برنامه نویسی و ITپایگاه دادهوردپرس

آموزش بهینه سازی دیتابیس وردپرس

چرا باید بهینه سازی دیتابیس وردپرس را انجام دهیم؟

آیا تا به حال دیتابیس وردپرس خود را بهینه کرده‌اید (بهینه سازی دیتابیس وردپرس)؟ می‌دانستید که اگر دیتابیس خود را بهینه کنید، فایل‌های اضافی حذف می‌شوند و سایت شما می‌تواند عملکردی بهتر از خود نشان دهد!!

پایگاه داده سایت‌ها روز به روز بزرگ و بزرگ‌تر و حجم آن زیادتر می‌شود. چرا که شما به صورت مرتب و منظم باید وب سایت خودتان بروز رسانی کنید و اطلاعات و پست‌های جدیدتری را به آن اضافه کنید. این موضوع نشان‌دهنده این است که یک پایگاه داده تا چه اندازه‌ای می‌تواند بر عملکرد یک وب سایت تأثیرگذار باشد. باید بیان کرد که با حذف اطلاعات اضافی و کاملاً غیر ضروری آن هم به هنگام بهینه سازی می‌توان یک پایگاه داده کاملاً منظم و بهبود یافته را برای سایت به وجود آورد تا بارگذاری صفحات سایت از سرعت بیشتری برخوردار شوند.

 

آموزش بهینه سازی دیتابیس وردپرس

 

امروزه دیگر هر کاربر اینترنتی معمولی می‌داند که چقدر حفظ و کارآمد بودن وب سایت مهم است و باید به آن بیشترین اهمیت را بدهند. اگر دیتابیس وردپرس سایتی دچار مشکل شود و هیچ پشتیبانی برای حل این مشکل وجود نداشته باشد، سایت با کندی عملکرد مواجه می‌شود و این عمل منجر به نارضایتی کاربران می‌شود.

هرچه پایگاه داده یک سایت بزرگ‌تر و حجم اطلاعات ذخیره شده در آن بیشتر باشد به طبع بازیابی اطلاعاتی که در درون آن وجود دارد به مدت زمان بیشتری نیاز دارد. این خودش دلیلی محکم است برای اینکه بیان کنیم، بهینه سازی دیتابیس وردپرس از اهمیت زیادی برخوردار است. در ادامه این مقاله می‌خواهیم شما را با دیتابیس وردپرس و چگونگی بهینه سازی آن آشنا کنیم پس همراه ما باشید.

 

چرا باید بهینه سازی دیتابیس وردپرس را انجام دهیم؟

 

اهمیت بهینه سازی دیتابیس وردپرس چقدر است؟

یکی از موارد جالبی که سایت‌های وردپرسی دارند این است که می‌توان در هنگام طراحی قالب سایت، یک پوسته سبک و بهینه را طراحی کرد. همانطور که می‌دانید در دیتابیس وردپرس هر اطلاعاتی که شما بخواهید وجود دارد این اطلاعات و محتواها شامل همه صفحات، پست‌ها، وبلاگ‌ها، نمونه کارها، فرم ها، پیوندها، نظرات و … می‌شود. همچنین در دیتابیس، تنظیمات وب سایت، موضوع و افزونه‌های شما را ذخیره می‌شود.

مانند هر سیستم مدیریت محتوا دیگر، سیستم محتوا وردپرس به دیتابیس خود متکی است و هر عملی که در وردپرس انجام می‌شود چه مستقیم و چه غیر مستقیم به دیتابیس مرتبط است. به مرور زمان محتویاتی که داخل دیتابیس وجود دارد ممکن است زیاد شود و دچار بهم ریختگی گردد که همین مورد موجب به وجود آوردن مشکلات دیگر می‌شود

در این زمان است که بهینه سازی دیتابیس وردپرس به کار شما می‌آید و شما با این عمل می‌توانید شروع به پاکسازی فایل‌های اضافی و مرتب کردن آنان در قسمت‌های مختلف بپردازید. در این میان به خاطر راحت انجام شدن این عمل افزونه‌هایی (افزونه بهینه سازی دیتابیس وردپرس) قرار گرفته‌اند که می‌توان با استفاده از آنان این عمل را راحت تر انجام داد.

 

 

دلیل بهینه سازی وردپرس چیست؟

همانطور که پیش‌تر گفتیم بعد از مدتی کار با وردپرس، فایل‌های مختلف و اضافی جمع می‌شود که عدم حذف و پاکسازی آنان ممکن است مشکلات فراوانی را به وجود بیاورد. این نوع فایل‌های اضافی باعث می‌شوند که به طور مشخصی حجم دیتابیس وردپرس افزایش یابد، به این صورت که شما برای انجام کاری دیگر نمی‌توانید با سرعت کار کنید زیرا با دیتابیس بهینه نشده به زمان بیشتری برای انجام کار نیاز دارید.

هرچه دیتابیس شما بهینه‌تر باشد، عملیات پشتیبان‌گیری، بازیابی سریعتر و عملکردی بهتر را شاهد خواهید بود. بهینه سازی سایت وردپرس می‌تواند عملکرد وب سایت شما را بهبود بخشد و بار سرور را کاهش دهد.

بهتر است برای اینکه راحت‌تر بتوانیم عملیات بهینه‌سازی وردپرس را انجام دهیم با افزونه‌هایی که کارهای مختلف وردپرس را انجام می‌دهند آشنا شویم که این موارد عبارتند از:

  • wp_commentmeta: اطلاعات فرادست در مورد نظرات را ذخیره می‌کند.
  • wp_comments : نظرات کاربران شما را ذخیره می‌کند.
  • wp_links : پیوندهای وبلاگ را ذخیره می‌کند.
  • wp_options :گزینه‌های تعریف شده در قسمت تنظیمات مدیریت را ذخیره می‌کند.
  • wp_postmeta : فروشگاه‌ها اطلاعات متا را ارسال می‌کنند.
  • wp_posts : داده‌های پست‌ها، صفحات و سایر انواع پست‌ها را ذخیره می‌کند.
  • wp_terms : برچسب‌ها و دسته‌بندی پست‌ها را برای دیگر پست‌ها و پیوندها ذخیره می‌کند.
  • wp_termmeta : اطلاعات اصطلاحاتی مانند فراداده را ذخیره می‌کند
  • wp_term_relationships: ارتباط بین پست‌ها، دسته‌ها و برچسب‌ها و ارتباط بین پیوندها و دسته‌های پیوند را ذخیره می‌کند.
  • wp_term_taxonomy: توضیحی درباره طبقه‌بندی (دسته، پیوند یا برچسب) مورد استفاده در جدول wp_terms ذخیره می‌کند.
  • wp_usermeta: اطلاعات متای کاربران را ذخیره می‌کند.
  • wp_users: کاربران شما را ذخیره می‌کند.

مزایای بهینه سازی دیتابیس وردپرس چیست؟

در کل بهینه سازی دیتابیس چند مزیت و ویژگی را به همراه دارد که در زیر به چند مورد مهم از این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم:

  1. افزایش سرعت سایت
  2. کاهش حجم پایگاه داده سایت به واسطه پشتیبان گیری سریع تر
  3. حذف داده و موارد غیر ضروری از دیتابیس سایت
  4. داده ها مرتب و طبقه بندی می شوند و این دسترسی به داده را راحت تر می کند
  5. فشارهای زیادی که روی سرور دیتابیس وجود داشت برداشته می شود و خواندن اطلاعات از روی دیتابیس سریع تر می شود
  6. شلوغی کمتر، فضای بیشتر
  7. کارایی بالاتر، تجربه بهتر کاربر و …

آموزش بهینه سازی سایت وردپرس

phpMyAdmin رایج‌ترین روش برای مدیریت دیتابیس وردپرس است. اگر از cPanel به عنوان کنترل پنل میزبانی خود استفاده نمی‌کنید، برنامه میزبانی شما ممکن است از ابزار مدیریت MySQL متفاوتی برای phpMyAdmin استفاده کند (در مقاله نصب قالب وردپرس در cpanel شما را کاملا با سی‌پنل وردپرس آشنا کرده‌ایم) . نگران این موضوع نباشید زیرا اکثر ابزارهای مدیریت دیتابیس دارای رابط مشابه هستند و به همان شیوه کار می‌کنند.

 

آموزش بهینه سازی سایت وردپرس

  • پشتیبان‌گیری از وردپرس

در ابتدا بسیار مهم است قبل از بهینه سازی، نسخه پشتیبان از وردپرس خود تهیه کنید. زیرا بعد از بهینه‌سازی هیچ راه برگشت دیگری وجود ندارد. به چند روش شما می‌توانید پشتیبان‌گیری از وردپرس را انجام دهید:

  • با استفاده از سی پنل (cPanel) خود در وردپرس
  • با استفاده از منوی Tools> Export در قسمت مدیریت وردپرس
  • یا اینکه می‌توانید از یک افزونه پشتیبان‌گیری مانند BackupBuddy یا VaultPress استفاده کنید که به شما امکان می‌دهد انواع مختلفی پشتیبان‌گیری سفارشی ایجاد کنید.

آموزش بهینه سازی سایت وردپرس

نکته:علاوه بر پست‌ها و برچسب‌ها، محتویات دیگری هستند که ممکن است وجود داشته باشند که شما نیازی به آنان نداشته باشید.

  • تم‌ها و پلاگین‌هایی را که استفاده نمی‌کنید، حذف کنید.

اگرچه وردپرس تم‌ها و افزونه‌ها را به جای دیتابیس در پوشه wp-content ذخیره می‌کند، اما هنوز هم ایده خوبی است که مواردی را که استفاده نمی‌کنید حذف کنید. بسیاری از افزونه‌ها و برخی از موضوعات پیچیده‌تر، جداول اضافی را در دیتابیس شما ایجاد می‌کنند. علاوه بر این، همه افزونه‌ها و تم‌ها گزینه‌های پیکربندی خود را در جدول wp-options ذخیره می‌کنند.

نکته: توجه داشته باشید که فقط غیرفعال کردن تم‌ها و پلاگین‌ها کافی نیست، باید حتما روز دکمه حذف را کلیک کنید. زیرا آنان ممکن است غیر فعال شده باشند اما هنوز محتویات اضافه را وارد وب سایت شما می‌کنند پس برای اطمینان، بهتر است کاملا حذف شوند.

  • جداول خود را با استفاده از PHPMYADMIN بهینه کنید.

شما می‌توانید با استفاده از رابط phpMyAdmin به دیتابیس خود دسترسی داشته باشید. برای این کار شما باید به سی‌پنل (cPanel) خود بروید و در قسمت دیتابیس به phpMyAdmin دسترسی پیدا کنید. در phpMyAdmin، دیتابیس متعلق به سایت وردپرس خود را باز کرده و جداول مورد نظر برای بهینه‌سازی، بررسی کنید. همچنین می‌توانید گزینه Check All را انتخاب کنید، همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

آموزش بهینه سازی سایت وردپرس

به آخر لیست جداول خود بروید، در آخر باید گزینه Optimize table را انتخاب کنید با انتخاب Optimize table عملیات بهینه‌سازی شروع می‌شود. گزینه Optimize table اینگونه عمل می‌کند که: ذخیره‌سازی فیزیکی داده‌های جدول و داده‌های مربوط به آن را سازماندهی می‌کند، تا فضای ذخیره‌سازی را کاهش داده و کارآیی ورودی/خروجی را هنگام دسترسی به جدول بهبود بخشد. علاوه بر OPTIMIZE TABLE، شما می‌توانید REPAIR TABLE را از همان منوی phpMyAdmin اجرا کنید، که کار آن این است که: یک جدول احتمالاً خراب را تعمیر می‌کند.

آموزش بهینه سازی سایت وردپرس

آشنایی با افزونه بهینه سازی وردپرس

در بعضی مواقع می‌توانید برای مدیریت پایگاه داده وردپرس سایت از یک افزونه به اسم WP Optimize استفاده نمایید. برخی از افراد از این پلاگین و افزونه وردپرس برای مدیریت پایگاه داده که می‌تواند به شکل کاملا ساده آنان را به وردپرس منتقل کنند، استفاده می‌کنند.

اگر نمی‌خواهید یا اینکه نمی‌توانید به دیتابیس خود یا فایل wp-config دسترسی داشته باشید یا اینکه می‌خواهید کارهای پیشرفته بهینه‌سازی پایگاه داده (دیتابیس) را انجام دهید، می‌توانید از افزونه‌های بهینه‌سازی وردپرس استفاده کنید.

افزونه WP-Optimize یک افزونه رایگان است که انواع بهینه‌سازی‌ها را در سایت وردپرسی شما انجام می‌دهد. علاوه بر تمیز کردن دیتابیس، تصاویر شما را نیز فشرده کرده و محتوای سایت شما را ذخیره می‌کند. توجه داشته باشید که نباید بیش از یک افزونه بهینه‌سازی به طور همزمان استفاده کنید زیرا این افزونه‌ها عملکردهای مشابه دارند که می‌توانند به روش‌های غیر منتظره با یکدیگر تعامل داشته باشند.

نکته: در حال حاضر یکی از بهترین افزونه‌هایی که می‌توان برای بهینه سازی دیتابیس و کاهش حجم در وردپرس از آن استفاده کرد، افزونه WP Optimize است.

یکی از بهترین کارهایی که این افزونه انجام می‌دهد این است که با بهره بردن از یک الگوریتم ساده سعی می‌کند اطلاعات اضافی، ناخواسته و کاملاً بی استفاده را پاکسازی کند. البته که نحوه کار کردن با این افزونه هم خیلی راحت است و بعد از نصب، از بخش تنظیمات گزینه‌های بهینه‌سازی را انتخاب و به راحتی اقدام به بهینه‌سازی کنید.

 

مقاله پییشنهادی : آموزش تهیه بک آپ از پایگاه داده وردپرس
آموزش تهیه بک آپ از پایگاه داده وردپرس

 

مزایای افزونه بهینه سازی وردپرس چیست؟

این افزونه مزایای زیادی دارد که در ادامه به چند نمونه آن اشاره می کنیم:

  • فشرده‌سازی تمامی تصاویر سایت
  • پاک کردن تمامی داده‌های غیر ضروری از جمله هرزنامه‌ها، پیام‌های خراب، غیر قابل تأیید و …
  • نمایش آمار بهینه‌سازی‌های صورت گرفته
  •  به راحتی با یک کلیک می‌توانید داده‌ها در پایگاه داده را مرتب کنید و حجم آن را کاهش دهید
  • این افزونه با زبان فارسی سازگار است
  • این افزونه این قابلیت را دارد که به صورت خودکار بهینه‌سازی کند
  •  افزونه WP Optimize به شما کمک می‌کند که یک کنترل دقیق روی سایت خود داشته باشید.

اما در این میان راهکارهای دیگری هم برای کاهش حجم و بهینه‌سازی وجود دارد که در زیر به چند نمونه از این راهکارها اشاره می‌کنیم:

  • حذف کردن و از بین بردن جداول سنگین و غیرکاربردی دیتابیس. البته به شرط اینکه دقت کنید و جدول‌های اصلی دیتابیس سایت را حذف نکنید
  • حذف کردن و از بین بردن پست‌های کپی در سایت
  • زیاده‌روی نکردن به هنگام ثبت برچسب‌ها و تگ‌ها

نحوه کار با افزونه WP Optimize به چه صورت است؟

طبق تصویری که در زیر مشاهده می‌کنید بعد از نصب این افزونه یک منو به عنوان WP-Optimize در پیشخوان وردپرس سایت اضافه خواهد شد. با استفاده از گزینه‌هایی که در آن وجود دارد می‌توانید اقدام به بهینه سازی دیتابیس وردپرس و همچنین این افزونه می‌تواند در صورت خرابی پایگاه داده شما را تعمیر کند.

 

نحوه کار با افزونه WP Optimize 

نکته ای که به هیچ وجه نباید آن را فراموش کنید این است قبل از هر تغییری برای بهینه سازی و کار با این افزونه، به قسمت phpmyadmin  هاست سایت بروید و حتماً حتماً یک بک آپ از دیتابیس وردپرس سایت خودتان تهیه کنید.

این کار باعث می‌شود که در صورت به وجود آمدن هرگونه مشکلی این امکان وجود داشته باشد که بتوانید مشکل به وجود آمده را برطرف نموده و سایت را به حالت قبل برگردانید. در ادامه کار اگر قصد این را دارید که بخش‌های تیک خورده از دیتابیس سایت حذف شوند، تنها کار لازم این است که روی دکمه آبی رنگ به نام اجرای تمام بهینه‌سازی‌های انتخاب شده کلیک نمایید.

