برنامه نویسی و ITجاوا اسکریپت

با کاربردهای جاوا اسکریپت و تفاوت جاوا و جاوا اسکریپت آشنا شوید

منظور از جاوا اسکریپت چیست

جاوا اسکریپت چیست: جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی تحت وب می‌باشد. این زبان به اختصار JS هم نامیده می‌شود. از کاربردهای جاوا اسکریپت می توان به توسعه برنامه‌ها و صفحات وب، بازی‌ها، برنامه‌های ساعت‌های هوشمند و غیره اشاره کرد. جاوا اسکریپت با جاوا تفاوت دارد و با هم یکی نیستند. یاد گرفتن این زبان سخت نیست با تمرین مداوم می‌توانید به یک برنامه نویس ماهر تبدیل شوید. در ادامه در مطلب جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد؟ با ما همراه باشید.

جاوا اسکریپت کاربردی دارد؟

جاوا اسکریپت یا JavaScript به اختصار JS هم نامیده می‌شود. جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی برای صفحات وب است. این زبان برنامه نویسی توسط تعداد زیادی از مرورگرهای وب مانند کروم، فایرفاکس، سافاری، اینترنت اکسپلورر، اج، اپرا و غیره پشتیبانی می‌شود. همچنین بیشتر مرورگرهای موبایل در گوشی‌های هوشمند از جاوا اسکریپت پشتیبانی می‌کنند.

ویژگی های جاوا اسکریپت چیست

در درجه اول جاوا اسکریپت برای افزایش صفحات وب به کار میرفت تا تجربه‌های بیشتری از ویژگی‌های کاربر دوست (user friendly) بدست آید. این ویژگی‌ها شامل به روزرسانی کردن صفحات وب به صورت دینامیکی، پیشرفت‌های رابط کاربر چون منوها و دیالوگ باکس‌ها، انیمیشن‌ها، گرافیک‌های ۳D و ۲D، نقشه‌های تعاملی یا interactive map، پخش کننده‌های ویدیویی و خیلی موارد دیگر می‌باشند.

 

ویدیو پییشنهادی: پایتون برای پیشرفته ها
پایتون برای پیشرفته ها

 

استفاده از این مدل جاوا اسکریپت در مرورگرهای وب، به جاوا اسکریپت طرف مشتری یعنی JavaScript client side هم معروف شده است. در این مقاله می‌خواهیم شما را با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت آشنا و کاربرد های آن را بیان کنیم. در نهایت سوال هایی چون تفاوت جاوا با جاوا اسکریپت و سخت یا آسان بودن این زبان برنامه نویسی را بررسی خواهیم کرد.

جاوا اسکریپت چیست

جاوا اسکریپت یک اسکریپت یا زبان برنامه نویسی است. این زبان ابتدا با عنوان LiveScript شناخته می‌شد. اما بعدا Netscape نام آن را به جاوا اسکریپت تغییر داد. زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت به شما اجازه می‌دهد تا کارهای پیچیده را در صفحات وب پیاده سازی کنید. JavaScript عموما به عنوان زبان اسکریپت طرف کاربر (client side scripting language) به کار می‌رود.

این کار به معنی استفاده از کدهای جاوا اسکریپت در داخل صفحات HTML است. وقتی کاربر درخواست یک صفحه HTML همراه با جاوا اسکریپت می‌کند، اسکریپت به سمت مرورگر فرستاده شده و به مرورگر اجازه می‌دهد تا با آن کاری را انجام دهد.

واقعیت این است که اسکریپت در داخل منوهای صفحه HTML است یعنی هر بازدیدکننده می‌تواند اسکریپت شما را رویت و کپی کند. اگرچه به نظر ما باز بودن اسکریپت یک مزیت بزرگی است چون می‌توانیم هر جاوا اسکریپت را در www ببینیم و آن را مطالعه کنیم.

زبان برنامه نویسی داینامیک

به عبارت دیگر JS یک زبان برنامه نویسی داینامیک، شی گرا، سبک و قابل تفسیر است. این زبان برای ساختن برنامه‌های شبکه محور، ایجاد شده است. این زبان همچنین مکمل زبان جاوا بوده و پیاده‌سازی آن خیلی آسان است. چون با زبان HTML ادغام شده است. و یک زبان متن باز و کراس پلتفرم می‌باشد. جاوا اسکریپت به غیر از مرورگرهای وب در زمینه های دیگری هم به کار می‌رود.

 

 

Netscape، سمت سروریا server side جاوا اسکریپت را با عنوان زبان CGI ایجاد کرده است. برای مثال اگر بخواهید اطلاعات ایمیل خود را در فیلد مورد نظر وارد کنید، در آن صورت JS معتبر بودن ایمیل را بررسی می‌کند. زبان CGI تقریبا شبیه Perl یا ASP عمل می‌کند. اگر تا حالا با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت آشنایی نداشته‌اید، بهتر است با تمرین‌های ساده‌تر شروع به یادگرفتن کنید.

سه جزء مهم در صفحات وب

اگر اجزا تشکیل‌دهنده یک صفحه وب را در نظر بگیریم، JavaScript سومین جزء به حساب می‌آید. وقتی شما یک صفحه وب را باز می‌کنید، اتفاقات زیادی در حال رخ دادن است چون به‌روزرسانی به موقع محتوا، نقشه‌های تعاملی، انیمیشن‌های گرافیکی سه‌بعدی و دوبعدی، نمایش ویدیوها و غیره. در حقیقت جاوا اسکریپت سومین لایه صفحات وب می‌باشد. و دو جزء مهم دیگر HTML و CSS است.

 

آشنایی با جاوا اسکریپت

HTML یک زبان نشانه گذاری یا markup می‌باشد و کاربرد آن در ساختار و معنادهی به محتوای وب است. برای مثال تعریف پاراگراف‌ها، عنوان ها، جداول داده ها یا جاسازی تصاویر و ویدیوها در صفحه به عهده این زبان می باشد.

CSS یک زبان تشکیل یافته از قوانین استایل هاست. کاربرد آن، اعمال تغییرات در استایل محتوای HTML است. برای مثال تنظیم رنگ پس زمینه ها و فونت ها، قرار دادن مطالب در چند ستون از وظایف CSS است.

جاوا اسکریپت هم یک زبان اسکریپت برای ایجاد محتواهای آپدیت شده دینامیک، کنترل مالتی مدیا، تصاویر انیمیشن و خیلی کارهای جذاب دیگر می باشد.

کاربرد زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت چیست

زبان برنامه نویسی JS کاربرد های زیادی دارد. در این مقاله تعدادی از پرکاربردترین موارد را توضیح می دهیم.

۱-توسعه وب

جاوا اسکریپت یک زبان اسکریپت کلاینت یا مشتری است. و در ایجاد صفحات وب به کار می رود. یک زبان مستقل بوده و در Netscape توسعه یافته است. وقتی می خواهیم یک صفحه داینامیک با جلوه های ویژه مانند roll over، roll out و دیگر کارهای گرافیکی بسازیم، JavaScript به کار می آید. این زبان اغلب توسط تمامی صفحات وب برای اعتبار سنجی استفاده می شود. علاوه بر اعتبارسنجی، از برنامه های خارجی زیادی چون فایل های PDF، ویجت های در حال اجرا، برنامه های فلش و غیره پشتیبانی می کند.

۲-برنامه های وب

وقتی مرورگرهای وب و کامپیوترهای شخصی به حد کافی توسعه یافته اند. به یک زبان برنامه نویسی برای ایجاد برنامه های قوی نیاز داریم. زمانی که یک کاربر دنبال نقشه ای در گوگل مپ است کافی است تنها با موس روی نقشه کلیک کند و تمام جزئیات تنها با یک کلیک قابل رویت است. این کارهای به ظاهر کوچک اما مهم از طریق جاوا اسکریپت ممکن است. JS می تواند بدون فرستادن پیامی به سرور با مرورگر در تعامل باشد. جاوا اسکریپت از رابط برنامه نویسی برنامه های کاربردی یعنی APIs استفاده می کند. APIs باعث قدرتمند شدن کدهای جاوا اسکریپت می شود.

 

ویدیو پییشنهادی: آموزش پیشرفته جاوا
آموزش پیشرفته جاوا

۳-منظور از نمایش ها در جاوا اسکریپت چیست

جاوا اسکریپت همچنین از عوامل ایجاد امکانات نمایشی به عنوان وب سایت است. جاوا اسکریپت کتابخانه های RevealS و Bespoke JS برای ساختن گروهی از صفحات نمایش تحت وب فراهم می کند. Reveal.JS تعدادی از صفحات زیبا را با استفاده از HTML می سازد. کاربر می تواند به آسانی صفحات تو در تو را وارد کند. حتی اگر کاربر از زبان برنامه نویسی آگاهی نداشته باشد، می تواند یک سایت با تعداد زیادی کمک های آنلاین بسازد.

این نمایش ها با تکنولوژی لمسی یا تاچ بهینه سازی شده اند و در موبایل ها و تبلت ها خیلی عالی عمل می کنند. با همه این ها، JS استایل های قابل تغییر، تم ها و زمینه صفحه های نمایش را فراهم می کند. این زبان از همه فرمت های رنگ CSS پشتیبانی می کند. جاوا اسکریپت همچنین پلاگین Bespoke.JS را با طیف گسترده ای از ویژگی ها فراهم می کند. این ویژگی ها شامل مقیاس پذیری، لیست های انیمیشنی بولت و برجسته کردن سینتکس ها برای نمونه کد ها می باشند.

۴-برنامه های کاربردی سرور

Node JS یک پلت فرم کد نویسی سمت سرور و در جاوا اسکریپت مرورگر کروم ایجاد شده است. برای ساختن برنامه های کاربردی سریع و ریل تایم تحت شبکه به کار می رود. Node JS از برنامه های سبک و کارآمد استفاده می کند. و این برنامه باید از طریق سرور در سیستم توزیع شوند. Node JS به عنوان یک پلت فرم متن باز، با استفاده از زبان جاوا اسکریپت نوشته شده است و قابلیت پیاده سازی بر روی سیستم عامل های لینوکس، ویندوز و اپل را دارد.

 

جاوا اسکریپت را بهتر بشناسید

۵-بازی ها

از جاوا اسکریپت نه تنها در وب سایت ها بلکه در ایجاد بازی ها هم می شود استفاده کرد. ترکیب JavaScript با HTML5 باعث پرطرفدار شدن این زبان در توسعه بازی های کامپیوتری شده است.

۶-هنر

با استفاده از HTML5 در جاوا اسکریپت، ایجاد برنامه های گرافیکی در صفحات وب آسان تر شده است. تمام شکل های سه بعدی و دو بعدی را به آسانی می توانید ترسیم کنید. این کار باعث شده تا مرورگرهای وب به عنوان یک رسانه جدید برای انواع مختلفی از پروژه هنرهای دیجیتالی، شناخته شوند. بنابراین کاربران می توانند بدون هیچ محدودیتی هنر خود را خلق کنند.

۷-برنامه های کاربردی ساعت های هوشمند

از علت های پرطرفدار بودن زبان جاوا اسکریپت، کاربرد آن در تمامی وسیله‌ها و برنامه‌های کاربردی ممکن است. استفاده از این زبان منجر به ایجاد کتابخانه Pebble JS برای برنامه‌های ساعت‌های هوشمند شده است. این فریم ورک در برنامه هایی کاربرد دارد که برای اجرایشان به اینترنت نیاز است. با استفاده از Pebble می‌توانید برای ساعت های هوشمند JavaScript، برنامه بنویسید.

 

ویدیو پییشنهادی: اصول برنامه نویسی C و ++C
اصول برنامه نویسی C و ++C

۸-برنامه های کاربردی موبایل

مهمترین کاری که از طریق جاوا اسکریپت می توان کرد، ساختن برنامه هایی بدون استفاده از متن های وب است. بیشتر موبایل های موجود اندروید و اپل هستند. و از دو زبان متفاوت استفاده می کنند. می توانیم یک برنامه بنویسیم و در هر دو نوع موبایل از آن استفاده کنیم. فریم ورک Phonegap این امکان را مهیا کرده است. همچنین برای انجام این کار از React Native هم استفاده می شود.

۹-روبات های پرواز

بله این هم موردی است که از دید زبان JavaScript پنهان نمانده است. کاربران می توانند از طریق Node JS برای ربات های پرواز برنامه بنویسند.

آیا جاوا و جاوا اسکریپت یکی هستند؟

زبام برنامه نویسی جاوا با جاوا یکی نیست. برای بار دوم تاکید می کنیم جاوا و جاوا اسکریپت مجزا از هم هستند. اگرچه اسم هر دو شبیه هم است. جاوا اسکریپت در درجه اول یک زبان اسکریپت برای استفاده در صفحات HTML است. در حالی که جاوا یک زبان برنامه نویسی واقعی است و کارهای کاملا متفاوت از جاوا اسکریپت انجام می دهد. علاوه بر این یادگیری جاوا سخت تر است.

جاوا توسط SUN توسعه یافته است. و برای برنامه هایی که نیاز به محاسبات بیشتری هستند، به کار می رود. جاوا اسکریپت توسط Brendan Eich ایجاد شده و در Netscape به عنوان برنامه اسکریپت طرف مشتری به کار می رفت. همچنین به آن زبان LiveScript هم گفته میشد. اما وقتی زبان جاوا منتشر شد و محبوبیت زیادی پیدا کرد. Netscape اسم آن را از زبان اسکریپت به جاوا اسکریپت تغییر داد. در واقع این کار به خاطر بازاریابی بوده است.

همه چیز در مورد جاوا اسکریپت

منظور از تعدادی سینتکس‌ها در جاوا اسکریپت چیست

جاوا و جاوا اسکریپت هر دو از C و C++ انشعاب گرفته است. اما زبان ها هر کدام اهداف متفاوتی را در پیش گرفته اند. هر دو زبان شی گرا هستند ( این ویژگی در JS نسبت به زبان های دیگر کم اهمیت تر است) و تعدادی سینتکس های مشابه دارند. اما تفاوت های دو زبان مهمتر از شباهت های آنهاست. ی بیببببییبببیی

در حقیقت دو نوع زبان برنامه نویسی داریم. یکی برنامه نویسی تحت وب و دیگری برنامه نویسی تحت ویندوز. برنامه های تحت وب از طریق اینترنت اجرا می شوند. ولی برنامه های ویندوز در ویندوز کاربران قابل اجرا هستند و معمولا دارای فرمت .exe می باشند. با اجرا کردن آن روی سیستم عامل ویندوز می توانید شروع به کار کنید.

یک زبان برنامه نویسی تحت ویندوز

جاوا یک زبان برنامه نویسی تحت ویندوز است در حالی که جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی مبتنی بر وب می باشد. بهتر است بگوییم زبان برنامه نویسی جاوا یک زبان خیلی قدرتمند بوده و با آن می توانید برنامه های بزرگ و حرفه ای بنویسید. در برنامه‌های گوشی های هوشمند با سیستم عامل اندروید از جاوا هم استفاده می‌شود. جاوا اسکریپت زبان برنامه نویسی مبتنی بر وب است.

و به اختصار JS هم گفته می‌شود. در مرورگرهای وب قابل اجرا هستند. از این زبان در برنامه‌های تحت وب استفاده می‌شود. تمامی مرورگرهای محبوب از جاوا اسکریپت پشتیبانی می‌کنند. یادگیری جاوا اسکریپت آسان تر از جاواست. در واقع اگر جاوا اسکریپت را خوب بلد باشید یاد گرفتن جاوا هم برایتان آسان خواهد بود.

آیا یادگیری جاوا اسکریپت سخت است؟

اگر دوست دارید یک زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید و واقعا سردرگم هستید با کدام زبان برنامه نویسی کارتان را شروع کنید، به احتمال زیاد زبان برنامه نویسی جاوا را به اول لیست انتخابیتان انتقال می دهید. JS یک زبان اسکریپت برای ساختن و کنترل محتوای وب سایت های داینامیک است. جاوا اسکریپت در سال ۲۰۱۴ به عنوان پرطرفدارترین زبان برنامه نویسی انتخاب شده بود. پرطرفدار بودن این زبان به خاطر مجموعه ای از کد های کتابخانه ای JS است.

این کتابخانه به کاربران اجازه می دهد تا یک سری وظایف روتین را انجام دهند بدون اینکه مجبور باشند هر زمان کدها را بازنویسی کنند. بیش از ۲۸۰۰۰ نفر به عنوان برنامه نویس JS مشغول به کار هستند و حقوق این شغل حدود ۷۲۵۰۰ دلار در سال می باشد.

برنامه نویسی با جاوا اسکریپت

یادگیری زبان برنامه نویسی 

این زبان برنامه نویسی برخاسته از ابتدایی ترین مهارت های توسعه وب (زبان هایی چون HTML و CSS ، می توانید این زبان ها را در کمتر از یک ماه یاد بگیرید) است. در یادگیری زبان برنامه نویسی بهتر است از ابتدا و ساده‌ترین بحث ها شروع کنید. بدون یاد گرفتن مباحث پایه سراغ نکات کلیدی و پیچیده نروید. همچنین هدف خود را از یادگیری زبان جاوا اسکریپت باید بدانید. بعد از یاد گرفتن سینتکس‌ها چون توابع و آرایه باید بدانید چطور یک برنامه بسازید.

بنابراین باید روی DOM تمرکز کنید. در این مرحله می توانید کد ها کپی کنید ولی سعی کنید خودتان جزئیات آن را بنویسید. بعد از این مرحله باید بتوانید DOM خود را سریع بنویسید و آن را بازسازی کنید. در این قسمت شروع به یادگیری برنامه نویسی شی گرا و کاربردی می کنید. و همچنین کوئری های API را هم یاد می گیرید.

 

فریم ورک Frontend

اکنون می توانید مطالب جدیدتر و پیچیده تری را یاد بگیرید. این مرحله بستگی به علاقه و هدف شما دارد. اگر دوست دارید برنامه های کاربردی پیچیده را بسازید، دنبال فریمورک Frontend بروید. اگر هدفتان تبدیل شدن به یک توسعه دهنده حرفه‌ای وب است باید سراغ Node.JS رفته و آن را یاد بگیرید. اگر می‌خواهید تنها در نوشتن کدهای جاوا اسکریپت حرفه‌ای تر باشید انتخاب هر کدام از فریم ورک frontend یا Node.JS به شما کمک می‌کند تا به یک برنامه نویس حرفه‌ای تبدیل شوید.

مدت زمان لازم برای یادگیری

انتظار داشته باشید تا ماه ها( نه سال ها) تلاش کنید و زبان جاوا اسکریپت را یاد بگیرید. بیشتر مردم سوال می کنند که چقدر طول می کشد تا زبانی را یاد بگیریم. شما می‌توانید نه در طی چند سال بلکه در عرض چند ماه این زبان را یاد بگیرید. زمان یادگیری چه از طریق کلاس های آنلاین و چه از طریق مطالعه از روی کتاب در خانه، یکی است. بسیاری از برنامه نویس ها ادعا میکنند در عرض یک سال این زبان را یاد گرفته اند. البته نظرات متفاوتی در این مورد وجود دارد. ولی باور کنید، واقعا یاد گرفتن هیچ زبانی سخت نیست با تمرین زیاد و مداوم می توانید یک برنامه نویس ماهر شوید.

سعید هابطی

چند سالی میشه که در زمینه سئو و دیجیتال مارکتینگ در حال فعالیت هستم. به موسیقی و فلسفه علاقه ی خاصی دارم و بیشتر زمان رو صرف مطالعه و نوازندگی می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا