آموزش حسابداری تلفیقی + مفاهیم و نقشه راه
حسابداری را میتوانیم به عنوان یک علم گسترده و تخصصی بدانیم که پیچیدگیهای مخصوص به خود را دارد. تمام کسب و کارهای مختلف برای بررسی دادههای مالی خود، نیاز به حسابرسی و حسابداری به صورت اصولی دارند. همین موضوع باعث شده تا امروزه شاخههای مختلف و گوناگونی از حسابداری ایجاد شده باشند تا بتوانند حوزههای مختلف را پوشش دهند. یکی از شاخههای کاربردی و جذاب در این زمینه، تحت عنوان حسابداری تلفیقی شناخته میشود. توصیه میکنیم در بخشهای بعدی با ما همراه شوید تا اطلاعات بیشتری درباره آموزش حسابداری تلفیقی در اختیار شما قرار دهیم.
حسابداری تلفیقی چیست؟
در ابتدای امر نیاز داریم که یک تعریف کلی و اساسی برای حسابداری تلفیقی ارائه دهیم. حسابداری تلفیقی در واقع ابزاری قدرتمند برای شفافسازی و بررسیهای دقیق وضعیت مالی و یک هلدینگ یا شرکت بزرگ است. در این فرایند تمام صورتهای مالی و دادههای موجود مربوط به شرکتهای مالی با یکدیگر ترکیب شده و سپس با حسابهای شرکت اصلی ادغام میشوند.
این نوع حسابداری با عناوین حسابداری ادغامی و ترکیبی هم شناخته شده و معمولا برای واحدها و زیرمجموعههای یک سازمان مورد استفاده قرار میگیرد. در این حالت همه داراییها، بدهیها، هزینهها و همچنین درآمد بخشهای مختلف باید مورد بررسی قرار گرفته و ترکیب شوند تا دادههای نهایی به دست آیند.
اهمیت حسابداری تلفیقی
حال که با مفهوم این نمونه از حسابداری آشنا شدیم، لازم است تا اطلاعات خود را درباره اهمیت دوره جامع حسابداری تلفیقی هم ارتقا دهیم. امروزه این شاخه از حسابداری به عنوان یکی از بهترین و کاربردیترین شاخه شناخته میشود که برای کسب و کارها و هلدینگ های مختلف، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از جمله دلایل اهمیت این شاخه میتوانیم به گزینههای زیر اشاره کنیم.
پیشنهاد مطالعه: حسابداری مقدماتی چیست و در آن چه مباحثی مطرح است؟
ارائه گزارشات کامل از وضعیت مالی
با کمک قوانین و اصول حسابداری تلفیقی شما میتوانید یک تصویر یا گزارشات کامل و جامعی از وضعیت مالی گروه را فراهم کرده و در اختیار داشته باشید. این اطلاعات شامل موارد مختلف و گوناگونی میشوند که از میان آنها میتوانیم به داراییها، بدهیها، سرمایه، هزینهها، درآمدها و … اشاره کنیم. این اطلاعات باید در اختیار ذینفعان قرار بگیرند تا بتوانند بررسیهای مربوطه را انجام دهند.
ارتقای میزان شفافیت و اعتماد عمومی
شفافیت و اعتماد در حوزه حسابداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ از این رو حسابداری تلفیقی یا ترکیبی، با ارائه مجموعه اطلاعات دقیق و کلی از شرایط و وضعیت مالی کمک میکند تا میزان شفافیت و اعتماد سازمان بیشتر شود. از این رو تمام افراد مرتبط از جمله اعضای هلدینگ یا سازمان، تمام سرمایهگذاران، مشتریان، بانکها و همه ذینفعان میتوانند با اعتماد بیشتری از اطلاعات موجود بهرهمند شوند.
بهبود تصمیمگیریها
بدیهی است که اگر تصویر جامع و کاملی از تمام دادههای مالی در اختیار داشته باشیم، فرایند تصمیمگیری در ارتباط با موضوعات مختلف برایمان به مراتب سادهتر خواهد بود. از این رو شما میتوانید رویکرد بهتری برای سرمایهگذاری، تسهیلات مالی، اجرای انواع استراتژیهای توسعه و انواع تصمیمگیریهای کلیدی و مؤثر داشته باشید. ریسک های مالی در این حالت کمتر شده و شما میتوانید سود بیشتری از عملکرد خود در زمینههای مختلف داشته باشید.
پیشنهاد مطالعه: سیستم حسابداری چیست و چه اجزا و کاربردهایی دارد؟
افزایش کارایی مدیریت
با کمک این نوع حسابداری، اطلاعات کاربردی و کاملی از واحدهای مختلف در اختیار مدیران قرار میگیرد. این کمک میکند تا مدیران در بخشهای مختلف هم عملکرد بهتری داشته باشند و بتوانند برنامههای بعدی سازمان را بهتر پیش برده و اجرا کنند. این حالت باعث افزایش سودآوری و بهرهوری کسب و کار خواهد شد.
مطابق با قوانین و استانداردهای حسابداری
برای اجرای اصول حسابداری تلفیقی، عموما از رویکردها و استانداردهای پذیرفته شده حسابداری در سطح بینالمللی استفاده میشود. از جمله استانداردهای کاربردی در این زمینه میتوانیم به حسابداری IFRS و همچنین حسابداری فینانسیال اشاره کنیم.
انواع حسابداری تلفیقی
از دیگر موضوعات مهم در ارتباط با آموزش حسابداری تلفیقی که نیاز به بررسی بیشتر و کاملتر دارد، انواع حسابداری تلفیقی است.
امروزه به دلیل کاربردهای گسترده این سبک از حسابداری، انواع مختلفی برای آن در نظر گرفته شده که در این بخش به معرفی و بررسی چند نمونه از آنها میپردازیم.
حسابداری همزمان
در این روش معمولا صورتهای مالی به صورت مجزا برای شرکت اصلی و زیرمجموعهها و همزمان با صورت مالی تلفیقی تهیه میشوند. از این رو اطلاعات مالی مورد نظر به صورت کامل نمایش داده میشوند.
حسابداری توسعهیافته
این روش از حسابداری تلفیقی معمولا پیچیدگیهای مخصوص به خود را داشته و همین موضوع باعث شده تا در موقعیتهای خاص و ویژهای مورد استفاده قرار بگیرد. در مواقعی که نیاز به ارزش تمام سرمایههای غیرملموس مانند برندینگ، سرمایه فکری و … داشته باشیم، میتوانیم از این روش بهره ببریم.
حسابداری مالی کنترلی
در این روش معمولا از مجموعه قوانین و استانداردهای خاصی برای ترکیب و تلفیق اطلاعات استفاده میشود تا در نهایت صورتهای مالی به صورت جامع تهیه شده و تصویر کاملی را از وضعیت شرکت به نمایش گذارند. حسابداری مالی کنترلی در مواقعی مورد استفاده قرار میگیرد که شرکت اصلی، کنترل بیشتر از 50 درصد سهام شرکت فرعی را بر عهده داشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: آموزش حسابداری ساختمان سازی – مفاهیم پایه
حسابداری مالی غیر کنترلی
در مواقعی که شرکت اصلی به کمتر از 50 درصد سهام شرکت زیرمجموعه یا فرعی کنترل داشته باشد، از این روش استفاده میشود. لازم به ذکر است که در این حالت شرکت اصلی کماکان نفوذ و اثرگذاری بسیار بالایی بر روی تصمیمگیریهای شرکت فرعی دارد.
حسابداری ترکیبی
همانطور که از عنوان این روش مشخص بوده، برای مواقعی که دو یا چند شرکت با یکدیگر ادغام یا ترکیبشدهاند مورداستفاده قرار میگیرد. در واقع باید تمام اطلاعات مالی و صورتحسابهای تمام شرکتها ترکیب شوند تا یک صورت مالی ترکیبی جدید برای شراکت، تنظیم و تهیه شود.
قوانین حسابداری تلفیقی
بعد از اینکه دانستیم حساب داری تلفیقی چیست و با اهمیت و انواع آن در بخشهای قبلی آشنا شدیم، لازم است تا درباره قوانین این سبک از حسابداری هم اطلاعات مورد نیاز را به دست آوریم. در انواع مختلف دوره آموزش حسابداری در این سبک، معمولا توجه زیادی به قوانین شده و تلاش میکنند تا همه مفاهیم مورد نیاز به بهترین نحو ممکن در اختیار متقاضیان قرار بگیرد.
در این بخش قصد داریم تا به بررسی چند نمونه از اصلیترین قوانین کاربردی در حسابداری تلفیقی بپردازیم.
لزوم تاریخ واحد برای صورتهای مالی
تمامی صورتهای مالی شرکت اصلی و زیرمجموعهها، باید حتما در یک تاریخ مشخص تهیه شوند. حداکثر اختلاف زمانی مجاز بین این تاریخها میتواند تا شش ماه باشد. در صورتی که به هر دلیلی صورتهای مالی یکی از زیرمجموعهها در بازه زمانی تعیین شده ارائه نشود، باید تعدیلات لازم برای این تاریخ انجام شود.
کنترل و مالکیت
از جمله قوانین مهم در این زمینه، باید به مالکیت اشاره کنیم. بر این اساس شرکت اصلی، باید بیشتر از 50 درصد از سهام شرکت فرعی را تحت کنترل و اختیار خود داشته باشد تا بتواند صورتحسابهای مربوطه را به صورت تلفیقی انجام دهد.
افشا و حسابرسی
سهام اقلیت یا همان شرکت زیرمجموعه، متعلق به شرکت مادر نیست؛ از این رو باید به صورت جداگانه و مشخص در صورتهای مالی نمایش داده شود. در واقع تمام حسابها و صورتهای مالی این شرکت باید به صورت واضح شفافسازی شوند تا ذینفعان و صاحبان سهام این زیرمجموعه، بتوانند دراینباره اطلاعات لازم را به دست آورند.
یکسانسازی برای رویههای حسابداری
معمولا در این روش توصیه میشود از یک روش مشخص حسابداری برای ثبت معاملات و همچنین رویدادهای مشابه استفاده شود. در این حالت میتوانیم تصویری دقیق و قابلمقایسه در انواع واحدها و زیرمجموعهها در دسترس داشته باشیم. این موضوع میتواند کمک ویژهای به انسجام و همچنین شفافیت اطلاعات و دادههای صورتهای مالی بکند.
پیشنهاد مطالعه: آموزش حسابداری خرید خارجی – راهنمای ساده
حذف موجودیها و معاملات زیرمجموعهها
از دیگر قوانین موجود در دوره آموزش جامع حسابداری به سبک تلفیقی که باعث جلوگیری از دوباره شماری میشود، حذف شدن معاملات و موجودیهای شرکتهای زیرمجموعه است. در این حالت شما میتوانید به اطلاعات و دادههای دقیقتری دسترسی داشته باشید و به شفافیت صورتهای مالی دسترسی پیدا کنید.
سهم اقلیت در استانداردها
یکی دیگر از قوانین مهم و مؤثر در این راستا که نیاز به بررسی کاملتر دارد، مربوط به سهم اقلیت در استانداردهای مختلف است. در استاندارد حسابداری شماره 18، معمولا سهم اقلیت بر اساس سهم صاحبان سهام اقلیت نسبت به داراییهای خالص واحد تجاری تعیین میشود. از طرفی در استانداردهای بینالمللی، علاوه بر روش معرفیشده در این بخش، از روش ارزش منصفانه هم برای محاسبه سهم اقلیت استفاده میکنند. در آمریکا و انگلستان و سایر کشورها هم از روشهای متفاوتی برای این محاسبات استفاده میشود.
ضوابط و مقررات
تعیین ضوابط و مقررات پذیرفته شده در این زمینه، بر اساس استاندارد حسابداری شماره 18 انجام میشود؛ از این رو همه واحدهای تجاری اصلی به جز موارد خاص و مشخص، نیاز به تهیه صورتهای مالی تلفیقی و ارائه صورتهای مالی جداگانه دارند.
مزایا و معایب آموزش حسابداری تلفیقی
روند آموزش حسابداری مالی به صورت تلفیقی، میتواند مزایا و معایبی را نیز به همراه داشته باشد. بر این اساس همه افراد فعال در این حوزه، لازم است تا اطلاعات و آگاهی خود را در این زمینه ارتقا داده و با دانش بیشتر درباره مزایا و معایب این شاخه از حسابداری، فعالیت خود را ادامه دهند.
از جمله مزایای آموزش حسابداری تلفیقی، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- شفافیت بهتر و کاملتر اطلاعات
- ارتقا کنترل داخلی
- تصمیمگیری و عملکرد بهتر مدیران
- کاهش هزینه و زمان تهیه گزارشات
همچنین معایب حسابداری تلفیقی هم عبارتند از:
- پیچیدگی خاص و منحصر به فرد
- درگیری با چالشهای قانونی مختلف
- هزینههای نرمافزاری بالا
- نیاز به تطابق با استانداردهای حسابداری
- نیاز به مسئولیتپذیری بیشتر
پیشنهاد مطالعه: آموزش حسابداری خرید و فروش و کالا + مفاهیم و وظایف
روشهای اجرای حسابداری تلفیقی
در راستای آموزش حسابداری صنعتی، انبار و … تلفیقی، لازم است تا درباره روشهای اجرای این شاخه از حسابداری هم اطلاعات کاملی به دست آورید. در این زمینه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم که از جمله روشهای کاربردی در این زمینه محسوب میشوند.
روش ادغام کامل
در این حالت شرکت فرعی به صورت کامل تحت کنترل شرکت اصلی بوده و به نوعی زیرمجموعه آن محسوب میشود. در این حالت تمام دادههای مالی، میزان سود و زیان و بدهیها و … به صورت کامل با یک گزارش اعلام شده و در اختیار شرکت اصلی قرار میگیرد.
ادغام متناسب
در این حالت تمام اقدامات مربوط به داراییها، میزان بدهیها، حقوق، سام، هزینه، درآمد و … بر اساس سهم شرکت اصلی در نمونه فرعی توزیع شده انجام میشوند؛ از این رو در این روش خبری از کنترل تام نخواهد بود.
ادغام حقوق صاحبان سهام
این روش هم در موقعیتی که سرمایهگذار کنترل کاملی بر روی شرکت فرعی نداشته باشد، مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع برای اینکه سرمایهگذار بتواند اثرگذاری قابلتوجهی بر روی شرکت داشته باشد، نیاز به 20 تا 50 درصد از سهام آن را دارد. از این رو اگر سهامی کمتر از 20 درصد را در اختیار داشته باشد، از این روش استفاده خواهد شد.
یادگیری حسابداری در مکتب خونه
امروزه بسیاری از افراد در زمینه حسابداری کار میکنند؛ اما آنچه که شما را در بازار کار متمایز خواهد کرد، یادگیری مهارتهای جدید در این حوزه است. مکتب خونه بزرگترین پلتفرم یادگیری حسابداری است که انواع مختلفی از این علم را در قالب فیلمهای آموزش حسابداری تخصصی به شما ارائه میدهد. شما با مشاهده این فیلمها میتوانید از صفر تا صد این مهارت را یاد گرفته و به بخشهای مختلف آن مسلط شوید.
سخن پایانی
امروزه انواع مختلف سایت آموزش حسابداری وجود دارد که شما از طریق آنها میتوانید از آموزشها و نکات مورد نیاز در این زمینه بهرهمند شوید. این منابع مطالب کاملی را درباره آموزش حسابداری انبار، صنعتی، مالی، تلفیقی و … در اختیار شما قرار میدهند. حسابداری تلفیقی یکی از شاخههای حسابداری بوده که در اغلب مواقع برای سازمانهای بزرگ و هلدینگ های گسترده با زیرمجموعههای متعدد کاربرد دارد.
در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی آموزش حسابداری تلفیقی پرداختیم و اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را در اختیار شما قرار دادیم. از این رو با پشت سر گذاشتن دوره جامع حسابداری، میتوانید آگاهی خود را در این باره ارتقا دهید.