگر به ویرایشگر خود نیاز دارید و  اما وقت آن را ندارید که به دنبال یک ویرایشگر متنی جدید بگردید و آن را دانلود کنید، می‌توانید از چند وب سایت که به شرح زیر می‌باشند استفاده کنید و به راحتی ویرایش یا تبدیل کنید:

  • com
  • org
  • net

کاربردهای اصلی زبان برنامه‌نویسی XML چیست؟

از فایل XML برای نقل و انتقال  و جابجایی اطلاعات و داده ها استفاده می شود : شما می توانید با استفاده از  اطلاعات و داده ها را میان سیستم های ناسازگار انتقال دهید و آن ها را جابجا کنید.

در سیستم‌های کامپیوتری و دیتابیس ها یا همان بانک‌های اطلاعاتی که شامل اطلاعات بسیار زیادی می باشند و دارای فرمت‌های ناسازگار هستند، انتقال این اطلاعات با این فرمت‌های ناسازگار یکی از وقت‌گیرترین کارها برای گسترش‌دهندگان و برنامه‌نویس‌ها می‌باشد اما با استفاده از XML شما می‌توانید این اطلاعات را که از فرمت‌های ناسازگار استفاده می‌کنند به راحتی و در کمترین زمان ممکن میان سیستم‌های مختلف جابجا کنید.

 

 

از XML برای توزیع و گسترش اطلاعات استفاده می‌شود

با استفاده کردن از برنامه‌نویسی XML شما می‌توانید فایل های متنی را در میان سیستم‌های مختلف گسترش دهید و این فایل‌ها را از سیستمی به سیستم دیگر انتقال دهید و جابجا نمایید.

با استفاده از XML می‌توانید داده‌ها و اطلاعات را در فایل های متنی ذخیره کنید

زبان XML راه و روش جدا از سخت‌افزار و نرم‌افزار ارائه می‌دهد که با استفاده از این راه و روش می‌توانید فایل های خود را به‌راحتی در میان سیستم‌ها انتقال دهید و توزیع کنید. با استفاده از این روش شما می‌توانید فایل‌هایی را ایجاد کنید و یا بسازید که به‌راحتی و در کمترین زمان ممکن و با استفاده از اطلاعات درون این فایل‌ها با برنامه‌های کاربردی مختلف کار کنید.

ذخیره اطلاعات

از زبان برنامه‌نویسی XML می‌توانید برای ذخیره اطلاعات و داده‎ها استفاده کنید: با استفاده از XML می توانید از فایل‌های متنی برای ذخیره اطلاعات و داده‌ها استفاده کنید و این فایل ها را به راحتی و در کمترین زمان ممکن ذخیره کنید. با XML می توانید با استفاده از زبان XML اطلاعات مختلف را به راحتی و در کمترین زمان ممکن در فایل ها و بانک های اطلاعاتی ذخیره کنید.

زبان XML دارای این قابلیت می باشد که اطلاعات شما را مفید تر و با ارزش تر کند: زبان XML دارای این قابلیت می باشد که اطلاعات شما و داده های شما را با ارزش تر کند و  شما بتوانید با استفاده از این اطلاعاتی که توسط زبان XML مفید شده‌اند را  برای کاربردهای بیشتر استفاده کنید.

 

معرفی فایل XML

 

به دلیل اینکه زبان XML از سخت افزار و نرم افزار و برنامه های دیگر جدا می باشد شما می توانید اطلاعات خود را برای برنامه هایی به غیر از جستجوگرهای زبان HTML استفاده کنید. به دلیل اینکه برنامه های شما با استفاده از XML مفید تر شده اند، شما می توانید اطلاعات خود را در همه نوع برنامه استفاده کنیم.

چگونه می توانیم یک فایل XML را به فرمت های دیگر تبدیل کنیم؟

یک فایل متنی می باشد که می توان به راحتی و در کمترین زمان ممکن این فایل را به برنامه های دیگر همانند فرمت ورد، PDF و نوت پد و غیره تبدیل کرد. برخی از این نرم افزارهای مبدل به شرح زیر می باشد.

نرم افزار Batch document converter

یکی از نرم افزارهای معروف می باشد که وظیفه این نرم افزار تبدیل  به  فرمت های اسنادی مانند word doc, docx, docm, xls, xlsx, xlsm, rtf, jpeg, png, gif, tiff, emf, wmf, bmp, psd, dwg, dxf, mht, txt, html, aspx, php, pdf & lst می باشد. البته نرم افزار های دیگری هم برای این کار وجود دارند که ما به برخی از آنها در پایین اشاره خواهیم کرد.

 

 

نرم افزار Easy XML Converter

این نرم افزار یکی از نرم افزارهای قدرتمند و معروف تبدیل به سایر فرمت ها می باشد که دارای شهرت زیادی است. همچنین این نرم افزار دارای این قابلیت می باشد که به شما نشان بدهد کدام یک از table ها با یکدیگر اتصال دارند.

قابلیت batch mode

همچنین این نرم افزار دارای قابلیت batch mode می باشد و شما می توانید با استفاده از این حالت چندین فایل مختلف را به صورت همزمان تبدیل کنید. حتی این نرم افزار این قابلیت را دارد که شما می توانید از طریق این نرم‌افزار در صورتی که نیاز باشد.

نرم افزار PDFMate

فرمت هایی که توسط این نرم افزار پشتیبانی می شوند و در این برنامه می توانید از آن ها استفاده کنید فرمت های Word، Text، EPUB، HTML، SWF، JPEG می باشند. این نرم افزار برعکس نرم افزارهای قبلی می باشد و شما می توانید با استفاده از این نرم افزار فایل پی دی اف XML را به متن و فایل تکست یا فرمت های متنی تبدیل کنید.

 

 

نرم افزار PDFMate یک نرم افزار ساده و رایگان می باشد و می‌تواند در اختیار همگان قرار بگیرد و همچنین این نرم افزار همان طور که گفته شد از چندین فرمت پشتیبانی می کند.  همچنین این نرم افزار دارای ابزارها و قابلیت های اضافی مانند رمز گذاشتن بر روی سند، تبدیل کردن فایل ها به صورت گروهی و همزمان و پشتیبانی کردن از چند زبان زنده دنیا می باشد. حتی تنظیمات این نرم افزار دارای قابلیت سفارشی سازی می باشد.

 

کاربرد اصلی فایل XML

تفاوت فایل های JSON و XML

در دنیای بزرگ و گسترده برنامه نویسی انتقال و جابجایی و یا ذخیره داده ها و اطلاعات از راه ها و حالت های مختلف امکان پذیر می باشد اما یکی از ساده ترین و بهترین راه ها استفاده از فایل های JSON  می باشد که با استفاده از این فایل ها می توانید اطلاعات و داده ها را در میان سیستم ها و سرور های مختلف جابجا کنید و یا آنها را ذخیره کنید. فایل های JSON و فایل های XML همانطور که دارای شباهت هایی می باشند دارای تفاوت هایی هم هستند.

شباهت های  فایل های JSON و فایل های XML

  • داده ها و اطلاعاتی که توسط این فایل ها ایجاد می شود به صورتی می باشد که فهم آن هم برای انسان ها و هم برای ماشین ها راحت می باشد یا به زبان دیگر سطح این دو زبان بسیار بالا می باشد.
  • همه داده هایی که در این دو فایل موجود می باشنددارای فایل اضافی نمی باشند و فقط هدف این دو فایل نگهداری از داده ها و اطلاعات می باشد.
  • فایل هایی که توسط JSON و ‏ XML ایجاد می شوند قابلیت این را دارند که در همه زبانهای رایج برنامه نویسی استفاده شود. هر دو زبان XML قابلیت این را دارند که با XMLHttpRequest کار کند.

تفاوتهای فایل های JSON و فایلهای XML

  • در زبان JSON های تگ بسته وجود ندارند.
  • حجم فایل هایی که توسط JSON تولید می شوند بسیار کمتر از فایل های XML می باشند.
  • فایل هایی که توسطJSON ایجاد میشوند برای خواندن و نوشتن زمان بسیار کمتری را نسبت به XML طی می کنند.
  • در فایل هایی که توسط زبانXML تولید می شوند امکان ذخیره کردن پارامتر ها وجود ندارد.
  • فایل هایی که توسطJSON تولید میشوند فقط برای زبان برنامه نویسی javascript مورد استفاده قرار می گیرد.

برخی از کاربرد های فایل های XML به شرح زیر می باشد :

کاربرد اصلی فایل XML

 

  • از فایل های XML برای دریافت فایل های سند استفاده می شود.
  • از فایل های XML برای دریافت فایلهای dom استفاده می شود.
  • از فایل هایی که توسط XML ایجاد می شود برای کار با متغیرها و ذخیره کردن این متغیرها استفاده می شود.
    و موارد دیگر

برخی از کاربردهای فایل هایی که توسط JSON تولید می شوند به شرح زیر می باشد:

  1. با استفاده از فایل هایی که توسطJSON تولید می شود می توان داده های JSON را خواند.
  2. با استفاده از فایل های تولید شده توسط JSON میتوان با parser در زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت کار کرد.

سعید هابطی

چند سالی میشه که در زمینه سئو و دیجیتال مارکتینگ در حال فعالیت هستم. به موسیقی و فلسفه علاقه ی خاصی دارم و بیشتر زمان رو صرف مطالعه و نوازندگی می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا