مدیریت

پدر علم مدیریت کیست ؟

جامعه مدیریتی

پدر علم مدیریت ایران و غرب چه کسی است ؟ چه کسانی بنیان گذار علم مدیریت در دنیا هستند؟ با ما در این مقاله همراه باشید.

مدیریت یک رشته علمی انسانی است. مدیر به پدیده‌های اصلی کیفی اعتقاد دارد. وی به روش‌های کمی اهمیت زیادی نمی‌دهد. مدیریت با ایجاد و جهت دادن توانایی‌های انسان‌ها سروکار دارد. این رشته علمی نیازمند منطق کیفی است. او به درستی زمانی را پیش بینی کرده است که ماشین­ های خودکار جایگزین کارگران خواهند شد. اما مدیران همچنان باقی خواهند ماند و به این ترتیب در آینده تمام کارمندان به مدیران تبدیل می شوند و ما از جامعه کارگری به جامعه مدیریتی گام خواهیم نهاد.

فردریک وینسلو تیلور (Ferdrick Winslow Taylor)

  • متولد ۱۸۵۶ در فیلادلفیا آمریکا.

 وی در امتحان ورودی وکالت دانشگاه هاروارد پذیرفته شد ولی ترجیح داد وارد صنعت شود. وی دوره ۴ ساله کارآموزی مهندسی مکانیک را در کارخانه فولادی میدوال گزراند و پس از مدت اندکی به عنوان رئیس مهندسی این کارخانه منصوب شد. وی درسال ۱۸۸۳ مهندسی مکانیک خود را از انستیتو تکنولوژی استیون دریافت کرد. وی سال ها به عنوان اولین مهندس مشاور مدیریت در کارخانجات مختلف مشغول به کار شد. درسال ۱۹۰۶ دکترای افتخاری علوم را از دانشگاه پنسیلوانیا دریافت کرد. وی درسال ۱۹۱۱ کتاب اصول مدیریت علمی خود را که به عبارتی نخستین و معروفترین کتاب مدیریت علمی تاریخ است منتشر کرد.

مرجع کامل آموزش تخصص مدیریت پروژه + اعطای گواهینامه معتبر

 

اصول مدیریت علمی تیلور که بر پایه شناخت و مطالعه اجزای هر کار، زمان‌سنجی استاندارد، افزایش بهره‌وری تولید از طریق بهبود نحوه انجام کارها و تدوین سیستم صحیح حقوق و پاداش و نیز بهبود در چگونگی خط تولید به طور مبسوط‌ تری در بخش اصول و مکاتب مدیریت همین حوزه توضیح داده شده‌اند.

اصول و فلسفه فکری تیلور توسط کارخانجات و شرکت‌های مختلفی مورد استفاده قرار گرفتند که شاید مشهورترین آن‌ها “هنری فورد” در کارخانه اتومبیل‌سازی‌اش باشد که خود سرآغاز عصر تولید انبوه و یکی از عوامل مهم پیشرفت بشر در قرن گذشته بود.

وی درسال ۱۹۱۵ از دنیا رفت.

تیلور پدر علم مدیریت

پدر علم مدیریت ایران 

  •  شرح مختصری از زندگی استاد دکتر سید مهدی الوانی 

آموزش ابتدایی را در مدرسه بیهقی شروع کرد،بعد از مدرسه بیهقی به مدرسه مصباح مرجانی آمد و از آنجا گواهینامه ششم ابتدایی را اخذ کرد.سال اول دوره متوسطه را در دبیرستان حکیم نظامی گذرانید. دبیرستانی با یک ناظم سخت گیر و چوب به دست و فراشهای پیر و اخمو، اما معلمین مهربان و دلسوز. 

ابتدا دوره ای را به عنوان آموزش نظامی در پادگان شاه آباد غرب که اکنون اسلام آباد غرب نام گرفته است، گذرانید،بعد از اتمام این دوره به تهران بازگشت و رشته ادبیات انگلیس را در دانشگاه ملی شروع کرد. ،پس از دوره لیسانس، وارد فوق لیسانس مدیریت آموزش و پرورش در دانشگاه تهران شد، سپس به فوق لیسانس علوم اداری در دانشگاه تهران آمد و در همین ایام کار خود را بصورت رسمی در وزارت کشاورزی آغاز کرد، شغلش کارشناس بهبود روش ها بود. پس از مدتی رئیس اداره شد و چون علاقه به تدریس و تعلیم بیشتر بود به مرکز آموزش مدیریت دولتی که متولی  آموزش مدیران است، منتقل و مربی آموزشی شد،پس از عزیمت به آمریکا از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، فوق لیسانس و دکترای مدیریت دولتی گرفت.

وقتی به ایران بازگشت در دوره دکترا در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران آغاز بکار کرد.  در سال ۱۳۷۰ استاد شد و در سال ۷۶ به عنوان استاد نمونه انتخاب گردید. مدتی رییس دانشکده حسابداری و مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی و زمانی هم مدیر گروه مدیریت دولتی بود.

آموزش مدیریت استراتژیک

 

 در این دوران کتاب و مقالات چندی نوشته است. در سال ۱۳۵۵ ازدواج کرد که حاصل آن پسری به نام سیدپیمان و دختری بنام سیدپریسا است. که هر دو در دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.

پدر علم مدیریت ایران

جایگاه مدیریت در ایران

  درخصوص نقش مدیریت در توسعه ایران از نظر نقش دانش مدیریت در توسعه کشور، عقیده دارد که مشکل ما دانش مدیریت نیست بلکه ایجاد باور این دانش مانند سایر رشته های علمی، نزد سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان عالی رتبه کشور است. اگر آنان این باور را داشته باشند این دانش به عرصه عمل پا خواهد نهاد و مسلماً نقش عمده ای در توسعه کشور خواهد داشت، همانگونه که در کشورهای موفق دنیا چنین بوده است. 

شرح احوال علمی و آموزشی

نام: دکتر سید مهدی الوانی ▪ تاریخ تولد: ۱۳۲۳ ▪ محل تولد: تهران ▪ مرتبه: استاد ▪ پایه: ۲۴ ▪ شماره شناسنامه: ۲۳۱۹ ● سوابق تحصیلی ▪ دیپلم ریاضی دبیرستان مروی تهران، سال ۱۳۴۲ ▪ لیسانس زبان و ادبیات انگلیسی ـ دانشگاه ملی ایران، سال ۱۳۴۹ ▪ فوق لیسانس علوم تربیتی ـ دانشگاه تهران، سال ۱۳۵۱ ▪ فوق لیسانس علوم اداری ـ دانشگاه تهران ، سال ۱۳۵۶ ▪ فوق لیسانس مدیریت دولتی ـ دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آمریکا 

پیتر دراکر (Peter Drucker) پدر علم مدیریت نوین

پیتر دراکر پدر علم مدیریت نوین(Peter Drucker)

دارای تیپ شخصیتی – INTJ (برنامه ریز)

پیتر دراکر در سال ۱۹۰۹ در وین متولد شد و تحصیلات مقدماتی خود را در آنجا و لندن پایان داد. درجه دکترای خود را در حالی که به عنوان خبرنگار یک روزنامه در فرانکفورت آلمان و سپس به عنوان کارشناس اقتصادی در یک بانک بین‌المللی در لندن کار می‌کرد در رشته حقوق عمومی و بین‌الملل دریافت کرد. در سن ۲۹ سالگی در سال ۱۹۳۷ به آمریکا مهاجرت کرد.
پیتر دراکر نویسنده، مدرس، و مشاور تخصصی در زمینه استراتژی و سیاست است. او به خیلی از سازمان‌های بزرگ دنیا و هم‌چنین سازمان‌های غیرانتفاعی، شرکت‌های کوچک و کارآفرین و سازمان‌های دولتی آمریکا مشاوره داده است.

پیتر دراکر

  • هنوز جوان ترین ذهن

دراکر تدریس خود را به عنوان استاد سیاست و فلسفه در کالج بنینگتون آغاز کرد. او بیش از بیست سال استاد مدیریت در دانشکده تحصیلات تکمیلی دانشگاه نیویورک بود. پیتر دراکر دریافت کننده تعداد زیادی جایزه و درجات افتخاری است. از سال ۱۹۷۱ استاد علوم اجتماعی در دانشگاه کلرمونت بوده است. دانشکده مدیریت این دانشگاه بعد از پیتر دراکر در سال ۱۹۸۷ ایجاد شده است.

پیتر دراکر در امریکا و دیگر کشورها به عنوان متفکر، نویسنده و سخنران اثر گذار بر سازمان‌های معاصر شناخته شده است. در سال ۱۹۹۷، روی جلد مجله Forbes، او به عنوان «هنوز جوانترین ذهن» معرفی شد و مجله  BusinessWeek  او را «ماندگارترین متفکر مدیریت زمان ما» نامید.

  • تفکرات پیتر دراکر در مورد علم مدیریت

مدیریت علمی دقیق نیست؛ به نظر دراکر، مدیریت کارورزی و کارآموزی است. در آثار وی هیچ نشانه‌ای از پیچیدگی‌ها، نمودارها و جداول پیچیده مشاهده نمی‌شود. دراکر معتقد است وسایل ساده بر ابزار پیچیده برتری دارند.

مدیریت فقط تئوری نیست؛ مسؤلیت اساسی مدیریت کسب نتایج ملموس است. مدیری که مسؤلیتش را بهتر انجام می‌دهد، بر مدیری که تمام تئوری‌ها را می‌داند اما در عمل کارآمد نیست، برتری دارد. برنامه‌ریزی بلند‌ مدت به معنای پیش‌بینی آینده نیست، بلکه به نظر پیتر دراکر، آینده غیرقابل پیش‌بینی است. بهترین راه پیش‌بینی آینده، ایجاد آن است.

  • مدیریت بر مبنای هدف management by objective

مدیریت بر مبنای هدف فرآیندی است که در آن رؤسا در تشخیص هدف و هدف گذاری ها به منظور برنامه ریزی با یکدیگر همکاری می کنند تا هدف های تعیین شده را به بهترین وجه تأمین کنند. این مقاصد و برنامه­ها با هدف­های کلی سازمانی مرتبط و همسو هستند.
قوای فردی، منافع اجتماعی را پدید می آورند؛ در فلسفه دراکر ۹۱ ساله، هدف نهایی یک بنگاه، آفرینش منافع اجتماعی است. سازمان درجهت تبدیل توان بشر به محصول قرارمی گیرد و به این ترتیب “قوای فردی، منافع اجتماعی را پدید می آورند”. این باور، جوهر تمام فلسفه دراکر درباره مدیریت را تشکیل می دهد.

 

مقاله پیشنهادی :  نحوه ی مدیریت هزینه
نحوه ی مدیریت هزینه

 

 

پدر علم مدیریت بازرگانی

  • فیلیپ کاتلر

فیلیپ کاتلر در سال ۱۹۳۱ در شهر شیکاگو، ایلینوی در ایالات متحده ی آمریکا متولد شد. او هنگام تحصیل در انستیتو تکنولوژی دانشگاه شیکاگو و ماساچوست، در آغاز کار خود به‌عنوان یک اقتصاددان به تدریس و آموزش مشغول شد. در سال ۱۹۶۲ میلادی، فیلیپ به بازاریابی روی آورد و اولین کتاب خود را با عنوان «مدیریت بازاریابی» در سال ۱۹۶۷ به چاپ رساند. فیلیپ کاتلر دوره­ی کارشناسی ارشد خود را در رشتهٔ اقتصاد در دانشگاه شیکاگو با موفقیت به پایان رساند و در ام.آی.تی. تحصیلات خود را تا مقطع دکتری ادامه داد.

پس از آن در دانشگاه هاروارد در زمینهٔ ریاضیات، و در دانشگاه شیکاگو در زمینهٔ علوم رفتاری پژوهش‌هائی را به انجام رساند. فیلیپ کاتلر اولین شخصی بود که در سال ۱۹۸۵ جایزهٔ «بهترین مربی بازاریابی» را دریافت کرد. او همچنین پیشتر نیز در سال ۱۹۷۵ از سوی اعضاء آکادمیک انجمن بازاریابی آمریکا، لقب «پیشگام در تفکر بازاریابی» را دریافت کرد.

سپس در سال ۱۹۸۷ «جایزهٔ پاول کانورس» این انجمن را نیز برای تقدیر از تلاش‌های او در زمینه بازاریابی به‌خود اختصاص داد. در سال ۱۹۸۹، جایزهٔ سالانه تحقیقات بازاریابی چارلز کولیج پارلین را دریافت کرد و در سال ۱۹۹۵، انجمن بین‌المللی مدیران اجرائی بازاریابی، او را «بهترین بازاریاب سال» نامیدند.

فیلیپ کاتلر

  • عناوین مدیریتی کاتلر

 او همچنین مدیریت‌های بسیار مهمی را در کارنامهٔ کاری خود دارد؛ رئیس کالج بازاریابی انستیتوی علوم مدیریت ، مدیر انجمن بازاریابی آمریکا، مدیر انستیتو علوم بازاریابی، مدیر گروه‌ ام. ای.سی. عضو هیئت مشاور یانکلوویچ و عضو هیئت مشاور کوپرنیک. در حال حاضر نیز کاتلر یکی از اعضاء هیئت مدیرهٔ انستیتو شیکاگو و هیئت مشاور بنیاد دراکر است.

آموزش کامل و جامع مدیریت فروش

 

فیلیپ کاتلر، به جهت فعالیت‌ها و تلاش‌های تحسین برانگیزش در زمینهٔ بازاریابی و اقتصاد توانسته‌است در جایگاه رفیعی نزد دست‌اندرکاران این شاخهٔ علمی قرار گیرد. دانشگاه استکهلم (سوئد)، دانشگاه زوریخ (سوئیس)، دانشگاه اقتصاد و بازرگانی آتن (یونان)، دانشگاه دپاول (فرانسه)، دانشگاه اقتصاد و مدیریت بازرگانی وین (اتریش)، مؤسسهٔ اقتصاد و بازرگانی کراکو (لهستان)، دانشگاه علوم اقتصادی  بوداپست (مجارستان) و دانشگاه کاتولیک سانتور دومینگو، در قدردانی و تحسین وی به‌ دلیل زحماتی که در این زمینه متحمل شده‌است، به او مدرک دکتری افتخاری اعطا کرده‌اند.

مفهوم مدیریت بازاریابی و بازرگانی از دیدگاه کاتلر

کاتلر درک مفهوم بازاریابی را ساده اما اجرای آن را بسیار دشوار می‌داند. وی بر اساس آنچه کاتلریسم خوانده می‌شود معتقد است که بازاریابی بخشی از فلسفه مدیریت مدیران است. مدیران باید با شناخت نیازهای مشتریان، برای آنان ارزش افزوده بیافرینند و رضایت آنان را به‌دست بیاورند تا نهایتاً بتوانند با فروش محصولشان، برای سازمان خود سود کسب کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا