مقالات دیجیتال مارکتینگ

نحوه استفاده از UTM در گوگل آنالیتیکس

نحوه استفاده از UTM در گوگل آنالیتیکس

اگر می‌خواهید بازاریابی دیجیتال را به طور حرفه‌ای دنبال کنید، باید بتوانید معیارهای لازم را به دقت اندازه‌گیری کنید. تعیین اهداف سایت و اتصال آن به گوگل آنالیتیکس از الزامات مهم این حرفه است.

اما صرفاً وجود گوگل آنالیتیکس و ردیابی تبدیل Google Ads یا همان AdWords کافی نیست. این ابزارها به خودی خود درک بسیار اندک و محدودی از آن‌چه که در بازاریابی اتفاق می‌افتد، به شما ارائه می‌دهد.

با این حال، ابزاری وجود دارد که دید شما را نسبت به ابعاد جدیدی از تجزیه و تحلیل عمیق، بازتر می‌کند. این ابزار که پارامترهای UTM نامیده می‌شوند، به آسانی و به صورت رایگان در دسترس شما قرار دارند.

در این مقاله به بررسی URLها و پارامترهای UTM در گوگل آنالیتیکس می‌پردازیم. پس اگر می‌خواهید بدانید چگونه می‌توانید پارامترهای UTM بسازید و چگونه می‌توانید از UTM در گوگل آنالیتیکس استفاده کنید، با مکتب‌خونه همراه باشید.

UTM در گوگل آنالیتیکس چیست؟

قبل از همه چیز خوب است بدانید که URL مخفف Uniform Resource Locator یک روش یک‌پارچه برای تعیین محل منبع در فضای دیجیتال است. به عبارت ساده URL همان آدرس سایت است که در بالای صفحه دیده می‌شود.

UTM مخفف Urchin tracking module به معنای ماژول ردیابی اورچین است. کدهای UTM به انتهای URLهای معمولی اضافه می‌شوند.

این کدها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند تا بتوانند اطلاعات بیشتری در مورد هر لینک و کمپین بازاریابی مرتبط با آن به گوگل آنالیتیکس و سایر ابزارهای تجزیه و تحلیل، ارائه بدهند.

 

ممکن است بخواهید سایت خود را از شبکه‌های اجتماعی مختلف به مخاطبانتان معرفی کنید و لینک آن را در پلتفرم‌های خاص انتشار دهید. کدهای UTM به شما کمک می‌کند تا عملکرد هر یک از لینک‌ها را با دقت بررسی کنید.

برچسب‌گذاری URL با استفاده از کدهای UTM شما را قادر می‌سازد تا اطلاعاتی مانند میزان ترافیک به دست آمده از رسانه‌های اجتماعی مختلف را به طور دقیق بررسی کنید. از این طریق می‌توانید پربازده‌ترین لینک خود را تشخیص دهید و برای آن بهتر برنامه‌ریزی کنید.

 

چرا باید از کدهای UTM استفاده کنیم؟

برچسب‌گذاری URLها ارزش کمپین‌های آنلاینی را که سعی دارید با استفاده از آن‌ها ترافیک سایت خود را بالا ببرید، اندازه‌گیری می‌کند.

به‌خصوص اگر به دنبال هدف خاصی در گوگل آنالیتیکس باشید، می‌توانید با استفاده از آن‌ها یک گزارش دقیق از متریک‌های تبدیل هر کمپین به دست آورید.

به عنوان مثال می‌توانید از متغیرهای UTM در لینک‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنید، میزان ترافیک به دست آمده از هر پست را ببینید.

از این متغیرها همچنین می‌توانید برای ردیابی لینک‌های خاص مانند لینک سایت که در بیوی توییتر خود قرار می‌دهید، استفاده کنید. برچسب‌گذاری URL به شما درک بهتری از عملکرد کلی هر کمپین PPC که در آن فعال هستید، ارائه می‌دهد.

پارامترهای UTM در گوگل آنالیتیکس کدامند؟

برای اینکه بتوانید کدهای UTM را به درستی به کار ببرید، ابتدا باید معنی هر پارامتر را درک کنید. فیلدهایی که حتماً باید در UTM پر شوند، عبارتند از:

  • Campaign Source: کمپین سورس معمولاً یک موتور جستجو یا پلتفرمی است که در آن تبلیغ می‌کنید؛ مانند گوگل، بینگ، فیس‌بوک، توییتر، وب‌سایت و غیره. در واقع لینک مرجعی که در آن پست خود را منتشر کرده‌اید، را در این قسمت وارد می‌کنید. این پارامتر به شما می‌گوید که ترافیک سایت از چه طریقی ایجاد شده است؟ در این صورت می‌توانید مراجعان خود را بر اساس منابعی که در اختیار دارید، دسته‌بندی کنید.

