کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره
آیا میدانید کاربرد تشخیص چهره با هوش مصنوعي چیست؟ فناوری بیومتریک تشخیص چهره (Face Detection Technology)، نوعی سیستم کامپیوتری مبتنی بر هوش مصنوعی است که برای پیدا کردن و شناسایی چهره (face recognition) در تصاویر دیجیتالی و ویدئوها توسط بسیاری از سازمانها مورد استفاده قرار میگیرد. این تکنولوژی در سالهای اخیر بسیار مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است. در ادامه مطلب با کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره آشنا خواهیم شد.
انواع کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره
تشخیص چهره از فناوری یادگیری ماشینی (ML) و الگوریتم شبکههای عصبی مصنوعی (ANN) استفاده کرده و نقش بسیار مهمی در پیگیری چهره، آنالیز چهره و تشخیص آن خواهد داشت.
در زیر انواع کاربردهای هوش مصنوعی در تشخیص چهره بیان شده است.
افزایش امنیت
تشخیص چهره میتواند برای شناسایی و احراز هویت افراد در فضاهای عمومی و خصوصی مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال، تشخیص چهره میتواند برای باز کردن قفل گوشی هوشمند، ورود به سامانههای بانکی، پاسپورت الکترونیک، کنترل مرز، تشخیص جاسوسان و خلافکاران و غیره به کار رود. با این تفاسیر میتوان گفت مهمترین کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره حفظ امنیت است.
سرگرمی و بازیهای دیجیتالی
تشخیص چهره با هوش مصنوعی یکی از فناوریهای پرکاربرد در فیلمها، بازیهای ویدیویی و واقعیت مجازی است که باعث افزایش جذابیت و واقعگرایی آنها میشود. در این فناوری، با کمک دوربینها و اسکنرهای لیزری، حرکات چهره انسان به صورت دادههای دیجیتال ثبت شده و روی شخصیتهای کامپیوتر یا آواتارها منعکس میشود. این کار باعث میشود که شخصیتهای مجازی، عواطف و حالات روحی چهره انسان را بهطور زنده و طبیعی نشان دهند.
گوشیهای هوشمند
تقریبا همهی ما از طریق گوشیهای هوشمند هم که شده با کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره آشنا هستیم. تشخیص چهره هوش مصنوعی یکی از قابلیتهای پرکاربرد گوشیهای هوشمند است که در بسیاری از عملکردهای آنها به کار میرود. برای مثال، وقتی میخواهید با دوربین گوشی عکس یا فیلم بگیرید، تشخیص چهره به دوربین کمک میکند تا روی صورت افراد فوکوس خودکار انجام دهد و تصویر را با کیفیت بالاتر ثبت کند. همچنین، تشخیص چهره میتواند جایگزین رمز عبور شود و به شما اجازه دهد با نشان دادن صورت خود به گوشی، قفل آن را باز کنید. این قابلیت در تمام مدلهای تلفن همراه مانند آیفون و سامسونگ وجود دارد و کاربران میتوانند از آن استفاده کنند.
پیشنهاد مطالعه: چگونه با هوش مصنوعی چهره خود را تغییر دهیم؟
تشخیص چهره در سوانح
تشخیص چهره در سوانح و تصادفات میتواند در سرعت انجام عملیات امداد و نجات نقش مهمی داشته باشد. طبیعتا امکان دارد که افراد در این موقعیتها مصدوم یا بیهوش شوند. اینجا است که هوش مصنوعی تشخیص چهره میتواند به نیروهای اورژانس و پزشکان کمک کند تا با استفاده از تشخیص چهره، تحلیل وضعیت جراحت، تصمیمات سریعتر و بهتری برای مراقبت اورژانسی فرد انجام بگیرند.
سامانه تشخیص چهره با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته هوش مصنوعی، توانایی شناسایی چهرههای افراد را در شرایط مختلف نوری، زاویهای و حرکتی دارد. این سامانه با ارتباط با پایگاه دادههای پزشکی، میتواند اطلاعات مربوط به سابقه بیماری، گروه خونی، حساسیتها و داروهای مصرفی قربانیان را دریافت کند و بر اساس آن، امدادگران و پزشکان را راهنمایی کند.
کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره تبلیغات
با استفاده از فناوری تشخیص چهره، میتوان جنسیت، سن، احساسات و حتی علاقهمندیهای مخاطبان را شناسایی کرد و بر اساس آن تبلیغات مناسب را به آنها نشان داد. برای مثال، با استفاده از دوربینهای مداربسته که در صفهای انتظار بیمارستانها، فروشگاهها، فرودگاهها و غیره نصب میشوند میتوان با تشخیص چهرهی مخاطبان، آگهیهای مرتبط با جنسیت، سن و حالت روحی آنها را پخش کرد. به این ترتیب، تبلیغات جذابیت بیشتری داشته و احتمال تاثیرگذاری بر روی مخاطبان بالاتر خواهد رفت.
شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی، برای شناسایی هویت افرادی که در تصاویر حضور دارند، از فناوری تشخیص چهره بهره میبرند. این فناوری با تحلیل وضعیت صورت، چشمها، بینی و دهان افراد، قادر است آنها را با دقت بالایی تشخیص دهد و پیشنهاد برچسبگذاری به کاربران بدهد و یکی از اولین کاربردهای اصلی تشخیص چهره محسوب میشود.
پیشنهاد مطالعه: تلفیق هوش مصنوعی و رباتیک برای خلق شگفتیها
صنعت بهداشت و سلامت
صنعت بهداشت و درمان یکی دیگر از زمینههای کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره بوده و در موارد مختلفی کمککننده است.
برخی از این موارد به صورت فهرست زیر هستند:
- غربالگری: تشخیص چهره میتواند برای شناسایی و جداسازی افراد مبتلا به بیماریهای قابل انتقال یا دارای علائم خاص، مانند تب، سرفه، خستگی و غیره، استفاده شود. این کار میتواند به جلوگیری از شیوع بیماری و حفظ سلامت عمومی کمک کند.
- تشخیص بیماری: تشخیص چهره میتواند با تحلیل وضعیت پوست، چشم، دهان، بینی و سایر قسمتهای صورت، نشانههای بروز برخی بیماریها را شناسایی کند. برای مثال، رنگ پوست، لکها، خطها، تورمها و غیره ممکن است نشاندهنده بروز سرطان پوست، دیابت، هپاتیت، آلرژی و غیره باشند.
- تسهیل ورود و خروج بیماران: تشخیص چهره میتواند برای شناسایی هویت بیماران و اعطای دسترسی به منابع و خدمات مورد نظرشان استفاده شود. به این ترتیب، نیاز به استفاده از کارتهای شناسایی، رمز عبور، اثر انگشت و غیره حذف میشود و فرآیند ورود و خروج به سادگی انجام خواهد شد.
- حفظ امنيت: تشخيص چهره میتواند برای جلوگيری از دسترسی غیرمجاز به اطلاعات حساس يا مناطق حیاتی در بيمارستانها يا كلينيکها كاربرد داشته باشد. با این فناوری فقط كسانی كه مجوز دارند میتوانند به اين منابع يا مناطق دسترسی پيدا كنند.
- کنترل دسترسی به اتاقهای ویژه: تشخيص چهره میتواند برای تعيين سطح دسترسی به اتاقهای ويژه مانند: اتاق عمل، اتاق مراقبتهای ويژه، اتاق آزمايشگاه و غيره استفاده شود. با استفاده از تشخيص چهره، فقط افراد دارای صلاحيت میتوانند به اين اتاقها وارد يا خارج شوند.
- ارزیابی وضعیت عاطفی بیماران: تشخیص چهره میتواند با تحلیل حالات صورت، نشانههای روانی بیماران را شناسایی کند. برای مثال، خنده، گریه، ترس، عصبانیت، غمگینی و غیره ممکن است نشاندهنده سطح رضایت، استرس، اضطراب، افسردگی و غیره باشند. این کار میتواند به پزشکان و پرستاران کمک کند تا بهتر با بیماران برخورد کنند و نیازهای روحی و روانی آنها را برآورده کنند.
به این ترتیب، میتوان گفت که تشخیص چهره یک فناوری قدرتمند و مفید است که در صنعت بهداشت و درمان میتواند به بهبود کیفیت خدمات، افزایش رضایت بیماران و کارکنان، کاهش هزینهها و خطاها و ارتقاء سلامت جامعه کمک کند.
پیشنهاد مطالعه: کاربرد هوش مصنوعی در پزشکی و آینده آن
کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره برای افراد نابینا
این سیستم نوعی تکنولوژی مبتنی بر صورت بوده که اطلاعات بصری به صورت توصیفات صوتی به گوش فرد نابینا میرسد. این سیستم با تحلیل و شناسایی ویژگیهای صورت فرد مقابل، مانند موقعیت چشمها، بینی، دهان و سایر جزئیات، میتواند چهرهی فرد را بهطور کامل توصیف کند. بدین ترتیب، فرد نابینا قادر خواهد بود که افراد را با شنیدن توصیفات صوتی، شناسایی و تفکیک کند. درک موقعیتهای مختلف، مانند شناسایی دوستان و آشنایان در جمعهای اجتماعی برای افراد نابینا دیگر کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره است.
صرفهجویی در زمان و بررسی سوابق فرد در فرودگاهها
فرودگاه میامی یکی از فرودگاههای پر رفتوآمد در جهان به شمار میرود که سالانه پذیرای میلیونها مسافر است. برای سادهسازی فرایند گذراندن مسافران از گذرگاههای پاسپورت، فرودگاه میامی از دستگاههای تشخیص چهره استفاده میکند. با استفاده از این دستگاهها، علاوه بر تطبیق چهره فرد با عکس گذرنامهاش، همزمان پرونده فرد در بانک اطلاعات پليس آمريكا بررسی میشود. به اين ترتيب، احراز هويت افراد برای ماموران در عرض چند ثانيه به راحتی صورت میگیرد. اين كار باعث صرفهجویی در زمان و کاهش صفهای طولانی در فرودگاه خواهد شد.
تایید هویت در خودپردازها
روش تشخیص چهره یک روش پیشرفته و قابل اعتماد برای تایید هویت افراد است و امکان دارد به زودی کارتهای خودپرداز را از بین ببرد. اما علاوه بر این، تشخیص چهره میتواند نشان دهد که آیا کسانی که از خودپردازها استفاده میکنند، صاحبان واقعی کارتهای خودپرداز هستند یا خیر. در حال حاضر، خودپردازهای مجهز به ربات تشخیص چهره در ماکائو برای حفاظت از هویت کاربران به کار گرفته شدهاند.
پیشنهاد مطالعه: هوش مصنوعی را از کجا شروع کنیم؟ نقشه راه یادگیری هوش مصنوعی از صفر
شناسایی رانندهها با هوش مصنوعی
کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره به صورت بسیار جذاب و مفید در صنعت خودروسازی نمایان شد. بسیاری از شرکتهای سازندهی خودرو در حال تست کردن این روش برای ارائه خدمات جدید و بهبود امنیت رانندگی هستند. با کمک تشخیص چهره با استفاده از هوش مصنوعی میتوان چهره راننده را بهعنوان کلید روشن کردن خودرو در نظر گرفت. همچنین میتوان تنظیمات خودرو مثل موقعیت صندلی و دمای داخل خودرو را بر اساس سلیقه و نیاز راننده تغییر داد. این فناوری به حالت چهره و چشمهای راننده توجه کرده و در صورت خستگی، خواب آلودگی یا عدم تمرکز، به او هشدار خواهد داد پس در کاهش تصادفات نیز موثر خواهد بود.
حفاظت مدارس از خطرات امنیتی
با استفاده از وبسایت هوش مصنوعی، میتوانید سیستمهای نظارتی را به کار بگیرید که قادر به تشخیص چهره افراد خطرناک برای امنیت مدرسه هستند. این افراد ممکن است دانشآموزان اخراج شده، والدین تهاجمی، قاچاقچیان مواد مخدر یا سایر تهدیدات باشند. هوش مصنوعی با شناسایی سریع این افراد و هشدار دادن، نگهبانان را از خطر آگاه میکنند.
کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره افراد گمشده
هوش مصنوعی شناسایی چهره میتواند برای ردیابی افراد گمشده، خصوصاً کودکان و قربانیان جنایات، به کار رود. با اضافه کردن عکسِ افراد گمشده به پایگاه داده، هرگاه آنها در مکانهای عمومی مانند فرودگاه، فروشگاه یا خیابان با دوربین مدار بسته مشاهده شوند، هوش مصنوعی چهره آنها را تشخیص داده و به نیروهای امنیتی اطلاع میدهد. با این روش، در هند بیش از ۳۰۰۰ کودک گمشده در عرض چهار روز پیدا شد.
پیشنهاد مطالعه: ChatGPT چیست؟ سیر تا پیاز جادوگری به نام چت جی پی تی
سخن پایانی
هوش مصنوعی و تشخیص چهره، یکی از زمینههای پیشرو در فناوری اطلاعات است. کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره را میتوان در زمینههای زیادی مثل: ایجاد امنیت، بازاریابی، تایید بیومتریک، کمک به افراد نابینا و اوتیسم، بازیهای دیجیتالی، صنعت بهداشت و غیره مشاهده کرد. امروزه با بهرهگیری از شبکههای عصبی و یادگیری ماشین، تشخیص چهره با دقت و سرعت بیشتری نسبت به قبل در حال انجام است.
در مطلب فوق ما انواع کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره را بیان کردیم. در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام، نظرات خود را در انتهای این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.
آموزش هوش مصنوعی
اگر به فکر یادگیری هوش مصنوعی هستید بهترین انتخاب برای شما استفاده از دورههای آموزشی است. برای رفع نیاز کاربران مکتب خونه درصدد آن برآمده است که بهترین دورههای آموزش هوش مصنوعی را ارائه کند. هماکنون در این پلتفرم و از طریق صفحه آموزش هوش مصنوعی شما میتوانید به انواع دورهها و همه ترندها و شاخههای هوش مصنوعی دسترسی داشته باشید و از بهترین منابع فارسی و همچنین انگلیسی برای این هدف بهره ببرید.