متخصص هوش مصنوعی کیست و چگونه متخصص هوش مصنوعی شویم؟
متخصص هوش مصنوعی کیست؟
برای آن که بدانید متخصص هوش مصنوعی به چه کسانی اطلاق میشود، ابتدا باید با این تکنولوژی نوظهور که به اصطلاح به آن AI نیز میگویند آشنا شوید.
هوش مصنوعی تکنولوژی بسیار پیچیده و مهی است که شغلهای زیادی را ایجاد نموده و شغلهای زیادی را نیز از بین برده است.
در حالی که علم داده (data science) در عملیات خود از هوش مصنوعی (artificial intelligence) یا به طور اختصار AI نیز استفاده میکند اما به طور کامل هوش مصنوعی را نشان نمی دهد. در واقع میتوان گفت که هوش مصنوعی بسیار گسترده میباشد و هنوز هم تا حد زیادی کشف نشده است.
مقاله پییشنهادی : تفاوت علم داده و هوش مصنوعی
البته ناگفته نماند که تعداد مشاغل ایجاد شده توسط هوش مصنوعی گستره بیشتری نسبت به تعداد شغل هایی دارند که بدین طریق از بین رفتهاند.
از آنجایی که در سالهای اخیر، افرادی با مهارتهای هوش مصنوعی، بیشتر در موقعیتهای خوب شغلی قرار گرفتهاند، قصد داریم در این مقاله اطلاعاتی در رابطه با کسب تخصص در رشته مهندسی هوش مصنوعی را برایتان به اشتراک بگذاریم.
در واقع هوش مصنوعی تکنیکی برای القای رفتارهای انسانی به ماشین آلات محسوب میشود. این رشته زیر شاخهای از علوم مرتبط با سیستمهای کامپیوتری است که آن را قادر میسازد تا اعمال مختص انسان را به زبانهای مختلف برای ماشینها ترجمه نماید.
مهندس هوش مصنوعی
همانطور که متوجه شدهاید با استفاده از هوش مصنوعی میتوان ماشینها را با کاراییها و عملکردهای مختلفی برنامه نویسی کرد و به نوعی هوش انسانی را برای آنها شبیه سازی نمود.
ماشینها و رباتها در شرایطی نیاز دارند تا استدلال کنند و برخی خطاهای خود را در مواقع لزوم تصحیح نمایند، یک مهندس هوش مصنوعی برای پیشرفت فهم ماشینآلات، با استفاده از شبکههای عصبی، الگوریتمها و ابزارهای دیگر سر و کار دارد.
یک مهندس هوش مصنوعی فردی است که روی مسائل مرتبط با این رشته و همچنین تکنولوژیهای مختلف و ابزارهای مورد نیاز کارکرده و پروژههای مختلفی را پیش میبرد. برای آنکه بتوانید یک متخصص هوش مصنوعی شوید باید از پایه کار خود را شروع کنید و در یکی از رشتههای ریاضیات، علوم کامپیوتر، آمار، اقتصاد، تکنولوژی اطلاعات یا سرمایه گذاری لیسانس بگیرید.
مقاله پییشنهادی : برنامه نویسی هوش مصنوعی با پایتون
اگرچه داشتن مهارت برنامه نویسی برای تبدیل شدن به یک مهندس هوش مصنوعی بسیار لازم و ضروری است،اما شما به عنوان یک فنی کار باید مهارتهای دیگری را نیز در خود تقویت کنید.
برای مثال تکنیکهای توسعه نرمافزار را یاد بگیرید و اطلاعات تئوری و عملی لازم را در موضوعاتی مثل چرخه حیات توسعه نرم افزار، آمار، یادگیری ماشین، ریاضیات، الکترونیک، رباتیک و یادگیری عمیق شبکههای عصبی تقویت نمایید.
برای آنکه یک مهندس هوش مصنوعی شوید باید طرز کار کردن با زبانهای برنامه نویسی را بلد باشید و مفاهیمی مثل انواع کلاس و ساختار داده را به خوبی درک کنید و توانایی تحلیل الگوریتمها را نیز کسب نمایید.
وضعیت شغلی هوش مصنوعی
هوش مصنوعی جز آن دسته از رشتههایی است که موضوعی جذاب دارد و در بین علاقهمندان با حس تازگی و جذابی همراه شده است.
امروزه در رابطه با هوش مصنوعی اطلاعات زیادی تبادل شده و افراد زیادی به این رشته علاقه پیدا کردهاند. یرای موفقیت در این رشته باید مهارتهای مختلفی را در خود تقویت کنید که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد؛
مقاله پییشنهادی : استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص اختلالات روانی از روی صدا
اطمینان داشته باشید که قدم گذاشتن در این راه، آینده شگفتانگیزی را برایتان رقم خواهد زد. چرا که امروزه استفاده از هوش مصنوعی حتی در کارهای روزمره افراد نیز نمود پیدا کرده است اما بیشتر مواقع این کاربردها ناملموس هستند.
همین موضوع نشان دهنده این است که روز به روز استفاده از هوش مصنوعی در حوزه های مختلفی مثل صنایع تولیدی، بازاریابی، پزشکی، اقتصاد، اتوماسیون فرآیندهای مختلف و… در حال پیشرفت خواهد بود.
از آنجایی که در فعالیتهای مختلف، استفاده از ویژگیهای هوش مصنوعی کاربرد دارد، یک متخصص هوش مصنوعی نیز رفته رفته با فرصتهای شغلی بیشتر و بهتری مواجه خواهند شد. فارغ التحصیلان هوش مصنوعی مباحث مختلفی را میآموزد، برای مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد؛
- شبکههای عصبی
- یادگیری ماشین
- پردازش تکاملی
- رباتیک
- محاسبات نوین
- پردازش تصویر
- منطق فازی
- سیستمهای خبره
- بینایی ماشین
- پردازش گفتار
- برنامه ریزی
در ادامه توضیحات مربوط به مهارتهای فوق را برایتان شرح خواهیم داد.
بازار کار هوش مصنوعی
چند سالی است که بازار کار هوش مصنوعی در جهان گسترش یافته و مفتخریم بگوییم که در ایران نیز این رشته و فعالیت در این رشته با استقبال خوبی مواجه شده است. در واقع شرکتهای مختلفی در زمینه هوش مصنوعی در حال فعالیت هستند.
از طرفی کسب و کارهای آنلاین نیز پیشرفت کرده و نیاز به انجام امور داده محور و استخراج و تفسیر داده بیشتر شده است. در واقع میتوان گفت که همگام با پیشرفت هوش مصنوعی در جهان، ایران نیز با پیشرفت در این رشته همراه شده و زمینه های شغلی زیادی را برای افراد متخصص هوش مصنوعی ایجاد نموده است.
بازار کار هوش مصنوعی در ایران روز به روز در حال گسترش بوده و جالب است بدانید که در زمینههای زیر نیاز به نیروی متخصص بیشتر است؛
- برنامه نویس
- مدیر وب سایت
- متخصص هوش مصنوعی در صنعت مثل طراحی ربات و دستگاههای هوشمند
- طراحی بازیها
- مدیر شبکه
- مدیر امنیت اطلاعات
- طراحی رباتها
- استخراج دادهها
- متخصص هوش مصنوعی در حوزه تشخیص گفتار مثل تبدیل متن به گفتار و …
- متخصص هوش مصنوعی در زمینه پردازش تصویر
- طراح و تحلیلگر نرمافزار
- طراحی و ساخت ابزارهای هوشمند
- متخصص هوش مصنوعی در زمینه پردازش متن مثل تولید دستیارهای هوشمند و چتباتها و …
مهارت های متخصص هوش مصنوعی
یک متخصص هوش مصنوعی باید توانایی پرداختن به مسائل ریاضی و حل آنها را داشته باشد. برای مثال یادگیری ماشین نیازمند داشتن تسلط در مباحث مختلف جبرخطی میباشد. همچنین برای آموزش شبکههای عصبی نیاز به قدرت محاسبات خواهید داشت یا حتی برای تخمین احتمالات باید از علوم مربوط به آمار و احتمال سر در بیاورید.
به هر حال داشتن مهارتهای ریاضی برای یک مهندس هوش مصنوعی اهمیت زیادی دارد.
یکی دیگر از رشتههایی که به بخشهای مختلفی تقسیم میشود و برای یادگیری هوش مصنوعی الزامی میباشد، علومی مثل پردازش متن، پردازش گفتار، پردازش تصویر و… هستند. دوره های مختلفی هستند که با گذراندن آنها میتوانید تبدیل به یک متخصص هوش مصنوعی شوید اما قبل از هر چیز باید تصمیم بگیرید که علاقه به فعالیت در کدام یک از زمینههای هوش مصنوعی دارید؛
برخی از دورههایی که میتوانید از آنها بهره ببرید عبارتند از:
Google AI
پروژهای از طرف گوگل راه اندازی شده تا به مردم آموزش دهد که هوش مصنوعی چگونه کار میکند. این دوره برای افراد مبتدی و تازهکار بسیار مناسب میباشد تا بدین وسیله با مفاهیمی همانند TensorFlow و اصول مهم طراحی شبکههای عصبی آشنا شوند.
دوره یادگیری ماشین دانشگاه استنفورد
این دوره توسط اندرو انگ بنیان گذار Google Brain، در وبسایت Coursera تدریس میشود. شما علاقهمندان به راحتی و به طور رایگان میتوانید در این دوره شرکت کنید و در صورت نیاز با پرداخت هزینه مدرک آن را دریافت نمایید.
این دوره شامل مثالها و تمرینهایی در رابطه با فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی مانند مکانیسمهای پیشرفته جستجوی وب و تشخیص و همچنین چگونگی یادگیری شبکههای عصبی میباشد.
دوره اصول پایه یادگیری عمیق Nvidia در حوزه یادگیری ماشین
این دوره نیز برای علاقمندان بسیار مناسب میباشد و شامل آموزش اصول فنی مورد نیاز در مباحثی مثل بینایی ماشین ات و همچنین نحوه طبقه بندی اشیا و تشخیص اشیا را برایتان شرح میدهد.
یک متخصص هوش مصنوعی باید در موضوعات زیر مهارت کسب کند؛
- بینایی ماشین: درک اتوماتیک تصاویر برای کامپیوتر
- پردازش گفتار: فهم و در صدای انسان
- یادگیری ماشین: تحلیل و بررسی روشها و الگوها به صورت اتوماتیک
- محاسبات نوین: حل مسائل ریاضی به صورت نمادین و انجام محاسبات
- پردازش تصویر: بهبود ویژگی تصاویر
- شبکه های عصبی: ارائه روشهای خاص برای حل مسائل در هوش مصنوعی
- پردازش تکاملی: در نظر گرفتن چند جواب مختلف برای حل یک مسئله
- برنامه ریزی: رسیدن به یک هدف خاص از طریق برنامه ریزی
- رباتیک: یادگیری علوم مختلفی مثل الکترونیک و مکانیک و دیگر علومی که با هم ترکیب میشوند
- سیستم های خبره: طراحی و ساخت انواع رابط کاربردی
پیش نیازهای هوش مصنوعی
یکی از نکاتی که افراد علاقهمند به رشته هوش مصنوعی برای تبدیل شدن به یک متخصص هوش مصنوعی باید در نظر بگیرند، یادگیری یک زبان برنامه نویسی مناسب میباشد. در واقع برای شروع این راه نیاز به پیش نیازهایی دارید که آشنایی با یک زبان برنامه نویسی مناسب نیز جزئی از آن محسوب میشود.
مهم نیست کدام زبان برنامه نویسی را انتخاب میکنید اما باید به اندازه کافی برای برنامه نویسی با زبان مورد نظر مهارت داشته باشید.
البته بهتر است برای انتخاب یک مهارت مناسب، به سراغ زبانهایی بروید که دارای کتابخانهها و ابزارهای با کیفیت و کارآمد باشند و از عملکرد برجسته و مهمی نیز برخوردار باشند. معمولا محبوب ترین زبانهای برنامه نویسی در حوزه هوش مصنوعی Python ،C++ ،Java ،C و یا Octave میباشند.
همانطور که گفته شد یادگیری مباحث و مفاهیم پایه مربوط به علوم کامپیوتری و همچنین داشتن قدرت تجزیه و تحلیل مسائل ریاضی نیز جز پیش نیازهای هوش مصنوعی محسوب میشوند.
آموزش هوش مصنوعی
در حال حاضر یکی از گرایشهای مهم رشتههای تحصیلی مربوط به علوم کامپیوتری، تعلق میگیرد به هوش مصنوعی و این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز برگزار میشود.
حتی در مقطع کارشناسی رشتههایی مثل فناوری اطلاعات و مهندسی نرمافزار نیز هوش مصنوعی به طور خلاصه تدریس میگردد و در واقع زمینه علاقهمندی افراد به این رشته در مقطع کارشناسی نیز فراهم شده است.
برای آموزش هوش مصنوعی میتوانید رشتههای مرتبط با این علم را دنبال کرده یا خارج از رشته تحصیلی خود در کلاسهای آزاد شرکت کنید یا حتی از آموزش های آنلاین ارائه شده توسط مجموعههای معتبر بهره بگیرید.
در مجموع باید بدانید که یک متخصص هوش مصنوعی قطعاً میتواند آینده درخشانی داشته باشد و موقعیت شغلی خوبی را در ایران یا کشورهای دیگر به دست آورد. امیدواریم این مقاله در جهت آشنایی شما با این رشته و نحوه کسب سِمَتِ مهندسی در این رشته مفید بوده باشد.