آموزش روانشناسی

شخصیت شناسی از روی چشم

شخصیت شناسی از روی چشم :

شخصیت شناسی از روی چشم : چشم‌ها دریچه روح آدمی هستند. حتما شما هم این جمله را شنیده‌اید همه ما در کنار ارتباطی که از طریق زبانمان با هم برقرار می‌کنیم بخش عظیمی از پیام‌هایمان را با کمک چشم‌ها و یا زبان بدنمان می‌فرستیم و اگر دانشمان از زبان بدن کافی باشد می‌توانیم یکدیگر را بهتر درک کنیم و بهتر از تفکرات یکدیگر آگاه شویم.

در این مقاله می‌خواهیم به نکات لازم برای شخصیت شناسی از روی چشم بپردازیم اما همین اول کار باید بگوییم منظور ما از شخصیت شناسی از روی چشم، که امروز در جامعه با همین اصطلاح از آن یاد می‌شود، شناخت شخصیت نیست بلکه شناخت رفتار و تفکرات افراد در لحظه است. برای بررسی این دنیای شگفت انگیز همراهمان باشید.

مقاله پیشنهادی :نگاهی به روانشناسی رفتاری و تاریخچه‌ی آن
نگاهی به روانشناسی رفتاری و تاریخچه‌ی آن

 

  • نگاه کردن به سمت بالا

معمولا وقتی به چیزی فکر می‌کنیم به سمت بالا نگاه می‌کنیم مخصوصا وقتی که در حال تصور چیزی در ذهنمان هستیم و می‌خواهیم آن را با همه جزییات در خاطرمان ترسیم کنیم.

وقتی که در حال صحبت درباره یک مسئله باشیم یا یک خاطره را تعریف کنیم، به بالا نگاه کردن اغلب به معنای تلاش برای به یادآوری بقیه مطلب است.

شاید جالب باشد که بدانید تحقیقات نشان داده‌اند اغلب مواقع نگاه کردن به بالا و سمت چپ نشان دهنده یادآوری یک خاطره و نگاه کردن به سمت راست و بالا نشان دهنده تجسم تصویری خیالی است.

همین جا زمانی که از تجسم یک اتفاق خیالی صحبت می‌کنیم باید بگوییم زمانی که یک فرد به شما دروغ می‌گوید، او مشغول تجسم و ساخت یک تصویر خیالی در ذهنش است تا آن را بسازد و به شما منتقل کند پس اگر می‌بینید طرف مقابل شما در بین صحبت‌‌های روزمره و در صحبت هایی که نیاز به تجسم کردن و تخیل ندارند به سمت راست و بالا نگاه می‌کند، می‌توانید به راستگویی  او تا حدودی شک کنید.

شخصیت شناسی از روی چشم

بعضی از مواقع زمانی که افراد از چیزی حوصله‌شان سر می‌رود یا خسته می‌شوند هم به بالا نگاه می‌کنند که البته نوع این نگاه معمولا طولانی‌تر از انواع نگاه به بالاست.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی

 

  • نگاه به سمت پایین

وقتی در مبحث شخصیت شناسی از روی چشم به نگاه به سمت پایین فکر می‌کنیم اولین چیزی که در خاطرمان می‌آید خجالت کشیدن است حال آنکه این نگاه معانی دیگری هم دارد. بیشتر مواقع فرد برای فرار از برقرار کردن تماس چشمی به پایین نگاه می‌کند این فرار می‌تواند به دلیل ترس یا تسلیم شدن باشد.

البته باید در بین تمام درس‌های زبان بدن، عوامل فرهنگی را هم در نظر گرفت. در بسیاری از فرهنگ‌ها نگاه رو به پایین نشانه احترام به طرف مقابل است و معنای دیگری ندارد.

  • نگاه کردن به طرفین

شخصیت شناسی از روی چشم

وقتی به طرفین و به سمت چپ و راست نگاه می‌کنیم اغلب موقع می‌خواهیم چیزی که روبرویمان و در کانون توجهمان قرار دارد را نبینیم. گاهی این تغییر نگاه به دلیل این است که چیزی در اطراف حواسمان را پرت کرده است.

اما گاهی این نگاه می‌تواند نشان دهنده رنجش یا ناراحتی ما باشد. انگار که به نوعی می‌خواهیم از گفته طرف مقابل فرار کنیم و حواسمان را به چیز دیگری معطوف کنیم.

  • حرکت سریع چشم‌ها به طرفین

وقتی طرف مقابل ما چشم‌هایش را به سرعت جایجا می‌کند این اتفاق می‌تواند نشانه‌ای از اضطراب درونی او باشد. این اضطراب ممکن است ناشی از دروغگویی باشد یا حتی قرار گرفتن در یک دعوا یا موقعیت پرتنش. اما به هر حال باید بدانیم این حرکت چشمان نشانه عدم آرامش است.

شخصیت شناسی از روی چشم

گویی که این چشم‌ها احساس خطر کرده‌اند و تلاش می‌کنند همه محیط را بررسی کند تا در صورت بروز کوچکترین اتفاق واکنش مناسب را به مغز برسانند.

مقاله پیشنهادی :روانشناسی کودک و نوجوان
روانشناسی کودک و نوجوان

 

  • خیره نگاه کردن

گاهی وقتی به طور عمیق به چیزی فکر می‌کنیم، به نقطه‌ای خیره می‌شویم. در مواقعی که در خیالتمان غرق نشده‌ایم، زل زدن و خیره نگاه کردن می‌تواند نشانه‌ای از علاقه باشد. انگار که چشم‌های ما دوست ندارند از چیزی که به آن علاقه داریم جدا شوند و روی چیز دیگری معطوف گردند.

چشم ها

در اینجا هم باید به مسائل فرهنگی توجه کنیم. زل زدن و خیره شدن در بسیاری از فرهنگ‌ها امری توهین آمیز و غیر قابل قبول تصور می‌شود. مدت زمان خیره شدن و اینکه چه پیش زمینه‌ای از روابط، بین ما و طرف مقابل وجود دارد هم بر معنی این نگاه تاثیر گذار است.

  • دنبال کردن نگاه

یکی از نکاتی که همان ابتدای کودک در تشخیص سلامت نوزاد کمک می‌کند، توانایی دنبال کردن نگاه است. وقتی با یک کودک جلوی آینه می‌رویم و هر دو به روبرو نگاه می‌کنیم کودک هم خودش را در آینه می‌بیند و با تصویر خودش ارتباط برقرار می‌کند.

زمانی که نگاهمان را از آینه بگیریم و به کودکی که در بغل داریم نگاه کنیم، کودک هم نگاهش را از آینه گرفته و به ما نگاه می‌کند. این مهارتی‌ست که اغلب مواقع کودکان مبتلا به اوتیسم یا اختلالات ارتباطی دیگر، آن را ندارند و در نتیجه نمی‌توانند تماس چشمی برقرار کنند.

شخصیت شناسی از روی چشم

انسان‌ها به طور طبیعی چیزهایی که دوست دارند و یا برایشان جالب است را با چشم دنبال می‌کنند. در بحث شخصیت شناسی از روی چشم باید این نکته را بدانیم که وقتی از چیزی می‌ترسیم هم آن را با نگاهمان دنبال می‌کنیم تا در هنگام خطر هوشیار باشیم.

  • تنگ کردن چشم‌ها

در شخصیت شناسی از روی چشم ، معمولا زمانی که می‌خواهیم یک پدیده را سبک و سنگین و ارزیابی کنیم چشمانمان را تنگ می‌کنیم. مثلا زمانی که می‌خواهیم دو لباس را که قبلا دیده‌ایم با هم مقایسه کنیم و از بین آن دو یکی را انتخاب کنیم. این اتفاق زمانی که می‌خواهیم حقیقت یا دروغ بودن یک گزاره را بررسی کنیم هم می‌افتد.

  • پلک زدن

در بعضی از افراد سرعت بالای پلک زدن به مشکل عضلات چشم یا بینایی ضعیف آن‌ها بر می‌گردد. در این موارد این اتفاق دائمی‌ست و باید همیشه آن را در نظر بگیریم. در غیر این صورت اغلب مواقع زمانی سرعت پلک زدن بالا می‌رود که افراد چیزی را قائم می‌کنند.

هر چند دروغگوهای حرفه‌ای از این مسئله آگاهند و تلاش می‌کنند تا با خیره نگاه کردن، از پلک زدن سریع جلوگیری کنند اما از همین نگاه خیره هم می‌توان به دروغ آن‌ها پی برد.

ویدیو پیشنهادی : دوره های آموزشی روانشناسی
دوره های آموزشی روانشناسی

 

در پایان مقاله شخصیت شناسی از روی چشم باید این نکته را ذکر کنیم که زبان بدن و شخصیت شناسی از روی چشم مانند یادگیری شنا کردن می‌ماند.

نکاتی هست که به صورت تئوری آن‌ها را یاد می‌گیرید اما تنها زمانی در این کار حرفه‌ای خواهید شد که این نکات را با زندگی روزمره ترکیب کنید و در عمل از آن‌ها استفاده کنید. سعی کنید در ابتدای راه بیشتر صبور باشید و از کاه کوه نسازید. به مرور زمان در می‌یابید که تا چه حد حساسیت برای تشخیص و نتیجه‌گیری نهایی از زبان بدن لازم است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه روانشناسی می‌توانید به بخش آموزش روانشناسی وبلاگ مکتب‌خونه مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا