بازاریابی سبز چیست؟
همه چیز در مورد بازاریابی سبز
آیا شما نیز به دنبال پیاده سازی و اجرای بازاریابی سبز در صنعت، کسب و کار خود هستید؟ آیا می دانید که شرکت های موفق در این زمینه کدام ها هستند؟ از شما دعوت می نماییم که ما را تا پایان مقاله پیش روی خود همراهی کرده و اطلاعات بسیار موثری را در این حوزه به دست بیاورید.
بازاریابی سبز یکی از مهمترین و پرطرفدارترین انواع بازاریابی می باشد که امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته و مدرن جهانی مورد توجه واقع شده است و شما می توانید نمونه های بسیار موفق آن را در کشور خودمان نیز مشاهده کنید.
هدف اصلی این مدل از بازاریابی، دنبال کردن مواردی که به سلامت محیط زیست کمک می کند، است. به طوری که هر کدام از اصول و جنبه های این بازاریابی به فکر حفظ محیط زیست بوده و سعی بر آن دارد تا آگاهی ساکنان کره زمین را به موضوع افزایش داده و از این طریق سبب کاهش خطرات احتمالی برای سلامت موجودات زنده کره زمین باشد.
اهمیت بازاریابی سبز به قدری است که امروزه می توان شاهد برگزاری انواع بسیار مختلف از کنفرانس ها در سراسر کشورهای جهان باشیم و مردم نیز طرفداراری بسیار زیادی را از این نوع بازاریابی دارند.
در ادامه مقاله سعی بر آن داریم تا در مورد اصول، تاریخچه و نکات مورد توجه در اجرای بازاریابی سبز توضیحات بیشتری را به حضورتان ارائه دهیم.
تاریخچه sfc market چیست ؟
یکی از اولین کتاب هایی که در آن به موضوع حفاظت از محیط زیست پرداخت شده است، مربوط به سال ۱۹۶۲ می باشد که نویسنده این کتاب راشل کارسون بود. اسم کتاب وی نیز بهار خاموش می باشد که این کتاب بهترین زمینه را برای جنبش های زیست محیطی جهان آغاز نمود.
بعد از چند سال، یعنی در سال ۱۹۶۵ آقای رالف نادر کتابی تحت عنوان ناامن در هر سرعت را به چاپ رساند که در این کتاب به آلودگی های محیط زیستی اشاره هایی شده بود.
همین دو کتاب سبب شدند تا در سال ۱۹۷۰، بازاریابی سبز ظهور کرده و توجه بسیاری از پژوهشگران و محققان را به سوی خود جلب نماید. دوران رشد و شکوفایی بازاریابی سبز را می توان به اواخر ۱۹۸۰ و اوایل ۱۹۹۰ دانست که در این برهه ای زمانی کتاب ها و مقالات بسیار ارزشمندی در این خصوص به چاپ رسیدند که امروزه سرلوحه بسیاری از برنامه های بازاریابی شرکت های موفق به شمار می آیند.
اولین تحقیقات و پژوهش های لازم در این زمینه را کشورهای توسعه یافته انجام دادند و در سال های اخیر نیز شاهد رواج این مدل از بازاریابی در کشورهای در حال توسعه و جهان سومی هستیم.
این مدل از بازاریابی سبب شده است که مشتریان و مصرف کنندگان سبز نیز روز به روز در نقاط مختلف جهان رشد کرده و به تعداد آنها افزوده شود که بی شک این خبر می توانید یکی از بهترین اخبار در زمینه حفاظت از محیط زیست و کره زمین به شمار بیاید.
استراتژی های بازاریابی سبز
لازم به ذکر است که در طول سال های متمادی بسیاری از مردم اعتماد خود را به شرکت هایی که این مدل از بازاریابی را دنبال می کنند، کاهش یافته است به طوری که برخی از شرکت های بی نام و نشان از بازاریابی سبز سوء استفاده کرده و همین موضوع نیز سبب ارائه راهکارها و استراتژی های متعددی برای این مدل از بازاریابی شده است.
از مهمترین استراتژی های بازاریابی سبز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گفته های خود را عمل کردن: اهداف خود را فقط معطوف به گفته های خود نکنید بلکه آن را در چرخه عمل قرار داده و سعی کنید تا از تمام جنبه ها و انرژی خود برای پیاده سازی گفته ها و بیانات خود استفاده کنید تا نتیجه بسیار مطلوبی را از این نوع بازاریابی به دست بیاورید.
شفاف بودن
مشتریان از موضوعاتی که در پشت پرده واقع شوند و دارای ابهاماتی باشند بیزارند و هیچ اعتمادی را به این گونه از مسائل ندارند. به همین جهت سعی کنید تا با مشتریان و مصرف کنندگان رو راست بوده و شفاف بودن را در اولویت های برنامه های خود قرار دهید.
تشویق مردم در راستا هدف این بازاریابی
محصولات و خدماتی که به محیط زیست آسیب وارد می کند را برای مردم با راه های مختلف نشان داده و از آنها بخواهید که رعایت ها و پیشگیری های لازم را انجام دهند. همچنین می توان در این خصوص تبلیغات بسیار گسترده و موثری را داشته باشید.
تمرکز بر مشکلات حیاتی
از مهمترین مشکلات حیاتی که بایستی تمام مصرف کنندگان و شرکت ها به آن توجه داشته باشند می توان به نجات حیوانات از مرگ و میر، گرمایش زمین، کمبود آب و نجات محیط زیست شناسان اشاره کرد که هر کدام از این موارد نیاز به توجه ویژه ای دارند.
اصول بازاریابی سبز
یکی از مهمترین موضوعات دیگری که وجود دارد، اصول بازاریابی سبز می باشد به طوری که شرکتی بایستی با توجه به تغییرات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی خود بایستی یک سری اصول خاصی را برای خود تعیین کرده و آنها را دنبال کنند.
به عنوان مثال یک شرکت آسیایی نمی تواند اصول بازاریابی سبز یک شرکت اروپایی را دنبال کند چرا که بی شک در این زمینه با شکست مواجه خواهد شد. از مهمترین نمونه ها و مثال های اصول بازاریابی سبز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهره برداری از کارخانه بازیافت
- طرح تفکیک زباله
- مشخص کردن مناطق حفاظت شده
- نداشتن هیچ تاثیر منفی بر روی سایر مردم جهان
- استفاده از برچسب های انرژی
- استفاده از بسته بندی های صحیح
- در هنگام تولید هیچ خسارتی را به دنبال نداشته باشد.
- رعایت استانداردهای لازم در طراحی و ساخت ماشین ها صنعتی
- توجه به میزان آلایندگی های آزاد شده در محیط زیست
هر کدام از این اصول بایستی با نهایت دقت و توجه مورد اجرا قرار گیرد و در اجرای آنها نیز سعی داشته باشید تا کوچکترین آسیب و خسارت را به محیط طبیعی و سایر موجودات زنده وارد نکنید.
چه کسانی از این مدل بازاریابی استفاده می کنند؟
در پاسخ به این سوال که چه کسانی می توانند از بازاریابی سبز استفاده کنند، می توان گفت که تمام کسب و کارهایی که در حوزه تولید محصول یا خدماتی مشغول هستند و در این راستا نیز زباله ای را تولید می کنند، بایستی گام بزرگی را در این راستا برداشته و فقط به دنبال منفعت و سود خود نباشد.
بسیاری از شرکت های تولیدکننده از ماشین ها و تجهیزات بسیار قدیمی به مدت طولانی است که استفاده می کنند که این دستگاه ها مضرترین آلایندگی ها را تولید و وارد چرخه تولید محیط زیست می کنند.
استفاده از تجهیزات و ماشین ها مدرن و پیشرفته که با طرح حمایت از محیط زیست تولید شده اند، شاید در وهله اول برای شرکت های تولید کننده بسیار هزینه بر باشد و مجبور باشند تا هزینه های زیادی را در این راستا متحمل شوند.
ولی به یاد داشته باشید که در کوتاه ترین زمان ممکن می توانید سود بسیار خوبی را به دست آورده و یکی از پیشروان در حفظ محیط زیست خود به شمار بیایید چرا که مصرف کنندگان سبز به سرعت شما و محصولات و خدمات شما را شناسایی نموده و به دنبال خرید خواهند بود.
لازم به ذکر است که اگر شما نیز به دنبال تاسیس و احداث کارگاه و شرکتی در حوزه تولید کالا و خدمات هستید، بهتر است از همان گام اول، در تمام جوانب شرکت خود بازاریابی سبز را پیاده کرده و گام موثر خود را در راستای حفاظت از محیط زیست بردارید.
فواید برای مشتریان
استفاده از اصول و استراتژی های بازاریابی بی شک برای مشتریان و مصرف کنندگان دارای فواید و مزیت هایی می باشد که شرکت های مشغول در راستا بایستی مشتریان را با تمام این فواید آشنا ساخته و سعی بر آن داشته باشند مشتریان خود را با تک تک این فواید آشنا کنند.
مصرف کنندگان در صورتی که بتوانند توجیه لازم را در خصوص هر کدام از اهداف بازاریابی سبز داشته باشند، به راحتی می توانند با این موضوع کنار آمده و حمایت کاملی را نیز از شرکت های تولید کننده با رویکرد بازاریابی سبز داشته باشند.
از مهمترین فوایدی که مشتریان و مصرف کنندگان می توانند از بازاریابی سبز به دست بیاورند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفاظت از محیط زیست بومی و جهانی
- سلامت دوستان و خانواده
- کاهش هزینه های تولید و بازیافت برای بسیاری از شرکت ها
- سوددهی در بلند مدت
- آگاه بود به خطراتی که کره زمین را تهدید می کند.
- داشتن نقش موثر در حفاظت از محیط زیست و بالا رفتن اعتماد به نفس
در سال های اخیر شاهد افزایش تعداد مصرف کنندگان سبز هستیم به طوری که این امر در میان اقشار و جوامع بسیار مختلف رواج داشته و مصرف کنندگان به دنبال خرید از شرکت هایی هستند که از اصول بازاریابی سبز بهره مند شده و محصولات و کالاهایی در این راستا تولید و عرضه می کنند.
شما نیز می توانید از هم اکنون به یکی از مصرف کنندگان سبز در جهان تبدیل شوید و گام موثر خود را در جهت حفاظت از محیط زیست بردارید تا بتوانید به سلامت موجودات زنده روی کره زمین کمک کرده و به فکر آینده گان خود باشید.
آیا مشتریان حاضرند برای محصولات سازگار با طبیعت هزینه ی بیشتری کنند؟
یکی از مهمترین سوالاتی که در اجرای بازاریابی سبز وجود دارد این است که آیا مصرف کنندگان حاضرند تا هزینه های زیادی را بابت محصولات سازگار با محیط زیست پرداخت کنند یا نه؟
در پاسخ به این سوال می توان گفت، هدف این بازاریابی آشنا کردن مردم به نتایج استفاده از بازاریابی سبز و حفظ محیط زیست می باشد که بی شک در این راستا نیز اقدامات بسیار موثری در سراسر جهان صورت گرفته است.
یکی از مهمترین تحقیقاتی که در این زمینه انجام شد مربوط به شرکت تحقیقاتی نیلسون بود که از ۳۰ هزار نفر مصرف کننده در ۶۰ کشور مختلف جهان نظر سنجی را برگزار کرد.
نتیجه این نظر سنجی بسیار حیرت انگیز بود به طوری که طبق نتایج بدست آمده ۵۵ درصد از مصرف کنندگان حاضرند تا هزینه و پول بیشتری را بابت محصولاتی پرداختی کنند که آسیب کمتری به محیط زیست وارد می کند و جالب تر از این موضوع، از مصرف کنندگان آسیایی، آمریکای لاتین نسبت به مصرف کنندگان اروپایی و شمال آمریکا علاقه مندی بسیار بیشتری را به این موضوع از خود نشان داده و بیشتر آنها در ۶ ماه گذشته از شرکت هایی که این بازاریابی را دنبال می کنند، خرید کرده است.
این تحقیق بسیار جامع و حیرت انگیز مورد توجه بسیاری از شرکت ها در سراسر جهان واقع شده است تا بتوانند با راه های مختلف این مشتریان را شناسایی و آن را جذب کنند.
تاثیر بازاریابی سبز در میزان فروش
یکی دیگر از مهمترین و اصلی ترین موضوعاتی که ذهن بسیاری از مصرف کنندگان را به سوی خود جذب کرده است، میزان فروش و تاثیر بازاریابی سبز در میزان فروش و سود خواهد بود.
در خصوص این امر لازم به ذکر خواهد بود که شرکت هایی که به دنبال پیاده کردن استراتژی های بازاریابی سبز هستند بایستی در وهله و گام اول انتظار فروش بسیار بالایی را نداشته باشید بلکه می توانید فروش بالا را در بلندترین مدت مشاهده کرده و سود بسیار خوبی را از این طریق به دست بیاورید.
تحقیقات بسیار گسترده ای در خصوص تاثیر این بازاریابی بر میزان فروش وجود دارد که هر کدام از این تحقیقات به نتیجه گیری های یکسانی دست پیدا کرده اند که شما می توانید نمونه هایی از این شرکت های موفق را نیز در سراسر جهان مشاهده نمایید. در بخش بعدی سعی بر آن داریم تا در مورد موفق ترین شرکت هایی که توانسته اند این رویکرد را دنبال کنند، توضیحاتی را ارائه دهیم.
از مهمترین نمونه های بسیار موفق در بازاریابی سبز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شرکت فیلیپس
فیلیپس اولین شرکتی بود که لامپ های رشته ای کم مصرف را تولید و عرضه کند با اینکه قیمت این لامپ ها ۵ برابر بیشتر از لامپ های معمولی بوده است، ولی با این حال توانست با دنبال کردن تبلیغات بسیار گسترده خود، مردم را به سوی استفاده از لامپ های کم مصرف تشویق کند. این شرکت با پیاده کردن راهکارهای بسیار هدفمند در این زمینه توانست به یکی از موفق ترین این شرکت ها در بازاریابی سبز تبدیل شود.
شرکت پیپر باتل
از دیگر شرکت های موفق در این زمینه می توان به شرکت پیپر باتل اشاره داشت که این شرکت در حوزه تولید آب معدنی فعالیت می کند و برای بسته بندی های خود نیز از وسایل ۱۰۰ درصد قابل بازیافت استفاده می کند که از این طریق توانسته است به یکی از موفق ترین و مشهورترین شرکت ها در زمینه اجرای بازاریابی سبز تبدیل شود.
شرکت جنرال موتورز
شرکت جنرال با داشتن بیش از ۱۰ سال سابقه ی درخشان در زمینه بازاریابی سبز، توانسته است محصولات و کالاهای بسیار مطلوبی را با استفاده از مدرن ترین تجهیزات طراحی و تولید کنند تا از این طریق کمترین آسیب را به محیط زیست و سایز موجودات زنده وارد نماید.
این شرکت توانست با دنبال کردن اصول بازاریابی مذکور کاهش چشمگیری را در مصرف انرژی خود داشته باشد که از مهمترین آنها می توان به کاهش ۱۷ درصدی آب و کاهش ۱۲ درصدی گازهای گلخانه ای اشاره کرد.
نکات مورد توجه فروشندگان در بازاریابی سبز
اگر شما نیز یکی از تولید کننده گان هستید و می خواهید از بازاریابی سبز حمایت کرده و آن را در خطوط تولید و استراتژی های خود پیاده سازی کنید، بایستی در وهله ی اول یک سری از نکات را مورد توجه قرار دهید تا بتوانید به شکل بسیار موثر و احسن از فواید این مدل از بازاریابی بهره مند شده و به یکی از موفق ترین شرکت های حمایت از محیط زیست تبدیل شوید. از مهمترین نکاتی که فروشندگان بایستی در اجرای بازاریابی به آن توجه داشته باشند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فروشندگان بایستی در نظر داشته باشند که فقط رعایت اصول بازاریابی کافی نبوده برای رسیدن به فروش بسیار قابل توجه بایستی کیفیت و قیمت محصولات تولیدی خود را نیز در نظر گرفته و به همه این جنبه ها تمرکز داشته باشد.
در هر بازه ی زمانی بایستی نظرسنجی های متعددی را در میان مصرف کنندگان خود داشته باشید تا از موثر بودن این بازاریابی سبز و پیاده سازی آن خیالتان راحت باشد و در صورت مواجه شدن با مشکلی بتوانید راهکارهای مناسب و ایده آلی را ارائه دهید.
شرکت های تولید کننده نباید با تمرکز بر روی استراتژی های بازاریابی مذکور از دیگر جنبه های تولید و عرضه محصول خود غافل شوند.
کلام اخر
حتما قبل از اجرا و پیاده سازی این مدل از بازاریابی در مورد آن مقاله ها و کتاب های متفاوتی را مورد مطالعه قرار داده و از برنامه ریزی های شرکت های موفق الگو برداری کرده و بتوانند گام های بسیار استواری را در این زمینه بردارند. نگاه بسیار آینده نگر و کلی تر را نسبت به اهداف خود داشته باشند و با این رویکرد اقدام به اجرای بازاریابی سبز داشته باشند تا بتوانند در بلند مدت از سود و اعتبار بسیار خوبی بهره مند شوند.