به عنوان نمونه اگر کمپین سورس شما گوگل باشد، این کد را باید بنویسید: ?utm_source=google

  • Campaign Medium: کمپین مدیوم نوع کمپین تبلیغاتی را بیان می‌کند که در آن از URL استفاده شده است؛ مانند PPC، ایمیل و غیره. اگر لینک تبلیغاتی شما مرتبط با تبلیغات کلیکی باشد، باید از کلمه PPC و اگر بنر باشد، باید از کلمه banner استفاده کنید. بنابراین این پارامتر به این سوال که «از چه روشی قرار است ترافیک ایجاد شود؟» پاسخ می‌دهد.

به عنوان مثال اگر قصد دارید از تبلیغات کلیکی استفاده کنید، باید کد آن را بدین شکل بنویسید: &utm_medium=ppc

  • Campaign Name: در این فیلد باید نام کمپینتان را درج کنید.

UTM در گوگل آنالیتیکس

دو نوع پارامتر دیگر هم وجود دارد که برای اطلاعات اضافی با جزئیات بیشتر می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید:

  • Content: با استفاده از این پارامتر می‌توانید از جزئیات بیشتری درمورد ترافیک به دست آمده در سایت خود آگاه شوید. مثلاً اگر دو پست متفاوت در صفحه توییتر خود داشته باشید، پارامتر Content به شما می‌گوید از هر کدام از آن‌ها چه تعداد مراجعه به سایت داشته‌اید؟ بدین طریق لینکی که بیشترین بازخورد را داشته است، را شناسایی می‌کنید.

از این پارامتر می‌توانید به این شکل استفاده کنید: &utm_content=content

  • Term: این پارامتر در شناسایی کلمات کلیدی بسیار حائز اهمیت است. با استفاده از Term می‌توانید کلمات کلیدی خاصی را که برای تبلیغات خود انتخاب کرده‌اید، به راحتی ردیابی کنید. پارامتر Term در تبلیغات جستجوی پولی مانند Google Ads یا Bing Ads مفیدتر واقع می‌شود. نحوه استفاده از این پارامتر به این صورت است که کلمه کلیدی خود را بعد از &utm_term= تایپ می‌کنید.

چگونه پارامترهای UTM را در گوگل آنالیتیکس بسازیم؟

اگر حساب خود را به ردیابی گوگل آنالیتیکس متصل کنید، Google Ads دیگر نیازی به شخصی‌سازی برچسب‌های UTM نخواهد داشت. Google Ads ابزاری برای برچسب‌گذاری خودکار دارد که می‌تواند داده‌ها را با استفاده از Click ID با گوگل آنالیتیکس مبادله کند.

در این صورت قطعات نرم‌افزاری با یک‌دیگر همگام خواهند شد و داده‌ها می‌توانند به طور مستقیم از یک منبع به منبع دیگر منتقل شوند.

هنگامی که با پلتفرم Google Ads شروع به کار می‌کنید، برچسب‌گذاری خودکار به صورت پیش‌فرض تنظیم می‌شود. البته شما می‌توانید آن را در تنظیمات حساب خود غیرفعال کنید.

اگر قصد ردیابی عملکرد سایر کمپین‌های بازاریابی خود را دارید، لازم است URLها را برای بازیابی تمام داده‌ها سفارشی‌سازی کنید.

ابزارهای متنوع زیادی برای برچسب‌گذاری وجود دارد که می‌توانید به انتخاب خود یکی از آن‌ها را به کار ببرید. از بهترین گزینه‌ها برای ساخت دستی UTM می‌توان به Google’s URL Builder اشاره کرد.

در این قسمت می‌توانید لینک‌هایی بسازید که کارایی شبکه‌های اجتماعی، بلاگ مهمان یا فعالیت‌های روابط عمومی شما را ردیابی کند.

Campaign URL Builder لینک‌های قابل ردیابی سفارشی برای اندازه‌گیری عملکرد تبلیغاتی‌تان در گوگل آنالیتیکس ایجاد می‌کند.

UTM در گوگل آنالیتیکس

کار با این ابزار بسیار ساده و راحت است. در ابتدا، لینک هدف خود را اضافه کنید. سپس پارامترهای ساده و قابل فهم مانند medium، source و غیره بسازید و آن‌ها را در فیلدهای خالی مربوطه قرار دهید.

حالا شما یک URL برچسب‌گذاری شده دارید، بدون آن‌که لازم باشد هیچ کدی به آن اضافه کنید.

نقطه ضعف اصلی این ابزار این است که به کاربران خود اجازه نمی‌دهد که به صورت انبوه URLهای سفارشی ایجاد کنند.

بعضی از ابزارهای بازاریابی گزینه‌های برچسب‌گذاری خودکار را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند تا بتوانند عملکرد کانال‌های بازاریابی‌شان را ردیابی کنند.

پیاده سازی کدهای UTM در گوگل آنالیتیکس چگونه است؟

پیاده‌سازی کدهای UTM کار چندان دشواری نیست. فقط کافی است نکات زیر را رعایت کنید:

  • پارامترهای UTM یک سری داده اضافی هستند که از طریق لینک منتقل می‌شوند و باید بعد از URL گذاشته شوند.
  • اولین پارامتر UTM در لینک همیشه با علامت سؤال انگلیسی (?) شروع می‌شود. هر کدام از این پارامترها نام‌های متفاوتی دارند؛ مانند medium.
  • اگر بخواهید در یک URL از چند پارامتر UTM استفاده کنید، بین آن‌ها باید علامت & قرار دهید.
  • یکی دیگر از علامت‌هایی که در لینک‌ها زیاد دیده می‌شود، علامت هش (#) است. این علامت نشان‌دهنده انکر لینک‌هاست که مخاطب را به قسمت خاصی از وب‌سایت هدایت می‌کند. پارامترهای انکر لینک همیشه در انتهای URL می‌آیند.
  • از علامت مساوی (=) برای مقداردهی هر پارامتر استفاده می‌شود.
  • خط تیره (=) برای جدا کردن عبارات به کار می‌رود.
  • اگر می‌خواهید چند کلمه کلیدی در پارامتر Term قرار دهید، لازم است بین آن‌ها از علامت جمع (+) استفاده کنید.
  • توجه کنید که کدهای ردیابی UTM به حروف کوچک و بزرگ حساس هستند. به عنوان مثال استفاده از «com» در یک لینک کمپین برای توییتر و استفاده تصادفی از «COM» در فیس‌بوک نشان‌دهنده کمپین‌های جداگانه در اکانت گوگل آنالیتیکس شماست.

بررسی کدهای UTM در گوگل آنالیتیکس چگونه است؟

تا اینجا در مورد پارامترهای UTM و چگونگی پیاده‌سازی آن‌ها صحبت کردیم. اکنون باید بتوانید به بررسی این کدها بپردازید. از طریق داشبورد گوگل آنالیتیکس می‌توانید به داده‌هایی که از برچسب‌گذاری URL به دست می‌آید، دسترسی داشته باشید.

بدین منظور ابتدا وب‌سایت خود را به گوگل آنالیتیکس متصل کنید. بعد از ورود به اکانت شخصی خود می‌توانید داده‌ها را در صفحه Overview گوگل آنالیتیکس مشاهده کنید. در این بخش به قسمت Acquisition – All Traffic رفته و گزینه Source / Medium را انتخاب کنید.

 

کلام آخر

بازاریابی مدرن به داده‌های دقیق متکی است. یعنی شما تنها در صورتی در این حرفه موفق می‌شوید که بتوانید هر کدام از فعالیت‌های بازاریابی خود را به دقت تجزیه و تحلیل کنید.

دانستن این نکته که کدام کمپین منجر به سود بیشتر می‌شود و کدام برای شما سود حداقلی را دارد، به شما کمک می‌کند تا از هدر رفتن بودجه بازاریابی خود جلوگیری کنید.

با استفاده از پارامتر‌های UTM در گوگل آنالیتیکس می‌توانید به داده‌های بیشتری از عملکرد سایتتان دسترسی داشته باشید. این داده‌ها به شما امکان می‌دهید که بدانید دقیقاً چه زمانی و در کجا باید سرمایه‌گذاری بیشتری انجام دهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا