زبان خارجی

حروف الفبای ترکی استانبولی: بررسی تاریخچه و تلفظ حروف الفبای ترکی

آشنایی با حروف الفبای ترکی

یادگیری حروف الفبای ترکی استانبولی یکی از اولین گام‌های یادگیری این زبان است. اما با یادگیری الفبا چه چیزهایی را به دست می‌آورید؟ بدون دانستن این حروف حتی اگر مهارت کافی جهت نوشتن کلمات ترکی را نیز داشته باشید قادر به بیان درست آن‌ها نخواهید بود.

شما با یادگیری الفبا در زبان ترکی در حقیقت صداهای مختلف این زبان به خصوص صداهای متمایزی که در سایر زبان‌ها وجود ندارد را یاد می‌گیرید. از آنجایی که زبان ترکی زبانی آوایی است این مساله به شما کمک می‌کند به سادگی کلمات ترکی را تلفظ کنید.

در این یادداشت علاوه بر بررسی حروف الفبای ترکی استانبولی با تلفظ نیم نگاهی به تاریخ شده است. از آنجایی که در گذشته ترک‌ها از رسم‌الخط و حروف الفبای مختلفی استفاده کرده‌اند این مساله می‌تواند جذاب باشد.

 

ویدیو پییشنهادی : آموزش زبان ترکی استانبولی
زبان ترکی

 

حروف الفبای ترکی استانبولی

ویژگی‌های حروف الفبای ترکی استانبولی

یکی از ویژگی‌های زبان ترکی چسبندگی و هماهنگی حروف مصوت است. علاوه بر این در این زبان دو حرف مصوت در کلمات ترکی کنار یکدیگر قرار نمی‌گیرند. الفبای زبان ترکی برخلاف الفبای ۳۲ حرفی زبان فارسی از ۲۹ حرف تشکیل شده است. حروف الفبای ترکی تا حدود زیادی شبیه الفبای انگلیسی هستند. با این حال شش حرف الفبای ترکی (Ü, İ, Ö, Ç, Ğ, Ş) در الفبای انگلیسی وجود ندارند.

این شش حرف به منظور نشان دادن صداهای مخصوص زبان ترکی به الفبای این زبان اضافه شده‌اند یکی از مهم‌ترین بخش‌های آموزش حروف الفبای ترکی استانبولی به شمار می‌آیند. یکی دیگر از تفاوت‌های الفبای ترکی و انگلیسی عدم استفاده از سه حرف (Q, X, W) در زبان ترکی است.

اگر چه یادگیری زبان ترکی استانبولی بسیار دشوار است اما در مقایسه با زبان‌های چینی، ژاپنی، کره‌ای یا عربی کار شما راحت‌تر است. از آنجایی که زبان ترکی واکه‌ی مرکب ندارد تلفظ حروف به راحتی قابل انجام است. در حقیقت هر حرف از الفبای ترکی یک صدای مشخص و خاص دارد. به عبارت دیگر هیچ کدام از حروف الفبا بر دیگری تاثیر نمی‌گذارند. شما با تسلط کافی بر الفبا به راحتی قادر خواهید بود که به ترکی بخوانید.

 

مقاله پییشنهادی : تفاوت‌های زبان ترکی استانبولی با زبان ترکی آذری

 

جدول زیر حروف بزرگ و کوچک زبان ترکی را به شما نشان می‌دهد:

 

حروف الفبای ترکی استانبولی

تلفظ حروف الفبای ترکی استانبولی

خواندن روان در زبان ترکی به یادگیری تلفظ حروف الفبای آن وابسته است. اگر چه تلفظ بیشتر حروف الفبای ترکی مشابه تلفظ همان حروف در زبان انگلیسی اما تفاوت‌هایی نیز وجود دارد. از این رو برای درک بهتر در جدول زیر حروف الفبای ترکی استانبولی با تلفظ فارسی آورده شده است.

حروف الفبای ترکی استانبولی با تلفظ فارسی

حروف A، E، I، İ، O، Ö، U و Ü حروف مصوت زبان ترکی به حساب می‌آیند. حروف صدادار در زبان ترکی به دو دسته‌ی ضخیم (A، I، O و U) و نازک (E، İ، Ö و Ü)   تقسیم می‌شوند. علاوه بر این باید بدانید که حرف Ğ یک حرف نیمه صامت بدون صدا است که همیشه بعد از یک حرف صدادار به کار برده می‌شود. حرف صدادار به دلیل حضور Ğ کشیده‌تر تلفظ می‌شود.

لازم به ذکر است که اگر چه تلفظ تمام حروف الفبای ترکی استانبولی به فارسی در جدول بالا ذکر شده‌اند اما در زبان فارسی برای دو حرف Ö و Ü معادل دقیقی نداریم. برای تلفظ این دو صدا به ترتیب حرف E و صدای «ای» را با دهان گرد بیان کنید.

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‎‌کنید در زبان ترکی «I» به دو شکل نقطه‌دار و بدون نقطه وجود دارد. بنابراین به خاطر داشته باشید که «i» شکل کوچک «l» نیست. در زبان ترکی استانبولی همچنین صداهای «خ» و «ق» وجود ندارند. به جای این دو حرف در این زبان به ترتیب از حروف «ح» و «ک» استفاده می‌شود.

بد نیست بدانید که در زبان ترکی هیچ کلمه‌‌ای را که ریشه ترکی داشته باشد و به یکی از حروف B، C، D و G ختم بشود یافت نخواهید کرد.

 

مقاله پییشنهادی : آموزش حروف صدادار زبان ترکی استانبولی 

 

حروف الفبای ترکی استانبولی

 تاریخچه‌ی حروف الفبای ترکی

در طول تاریخ رسم‌الخط‌های متفاوتی توسط ترک‌ها استفاده شده است. از الفبای قدیمی که ترک‌ها استفاده کرده‌اند می‌توان به اورخون، عربی، سیریلیک و یونانی اشاره کرد.

در دوران عثمانی از الفبای عربی استفاده می‌شده است. که برخلاف حروف الفبای ترکی استانبولی امروزی که از ۸ حرف مصوت تشکیل شده است زبانی متشکل از حروف صامت است. زبان عربی برای نوشتن ترکی عثمانی که شامل کلمات عربی و فارسی بود بسیار مناسب بود اما برای بخش ترکی واژگان به خوبی عمل نمی‌کرد. همانطور که اشاره شد زبان عربی از نظر حروف مصوت بسیار ضعیف است. به عبارت دیگر الفبای عربی جهت نمایش آواهای ترکی کافی نبود. به همین دلیل اندکی پس از سقوط عثمانی در سال ۱۹۲۸ الفبای لاتین جایگزین آن شد.

 

مقاله پییشنهادی : روزهای هفته، فصل‌ها و ماه‌های ترکی

 

ترک‌ها تا قرن یازدهم قبل از حروف الفبای عربی از الفبای اورخون استفاده کرده‌اند. گفته می‌شود که این الفبای باستانی مناسب‌ترین الفبا برای بیان صداها در زبان ترکی است. کلمات به کمک این حروف الفبا شبیه زبان عربی و فارسی از راست به چپ نوشته می‌شوند. به عنوان مثال از این حروف جهت اشاره به وسعت امپراتوری در حدود قرن ۸ در کتیبه‌های قدیمی ترکی (کتیبه‌های اورخون) استفاده شده است.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا