آشنایی با قوانین امواج الیوت

آشنایی با قوانین امواج الیوت :
قوانین امواج الیوت : تاریخچه موج الیوت به رالف نلسون الیوت (Ralph Nelson Elliott) در دهه ۱۹۳۰ بر میگردد. رالف نلسون الیوت این نظریه را برای توصیف و تحلیل حرکات قیمت در بازارهای مالی بیان کرد. این نظریه طرفدار بررسی نمودارهای قیمت است و در آن هندسه و الگوی امواج فراکتال تکرار شونده مشاهده میشود. فراکتال از کلمهای لاتین، به معنای ” تکه تکه و بخش بخش” گرفته شده است و این تعریف بخاطر شکل امواج فراکتالی است.
برای ساخت یک شکل هندسی پیچیده، یک خط ساده را انتخاب کنید و با آن شکلی ساده بسازید؛ به کمک شکل بدست آمده، شکل پیچیدهتری بسازید و انقدر این عمل را تکرار کنید تا از خط ساده اولیه، شکل هندسی پیچیدهای ایجاد شود؛ درست همانطور که امواج فراکتالی هستند.
به همین دلیل الیوت بر این باور بود که بازارهای مالی در حین داشتن رفتاری بی نظم، دارند از یک چرخه و الگوی تکرار شونده پیروی میکنند. الیوت در تلاش برای توضیح و توصیف حرکات قیمت در بازارهای مالی بود که با امواج فراکتال روبرو شد و نظریه امواج الیوت را در نیمه نخست قرن بیستم ارائه کرد.
نظریه موج الیوت چیست؟
امواج الیوت یکی از دقیقترین تئوریها برای تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی و در بازارهای بورس است. این تئوری حاصل دههها بررسی و تحقیق روی قیمت سهمهای مختلف در بازارهای مالی است که در نهایت قوانینی جامع به نام قوانین امواج الیوت است که امروزه در اختیار ما قرار گرفته است.
فردی به نام داوجونز نظریهای بیان کرد که پایه و اساس تحلیل تکنیکال قرار گرفت. داو معتقد بود حرکت بازار از نقطهای به نقطه دیگر، هیچگاه به صورت مستقیم نخواهد بود و همراه با تعدادی موجهای بلند هم جهت و موجهای کوتاه خلاف جهت است. بعد از گذشت چند سال، الیوت تحلیل داو از امواج حرکتی را کامل کرد و الگوهای امواج الیوت را کشف کرد.
در اقتصاد و بازارهای مالی، اصلی به نام “موج سواری” وجود دارد که در آن سرمایه گذاران برای سودآوری بیشتر از بازار، رفتارهایی بی نظم و آشوبگرانه از خود نشان میدهند که میتوان امواج الیوت را در حرکات قیمت سهام و رفتار مصرف کنندگان مشاهده کرد.
هر زمان که سطح فعالیت و معاملات افراد در بازارهای مالی افزایش مییابد، موجی ایجاد میشود که میتواند بر روی رفتار بازار تاثیر گذار باشد و قیمت را مانند موجی به حرکت در بیاورد و این همان ماهیت فراکتالی بازارها است که الیوت موفق به بررسی وتحلیل جزئیات بیشتر آن شد و توانست از این الگوهای تکراری تئوری را ارائه دهد که بتوان از آن برای پیشبینی وضعیت آینده بازار استفاده کرد.
امواج الیوت:
براساس قوانین امواج الیوت ما با دو نوع موج روبرو هستیم. الگوهای این دو موج شامل الگوی حرکت (Impulse) که از ۵ موج صعودی یا نزولی تشکیل شده و الگوی اصلاح (Corrective) که ساختاری ۳ موجی دارد، میشود. برای مثال، قیمت یک سهم در طول زمان، بسته به اینکه نزولی است یا صعودی، ۵ مرحله به جلو میرود و ۳ مرحله اصلاح میشود.
یکی از نکات مهم برای تحلیل تکنیکال خوب و قوی، آشنایی با قوانین امواج الیوت است. نمودارهای قیمت، رفتاری زیگزاگی دارند؛ الیوت متوجه شد هر موج اصلی شامل ۳ ریز موج هم جهت و ۲ ریز موج خلاف جهت است و موج اصلاحی دارای ۲ موج هم جهت اصلاح و یک موج خلاف جهت اصلاح دارد. از اعداد ۱ تا ۵ شامل موج اصلی و همچنین، a، b و c موج اصلاحی است.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، طبق قوانین امواج الیوت، قیمتهای بازاردر میان یک مرحله کنشی و یک عمل اصلاحی در همه مقاطع زمانی جریان متناوب دارد. در زیر چند قانون از قوانین امواج الیوت برای شما بیان شده است.
قوانین امواج الیوت:
در نمودار بالا شاهد به سمت بالا بودن ۳ زیرموج (۱، ۳ و ۵) و به سمت پایین بودن دو موج (۲ و ۴) هستید. به امواج ۱، ۳ و ۵ امواج ایمپالسیو گفته میشود. الگوی این موج را به راحتی میتوان در بازار شناسایی کرد. امواج ایمپالسیو تمایل دارد در جهت روند اصلی حرکت کند. سه قانون برای آن در قوانین امواج الیوت وجود دارد:
- موج صعودی شماره ۲ به اندازه ابتدای نقطه ۱ پایین نمیآید و در موج نزولی، موج ۲ به اندازه ابتدای نقطه ۱ بالا نمیرود.
- موج ۴ کمتر از ۱۰۰ درصد موج قبل از خود، یعنی موج ۳ اصلاح میکند.
- موج سوم نباید کوتاهترین موج باشد و حداقل از یکی از دو موج قبلی بلندتر است. (موج سوم در اکثر مواقع از هر دو موج قبلی بلندتر است.)
- بعضی مواقع موج سوم در نقاط برابر و هم سطح با دو موج قبلی پایان میپذیرد اما این موضوع به معنای کوچکتر بودن موج سوم نیست.
- در موج صعودی، نقطه ۴ نباید پایینتر از نقطه ۱ بیاید و در موج نزولی، موج ۴ نباید بالاتر از نقطه ۱ برود.
- خط اتصالی ۲ به ۳ نباید کوچکتر از خط ۱ به ۲ و یا ۴ به ۵ باشد.
- همپوشانی به معنای داشتن ناحیه یا گسترهای از چیزهای مشترک با یکدیگر است. در مجموع قوانین امواج الیوت، همپوشانی موج ۴ با موج ۱ نشان دهنده پایان ماجرا است. پایان موج ۴ نباید زیر نقطه Max موج ۱ باشد.
- اگر ۱۰۰ درصد بازگشت بعد از موج ۵ داشتیم یعنی الگوی ما به پایان رسیده است.
اگر قوانین بالا نقض شوند در شمارش و انتخاب موج خود دچار اشتباه شدهاید. بعد ازبه پایان رسیدن ریزش بازار، شاهد ایجاد موج اصلی صعودی هستیم و بعد از صعود بازار با موج اصلی نزولی سر و کار داریم.
قوانین امواج الیوت و فیوناچی:
میتوان گفت امواج الیوت بر پایه اعداد فیبوناتچی کشف شد. ترازهای فیبوناچی در نحوهی قرار گیری موجها نسبت به یکدیگر از نظر قیمت و زمان، ملاک است. طبق تحلیل تکنیکال الیوت در بازهی اعداد فیبوناچی یعنی ۶۲%، ۵۰%، ۳۸% و … انتظار بازگشت را داریم.
برای بدست آوردن موج بعدی میتوان از اعداد فیبوناچی استفاده کرد زیرا هر موج نسبت به تمامی امواج کنار خود، در ترازهای متفاوت فیبوناچی، میتواند قرار بگیرد که در زیر تعدادی از آنها را برای شما بیان کردهایم:
- موج ۲ به اندازه ۵۰، ۶۱٫۸، ۷۶٫۴ و ۸۵٫۴ درصد موج ۱ است.
- موج ۳ به اندازه ۱۶۱٫۸، ۲۰۰، ۲۶۱٫۸ و ۳۲۳٫۶ درصد موج ۱ و ۲ است.
- موج ۴ به اندازه ۱۴٫۶، ۲۳٫۶ و ۳۸٫۲ درصد موج ۳ است.
*توجه کنید که این مقدار بیشتر از ۵۰ درصد نمیشود.
برای محاسبه اندازه موج شماره ۵ میتوان از ۳ راه استفاده کرد:
- راه اول: موج ۵ به صورت برعکس به اندازه ۱۲۳٫۶ تا ۱۶۱٫۸ درصد عقب نشینی نسبت به موج ۴ دارد.
- راه دوم: موج ۵ برابر با موج ۱ است.
- موج ۵ را میتوان به اندازه ۶۱٫۸ درصد موج ۱ تا ۳ ترسیم کرد.
نتیجه گیری :
در پایان لازم است این واقعیت را در نظر بگیرید که الگوها در امواج الیوت هیچ قطعیت کاملی برای پیش بینی وضع آینده بازار ندارد و حتی ممکن است معاملهگران در یک بازه زمانی، تعابیر و تحلیلهای مختلفی از ساختار امواج الیوت داشته باشند. الگوها و قوانین امواج الیوت تنها برای کمک کردن به شما است تا بتوانید با استفاده از سایر روشها و اندیکاتورها، فرصتهای مناسب برای معاملات را شناسایی و پیدا کنید.