 

ویدیو پییشنهادی : آموزش سئو مکتب خونه
آموزش سئو مکتب خونه

اما اگر قصد این را دارید که یکی از موارد بهینه‌سازی شوند، با فعال کردن تیک مورد نظر گزینه اجرای بهینه سازی را کلیک نمایید. بعد از این مرحله با کلیک بر روی دکمه بهینه سازی دیتابیس وردپرس که روبروی هر گزینه‌ای قرار دارد می‌توانید تمامی اطلاعات موجود و غیر اضافی و بی اهمیت که دیگر نیازی به آنان ندارید را به صورت کامل از بین ببرید، تا دیگر امکان دسترسی به آن را نداشته باشید.

از همه مهم تر اینکه حجم دیتابیس سایت کمتر می‌شود و حجم هر جدول، نام پایگاه داده وردپرس، نوع پایگاه داده وردپرس و … هم طبق تصویر زیر در پایین همان جدول به شما نشان داده خواهد شد.

 

نحوه کار با افزونه WP Optimize 

اگر مایل به مشاهده گزارشات PHP و همچنین تاریخچه رویدادهای مختلف افزونه بهینه سازی دیتابیس وردپرس هستید می‌توانید از بخش تنظیمات مربوط به ورود به سیستم این مورد را مشاهده نمایید. بعد از این مورد برای ذخیره تغییرات انجام شده می‌توانید روی دکمه ذخیره تغییرات کلیک نمایید تا افزونه بتواند فعالیت مربوط به بهینه‌سازی را در بازه‌های زمانی مشخص شده شروع و اقدام به تعمیر و بهینه‌سازی دیتابیس نماید.

 

مقاله پییشنهادی : نحوه‌ی ساخت پایگاه داده در وردپرس
نحوه‌ی ساخت پایگاه داده در وردپرس

 

اطلاعات جدول در افزونه  WP Optimize

 

سوالات متداول در رابطه با بهینه سازی دیتابیس وردپرس

  • آیا بعد از بهینه‌سازی، سایت دچار مشکل می‌شود؟

همانطور که گفتیم بهتر است برای اطمینان در ابتدا یک نسخه پشتیبان از وردپرس خود تهیه کنید تا در صورت بروز هر نوع مشکلی بتوانید به نسخه قبلی خود بازگردید با این حال بهینه‌سازی هیچ آسیبی به سایت وارد نمی‌کند.

به منظور کارآمدترین عملکرد، مطمئن شوید که فقط از یک افزونه استفاده می‌کنید که دیتابیس وردپرس شما را مدیریت می‌کند. اگر بیش از یک افزونه برای بهینه‌سازی دیتابیس خود استفاده می‌کنید، ممکن است کارهای اضافی یا متناقض را انجام دهند.

  • آیا ترفندها و نکات پنهانی وجود دارد که بتوانیم از آنان استفاده کنیم؟

هر یک از افزونه‌های بهینه سازی وردپرس دارای تعدادی گزینه هستند که می‌توانند عملیات نگهداری، بروزرسانی، پاکسازی و تنظیمات بیشتر مدیریت دیتابیس را پیکربندی کنند.

  • آیا بعد از بهینه‌سازی عملکرد سایت بهتر می‌شود؟

البته که به وضوح می‌توانید شاهد عملکرد بالای سایت خود باشید. بهینه‌سازی دیتابیس وردپرس می‌تواند باعث بهبود سرعت بارگذاری صفحه، عملکرد کلی و رتبه‌بندی موتورهای جستجوگر شود. در آخر اگر از این آموزش رضایت داشتید می‌توانید دیگر مقالات ما در رابطه به بهترین هاست وردپرس و آموزش طراحی سایت با وردپرس را بررسی کنید و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سعید هابطی

چند سالی میشه که در زمینه سئو و دیجیتال مارکتینگ در حال فعالیت هستم. به موسیقی و فلسفه علاقه ی خاصی دارم و بیشتر زمان رو صرف مطالعه و نوازندگی می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا