مالی و سرمایه‌گذاری

آموزش حسابداری فروش اقساطی – بررسی اصول و ابزارها

کسب و کارها برای افزایش میزان فروش محصولات خود، از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. فروش امانی، ایجاد شعب نمایندگی و فروش اقساطی از جمله این متدها است. در این مطلب به آموزش حسابداری فروش اقساطی پرداخته‌ایم. این‌جا یاد می‌گیرید که روش فروش اقساطی چیست و چطور می‌تواند به افزایش فروش کمک کند.

حسابداری فروش اقساطی چیست؟

زمانی که فروشنده به منظور ایجاد تسهیلات، اقدام به فروش اقساطی کالا می‌کند؛ حسابداری فروش اقساطی ایجاد خواهد شد. در این روش، خریدار، مبلغی از بهای کالا یا دارایی را به‌صورت پیش قسط نقدی و مابقی را به‌صورت اقساط معین، واریز خواهد کرد.

مرجع کامل و جامع آموزش حسابداری + اعطای گواهینامه معتبر

 

در حقیقت می‌توان گفت که روش حسابداری فروش اقساطی یک روش برای آن دسته از افرادی است که توان پرداخت کل هزینه را به‌صورت یک‌جا ندارند. عدم امکان اقساط، در برخی موارد سبب خواهد شد تا خریدار از خرید خود صرف نظر کرده و سهم فروش کاهش یابد.

بررسی اهمیت آموزش حسابداری فروش اقساطی

همان‌طور که در بخش قبل شرح دادیم، روش فروش اقساطی در واقع به افزایش فروش کمک می‌کند. از سوی دیگر، برای خریداری که توان مالی برای پرداخت کل هزینه را ندارد، یک امتیاز مثبت برای صاحب شد آن کالا خواهد بود. این موصوع در حقیقت رفع فشار مالی خرید است.

بررسی اهمیت آموزش حسابداری فروش اقساطی

تسهیلات فروش اقساطی

عقد فروش اقساطی در زمینه‌هایی که هزینه‌ی خرید کالا بالا باشد، بسیار کاربرد دارد. لذا فروش اقساطی مسکن، مواد اولیه، لوازم کار، وسایل حمل و نقل، کالاهای مصرفی بادوام، وسایل مربوط به تولید، ماشین آلات و تأسیسات از جمله گزینه‌هایی هستند که برای خرید اقساطی ایده‌آل خواهند بود.

شرایط فروش اقساطی

همان‌طور که از تعریف فروش اقساطی برمی‌آید، فروشنده در این وضعیت، زمان قابل ملاحظه‌ای را تا دریافت و حصول کامل وجه کالای فروش رفته، خرج خواهد کرد. به همین دلیل، می‌بایست شرایط و قوانینی وجود داشته باشد که دریافت وجه را تضمین کند. در این بخش، برخی از این شرایط را آورده‌ایم.

آموزش مقدمه‌ای بر حسابداری مالی

 

  • درصدی از بهای فروش محصول به‌صورت پیش پرداخت و نقدی از خریدار دریافت گردد. این مبلغ باید در زمان تحویل محصول به مشتری، اخذ شده باشد.
  • هزینه‌ی پیش پرداخت باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که زیان ناشی از کاهش ارزش محصول، جبران گردد.
  • برای برخی از کالاها (مانند مسکن)، می‌توان زمان انتقال مالکیت را به بعد از دریافت آخرین قسط، موکول کرد.
  • در برخی از معاملات، می‌توان اسناد و مدارک معتبری را از خریدار دریافت کرد.
  • قرارداد و طول مدت اقساط باید هوشمندانه تنظیم گردد. توجه داشته باشید که اگر طول دوره‌ی پرداخت اقساط بیش‌تر از طول عمر مفید کالا باشد، خریدار انگیزه‌ی پرداخت را از دست خواهد داد.

درآمد فروش اقساطی

زمانی که فروشنده، اقدام به فروش اقساطی محصول خود می‌کند، دو نوع درآمد را کسب خواهد کرد. درآمد اول سود ناخالص و درآمد دوم، درآمد سود نام دارد. در این بخش، بیش‌تر پیرامون این موضوع صحبت خواهیم کرد.

سود ناخالص

توجه داشته باشید که زمانی می‌توانید در رابطه با درآمد صحبت کنید، که فرآیند کسب سود تکمیل شده باشد. به عبارت دیگر،‌ معامله به‌طور کامل انجام شده و یک جریان ورودی دریافت گردد. حال به روش فروش اقساطی برمی‌گردیم. در این روش، در هنگام انجام معامله، در حقیقت ورودی معامله تکمیل نشده باقی می‌ماند.

در صورتی که بابت بازپرداخت اقساط از سوی خریدار، اطمینان وجود داشته باشد؛ می‌توان بهای محصول را به‌عنوان درآمد شناسایی کرد. با این حال اگر اطمینان از پرداخت اقساط وجود نداشته باشد، چه خواهد شد؟ در این حالت، درآمد را بایست پایان وصول اقساط محاسبه کرد.

درآمد سود

سود، اختلاف قیمتی است که میان فروش نقدی و فروش اقساطی همان کالا وجود دارد. نحوه محاسبه سود فروش اقساطی در بازار برحسب روابط خاص ریاضی قابل محاسبه خواهد بود.

آموزش حسابداری فروش اقساطی

تا این‌جا با شیوه‌ی فروش اقساطی آشنا شدید. در این قسمت، در خصوص حسابداری فروش اقساطی صحبت کرده‌ایم. همان‌طور که می‌دانید حسابداری در کسب و کارها نقش بسیار مهم و مؤثری دارد. در واقع در تجارت، از حسابداری به عنوان یکی از ارکان اصلی یاد می‌شود. حسابداری، کمک می‌کند تا تصمیم‌های درست و اصولی اتخاذ کنیم.

حسابداری فروش اقساطی نیز برای حل مسائل فروش اقساطی و مدیریت آن الزامی و مهم خواهد بود. در این شاخه، تمام معاملات ثبت شده و امکان کنترل امور مالی ارائه می‌شود. فروشندگان با استفاده از حسابداری فروش اقساطی می‌توانند سود و زیان فروش محصولات و دارایی‌های خود را محاسبه کنند.

روش‌های حسابداری فروش اقساطی

حسابداری فروش اقساطی به روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد. در ادامه، به شرح مفصل انواع تسهیلات فروش اقساطی پرداخته‌ایم.

حسابداری فروش اقساطی روش تعهدی

اگر فروشنده اطمینان معقولی از دریافت وجه اقساط توسط خریدار داشته باشد و هیچ تعهد خاصی را از مشتری نخواهد، می‌توان از روش تعهدی استفاده کرد. در این روش، سود ناخالص در زمان فروش کالا محاسبه شده و در حساب فروشنده ثبت خواهد شد. در این شیوه می‌توان سود را در زمان عقد قرارداد یا پایان سال مالی محاسبه کرد.

حسابداری فروش اقساطی روش اقساطی

این روش نسبت به دیگر روش‌ها معمول‌تر و رایج‌تر است. در این روش درآمد با دریافت قسط محاسبه می‌شود. در این روش، وجه دریافتی در هر قسط شامل دو بخش خواهد بود. بخشی از وجه مربوط به سود ناخالص و بخشی به‌عنوان بهای کلی کالا دریافت می‌شود.

حسابداری فروش اقساطی روش بازیافت بهای تمام شده

این روش زمانی کاربرد دارد که شرایط معامله مبهم باشد. در این شرایط، تا زمانی که قیمت محصول فروخته شده به صورت اقساطی، به‌طور کامل دریافت نشود، سود و درآمدی شناسایی نخواهد شد.

انواع سند حسابداری در فروش اقساطی کالا

برای حسابرسی فروش اقساطی، از حساب‌ها و اسناد مختلفی استفاده می‌شود. در ادامه فهرست انواع حساب را می‌بنید.

آموزش حسابداری با سپیدار برای شرکت‌های خدماتی

 

  • حساب فروش اقساطی
  • حساب بهای تمام شده
  • حساب اقساط دریافتی
  • حساب سود تحقق نیافته
  • حساب سود ناخالص تحقق نیافته

نکات مهم در حسابداری فروش اقساطی

در ادامه، فهرستی از مهم‌ترین نکات در خصوص حسابداری فروش اقساطی را عنوان کرده‌ایم.

  • فهرست محصولات یا خدماتی که به‌صورت اقساط ارائه می‌شوند، می‌بایست به‌صورت مجزا از دیگر کالاها ثبت گردد.
  • اقساط برای هر فروش، باید به‌طور دقیق ثبت و پیگیری شوند.
  • حسابداری مالی می‌بایست رسیدهای پرداختی هر قصد را بررسی کند.
  • در پایان هر سال، درآمد فروش اقساطی و هزینه‌های جانبی آن به حساب سود خالص منتقل گردد.
  • نرخ سود ناخالص محاسبه شود.
  • هر سود ناخالص معوقه در پایان سال جاری، می‌بایست به سال بعد موکول شود.

معرفی نرم افزار حسابداری فروش اقساطی

با توجه به حجم بالای معاملات و پیچیدگی‌ آن‌ها در فروش اقساطی، استفاده از برنامه‌های کامپیوتری در این روزها یک ضرورت به‌نظر می‌رسد.نرم افزارهای حسابداری مختلفی برای این منظور ایجاد شده است. با این حال انتخاب بهترین گزینه، یک چالش خواهد بود. ما به نرم افزاری نیاز داریم که بتواند امکانات مورد نظر را به‌خوبی فراهم کند. در این بخش، برخی از معروف‌ترین این برنامه‌ها پرداخته‌ایم.

معرفی نرم افزار حسابداری فروش اقساطی

اپلیکیشن دفترچه اقساط وام

این برنامه، برای مدیریت اقساط وام‌ها طراحی شده است. شما در این اپلیکیشن می‌توانید تمام وام‌ها را به‌صورت یک‌جا داشته و جزئیات آن را ثبت کنید. گزینه‌هایی از جمله زمان سررسید پرداخت، مبلغ وصول شده و غیره در این اپلیکیشن نشان داده می‌شود.

محک

محک عنوان یکی از نرم افزارهای قدرتمند حسابداری است. این نرم افزار امکانات کاملی را برای حسابداری شامل می‌شود. طوری که تقریباً تمام نیازهای حسابداری کسب و کارهای مختلف را پوشش می‌دهد. این نرم افزار برای حسابداری فروش اقساطی نیز کاربرد دارد.

نرم افزار حسابداری فروش اقساطی سیبا

یکی از برنامه‌هایی که برای مدیریت اقساط به‌کار می‌رود، نرم افزار حسابداری سیبا فروش اقساطی است. این نرم افزار امکانات جامع و کاملی را در حوزه‌ی حسابداری اقساطی ارائه داده و شما می‌توانید گزارشات متنوعی را از این برنامه اخذ نمایید.

چرتکه

چرتکه نام یکی از بهترین نرم افزارهای مدیریت اقساط برای کسب و کارهای مختلف است. در این نرم افزار می‌توان درصد کارمزد و سود اقساط را ثبت کرد. هم‌چنین امکانات متنوع دیگری مانند یادآوری سررسید اقساط و غیره در این برنامه وجود دارد.

نرم افزار حسابداری لوازم خانگی معین

این نرم افزار به‌طور اختصاصی برای فروشگاه‌های لوازم خانگی که به‌طور اقساط اجناس خود را به مشتریان ارائه می‌دهند، طراحی شده است. در این برنامه می‌توان اقساط دریافتی و پرداختی را ثبت نمود و سود و درآمد حاصل از آن به‌طور اتومات نشان داده خواهد شد.

نرم افزار فروش اقساطی ارقام سیستم

نرم افزار دیگری که برای مدیریت قراردادهای فروش اقساطی طراحی شده است، نرم افزار ارقام سیستم نام دارد. این نرم افزار با کاربری بسیار آسان و ساده‌ای که دارد، مدیریت ایده‌آلی را برای اقساط دریافتی و گزارشات آن ارائه می‌دهد.

نرم افزار اقساط جلال سافت

این نرم افزار، برای تعداد فروش اقساطی بالا کاربرد دارد. یکی از اهم امکانات این برنامه، ارسال پیامک به مشتریان مبنی بر اطلاع‌رسانی وضعیت بدهی‌های وی است. هم‌چنین در این نرم افزار امکان تعریف کارمزد، بهره‌ی فروش و جریمه‌ی دیرکرد اقساط نیز وجود دارد.

مروری بر دایرکت دبیت در فروش اقساطی

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها در فروش اقساطی، استرس ناشی از فراموشی و عدم توان پرداخت اقساط است. در روش دایرکت دبیت، شما با یک کسب و کار یا بانک توافق می‌کنید تا در موعد زمانی مقرر شده، مبلغ مشخصی از حساب را بابت پرداخت بدهی، برداشت کند. این کار،‌ نیازمند عقد قرارداد با بانک بوده و شما می‌توانید در پایان پرداخت اقساط، قرارداد را لغو کنید.

مروری بر دایرکت دبیت در فروش اقساطی

جمع‌بندی

در این مطلب به آموزش حسابداری فروش اقساطی پرداختیم. همان‌طور که ملاحظه کردید، در ابتدای متن توضیح کلی در رابطه با حسابداری فروش اقساطی داده و سپس مزایا و کاربرد آن را نشان دادیم. نهایتاً به‌طور عمیق‌تر به بررسی حسابداری پیشرفته فروش اقساطی و شناسایی سود در فروش اقساطی پرداختیم. این آموزش‌ها برای پاسخ‌دهی به نمونه سوال حسابداری فروش اقساطی ویژه‌ی دانشجویان این رشته نیز مفید خواهد بود.

آموزش هوش مصنوعی برای حسابداران

 

هم‌چنین در این مطلب، نرم افزارهای مهم و کاربردی برای حسابداری فروش اقساطی را معرفی کردیم. توصیه می‌کنیم تا این برنامه‌ها را برای حسابداری اقساطی استفاده کنید. شما می‌توانید شیوه‌ی آموزش کار با آن را در منابع متعدد جست‌وجو کنید.

آموزش حسابداری در مکتب خونه

برای آموزش صفر تا صد حسابداری، می‌توانید از دوره‌های آموزش حساب داری موجود در مکتب خونه استفاده کنید. زبان آموزشی ساده و روان و ارائه‌ی تمرینات کاملاً عملی، شما را از سطح مقدماتی تا پیشرفته و برای ورود به بازار کار حسابداری آماده خواهد کرد. ناگفته نماند که دوره‌های آنلاین، از منعطف‌ترین برنامه‌های آموزشی هستند که می‌توانید دنبال کنید.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا