کاربردهای مدلسازی اطلاعات ساختمان bim در مدیریت پروژههای ساخت و ساز
کاربردهای مدلسازی اطلاعات ساختمان bim
کاربردهای مدلسازی اطلاعات ساختمان bim: باور عمدهی مردم آن است که بیم، چیزی جز مدلسازی سه بعدی نیست، اما واقعیت چیز دیگریست. بیم دارای ابعاد مختلف است که استفاده از آنها، به ما جهت انجام بهتر پروژههای ساخت و ساز کمک خواهد کرد. هر کدام از این ابعاد، قسمتی از کار را در زیرمجموعهی خود دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
ویدئو پییشنهادی :نرم افزار های مهندسی عمران
- ۳D عرض، ارتفاع، عمق.
- ۴D عرض، ارتفاع، عمق، زمان.
- ۵D عرض، ارتفاع، عمق، زمان، هزینه.
- ۶D عرض، ارتفاع، عمق، زمان، هزینه، عملیات ساخت.
- ۷D عرض، ارتفاع، عمق، زمان، هزینه، عملیات ساخت، پایداری.
- ۸D عرض، ارتفاع، عمق، زمان، هزینه، عملیات ساخت، پایداری، ایمنی.
۳D
زمانی که یک پروژه در صنعت ساخت به صورت سه بعدی مدلسازی هوشمند شود و المانهای مختلف معماری، سازه و برق و مکانیک توسط ابزارهای مبتنی بر بیم سه بعدی گردد در بعد سوم بیم قرار داریم.
۴D
در مدل چهار بعدی بیم، فعالیتهای ساخت و ساز به برنامههای زمانی و تصاویر سه بعدی ارتباط پیدا میکند که زمان دقیق پیشرفت بخشهای مختلف پروژه را از طریق شبیهسازی به ما میدهد.
افراد حاضر در پروژه، از طریق این شبیهسازی میتوانند به سادگی از میزان پیشرفت پروژه طبق برنامهی از پیش تعیین شده، مطلع شوند. در بعد چهارم بزرگترین دستاورد، بهبود بهرهوری است.
۵D
در بعد پنجم، میتوانیم شاهد تمام هزینههایی که در هر بازه زمانی (که در بعد چهارم محاسبه شد)، باشیم؛ این بعد به ما کمک خواهد کرد تا اختلاف بین مقدار محاسبه شده و مقدار هزینهی واقعی را به حداقل برسانیم.
ویدئو پییشنهادی : مهندسی عمران
۶D
بعد ششم، این امکان را به ما میدهد تا اطلاعات مرتبط با زمان بهرهبرداری را اضافه کرده و تبدیل پروژهها به مدلهای هوشمند را برای ما میسر میسازد.
۷D
در بعد هفتم، تلاش بر مبنای پایدارسازی پروژهها و به سوق دادن آنها به سمت پروژههای سبز است.
ویدئو پییشنهادی : آموزش اصول و مبانی BIM
۸D
و بالاخره در بعد هشتم، جنبههای ایمنی نیز به فرآیند ساخت، اضافه میشوند.
کاربردهای بیم در ساختوساز
با ویژگیهای هر یک از ابعاد، به طور مجزا، آشنا شدیم؛ حالا برخی از ویژگیها و کاربردهای بیم به طور کلی در پروژهها و مدیریت آنها عبارت است از:
- مدیریت ایمنی در پروژههای عمرانی.
- برنامهریزی برای تخریب و مدیریت ضایعات پروژههای عمرانی.
- مدیریت مالی و برآورد اقتصادی پروژهها.
- زنجیره تامین مصالح در سازههای بتن آرمه.
- استفاده از مدیریت دانش در پروژههای عمرانی.
- ارتقا فرآیند زمانبندی و کنترل پروژهها.
- طراحی بهینه از جنبه معماری در پروژهها.
- بهبود نظارت بر فرآیند ساخت و ساز.
- ارتقا مسائل اجرایی و پیادهسازی نقشهی پروژهها.
- استفاده در ساخت و ساز ناب (Construction Lean)
- کاهش هزینه و یا کنترل
- کاهش زمان و یا کنترل
- بهبود ارتباطات
- بهبود هماهنگی
- افزایش کیفیت و یا کنترل
- کاهش خطر منفی
- روشن شدن محدوده
- بهبود سازمان
- استفاده در طراحی توسعه پایدار و ساختمانهای سبز
سخن پایانی
در مجموع میتوان گفت، بیم یک منبع دانش مشترک برای اطلاعات، در مورد یک ساختمان است که یک پایه قابل اعتماد برای تصمیمگیری در طول چرخه عمر آن را تشکیل میدهد. به کمک مدلسازی اطلاعات ساختمان فرایند طراحی و ساخت میتواند به فشارهای رو به افزایش ناشی از پیچیدگیهای بیشتر، توسعه سریعتر، پایداری توسعه یافتهتر پاسخ داده و در عین حال هزینههای دوره ساخت و بهرهبرداری را کاهش دهد.
ابزارهای طراحی BIM اجازه استخراج دیدگاههای مختلف از یک مدل برای تولید در بین چیزهای دیگر را میدهد. این دیدگاههای مختلف به طور خودکار سازگار هستند، چرا که آنها از یک تعریف واحد از هر «نمونه هدف» میآیند.
بیم یک فناوری جدید نیست، بلکه یک نگرش جدید است. استفاده از بیم، انتقال از رویکرد سنتی مشارکت پروژه با استخرهای اطلاعاتی جداگانه و تکنولوژیهای نرمافزاری ناسازگار به یک پلتفرم مشترک که شرکتکنندگان میتوانند در آن اطلاعات مختلف را به اشتراک گذاشته و بر روی همان اطلاعات کار کنند، است.