راهنمای جامع برای تحصیل در دانشگاه هومبولت برلین
آشنایی با دانشگاه هومبولت شهر برلین
شاید افرادی که به تحصیل در دانشگاههای خاج از کشور میاندیشند، کمتر نام دانشگاه هومبولت برلین را شنیده باشند. دانشگاه و شهری که هر یک در طول تاریخ به بشر لطف فراوانی را عرضه داشتند. شهر برلین بواسطهی جایگاه سیاسی و اقتصادی خود و دانشگاه هومبولت به خاطر تربیت افرادی کمنظیر جایگاه خاصی دارند. ممکن است برای شما هم این سوال پیش آید که افراد تاریخساز اغلب در چه محیط و تحت چه شرایطی پرورش یافتهاند. یا آنکه طرز تفکر و نوآروی خود را به چه چیز و چه کسای مدیون هستند.
هنگامی که برای اولین بار در کنار نام دانشگاه هومبولت با نام افراد نامی همچون ارل مارکس، بیسمارک، آرتور شوپنهاور و … برخورد کنید، بسیار شگفتزده خواهید شد. تصور آنکه در محیط آموزشی آنان، در کلاسهایی که زمانی افراد نامی تاریخ درس خوانده و به علمآموزی پرداختهاند، قطعاً هر کسی را ذوق زده خواهد کرد. پس از بررسی و معرفی انواع دانشگاههای کشورهای اروپایی، در این مقاله شما را بیشتر با تاریخ پرفراز و نشیب این دانشگاه آشنا خواهیم کرد.
مقاله پییشنهادی : مهاجرت به آلمان
معرفی دانشگاه هومبولت شهر برلین
دانشگاه هومبولت برلین را در زبان انگلیسی به نام Humboldt University of Berlin میشناسند. همچنین در زبان آلمانی این دانشگاه را (Humboldt-Universität zu Berlin) معرفی میکنندکه مخفف آن را (HU Berlin) مینامند. این دانشگاه در بخش مرکزی میته (Mitte) در شهر برلین قرار گرفته است. دستور ساخت این دانشگاه در سال 1809 توسط فردریک ویلیام سوم صادر گشت. با ابتکار ویلهلم فون هومبولت ، با نام کامل (Friedrich Wilhelm Christian Karl Ferdinand von Humboldt) فیلسوف، زبانشناس و سیاستمدار آلمانی و همکاری یوهان فلیشه و فردریک شلایرماخر در سال 1810 ساخته و به بهرهبرداری رسید. این اثر تا سال 1945، به نام دانشگاه فردریک ویلهلم شناخته شده بود. سپس در سال 1949، این دانشگاه به افتخار الکساندر فون هومبولت (جغرافیدان و طبیعتشناس آلمانی) و ویلهلم فون هومبولت به نام دانشگاه هومبولت تغییر نام داد.
این دانشگاه در طول سالیان گذشته، محل تحصیل و تدریس نوابغ بسیاری بوده است که از آنان میتوان به نامهایی همچون: آلبرت آینشتاین (فیزیکدان)، کارل مارکس ( اقتصاددان و جامعهشناس)، ماکس وبر( جامعهشناس و حقوقدان)، ولتر بنجامین ( فیلسوف)، گئورگ فردریک هگل(فیلسوف) و … اشاره نمود. همچنین این دانشگاه در پی تلاشهای کمنظیر آلبرت آینشتاین در دورهی اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم به معروفترین دانشگاه در زمینهی علوم طبیعی تبدیل شد. لازم به ذکر است که از طرف مجمع دانشگاههای عالی کشور آلمان، از میان یازده دانشگاه کشور آلمان، به این دانشگاه در سال 2012 میلادی عنوان دانشگاه برتر (University of Excellence) اعطا گردید.
دانشکدههای دانشگاه هومبولت
این دانشگاه بواسطهی تغییرات و گسترش فراوان خود، رشتههای مختلف دانشگاهی را در دانشکدههای متنوعی در برگرفته است. نام دانشکدههای مذکور به شرح زیر است:
الف – دانشکده حقوق
ب- دانشکده علوم زندگی : 1- کشاورزی و باغبانی 2- زیستشناسی 3- روانشناسی
ج- دانشکدهی هنر و علوم انسانی : 1- فلسفه 2- تاریخ 3- قومشناسی اروپا 4- کتابخانه و علوم اطلاعات
د- دانشکده الهیات
ه- دانشکده علوم اجتماعی و علوم انسانی : 1- باستانشناسی 2- مطالعات قاره آسیا و آفریقا 3- هنر و تاریخ بصری 4- تاریخ و نظریات هنر 5- مطالعات آموزشی 6- مطالعات رسانه و موسیقیشناسی 7- علوم اجتماعی 8- علوم ورزشی 9- علوم توانبخشی 10- مطالعات بینرشتهای جنسیت
و- دانشکده ریاضیات و علوم طبیعی : 1- شیمی 2- علوم کامپیوتر 3- جغرافیا 4- ریاضیات 5- فیزیک
ز- دانشکده زبانشناسی، ادبیات و علوم انسانی : 1- ادبیات زبان آلمانی 2- زبانشناسی و مطالعات آلمانی 3- مطالعات اسکاندیناوی 4- زبانشناسی و ادبیات رومی 5- مطالعات انگلیسی و آمریکایی 6- مطالعات مجاری و مطالعات اسلاوی 7- علم زبان کلاسیک
ح- دانشکدهی اقتصاد و تجارت
جایگاه علمی دانشگاه هومبولت
اکنون فرصت را غنیمت شمرده و به بررسی جایگاه علمی این دانشگاه میپردازیم. برای پی بردن به رتبهی علمی آن، از آمار و بررسیهای برخی موسسات مانند (CWUR World University Rankings) و (THE World University Rankings) و (QS TOP Universities ) استفاده شده است.
براساس وبسایت CWUR، این دانشگاه در سالهای 2018 و 2019 به رتبهی جهانی 101 دست یافته است. در میان دانشگاههای ملی کشور آلمان نیز جایگاه چهارم را دارد. در کیفیت آموزش نیز این دانشگاه امتیاز 570 را دارد. در مجموع این دانشگاه به امتیاز کل 81.5 در بررسی نهایی دست یافته است.
برطبق بررسیهای آماری THE، دانشگاه هومبولت در سال تحصیلی 2021 به رتبهی هشتادم در سطح دانشگاههای جهان دست یافته است. چنانچه به بررسی شهرت این دانشگاه نظر کنید، متوجه میشوید که در میان دانشگاههای 60 الی 71 ام در سال 2019 قرار گرفته است. بر طبق اطلاعات این موسسه، 18% دانشجویان را دانشجویان بینالمللی تشکیل میدهند. لازم به ذکر است که بیش از 33000 دانشجو به صورت رسمی در این مرکز مشغول تحصیل میباشند.
بر اساس موسسهی آماری دیگری با نام(QS Top Universities)، در سال تحصیلی 2021 میلادی ، به رتبهی 117 در سطح جهان دست یافته است. در بررسی موضوعی این موسسه نیز دانشگاه هومبولت جایگاه هفتم را به دست آورده است. این دانشگاه به لحاظ توانایی میزان جذب دانشجویان فارغالتحصیل در بازار کار به رتبههای تقریبی بین 251 الی 300 دست پیدا کرد. بر طبق آمار این مرکز شهرت علمی و دانشگاهی آن نیز 89.8 اعلام شده است.
درخواست پذیرش و ثبتنام در دانشگاه هومبولت
جهت درخواست پذیرش و طی مراحل ثبتنامی، دانشجویان بینالمللی میبایست تحت شرایط (Uni Assist) اقدام نمایند. لذا دانشجویان بهتر است به مهلت زمانی ثبتنام توجه ویژه داشته باشند. زیرا پس از اتمام مهلت قانونی به پرونده آنان رسیدگی نخواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به وبسایت دانشگاه هومبولت برلین مراجعه نمایید. دانشجویان بینالمللی متقاضی ادامه تحصیل در این دانشگاه باید نسبت به ثبتنام در سامانه (UNI Assist) اقدام نمایند. در ادامه برخی مدارک لازم را جهت تسهیل روند پذیرش بیان نمودهایم:
الف- گواهینامههای دانشگاهی
ب- مدرک تسلط بر زبان خارجه
ج- تهیه رزومه (CV) ضمن بیان دوران تحصیل
د- فیش پرداختی مبلغ به وبسایت Uni Assist
ه- فتوکپی پاسپورت یا دیگر مدارک شناسایی
و- نامه پذیرش در آزمونهای فارغالتحصیلی
علاوه بر موارد مذکور، کلاسها و آموزش در دانشگاه هومبولت به زبان آلمانی انجام میشود پس دانشجویان متقاضی میبایست برای اثبات تسلط بر زبان آلمانی امتیاز C1 را کسب نمایند.
مقاله پییشنهادی : دانشگاههای انگلیسی زبان آلمان
بیش از 200 سال قبل، اندیشه ساخت دانشگاه، با ساخت دانشگاه هومبولت برلین به حقیقت پیوست. دانشگاهی که در نوع خود بینظیر بود و به محلی برای اتحاد علم، تحقیق و دانش نوین تبدیل شد. ساخت دانشگاه با اندیشهی ایجاد مکانی برای انجام تحقیقات گستردهی علمی و مجهز ساختن دانشجویان به درکی عمیق از دانش همراه بود. در قیاس با دانشگاههای علمی بینالمللی، این دانشگاه به یکی از 10 دانشگاه برتر آلمان تبدیل شده است. دانشمندان در محیط علمی این دانشگاه به انجام تحقیقات فراگیر در موضوعات اجتماعی و همچنین مسائل نسلهای آینده روی آوردهاند. دانشگاه هومبولت با تمام انرژی هدف کشف استعدادهای جوان و رشد وپرورش علمی آنان و نیز تاثیرگذاری مثبت اقتصادی و اجتماعی را دنبال میکند.