خلاقیت کودکان خود را با این تکنیکها افزایش دهید!
احتمالاً شما نیز مانند بسیاری از والدین به این علاقهمند هستید که بدانید کودک خود دارای چه استعدادهایی است و بتوانید استعدادهای کودک خود را کشف نمایید. این اتفاق مستلزم این است که بدانید خلاقیت کودکان شما در چه سطحی است. قطعاً اگر شما نتوانید استعداد کودک خود را بشناسید ممکن است به او در زمینه انتخاب هدفها مشاوره اشتباه دهید و به او آسیب برسانید.
کنجکاوی در خلاقیت کودکان
باید بدانید که خلاقیت یک امری اکتسابی است و میتواند یادگرفتنی باشد و والدین نقش تسهیل کنندهای در این زمینه دارند.
باید بدانید که کودکان قبل از آن که به مدرسه بروند در عالی ترین سطح استعداد و خلاقیت هستند و متاسفانه در چنین سن مهمی والدین و معلمان نتوانستهاند در جه شکوفایی سازی استعداد و خلاقیت در کودکان کمک شایانی کنند و باید در این زمینه مهارتهای بسیار بیشتری کسب شود.
اگر شما کودکانی دارید که با جواب سطحی قانع نمیشوند و پشت سر هم از شما سال میپرسند، باید به این موضوع پی ببرید که خلاقیت در کودک شما جوانه زده است و باید پیگیر او باشید.
اکثر متخصصان این حوزه اعتقاد دارند که در خلاقیت کودکان در سن سه سالگی شروع به افزایش میکند و تا چهار و نیم سالگی به اوج خود میرسد اما ناگهان در سن ۵ سالگی و در زمانی که کودک آماده ورود به مهد کودک میشود، ناگهان این خلاقیت به میزان قابل توجهی سقوط میکند.
ویدیو پیشنهادی : روانشناسی
خلاقیت کودکان و هوش در کودکان
باید بدانید که کودک تا زمانی که کودک است، او را در هر مسیری که قرار دهید در همان مسیر قادر است که حرکت کند و تنها در مسیری حرکت خواهد کرد برایش تعریف شده باشد و آن را تا انتها خواهد رفت. در واقع شما پایه ریز این موضوع هستید که او در چه سمتی حرکت کند و علایق او به چه موضوعاتی گرایش پیدا کند و در آینده چه کاره شود.
انسان یک موجود اجتماعی است و تمام سعی خود را میکند که اجتماعی بار بیاید و کودکان نیز از این مسئله مستثنا نیستند.
با توجه به مطلبی که در بالا برای شما بیان کردم میتوانیم به این نتیجه برسیم که کودک قادر است هر کاری را انجام دهد فقط لازم است او را در مسیری درست قرار دهیم و از او حمایت کنیم تا خلاقیت در کودکان خود را کور نکنیم بلکه در این جهت از او حمایت شود.
خلاقیت برای کودکان نقشی پر رنگ خواهد داشت چرا که میتواند سرعت رشد کودک را کاهش دهد و یا افزایش دهد. اگر خلاقیت کودکان خود را تقویت کنیم میتوانیم شاهد باشیم که کودکان روز به روز رشد کنند و مسیر خود را به خوبی طی نمایند اما اگر خلاقیت در کودکان کور بشود شاهد عکس این موضوع خواهیم بود و ضرر و ضربه بزرگی به کودکان خواهد خورد.
همانطور که میتوانید تمام انسآنهای موفق در کارهای خود خلاقیت به کار بردهاند پس میتوانیم به نقش حیاتی خلاقیت پی ببریم و اهمیت آن را در کودکان پیشتر احساس کنیم جون کودکی زمینه ساز بزرگی خواهد بود.
روشهای پرورش خلاقیت در کودکان
بسیار حائز اهمیت است که بدانید اگر میخواهید خلاقیت را در یک شخصی ایجاد کنید، ابتدا این فرایند را باید بر روی خود امتحان کرده باشید و خودتان دارای خلاقیت باشید؛ مانند یک معلم! همانگونه که یک معلم میتواند چیزی که خودش بلد است را به شخص دیگری انتقال دهد شما هم به عنوان والدین برای پرورش خلاقیت در کودکان خود میبایست خودتان در قدم اول خلاق باشید.
در ادامه این مقاله برای شما راهکارهایی را برای افزایش خلاقیت و پرورش خلاقیت در کودکان ذکر کردهایم که امیدواریم برای شما مفید واقع شود.
مقاله پیشنهادی : شخصیت شناسی از روی چشم
۱- پرورش خلاقیت در کودکان با نقاشی
یکی از مهمترین سرگرمیهایی که کودکان دارند، نقاشی است. شاید برخی بر این تصور باشند که کودکان تصاویری که میکشند بدون مفهوم و بدون محتوا است در حالی که از لحاظ بالینی و آموزشی، نقاشیهای آنها بسیار مهم و با ارزش است و اطلاعات زیادی را میتوان از نقاشیهای بچهها به دست آورد.
اما چگونه با نقاشی کردن در جهت افزایش خلاقیت کودکان شویم؟ در بیان جواب این سال ابتدا باید بگوییم که هر چیزی ذهن را محدود کند باعث میشود تا خلاقیت نیز محدود شود. پس بنابر این مهم است در نقاشی کردن کاملاً کودک را آزاد بگذاریم تا بدون کوچک ترین مشکلی نقاشی کند. برخی کتابها که دارای طرح کپی نقاشی هستند میتوانند در شروع به کودک کمک کنند اما اگر این کتابها دائماً استفاده شود روح خلاقیت کودک را از بین خواهد برد.
هر چه قدر کودک آزادتر باشد، بیشتر میتوانیم به احساسات درون کودک و استعدادهای پی ببریم؛ بنابراین به هیچ عنوان دخالتی در نقاشیهای او نداشته باشید و بگذارید هر آنچه در ذهنش میگذرد را نقاشی کنید.
۲- افزایش خلاقیت کودکان با موسیقی
تفاوت زیادی بر روی موسیقیهای بیبرنامه و بدون اصول و موسیقیهای اصولی است و اگر شما از موسیقیهایی استفاده کنید که با برنامه و از روی اصول ساخته شده باشد میتواند در جهت رشد و افزایش خلاقیت کودکان کمک شما کند.
موسیقی یکی از عوامل بسیار قدرتمند است که با نواخته شدن میتواند ذهن انسان را به سمت غم و شادی و ترس حرکت دهد و میان احساسات ما ارتباط برقرار کند.
زمانی که کودک شما با وسایل خودش به تولید صداهای موزون میکند و با آن میخواند و شاد است بهتر است شما او را تحسین کنید چرا که او در حال بروز استعدادهای خودش است و نیاز به تحسین شدن دارد.
شما میتوانید از ابزارهای داخل منزل که میتوان با آنها صدا تولید کرد در هنگام بازی کردن با کودک خود استفاده کنید و یا وسایل بازی که از خود صدا تولید میکنند را برای کودک خریداری کنید.
مقاله پیشنهادی :لجبازی کودکان
۳- فضای مناسب کمک کننده در جهت رشد خلاقیت در کودکان
شاید شما دیده باشید که برخی از کودکان علاقهمندند به جای آنکه بر روی دفتر خود نقاشی بکشند، دوست دارند در فضای بزرگتری مانند دیوار نقاشی بکشند. سعی کنید برای بچهها در این زمینه یک اتاق مخصوص درست کنید که بدون محدودیت بتوانند در یک فضای امن و راحت هر کاری دلشان میخواهد را انجام دهند.
سعی کنید هر ابزاری که میتواند کودک با ان نقاشی بکشد را در اختیارش قرار دهید تا به طور کاملی استعدادهای خودش را برای شما بروز دهد.
۴- کارهای نیمه کاره را تمام کنید.
یکی از تمرینهایی که به بچهها کمک میکند تا پرورش خلاقیت در کودکان به صورت محسوسی رشد کند همین موضوع است. سعی کنید از کودکان خود بخواهید که کارهای نیمه تمام خودشان را تمام کنند. برای مثال داستانی را برای کودک خودتان بخوانید و ادامه آن را رها کنید و از کودک خود بخواهید برای داستان خودش یک پایان بسازد.
برای کودک خود اسباب بازیهایی را خریداری کنید که بتواند خودش آنها را در کنار یکدیگر بگذارد و آنها را تکمیل کند و در هنگام صحبت کردن بعضی از جملات را به او بگویید تا تکمیل کند.
۵- پرورش خلاقیت در کودکان با طبیعت گردی
سعی کنید کودکان خود را به دل طبیعت ببرید، طبیعت به کودکان شما کمک میکند که تمام کنجکاویهای ذهنیاش و تحرکات ذهنی که دارد را ارضا کند و همین موضوع سبب میشود تا تمام حواس او فعال باشد و از آنها استفاده کند. علاوه بر آن که طبیعت میتواند در جهت رشد خلاقیت در کودکان کمک کند، به افزایش قدرت تمرکز و یادگیری کودک نیز کمک خواهد کرد.
۶- بگذارید کودکانتان آشپزی کنند.
بسیاری از کودکان در سنین ۵ تا ۱۰ سالگی بسیار علاقهمند هستند که آشپزی کنند اما متاسفانه بسیاری از آنها از سمت والدین حمایت نمیشوند و عمل این فرصت طلایی را از دست میدهند.
بسیاری از روانشناسان این توصیه را دارند که هیچگاه جلوی آشپزی کردن کودکانتان را نگیرید چرا که این فعالیت کمک میکند تا تمام استعدادها و تواناییهای کودک مشخص شود.
بگذارید آنها مواد را ترکیب کنند، آماده کنند و نتیجه کار خود را بچشند و امتحان کنند. کودکان در آشپزی کردن از تمام حواس ۵ گانه خود استفاده میکنند و درگیر شدن آنها در این هنر کمک میکند تا در مهارتهای حرکتی رشد بسیاری کنند.
مقاله پیشنهادی : تربیت جنسی کودکان
۷- بگذارید حتی افکار مخالف نظر شما داشته باشند.
کودکان شما برای اینکه بتوانند اکتشافات جدیدی داشته باشند نیاز دارند تا آزادی عمل داشته باشند و کارهای خلاقانه خود را آزمایش کنند و در شرایط مختلف حتی با شما هم نظر نباشند.
با کودک خود مانند یک رئیس نباشید و بگذارید آنها با شما مخالفت کنند. اگر میبینید که کودک شما، با شما مخالف است ان را تشویق کنید تا یک راهکار به شما بده و سعی کند مشکل و مانعی که به وجود آمده را برطرف سازد.
۸- برای کودکان خود قانونهایی که دست و پا را میبندد نزارید.
اگر میخواهید به رشد خلاقیت کودکان خود کمک کنید باید بدانید که کودکان هر چه بیشتر به حال خود رها شوند میتواند برای خود خط مشیهایی را بگذارند اما هر چه قدر شما برای آنها قانون تعیین کنید، بیشتر به شما وابسته میشوند و ممکن است خلاقیت آنها کور شود.
۹- دوستان خیالی کودکان را قبول کنید.
این موضوع در مراحل رشد کودک طبیعی است و اگر با چنین اتفاقی رو به رو میشوید نگران و ناراحت نشوید و بدانید که اتفاقا قوه تخیل کودک شما بسیار قوی دارد عمل میکند. این گونه کودکان رفتار اجتماعی بهتری دارند و نسبت به اجتماع کمتر میترسند.
زمانی که متوجه میشوید کودک خود در حال بازی با دوست خیالی خودش است سعی کنید تا جایی که مانع بازی آنها نمیشوید با آنها بازی کنید و رفتار کودک خود را بررسی کنید.
۱۰- برای پرورش خلاقیت در کودکان پاداش شکست داشته باشید.
نگذارید کودک شما از شکست خوردن بترسد چرا که هر چه قدر کودک شما از شکست بترسد کمتر اقدام به فعالیت و عملهای جدید میزند. سعی کنید برای روزهای که کودک شما در کارش شکست خورده است برنامه داشته باشید و با بیان استباهاتی که خودتان انجام دادهاید به او بیان کنید که در مسیر رشد کردن همیشه پیروزی نیست و گاهی ممکنه شکست وجود داشته باشد.
۱۱- اهمیت انتخاب اسباب بازی در افزایش خلاقیت کودکان
دوره کودکی بسیار حائز اهمیت است و معمولا کودک در این دوران بیشترین زمان خود را با اسباب بازیهایش میگذراند پس میتوانید نتیجه بگیریم که انتخاب اسباب بازی مناسب تا چه اندازه میتواند مهم و مفید باشد.
سعی کنید که تعداد اسباب بازیها را خیلی زیاد نکنید چرا که تعدد آنها باعث گیج شدن کودک میشود و رفته رفته علاقه او به اسباب بازیها کمتر میشود. هر چه اسباب بازی کمتر باشد کودک بیشتر سعی میکند تا با آنچه که دارد بازی کند و در جهت رشد خودش اقدام کند.
۱۲- به مسیر جدیدی بروید.
گاهی ممکن است شما بخواهید یک مسیری را طی کنید تا به نتیجه برسید و خودتان هم میدانید اگر از یک مسیر دیگر هم بروید ممکن است باز هم با موفقیت مواجه شوید.
تجربه مسیرهای جدید به فرزند شما میآموزید که برای رسیدن به مقصد، فقط یک مسیر وجود ندارد و میتواند با افزایش خلاقیت مسیرهای جدید را تست کند و به نتیجه ای که میخواهد برسد.
برای مثال سعی کنید همیشه از یک مسیر به منزل نروید و مسیرهای جدیدی را برای رسیدن به منزل داشته باشید و در طی مسیر در مورد این اتفاق با کودک خود صحبت کنید.
۱۳- مشاهده تلویزیون را محدود کنید.
شاید شما از جمله خانوادههایی باشید که به تماشای زیاد تلویزیون عادت کرده باشید. شاید در ابتدا این موضوع سخت باشد و نتوانید رعایتش کنید اما بهتر است کم کم آن را جدی بگیرید و کمتر بزارید وقت کودکانتان جلوی تلویزیون از بین برود.
بهتر است به جای آن که کودک شما وقت خودش را جلوی تلویزیون از دست بدهد در فعالیتهای مفید تری مانند نقاشی کردن یا خانه سازی بپردازد و با وسایل خودش بازی کند. قطعاً مشاهده زیاد تلویزیون در جهت افزایش خلاقیت کودکان کمک چندانی نمیکند.
۱۴- بگذارید کودکانتان رویا پردازی کنند.
برای بزرگترهای نیز زندگی در رویا راحت تر از زندگی در واقعیت است. این موضوع در کودکان چندین برابر بیشتر اثر دارد. در رویا دست کودک شما باز است که هرگونه میخواهد رفتار کند و با توجه به قوانین خودش در آن جا زندگی کند.
سعی کنید در رویاها او را همراهی کنید و ایدههایش را بررسی کنید.
در انتها امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم اطلاعات مناسبی را به شما ارائه دهیم. در صورتی که هرگونه سوالی دارید میتوانید با همکاران ما در ارتباط باشید.