از فریمورک .net چقدر میدانید؟
آشنایی با فریمورک .net
فریمورک .net محصولی از مایکروسافت است. لذا با این پیشینه ساده میتوان به این فکر افتاد که مایکروسافت برای توسعه محصولات متنوع خود و نیز بهرهمندی سیستم عاملهایش، این زبان برنامه نویسی را ایجاد کرده است. در نتیجه بر تمام سیستم عاملهای ساخت مایکروسافت به خوبی عمل مینماید و قابل اجرا است.
فریمورک .net در دل خود زبانهای برنامه نویسی کاربردی نظیر سی شارپ که بسیار پرکاربرد و کلیدی است یا ویژوال بیسیک که زبان شی گرا و عالی برای شروع برنامه نویسی ساده اما گسترده است، را جای داده است. کتابخانههای کاربردی و غنی دارد که جهت توسعه انواع نرمافزار به کار میرود. کتابخانهی فریمورک .net از قبل نوشته شده و دارای قالببندی است.
کلاسهای متعدد برنامهنویسی جهت امور گرافیکی، محاسباتی و رمزنگاری و انواع پایگاه داده به همراه کلاسهای برنامه نویسی تحت وب و تمام موارد مرتبط با اینها در آن وجود داشته و گردآوری شده است. شاید بتوان تخمین زد که در حدود 90 هزار بسته کتابخانهای در فریمورک .net وجود دارد. بسیاری از زبانهای برنامهنویسی از قالب چارچوب .net استفاده میکنند و به صورت محتوایی به مانند آن عمل میکنند و فقط تفاوت در نوشتار کد میباشد.
ویژگیهای فریمورک .net
بسیار جالب آن است که فریمورک .net طوری طراحی شده است که متن باز بوده و توسعهدهندگان میتوانند به صورت رایگان آن را ارتقاء دهند. با استفاده از .net میتوان از چندین زبان برنامه نویسی، ویرایشگر و کتابخانه جهت ساخت صفحات وب، موبایل، دسکتاپ و بازیها استفاده نمایید. میتوان اپلیکیشنهای .net را در C# و ویژوال بیسیک نوشت.
C# یک زبان برنامه نویسی ساده، مدرن و شی گرا و F# یک زبان برنامه نویسی چندمنظوره، منبع باز و کاربردی برای .net است. تمام این موارد بخشی از ویژگی های فریم ورک .net است که جهت لمس کارایی این برنامه باید در عمل به نوشتن کدهای برنامه اقدام نمایید.
در حال حاضر بیش از 60 هزار توسعهدهنده دات نت به طور رایگان به گسترش آن مبادرت ورزیدهاند و بیش از 3700 کمپانی بزرگ از پلتفرمهای تحت دات نت بهرهمند شدهاند.
دات نت استاندارد چیست؟
دات نت استاندارد مجموعهای از APIها که در همه پیادهسازیهای برنامه نویسی .net مشترک است. این استانداردسازی توسط مایکروسافت جهت یکپارچهسازی نوشتاری فریمورک .net برای همه توسعهدهندگان بوده است. به عنوان مثال میتوان مطرح کرد که .net framework یک پیادهسازی .net است که فقط برای ویندوز بوده و شامل APIها برای دسترسی به رجیستری ویندوز است.
به صورت سادهتر می توان بیان کرد که پیادهسازیهای متعددی از برنامه نویسی دات نت وجود دارد که اجازه میدهد تا کد دات نت در مکانهای مختلف اجرا شود. مثلا در اندروید، ios، ویندوز، لینوکس و موارد مشابه اجرا شود. دات نت استاندارد مشخصات رسمی APIهایی است که در تمام این پیادهسازهای دات نت مشترک است.
انواع دات نت کدام است؟
برای پاسخ به انواع فریم ورک دات نت باید گفت که میتوان در سه شاخه این تقسیم بندی را انجام داد:
- net core که یک پلتفرم چندوجهی .net برای طراحی وبسایتها، سرورها و برنامههای کنسول در ویندوز، لینوکس و مک OS است.
- فریم ورک .net که از وب سایتها، سرویسها، برنامههای دسک تاپ و موارد دیگر در ویندوز پشتیبانی میکند.
- زامارین / مونو که نوعی پیاده سازی دات نت برای اجرای برنامهها در همه سیستم عاملهای اصلی تلفن همراه است.
پس آنچه از دات نت مشاهده میشود، سه قالب مهم برای طراحی انواع صفحات وب، تولید برنامههای کلیدی و نرمافزارهای مهم و اجرای برنامه در تلفن همراه است. این موضوع اشاره به پلتفرم چند وجهی .net دارد.
کاربردهای فریمورک .net
با استفاده از برنامه نویسی .net میتوانید برنامههای متعددی را طراحی نمایید. برخی از این برنامهها چند وجهی و برخی دیگر سیستم عامل را جهت پیاده سازی دات نت، مورد توجه قرار میدهند.
- ایجاد صفحات و اپلیکیشنهای وب و سرویسهای ویندوز، لینوکس، مک OS و داکر
- به کارگیری پایه کدنویسی تک برای ساخت اپلیکیشنهای بومی موبایل برای ios، اندروید و ویندوز
- تولید اپلیکیشنهای دسکتاپی زیبا و جذاب برای ویندوز و مک OS
- توسعه بازیهای دو بعدی و سه بعدی برای دسکتاپ، تلفن و کنسولهای بازی
- استفاده در الگوریتمنویسی تفهیم به ماشین، پردازش گفتار، مدلهای پیشگو و بسیاری از اپلیکیشنهای مورد توجه
- ایجاد اپلیکیشنهای متنوع با پشتیبانی بومی برای کامپیوترهای تک برد
نکات پایانی در مورد فریمورک .net
محصولات ویژوال استودیو به عنوان تجربهای عالی جهت توسعه دات نت در ویندوز، لینوکس و مک OS ارائه دادهاند. گاهی اوقات افراد تمایل دارند به غیر از ویرایشگر ویژوال استودیو جهت بهکارگیری دات نت استفاده نمایند. ابزارها و افزونههای خط فرمان برنامه نویسی .net برای بسیاری از ویرایشگران محبوب وجود دارد.
فریمورک .net به افراد کمک میکند تا نرمافزارهایی با کیفیت بالا تولید نمایند و حتی گسترش دهند. ساختارهایی را ایجاد مینماید که توسعهدهندگان به آن علاقه دارند مانند تولید برنامههای ناهمزمان. همچنین استفاده از .net به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که هر نوع نرمافزاری را که روی هر سیستم عامل اجرا میشود، هدف قرار دهند. برنامه نویسی دات نت بسیار سریع است.
شاید سرعت اجرای برنامه آن باور نکردنی باشد. این بدان معنا است که برنامهها در زمان پاسخ کمتر و محاسبات با قدرت بیشتر انجام میشوند. دات نت عملکرد سریعتری نسبت به سایر چارچوبهای (فریمورکها) محبوب دارد.
تمام این موارد در کنار فواید امنیتی برنامه نویسی دات نت شرایط بسیار عالی برای توسعهدهندگان و برنامهنویسان ایجاد مینماید. در این خصوص زبان دات نت از دستکاری و یا تلاش مخرب برای تغییر کد کامپایل شده، جلوگیری به عمل می آورد. مایکروسافت امنیت را بسیار جدی میگیرد و در صورت کشف تهدیدها، بهروزرسانیها را به سرعت منتشر میکند.
علاوه بر حمایتهای اجتماعی که افراد مختلف از فریمورک .net داشته اند، مایکروسافت بزرگترین حامی دات نت است. از سوی دیگر گروههایی مانند گوگل، سامسونگ، جت برینز، یونیتی و بسیاری از شرکتهای معتبر دنیا از آینده پلتفرم دات نت هدایت و حمایت مینمایند.
دوست عزیز برای زحمتی که کشیدی و مقاله رو تهیه کردی سپاسگزارم
اما
dotnet زبان برنامه نویسی نیست
یک پلتفرم برای توسعه انواع مختلف اپلیکیشن ها(دقیقا ترجمه خوده سایت مایکروسافت اینه) که از زبان های مختلفی مثل سی شارپ داخلش استفاده میشه.
پلتفرم و زبان برنامه نویسی دوتا مفهوم کاملا جدا هستند
شاد زی 🙂
سلام
ممنون از همراهیتون. بله درست می فرمایید گنجاندن زبان برنامه نویسی تنها به دلیل سرچ پذیر بودن کلمه هستش. اما از نظر فنی بررسی خواهد شد.