کتابهای کاربردی رشته رباتیک
کتابهای کاربردی رشته رباتیک
رشته رباتیک را میتوان پرکاربردترین رشته در دنیای پیشرفته امروز دانست، به طوری که روزبهروز استفاده از این علم در بخشهای مختلفی راه پیدا کرده است. به گفتهی کارشناسان زمانی فرا خواهد رسید که استفاده از علم رباتیک و حتی ساخت رباتها توسط افراد معمولی نیز امکانپذیر خواهد شد.
در حال حاضر برای استفاده از این علم نیاز است تا این دانش فراگرفته شود حتی در آینده نیز امکان استفاده از این عالم توسط افراد عادی نیز ممکن خواهد بود، بنابراین باید منابی را برای آموزش این علم باید در اختیار داشت تا با پیش و خمهای رشته آشنا شد و برای امور مختلف آن را بکار بست.
رشته رباتیک در ایران و خارج از کشور دارای تحقیقات گستردهای است و همچنان در حال گسترش و پیشرفت در حوزههای عملی و پژوهشی است؛ به همین دلیل کتابهای مختلفی در رباتیک به تحریر درآمده که در امور مختلف کاربردی و پر استفاده است. در این مطلب سعی داریم برخی از کتابهای کاربردی در رشته رباتیک را معرفی کرده و مزایای آنها بررسی کنیم.
کدام کتاب را برای رباتیک بخوانیم؟
کتابهایی که در حوزهی آموزش رشته رباتیک چاپ میشوند باید سرفصلهای مشخصی را ارائه داده که آموزش در این راستا را به درستی انجام داده باشند؛ سرفصلهای اصلی کتابهای رباتیک باید داشته باشند عبارتند از:
- مقدمه و معرفی کلی علم رباتیک
- تاریخچه رباتیک
- آشنایی با رباتهای شهری
- دستهبندی کلی رباتها
- معرفی رباتهای شهری
- معرفی مسابقات رباتیک
- الکترونیک در رباتیک
- تشریح پتانسیل الکتریکی
- توضیح مفهوم جریان
- سیگنال متناوب و مستقیم
- اتصال سری و موازی
- پالس
- قطار پالس عناصر الکتریکی و الکترونیکی
- باطری
- مقاومت
- خازن ابزار ساخت مدار
- عناصر الکترونیکی ربات
- معرفی دیود
- توضیح ترانزیستور
- تقویت کننده عملیاتی
- سیگنالها در رباتیک
- تشریح سیگنال متناوب
- تشریح سیگنال مستقیم
- رگولاتور و رلهها و انواع آنها
- انواع رباتها و کاربرد آنها در صنعت
- پروژه
کتابهای رشته رباتیک ضمن توضیحات به صورت تئوری باید از آموزش تصویری نیز در کتابهای خود استفاده کنند. برخی از کتابهایی که آموزش آنها در سطح پیشرفته است به آموزش مباحثی همچون طراحی رباتهای خدمت دهنده، نحوهی برنامهنویسی برای رباتها، پردازش تصویر در متلب و آموزش حرکت تطبیقی حیوانات و ماشینها میپردازند.
عناوین کتابهای رباتیک
کتاب مرجع منحصر به فرد روباتیک(طراحی و ساخت)
این کتاب ضمن آشنایی با علم رباتیک، نحوه برنامهریزی رباتها و ساخت رباتها را آموزش میدهد.
کتاب مقدمهای بر روباتهای سیار خودکار
نوشتهی رونالد سیگوارت و ترجمهی علیرضا رضایی، این کتاب مناسب برای افرادی است که قصد دارند مستقیما به سراغ ساخت رباتهای کنترلی بروند.
کتاب برنامهنویسی ربات
نوشتهی سامودل میشل و ترجمهی بهرام پاشایی است، این کتاب به نحوهی برنامهنویسی برای بخشهای مختلف یک ربات مانند: بینایی ربات، سنسورهای ضربهگیر، بردیاب آلترسونیک، الگوریتمهای حرکتی هوشمند سیستم کنترل از راه دورچ
طراحی و ساخت ربات برای همه
نوشتهی رضا پور محمد و مهرداد نظری کتابی جامع دربارهی نحوهی ساخت و طراحی است.
کتاب آموزههایی از رباتیک
اثری جان کریگ و ترجمهی دکتر علی مقداری و مهندس فائزه میر فخرایی از مؤسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف است که در آن به تشریح مفاهیم ربات، اجزای ربات، معایب و مزایای رباتها، مزایای رباتیک، دستهبندی رباتها، نانو رباتها، کاربرد رباتها، ساخت پروژههای رباتیک و مکاترونیک، کنترل نیرو در بازوهای مکانیکی، سیستمها و زبانهای برنامهنویسی رباتها، سیستمها برنامهریزی خارج از خط، ملاحظات طراحی و ساخت، امواج آلتروسونیک، تعریف سنسور و عاملهای هوشمند میپردازد.
کتاب رباتیک مقدماتی
نوشتهی امیر اسحاق میرحسینی است که مناسب علاقهمندان، نونهالان و دانشجویان است.
کتاب مکاترونیک و رباتیک
نوشتهی مرتضی هومان فرد و محمد جواد فتوحی است که یکی از بهترین کتابها در زمینهی طراحی و ساخت ربات است که در کنار ارائه نکات عملی به آموزش نرمافزارهای مورد نیاز این رشته از جمله کد ویژن میپردازد.
کتاب رباتیک پیشرفته(برنامهنویسی ربات)
نوشتهی امیر اسحاق میرحسینی است که در این کتاب اصول برنامهنویسی، ساخت چند نوع ربات و طراحی مدارات یک ربات آموزش داده میشود؛ همچنین با انواع زبانهای برنامهنویسی مانند C آشنا شده و آموزش نرمافزار Proteus برای طراحی مدارهای ربات به صورت کاربردی ارائه میشود.
کتاب آموزش جامع رباتیک از صفر تا صد
نوشتهی مهندس رضا قنبری است که آموزشهای لازم در نهایت ساخت یک مدل واقعی رباتیکی را آموزش میدهد؛ این کتاب با آموزش مباحث پایهای هر بخش از رباتیک مناسب برای تمام گروههای سنی میباشد.
کلام پایانی
رشته رباتیک جزء آن دسته از علومی است که برای پیشرفت در آن باید تمام جوانبهای آموزشی در آن را مدنظر قرار داد، بنابراین سهلانگاری در آموزش در این حوزه میتواند در آینده شما را دچار مشکل کند؛ پس در کنار آموزشهای عملی و تئری خود که در دانشگاهها یا مراکز آموزشی فرامیگیرید سعی کنید منابع آموزشی جامعی را برای این موضوع انتخاب کنید.ِ