آموزش حسابداری رستوران – بررسی اصول و ابزارها
کسب و کارهای مختلف، چالشهای مخصوص بهخود را دارند. در رستورانداری، مشاغل مختلفی وجود دارد که هریک مباحث و موضوعات مختلفی را شامل میشود. یکی از مهمترین موضوعات در زمینهی رستوران، حسابداری آن است. حسابداری رستوران شامل تمام گزینههای مالی آن خواهد شد. در این مطلب به آموزش حسابداری رستوران پرداختهایم. اینجا تمام مفاهیم پایه در خصوص حسابداری رستوران را یاد میگیرید.
اهمیت آموزش حسابداری رستوران
پیش از آن که به آموزش مباحث حسابداری رستوران بپردازیم، چند سطری را به اهمیت این موضوع اختصاص خواهیم داد. بحث مالی و بالطبع آن، موضوع حسابداری، از مهمترین مسائل و موضوعات در زمینهی رستوران خواهد بود. جالب است بدانید که فرآیند حسابداری رستوران، پیش از راهاندازی آن آغاز میشود.
بهطور کلی حسابداری رستوران را به فرآیندهای دقیق و کارآمدی اطلاق میکنند که تمام معاملات مالی و عملکرد آن را ثبت خواهد کرد. بهعنوان مثال، هر خرج و درآمد مربوط به رستوران توسط حسابداری آن ثبت شده و در نتیجه گزارشهایی مانند هزینههای رستوران، گردش پول، موجودی و غیره از آن برآورد خواهد شد.
توجه داشته باشید که آشنایی شما با مفاهیم و وظایف حسابداری به شما کمک میکند تا مدیریت بهتری را برای رستوران ارائه دهید. بنابراین چه مسئولیت حسابداری به دوش خودتان باشد و چه از نیروهای متخصص استفاده کنید، ضرورت دارد تا با حسابداری رستوران آشنا باشید.
اصول حسابداری رستوران
همانطور که بیان کردیم، در اصول حسابداری رستوران، فرآیندهای مختلفی وجود دارد. در تمام این فرآیندها، دقت و ثبت جزئیات آن اهمیت بسزایی خواهد داشت. در فهرست زیر، عنوان برخی از فرآیندهای مهم حسابداری رستوران را مشاهده میکنید.
- بدهیهای رستوران
- پرداختیهای رستوران
- سال مالی
- گزارشات فروش روزانه
- آنالیز مالی
- مدلسازی کسب و کار
- محاسبهی هزینهها
- محاسبهی حقوق پرسنل
- صورتهای مالی و ترازنامهی مالیاتی
- صورت معاملات فصلی
- متوازن سازی حسابها
- بودجهبندی
- تجزیه و تحلیل هزینهها
- مغایرت گیری
از فهرست بالا، اینطور برمیآید که عمدهی فعالیتهای حسابداری رستوران در خصوص درآمد، هزینهها، موجودی، گردش پول و تجزیه و تحلیل آن خواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: آموزش حسابداری گردشگری – راهنمای مقدماتی
وظایف حسابدار رستوران
کسی که مسئولیت حسابداری رستوران را بر عهده دارد، بهعنوان حسابدار شناخته میشود. در این بخش قصد داریم تا وظیفه حسابداری رستوران رایگان را بیان کنیم.
مدیریت امور مالی و جریان نقدینگی
حسابدار رستوران باید بداند هر روز چه مقدار پول وارد رستوران شده و چه مقدار از آن خارج میشود. این امر همان جریان نقدینگی است. جریان نقدینگی مثبت زمانی رخ میدهد که درآمد در رستوران بیشتر از مخارج آن باشد. حسابدار باید کنترل کند که جریان نقدینگی مثبت باشد تا بتواند مخارج آن را مدیریت نماید.
بررسی و تحلیل شاخصهای کلیدی عملکرد
هر رستورانی برای رسیدن به موفقیت خود، یکسری شاخصها را تعیین خواهد کرد. بررسی و تحلیل این شاخصها بهعهدهی حسابدار رستوران است. این فرد با تکیه بر تخصص خود میتواند یک مسیر رشد را برای کسب و کار چیده و وضعیت فعلی را ارزیابی کند.
تهیهی صورتهای مالی
برای هر کسب و کار، لازم است تا صورتهای سود و زیان خود را تهیه کند. این امر باید برای دورههای زمانی معین و بازههای مختلف، تعیین شده باشد. نمونه صورت سود و زیان رستوران کمک میکند تا کسب و کار را ارزیابی کرده و بتوانیم سودده بودن آن را تعیین کنیم. تعیین صورت سود و زیان نیز برعهدهی حسابدار رستوران خواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: آموزش حسابداری کلینیک دندانپزشکی – بررسی جامع اصول و ابزارها
تهیهی ترازنامه
از دیگر وظایف مهم حسابدار رستوران، تهیهی ترازنامهی مالی رستوران است. با استفاده از ترازنامههای مالی، وضعیت مالی یک کسب و کار برای یک بازهی زمانی خاص، مشخص خواهد شد.
استخدام حسابدار رستوران
بسیاری از صاحبان کسب و کار، ترجیح میدهند تا نیروی مجزا بهعنوان حسابدار استخدام کنند. همچنین میتوان این امر را بهصورت برونسپاری به متخصصین مربوطه واگذار کرد. هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه پیرامون آن بحث کردهایم.
زمانی که شما به استخدام حسابدار رستوران میپردازید، میبایست حقوق حسابدار رستوران را در نظر بگیرید. بهعلاوه اینکه مانند دیگر پرسنل، هزینههایی نظیر بیمه، تجهیزات، آموزش و غیره نیز بر عهدهی صاحبین کسب و کار خواهد بود. این در حالی است که علیرغم تمام این هزینهها، ممکن است مهارتهای مورد نظر در فرد وجود نداشته باشد. این مسأله منجر به پیدایش مشکلات متعددی برای رستوران خواهد شد.
از سوی دیگر، استخدام کردن نیرو، چندان ساده نیست. شما باید زمان زیادی را برای مصاحبه و یافتن فرد مورد نظر، صرف کنید. همچنین اگر رستوران به تازگی راهاندازی شده باشد، حسابدار چندان مشغلهی شغلی نخواهد داشت.
آموزش حسابداری رستوران
هزینههای رستوران میتوانند به دو دستهی هزینههای ثابت و هزینههای متغیر باشند. به عنوان مثال، شما دستمزد کارگران را در طی یک سال بهصورت ثابت پرداخت خواهید کرد. در حالی که نرخ مواد اولیهی غذایی، بهصورت متغیر در سال خواهد بود.
برای انجام حسابداری رستوران به بهترین شکل ممکن، میبایست هزینههایی که بابت پرداخت مواد اولیه رستوران انجام میشود را هر روز محاسبه کنید. همچنین شما باید درآمد فروش روزانهی رستوران را نیز ثبت کنید. با اختلاف این دو هزینه، درآمد باقیماندهی رستوران تعیین خواهد شد. این رقم میتواند میزان سود روزانهی رستوران را نشان دهد.
نیز لازم است تا در اینجا ذکر کنیم که حسابداری در رستورانها میتواند به دو شیوهی روش نقدی و روش تعهدی (نسیه) انجام میگیرد. در روش نقدی که روش رایج برای بیشتر رستورانها است، مشتری هزینهی غذا را بلافاصله پرداخت خواهد کرد. در نتیجه امور حسابداری در این روش شفافیت و سادگی بیشتری دارند. این در حالی است که در روش تعهدی، هزینهها بلافاصله واریز نمیشوند.
دورههای زمانی در حسابداری رستوران
یکی از مهمترین چیزهایی که در حسابداری رستورانها مطرح میشود، دورههای زمانی آن است. دورهی زمانی میتواند بهصورت روزانه، هفتگی، ماهیانه، فصلی و سالانه انتخاب شود. زمانی که از دورههای زمانی صحبت میکنیم، در واقع منظورمان این است که در آن بازهی تعیین شده باید مدیریت مالی را ثبت و ارزیابی نمود. توجه داشته باشید که برای رستورانها، ثبت وقایع مالی در تمام این بازهها، اهمیت دارد.
دورهی زمانی روزانه، سبب میشود تا میزان فروش با صندوق کنترل شده و مطمئن شویم که اختلافی بهوجود نیامده باشد. دورههای هفتگی و ماهیانه، میتواند ایام پرترافیکتر (پرسود) را تعیین کند. به عبارت دیگر در این دوره، رفتار مشتری قابل ارزیابی خواهد بود. دورههای فصلی نیز میتواند برای استراتژی رستوران و تعیین منوی آن تأثیر داشته باشد. در نهایت نیز دورهی سالانه وجود دارد که برای قیمتگذاری، تسویه حساب و دیگر امور مالی مبنای مهمی بهشمار میآید.
کدینگ حسابداری رستوران
میدانید که در حسابداری رستوران، تمام داراییها، چکها، حقوق کارکنان و غیره ثبت میشوند. نمونه کدینگ حسابداری رستوران کمک میکند تا اسناد مالی و مدارک حسابداری رستوران را بهصورت مجزا از هم نگهداری کنید. این امر کمک میکند تا محاسبات حسابداری با هم تداخل پیدا نکند.
پیشنهاد مطالعه: آموزش حسابداری کافی شاپ – بررسی اصول و وظایف
نرم افزار حسابداری رستوران
با توجه به پیچیدگی محاسبات و زمانبر بودن تنظیم گزارشات مالی، میبایست از نرم افزارهای حسابداری رستوران استفاده کنیم. بنابراین یکی از مواردی که در آموزش حسابداری رستوران مطرح میشود، معرفی نرم افزارهای حسابداری و شیوهی کار با آن خواهد بود. ناگفته نماند که استفاده از نرم افزار حسابداری رستوران، میتواند به توسعهی کسب و کار نیز کمک شایانی کند.
بهطور کلی مزایای استفاده از نرم افزار حسابداری رستوران را میتوان در گزینههای زیر خلاصه کرد.
- سهولت استفاده
- دقت بیشتر در امور حسابداری
- افزایش کارایی
- افزایش سرعت عمل
- جلوگیری از کلاهبرداری
- قابلیت کنترل موجودی
- امکان مدیریت کارکنان
- سهولت در گزارشگیری
- ایجاد گزارشات مصور
- تجزیه و تحلیل تجارت
- سادهسازی حسابداری
- امکان انجام محاسبات پیچیدهتر
- جلوگیری از ایجاد ضرر کلان
- امکان بهبود تجربهی مشتری
پیشنهاد مطالعه: چرخه حسابداری چیست؟ آموزش چرخه حسابداری به زبان ساده
معرفی نرم افزار حسابداری رستوران
در اینجا نرم افزارهای مشهوری که در زمینهی حسابداری رستوران بهکار میروند را معرفی کردهایم.
نرم افزار رستورانی سپیدز (تحت وب)
این نرم افزار بهعنوان بهترین برنامهی رستورانی ایران شناخته میشود. از ویژگیهای این نرم افزار میتوان به تعیین کاربران با سطوح دسترسی مختلف، ساخت انواع مدل فروش، امکان استفاده برای شعبههای متفاوت، قابلیت استفادهی آنلاین و آفلاین، بهروزرسانی، همخوانی با سخت افزارهای مختلف و غیره اشاره کرد.
نرم افزار رستوران کلاژ
این برنامه نیز برای مدیریت هزینهها و درآمد رستوران و مشاغل مشابه طراحی شده است. استفاده از این نرم افزار برای تسلط بیشتر بر روی امور مالی کسب و کار توصیه میشود.
نرم افزار رستوران آریانا
در این نرم افزار میتوان محیط کاربری را برای زبانهای فارسی و انگلیسی تنظیم نمود. همچنین از این برنامه برای کسب و کارهای بزرگ و کوجک استفاده میشود.
نرم افزار رستوران محک
نرم افزار محک از معروفترین برنامهها در زمینهی حسابداری مشاغل مختلف است. این نرم افزار نیز امکانات جامعی برای گزارشات و عملیات مختلف تولید و فروش را در خود گنجانده است.
نرم افزار رستوران زعفران
این نرم افزار نیز امکانات کاملی برای امور حسابداری رستوران و ثبت فاکتورهای حرفهای ارائه میدهد. این برنامه توسط کمپانی پژواک نوشته شده است.
چالشهای حسابداری رستوران
در پایان، به این موضوع میپردازیم که چه چالشها و مشکلاتی میتواند برای حسابداران رستوران بهوجود آید. لازم به ذکر است که حل این مشکلات با تشخیص بهموقع و مدیریت صحیح امکان پذیر خواهد بود.
- عدم حسابداری همهجانبه در تمام فضای رستوران
- عدم دریافت صورت سود و زیان
- نمودارهای پیچیده و غیر قابل فهم در گزارشات
- وارد کردن دادهها بهطور اشتباه و بیدقت
- عقب انداختن فاکتورها
- مغایرت در حسابها
- فواصل زمانی طولاتی
- عدم پشتیبان گیری از دادهها
- عدم طبقهبندی کالاها
- اشتباهات دفترداری
- عدم تهیهی به موقع گزارشات
- وارد کردن ناصحیح قیمتها
- عدم موجودی کالا
- عدم تهیهی لیست حقوقی برای پرسنل
کلام پایانی
در این مطلب به آموزش حسابداری رستوران پرداختیم. ابتدا توضیحاتی در خصوص این شاخه ارائه داده و اهمیت آن را در کسب و کار رستوران بیان کردیم. همچنین به این نکته اشاره شد که شخص حسابدار، چه وظایفی را برعهده خواهد داشت.
در بخشهای دیگر این مطلب، به آموزش حسابداری در رستوران پرداخته و کدینگ و روال کاری آن را مشخص کردیم. در پایان نیز به بیان و معرفی نرم افزارهای مشهور در این زمینه پرداختیم. نرم افزارهایی که با امکانات پیشرفته و کاربری آسان خود، در تسهیل امور حسابداری و افزایش کیفیت و دقت آن، نقش بسزایی خواهند داشت.
آموزش حسابداری در مکتب خونه
یادگیری حسابداری، یکی از مهارتهای الزامی و پرکار در شاخههای متعدد شغلی است. برای آموزش حسابداری، میتوانید از دورههای مکتب خونه استفاده کنید. این دورههای آموزشی در قالب ویدیو و تمرینات عملی تهیه شده و به شما کمک میکند تا صفر تا صد این مهارت را کسب نمایید.