برنامه نویسی و ITبرنامه‌نویسی موبایل

معرفی زبان برنامه نویسی دارت به ساده‌ترین روش

دارت نوعی زبان برنامه نویسی شی‌ءگرا، مبتنی بر کلاس و با قابلیت جمع‌آوری زباله با سینتکسی شبیه به زبان برنامه نویسی C است. این زبان توسط گوگل ایجاد شده است و برای ساخت برنامه‌های کاربردی وب، سرور و موبایل استفاده می‌شود. دارت را می‌توان به جاوا اسکریپت تبدیل کرد و آن را به زبانی تبدیل کرد که می‌توان از آن برای ایجاد برنامه‌های کاربردی وب که در تمام مرورگرهای وب مدرن اجرا می‌شوند استفاده کرد. در این مطلب از مکتوب می‌خواهیم در رابطه با زبان برنامه نویسی دارت و ابعاد مختلف آن توضیحاتی ارائه دهیم. پس باما همراه باشید تا شما را با زبان Dart آشنا کنیم.

زبان برنامه نویسی دارت چیست

زبان برنامه نویسی دارت نوعی زبان شی‌ءگرا محسوب می‌شود توسط گوگل توسعه یافته است. از این زبان برای ساخت اپلیکیشن های وب، سرور، دسکتاپ و موبایل استفاده می‌شود. دارت یک زبان شی‌ءگرا شبیه به جاوا و سی شارپ است. سینتکس آن آسان بوده و درک آن برای کاربران چندان سخت نیست. این زبان از تعیین نوع ایستا و پویا پشتیبانی می‌کند و قابلیت‌های کامپایل پیش از زمان (AOT) آن را به انتخابی ایده‌آل برای برنامه‌های کاربردی با کارایی بالا تبدیل خواهد کرد. دارت به‌گونه‌ای طراحی شده است که برای توسعه‌دهندگان سریع، مقیاس‌پذیر و سازنده باشد و هم برای توسعه سمت کلاینت و هم برای توسعه سمت سرور قابل استفاده است.

زبان برنامه نویسی دارت

دارت را می‌توان برای ساخت برنامه‌های کاربردی برای وب، موبایل و دسکتاپ و همچنین برای دستگاه‌های تعبیه شده و اینترنت اشیا (IoT) نیز استفاده کرد. همچنین زبان برنامه نویسی دارت توسط تعدادی از فریمورک‎های محبوب مانند AngularDart، Flutter و Dart Native پشتیبانی می‌شود. علاوه بر این، با جاوا اسکریپت و تایپ اسکریپت سازگار است و به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که کد را در دارت بنویسند و آن را به جاوا اسکریپت یا تایپ اسکریپت کامپایل کنند.

مقاله پیشنهادی: آیا زبان برنامه نویسی دارت ارزش یادگیری دارد؟

کاربردهای زبان برنامه نویسی دارت

دارت شامل یک سیستم نوع اختیاری است و از رابط‌ها، میکس‌ها، کلاس‌های انتزاعی، ژنریک اصلاح‌شده، تعیین نوع ایستا و سیستم استنتاج نوع پشتیبانی می‌کند و این ویژگی‌ها باعث شده است که زبان برنامه نویسی دارت کاربردهای بسیار فراوانی داشته باشد. در واقع دارای یک کتابخانه استاندارد بزرگ با بسیاری از توابع، کلاس‌ها و کتابخانه‌های مفید برای کارهای رایج است و کاربردهای زیر همگی برای آن قابل تعریف هستند:

  • توسعه برنامه‌های کاربردی وب: دارت به دلیل قابلیت‌های متقابل پلتفرم و در دسترس بودن فریمورک‎های بسیاری برای توسعه برنامه‌های کاربردی وب، یک زبان عالی برای توسعه برنامه‌های کاربردی وب است.
  • توسعه اپلیکیشن موبایل: دارت همچنین برای توسعه اپلیکیشن های موبایل برای هر دو سیستم‌عامل موبایل مانند اندروید و iOS استفاده می‌شود. توسعه‌دهندگان می‌توانند از فریم ورک فلاتر (Flutter) برای ایجاد برنامه‌های کاربردی موبایلی بومی یا استفاده از یک چارچوب چند پلتفرمی مانند React Native استفاده کنند.
  • توسعه برنامه‌های دسکتاپ: دارت را می‌توان برای توسعه برنامه‌های دسکتاپ برای چندین سیستم‌عامل استفاده کرد. مخصوصاً برای ایجاد برنامه‌های بین پلتفرمی که می‌توانند هم در ویندوز و هم در macOS استفاده شوند مفید است.
  • توسعه سمت سرور: دارت به دلیل مقیاس‌پذیری و عملکرد، زبانی عالی برای توسعه برنامه‌های سمت سرور است. می‌توان از آن برای توسعه سرویس‌های وب سریع و کارآمد استفاده کرد که می‌تواند توسط مشتریان استفاده شود.
  • یادگیری ماشین: از دارت می‌توان برای توسعه مدل‌ها و الگوریتم‌های یادگیری ماشین استفاده کرد. توسعه‌دهندگان می‌توانند از کتابخانه DartML برای ایجاد مدل‌های یادگیری ماشینی استفاده کنند که می‌توانند در برنامه‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرند.
  • توسعه اینترنت اشیا: دارت را می‌توان برای توسعه برنامه‌های کاربردی اینترنت اشیا استفاده کرد. توسعه‌دهندگان می‌توانند از چارچوب‌های مختلفی مانند فریم ورک فلاتر برای توسعه اپلیکیشن های اینترنت اشیا استفاده کنند.

مزایای زبان برنامه نویسی Dart

زبان برنامه نویسی دارت مزیت‌های بسیار زیادی برای توسعه‌دهندگان به دنبال دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. یادگیری آسان: یادگیری دارت آسان است، زیرا از پارادایم‌های برنامه نویسی شی‌ءگرا و تابعی پشتیبانی می‌کند. این باعث می‌شود که هم برای توسعه‌دهندگان باتجربه و هم برای کسانی که تازه برنامه نویسی می‌کنند قابل دسترسی باشد.
  2. کارایی بالا: دارت به جاوا اسکریپت کامپایل می‌شود و امکان اجرای سریع وب را فراهم می‌کند. علاوه بر این، می‌توان آن را به کد بومی برای برنامه‌های موبایل و دسکتاپ نیز کامپایل کرد.
  3. کراس پلتفرم: دارت به صورت چند پلتفرمی طراحی شده است که امکان اشتراک‌گذاری کد بین چندین پلتفرم مانند وب، موبایل و دسکتاپ را فراهم می‌کند.
  4. مجهز به انواع ابزار: دارت با مجموعه‌ای قوی از ابزارها، از جمله یک IDE، یک مدیر بسته و یک کامپایلر خط فرمان ارائه می‌شود. این امر توسعه، آزمایش و اشکال‌زدایی برنامه‌ها را با دارت آسان می‌کند.
  5. پشتیبانی از رویه هم‌زمانی: دارت از برنامه نویسی ناهم‌زمان پشتیبانی می‌کند و به شما امکان می‌دهد برنامه‌های کارآمد با وظایف هم‌زمان ایجاد کنید. این امر مدیریت وظایف و داده‌ها را آسان‌تر می‌کند و درعین‌حال گلوگاه‌های عملکرد را کاهش می‌دهد.
  6. پشتیبانی انجمن: زبان برنامه نویسی دارت دارای یک انجمن بزرگ و فعال است که منابع زیادی را برای توسعه‌دهندگان جدید فراهم می‌کند. علاوه بر این، توسط گوگل پشتیبانی می‌شود که ثبات طولانی‌مدت را تضمین خواهد کرد.

معایب زبان برنامه نویسی Dart

در کنار همه مزایای که زبان برنامه نویسی دارت ارائه می‌دهد، معایبی نیز دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مستندات ضعیف: مستندات Dart به اندازه زبان‌های دیگر مانند جاوا اسکریپت یا پایتون گسترده نیست و پیدا کردن منابع و آموزش‌های لازم را برای توسعه‌دهندگان برای سرعت بخشیدن و شروع به نوشتن کد دشوار می‌کند.
  • پشتیبانی محدود از کتابخانه: دارت در مقایسه با زبان‌های دیگر، پشتیبانی کتابخانه‌ای محدودی دارد که یافتن کتابخانه‌ها و بسته‌های لازم برای تکمیل پروژه را دشوار می‌کند.
  • عدم محبوبیت: دارت به عنوان یک زبان نسبتاً جدید، محبوبیت زبان‌های برنامه نویسی دیگر را ندارد و همین امر یافتن توسعه‌دهندگان و منابع با تجربه را دشوار می‌کند.
  • عملکرد: دارت کندتر از زبان‌های دیگر مانند جاوا اسکریپت است که می‌تواند باعث مشکلات عملکرد در برنامه‌های خاص شود.

مقاله پییشنهادی : چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟
چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم؟

نقشه راه یادگیری برنامه نویسی دارت

برای یادگیری زبان برنامه نویسی دارت نیاز به نقشه راه همیشه لازم و ضروری است. نقشه راه زیر می‌توانید تاحدود زیادی به کاربر دید نسبتاً روشنی از دارت بدهد.

نقشه راه یادگیری برنامه نویسی دارت

1. یادگیری اصول اولیه دارت

با یادگیری اصول اولیه زبان دارت، مانند متغیرها، توابع، کلاس‌ها و جریان کنترل شروع کنید. در مورد انواع اشیاء موجود در دارت، مانند رشته‌ها، اعداد صحیح، بولی‌ها و لیست‌ها اطلاعات کسب کنید.

2. تمرین نوشتن کد

بعد از یادگیری اصول اولیه، نوشتن کد و تمرین در دارت برای یادگیری بسیار حائز اهمیت است. هم می‌توانید از یک کامپایلر آنلاین مانند DartPad برای تمرین کد و دریافت بازخورد استفاده کنید.

3. یادگیری کتابخانه‌های دارت

در قدم سوم از یادگیری زبان برنامه نویسی دارت باید نحوه استفاده از کتابخانه‌های استاندارد در دارت مانند core، async و html را بیاموزید. همچنین یادگیری نحوه نصب و استفاده از کتابخانه‌های شخص ثالث را بیاموزید.

4. ساخت اپلیکیشن دار

در قدم چهارم از نقشه راه زبان برنامه نویسی دارت با استفاده از Dart یک اپلیکیشن ساده بسازید. برای این کار با ساختن یک برنامه اولیه شروع کنید که ورودی کاربر را می‌گیرد و خروجی را نمایش می‌دهد.

5. یادگیری مفاهیم پیشرفته دارت

پس از ساختن یک برنامه پایه، مفاهیم پیشرفته‌تری مانند استریم ها، ایزوله‌ها و مفاهیم پیشرفته را بیاموزید.

6. یادگیری فریمورک های دارت

در قدم ششم در مورد فریم ورک های محبوب برای ساخت برنامه‌ها در Dart مانند Angular و Flutter اطلاعات کسب کنید. همچنین نحوه استفاده عملی از این چارچوب ها برای ساختن اپلیکیشن‎ها را نیز بیاموزید.

1. ساخت یک برنامه بزرگ‌تر

در قدم هفتم یک برنامه بزرگ‌تر بسازید که از مفاهیم و چارچوب‌های پیشرفته استفاده می‌کند. پیاده‌سازی پروژه‌های بزرگ دارت به معنی تسلط شما است.

2. تمرین و تمرین

در نهایت تمرین و تمرین و تمرین است که شما را به یک برنامه نویس قهار دارت تبدیل می‌کند. همچنین از یادگیری مفاهیم جدید و مستندات تازه زبان برنامه نویسی دارت نیز نباید غافل شد.

مقاله پییشنهادی : برنامه نویسی اندروید با پایتون
برنامه نویسی اندروید با پایتون

چه شرکت‌هایی از زبان برنامه نویسی دارت استفاده می‌کنند؟

شرکت‌های زیادی از زبان برنامه نویسی دارت استفاده می‌کنند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • گوگل: گوگل زبان دارت را ایجاد کرده و از آن برای بسیاری از محصولات و خدمات خود مانند AdWords و Google Ads Manager استفاده می‌کند.
  • Spotify: Spotify از Dart برای سرویس گیرندگان وب و خدمات بک‌اند خود استفاده می‌کند.
  • Wrike: Wrike از دارت برای توسعه اپلیکیشن موبایل و مشتریان وب خود استفاده می‌کند.
  • Workiva: Workiva از دارت برای توسعه نرم‌افزار و برنامه‌های کاربردی سازمانی خود استفاده می‌کند.
  •  Blossom: Blossom از Dart برای توسعه وب و موبایل خود استفاده می‌کند.
  •  فیلیپس: فیلیپس از دارت برای توسعه نرم‌افزار مراقبت‌های بهداشتی خود استفاده می‌کند.
  • Capital One: Capital One از دارت برای توسعه موبایل خود استفاده می‌کند.
  • Grab: Grab از دارت برای توسعه موبایل خود استفاده می‌کند.
  • علی‌بابا: علی‌بابا از دارت برای توسعه وب و موبایل خود استفاده می‌کند.
  • Accenture: Accenture از Dart برای توسعه نرم‌افزار سازمانی خود استفاده می‌کند.

آینده شغلی زبان برنامه نویسی دارت

دارت یک زبان برنامه نویسی جدید و به سرعت در حال تحول است، بنابراین آینده آن تا حدودی است. این زبان در حال حاضر توسط برخی از شرکت‌های برجسته مانند Google و Adobe مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در آینده انتظار می‌رود که دارت همچنان که همچنان به پیشرفت خود ادامه می‌دهد و محبوب‌تر شود. این زبان به طور فعال توسط تیم دارت توسعه یافته و بهبود می‌یابد و جامعه به سرعت در حال رشد است. با بالغ شدن آن، انتظار می‌رود که دارت با عملکرد بهتر و ویژگی‌های بیشتر قدرتمندتر و همه‌کاره‌تر شود. همچنین انتظار می‌رود که دارت به یک زبان مهم برای توسعه موبایل تبدیل شود. این در حال حاضر توسط Android و iOS پشتیبانی می‌شود.

آینده شغلی زبان برنامه نویسی دارت

سرانجام، انتظار می‌رود که زبان برنامه نویسی dart به یک زبان گسترده‌تر تبدیل شود و شرکت‌های بیشتری آن را به عنوان زبان‌اصلی خود اتخاذ می‌کنند. از آنجا که توسعه‌دهندگان بیشتر با زبان آشنا می‌شوند و شرکت‌های بیشتری شروع به استفاده از آن می‌کنند، سرانجام احتمالاً دارت در آینده محبوب‌تر می‌شود.

مبانی برنامه نویسی دارت

مثل تمام زبان‌های برنامه‌نویسی دارت نیز مبانی مخصوص به خود را از نظر نوع داده‌ها و دستورات اولیه دارد. هدف ما در این مقاله ارائه‌ی آموزش‌های اولیه در حد آشنایی با زبان دارت است. برای این کار ابتدا به سراغ انواع داده (Data Types) در دارت می‌رویم.

انواع داده در زبان برنامه نویسی دارت چیست؟

یکی از اولین موضوعاتی که برای معرفی یک زبان برنامه‌نویسی مطرح می‌شود، انواع داده است. این‌ها داده‌هایی هستند که می‌توان از آن‌ها استفاده و با آن‌ها کار کرد. برای دارت انواع داده یا دیتا تایپ‌ها عبارتند از:

اعداد (Numbers)

در دو نوع Integer و Double مورد استفاده قرار می‌گیرند. Integer که با Int معرفی می‌شود، شامل اعداد صحیح و غیراعشاری است. Double هم اعداد اعشاری را پوشش می‌دهد و با همان Double شناخته می‌شود.

رشته‌ها (Strings)

برای کار با رشته‌ای از کاراکترها (اسم، آدرس و…) مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر از کلیدواژه String استفاده کنیم سلسله‌ای از واحدهای UTF-16 خواهیم داشت. برای دسترسی به UTF-32 باید از Runes استفاده کنیم.

 

مقاله پییشنهادی : آموزش ساخت ربات تلگرام با استفاده از پایتون
آموزش ساخت ربات تلگرام با استفاده از پایتون

بولین‌ها (Booleans)

بولین از دو مقدار True یا False پشتیبانی می‌کند. این متغیر برای زمانی استفاده می‌شود که بخواهیم از وجود یا عدم وجود یک ویژگی اطمینان حاصل کنیم.

فهرست‌ها و نقشه‌ها (Lists and Maps)

این دو نوع داده برای کار با مجموعه‌ای از اشیا تعریف می‌شوند. لیست یک مجموعه از اشیا است که به‌ترتیب قرار گرفته‌اند. لیست در واقع معادل مفهوم آرایه در دیگر زبان‌ها است. نقشه هم مجموعه‌ای از داده‌ها را به عنوان کلید-مقدار پوشش می‌دهد.

انواع متغیر Dynamic

دارت از لحاظ نوشتن محدودیت‌های کمتری برای کدنویسان ایجاد می‌کند. اگر نوع متغیر به‌صراحت مشخص نشده باشد، با انواع متغیر پویا (Dynamic) روبرو هستیم. انواع متغیر Dynamic در برابر  متغیر صریح (Explict types) که دقیقا نوع آن تعریف شده است قرار دارد.

 

مقاله پییشنهادی : دلیل اهمیت یادگیری برنامه ‌نویسی دارت چیست
دلیل اهمیت یادگیری برنامه ‌نویسی دارت چیست

تعریف  متغیر در دارت

زمانی که یک متغیر (Variable) را در دارت تعریف می‌کنیم. چند گزینه داریم. اول از همه می‌توانیم از انواع گفته شده در بخش قبلی استفاده کرده و یک متغیر صریح (Explict types) تعریف کنیم. در این صورت آن متغیر می‌تواند هر مقداری را تا زمانی که نوع درست باشد دریافت کند. یک نوع دیگر همانطور که گفتیم انواع متغیر Dynamic است که پس از تعریف می‌تواند هر مقداری از هر نوعی را بگیرد.

 

تعریف متغیر در دارت

 

راه دیگر تعریف یک متغیر با دستور var (برگرفته از variable) است که این متغیر می‌تواند هر نوع داده‌ای را بگیرد اما پس از مقداردهی اولیه دیگر امکان تغییر نوع برای آن وجود نخواهد داشت. برای تعریف مقادیر ثابت هم از دستورات Final و Const استفاده می‌شود.

اپراتورها در دارت

یک عبارت  (Expression) در برنامه‌نویسی نوعی دستور است که باید به ایجاد یک مقدار نهایی ختم شوند. از دو بخش تشکیل می‌شود.

  • Operands: بخشی که نماینده داده است.
  • Operator: عملیات انجام شده روی داده برای رسیدن به مقدار نهایی را مشخص می‌کند.

 

مقاله پییشنهادی : کاربردهای فریمورک فلاتر چیست
کاربردهای فریمورک فلاتر چیست

 
در یک مثال ساده می‌توان گفت زمانی که دو را با سه جمع می‌کنیم، 2 و 3 operands بوده و علامت جمع Operator یا عملگر است. انواع عملگرها در دارت عبارتند از:

  • عملگرهای حسابی (Arithmetic Operators): همان چهار عمل اصلی ریاضی به همراه انواع تقسیم، افزایش و کاهش
  • اعملگرهای برابری و رابطه‌ای (Equality and Relational Operators): علامت کوچکتر، بزرگتر، برابر، نابراربر، بزرگتر مساوی و کوچکتر مساوی
  • عملگرهای تست نوع (Type test Operators): این عملگر در زمان اجرا تست می‌کند که آیا شی مورد نظر آن نوع خاص از داده را دارد یا خیر.
  • عملگرهای بیتی (Bitwise Operators): عملگرهای AND، OR، XOR، NOT، شیفت چپ و شیفت راست بی‌علامت را روی خانه‌های حافظه (بیت) پیاده می‌کند.
  • عملگرهای واگذاری (Assignment Operators): مقدار سمت چپ راست عملگر را به سمت راست آن تخصیص می‌دهد.
  • عملگرهای منطقی (Logical Operators): عملگرهای منطقی اصلی (And، OR و NOT) را روی شروط مسئله اجرا می‌کند.

توابع در دارت

توابع در دارت تا حدود زیادی شبیه توابع در سی‌پلاس‌پلاس و جاوا هستند. در زبان برنامه نویسی دارت توابع با یک سری پارامتر و بازگرداندن یک مقدار تعریف می‌شوند تا در بخشی از برنامه آن‌ها را فراخوانی کنیم. این چهار اصل باید در تعریف هر تابع رعایت شود. از آن‌جایی که Syntax دارت در این زمینه تا حد زیادی شبیه به جاوا و سی‌پلاس‌پلاس است، تنها به ذکر دو مثال بسنده می‌کنیم.

مثال یک: تابع لاندا (تابع Arrow)

 

void main() {

   printMsg();

   print(test());

} 

printMsg()=>

print("hello");




int test()=>123;                      

// returning function

 

خروجی این تابع Hello 123 خواهد بود.

مثال  دو: تابع بازگشتی (محاسبه فاکتوریل 6)

 

void main() {

   print(factorial(6));

} 

factorial(number) {

   if (number <= 0) {        

      // termination case

      return 1;

   } else {

      return (number * factorial(number - 1));   

      // function invokes itself

   }

}

خروجی این تابع عدد 720 خواهد بود.

سخن پایانی

در این مطلب آموزشی از مکتوب ما در رابطه با دارت dart و ابعاد مختلف آن از جمله، مزایا و معایب، ویژگی‌ها و از همه مهم‌تر نقشه راه آن اطلاعاتی ارائه دادیم. زبان برنامه نویسی دارت زبان محبوبی است و به ویژه در توسعه برنامه‌های موبایل و دسکتاپ از آن زیاد استفاده می‌شود. اگر نظر، انتقاد یا پیشنهادی در مورد دارت دارید لطفاً آن را در بخش نظرات باما به اشتراک بگذارید.

دارت را آسان یاد بگیرید

اگر به فکر یادگیری زبان برنامه نویسی دارت هستید و به دنبال منابع آموزشی معتبر و استاندار می‌گردید، جای درستی آمدید. در مکتب خونه دوره‌های آموزش استانداری برای زبان برنامه نویسی دارت وجود دارد که می‌تواند کمک راه خوبی برای شما باشد. هم‌اکنون با بازدید از صفحه آموزش برنامه نویسی دارت، دوره مناسب خود را انتخاب و از آن استفاده کنید. با یادگیری دارت امکان ورود به بازار کار و پیشبرد پروژه‌های شخصی و سازمانی برای شما فراهم است.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و فناوری اطلاعات علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا