آشنایی با رشته روانشناسی
مقدمه بر آشنایی با رشته روانشناسی
حتما تاکنون برای خیلی از افراد پیش آمده که هنگام حضور در دورهمیهای دوستانه و خانوادگی، موضوع بحث به سمت آشنایی با رشته روانشناسی و آینده کاری آن کشیده شده باشد.
روانشناس فردی است که کارش تجزیه و تحلیل مردم میباشد، جالب این جاست که اکثر افراد حتی تفاوتی بین رشته روانشناسی و روان پزشکی قائل نمیشوند. تمام این تفکرات اشتباه به دلیل معرفی نادرست و یا به طورکلی عدم معرفی عدم آشنایی با رشته روانشناسی بوجود آمده اند. پس بهتر است قبل از هرچیزی و در همین ابتدای بحث به تعریف درست روانشناسی بپردازیم.
روانشناسی علمی است که با استفاده از روشهای علمی به مطالعه در خصوص رفتار و فراِیندهای ذهنی انسان در شرایط مختلف و هنگام مواجهه با این شرایط میپردازد و در این باره مواردی همچون شخصیت، افکار، احساسات، مهارتهای ارتباطی، هوش، حافظه، هیجان و… را مورد مطالعه قرار میدهد.
روانشناسی در زندگی افراد تاثیر بسزایی دارد و آشنایی با علم روانشناسی میتواند به عنوان ابزاری کاربردی ما را در مسیر رسیدن به اهداف والایی همچون خوشبختی و رضایت از زندگی، سلامت روانی، جایگاه اجتماعی مناسب و بهبود و توسعه کسب و کارمان هدایت کند.
افرادی که قصد تحصیل در رشته روانشناسی را دارند پس از اینکه مدرک کارشناسی خود را دریافت نمودند می توانند برای مهاجرت خود به کشورهای خارجی برای تحصیل و اخذ تابعیت یا شهروندی از دانشگاه های مربوطه اقدام نمایند. همچنین می توانید از ویزای کار کارشناسی برای اخذ اقامت نیز استفاده کنید.
آشنایی با رشته روانشناسی | روانشناس کیست و چه وظایفی دارد؟
به کسی که بعد از گذراندن دورههای تخصصی و در نهایت کسب مهارتهای تخصصی و ارتباطی در رشته خود به جایگاهی میرسد که بتواند رفتار، ذهن، شخصیت، رابطه بین رفتار و محیط و مسائلی از این دست را مورد کنکاش و بررسی قرار دهد تا درنتیجه آن بتواند به افراد در کنترل شرایط ، غلبه بر مشکلات و آسیبهای موجود کمک کند روانشناس می گویند.
یک روانشناس خوب در واقع باید در کنار دانش بالا و تخصصی، بکارگیری روشهای مناسب صداقت، مهارتهای ارتباطی و کلامی لازم برای برقراری ارتباط، پذیرش افراد بدون قید و شرط و دوری از پیش داوری و قضاوت، تلاش برای درک دنیای ذهنی طرف مقابل و همدردی با او و مسائل بی شماری از این دست را سرلوحه کار خود قرار دهد تا بتواند علاوه بر کمک به مراجعه کننده در جهت رفع مشکل او و در نهایت کسب رضایت شخص به موفقیت برسد.
آشنایی با رشته روانشناسی | گرایشهای رشته روانشناسی چیست؟
باتوجه به اینکه تحصیلات آکادمیک در رشته روانشناسی نسبتا نوظهور میباشد، حتی با وجود تغییرات و پیشرفت سریع السیر سطح زندگی انسان همچنان این رشته تمامی جنبههای زندگی را در بر میگیرد. و روز به روز تعداد گرایشهای این رشته در حال افزایش است. اما برخی از گرایشهای این رشته در دانشگاههای کشور و سراسر دنیا کاملا جا افتادهاند و هر ساله دانشجویان علاقمند بیشماری به تحصیل در این رشته روی میآورند.
امروزه با توجه به اهمیتی که رشته روانشناسی و تربیت روانشناسان سطح بالا دارد، علاقمندان به ادامه تحصیل در یکی از گرایشهای رشته روانشناسی باید بتوانند رتبه خوبی در کنکور سراسری کسب کنند تا در دانشگاه مورد علاقه خود تحصیل کنند .
موفقیت و رسیدن به سطوح بالا در رشته روانشناسی با تلاش و اراده دانش آموختگان رابطه مستقیم دارد، اما دانش آموختگان رشتههای علوم تجربی و انسانی با توجه به آموزشها و دروسی که در دوران تحصیلات متوسطه میگذرانند ذهن مستعدتر و راه نسبتا هموارتری را برای موفقیت پیش رو دارند.
در ادامه دانشجویانی که موفق به کسب مدرک کارشناسی خود شدند از طریق شرکت در آزمون سراسری سازمان سنجش در مقطع کارشناسی ارشد و قبولی در این آزمون و گذراندن آموزشهای این دوره و موفقیت در آن میتوانند جذب بازار کار شوند.
به طور کلی از آن جا که رشته روانشناسی ارتباط مستقیمی با زندگی مملو از پیچیدگی انسانها داشته و موضوع اصلی مورد مطالعه این رشته نیز همان مطالعه انسانی است لذا برخلاف رشتههای مهندسی که در آن فارغ التحصیل بعد از کسب مدرک کارشناسی و گذراندن آموزشها میتواند مهارتهای لازم را جهت ورود به بازار کار کسب کند باید حتی الامکان دوره کارشناسی ارشد را نیز پشت سر بگذارد تا بتواند مهارت قابل قبولی کسب کند
گرایشها در مقطع کارشناسی
در سال ۱۳۹۴ تمام گرایشهای رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی توسط کارگروه روانشناسی در شورای تحول علوم انسانی ادغام شدند و یک رشته واحد به نام رشته روانشناسی طی یک برنامه درسی جدید راه اندازی شد. به این ترتیب بعداز تجمیع رشته روانشناسی در برخی از دروس جدید به شرح ذیل هستند.
- روانشناسی بنیادی و روانشناسی رفتار مصرفکننده
- روانشناسی اجتماعی کاربردی
- روانشناسی سالمندی
- روانشناسی اخلاق
- روانشناسی خانواده
- روانشناسی اعتیاد
- روانشناسی تلبیغات و رسانه
- روانشناسی ورزش
- روانشناسی نظامی
- فناوری اطلاعات در روانشناسی
- روانشناسی سلامت و مدیریت استرس
گرایشها در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری
با اجرایی شدن این تغییر بنیادی در رشته روانشناسی گرایشهای جدید و کاربردی در مقاطع تحصیلی بالاتر یعنی کارشناسی ارشد و دکترا به طور مستمر در حال راه اندازی میباشند که در ادامه به توضیخ مختصری در خصوص تعدادی از این گرایشها که در دانشگاههای کشور جا افتاده اند و همه ساله دانشجویان زیادی درآن تحصیل میکنند میپردازیم
روانشناسی بالینی
یکی از پرکاربردترین و شناختهشدهترین گرایشهای رشته روانشناسی که داوطلبان بسیاری خواهان تحصیل در این گرایش هستند، روانشناسی بالینی میباشد که در مرحله اول به درک نابهنجاری و در ادامه به تشخیص و درمان اختلالات روانی، اجتماعی و رفتاری کمک میکند. رشته روانشناسی بالینی شامل نقشهای چهارگانه مشاوره، مداخله و درمان، ارزیابی و تشخیص و درنهایت آموزش و نظارت میباشد و بطور کلی یک فارغ التحصیل در رشته روانشناس بالینی در بیشتر اوقات به درمان نابهنجاری یا رفتارهای نابهنجار افراد میپردازد .
یک روانشناس بالینی فرصتهای شغلی بیشتر و بهتری نسبت به سایر روانشناسان دیگر پیش رو دارد و معمولا در مراکز و اداراتی همچون بیمارستانها، دانشگاهها، پرورشگاهها، مراکز نگهداری از سالمندان، سازمانهای مرتبط با بزهکاران، درمانگاههای بهداشت روانی و … میتواند فعالیت نماید.
زیست روانشناسی
یکی دیگر از گرایشهای رشته روانشناسی زیست روانشناسی میباشد، که ترکیبی از علم روانشناسی و اعصاب است و به تحلیل چگونگی اثرگذاری مغز و انتقال دهندههای عصبی انسان بر روی افکار، احساسات و در نهایت رفتار انسان میپردازد.
روانشناسی رشد
این شاخه از رشته روانشناسی با کمک گرفتن از رشتههای مختلفی همچون جامعه شناسی، زیستشناسی و تعلیم و تربیت پزشکی به توصیف و تبیین تغییرات در طول زندگی از تولد تا مرگ فرد علی الخصوص دوران کودکی و نوجوانی میپردازد. به طور کلی میتوان گفت اهداف اصلی این گرایش سه هدف توصیف فرایند رشد و تغییر انسان در طول زمان، تشریح علمی این فرایند و در نهایت بهینهسازی آن را شامل میشود .
روانشناس قانونی
این شاخه از رشته روانشناسی باهدف برقراری امنیت در جامعه با مسائلی در خصوص انحرافات اجتماعی ارتباط مستقیم دارد و تلاش میکند از طریق بررسی رفتارهای نابهنجار از لحاظ قانونی در مسیر ایجاد امنیت در جامعه گام بردارد.
روانشناسی مدرسه
یکی از شاخههای جدید علم روانشناسی همین روانشناسی مدرسه میباشد که با اهدافی از قبیل راهنمایی و کمک به دانش آموزان در زمینههای مختلف اجتماعی، تحصیلی و هیجانی، کمک به ایجاد محیط آموزشی سالم با همکاری اولیا و مربیان در سیستم آموزشی نقش مهمی ایفا میکند.
روانشناسی صنعتی-سازمانی
یکی دیگر از گرایشهای نوظهور رشته روانشناسی میباشد که هدف اصلی آن بررسی مسائل مربوط به انسان و جنبههای دنیای کار می باشد. این گرایش اهمیت ویژه ای در پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور دارد و می تواند از طریق گزینش افراد مناسب در سطوح مختلف شغلی همکاری و کار گروهی در شرکتها را آسان و در نهایت منجر به افزایش بهره وری شرکتها شود.
روانشناسی اجتماعی
همان طور که از اسم این گرایش پیداست هدف اصلی آن بررسی رفتارهای اجتماعی مردم و یا به طور کلی مطالعه رفتار متقابل افراد باهم میباشد.
مشاور خانواده
با توجه به نقش مهمی که خانواده در بهداشت روانی جامعه و فرد دارد و مهمترین نهاد اجتماعی به شمار میرود لذا این گرایش از رشته روانشناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مشاور خانواده با ارزیابی و بررسی شرایط اعضای خانواده میتواند با بهبود روابط اعضای خانواده باهم و درنتیجه کمک به حفظ بنیان خانواده در تمامی جهات نقش اساسی ایفا کند.
مشاوره تحصیلی و شغلی: این شاخه از روانشناسی با بررسی روحیات، استعداد ها و شرایط افراد به آنها کمک می کنند تا به علائق خود پیببرند و بهترین تصمیم در خصوص رشته تحصیلی و آینده شغلی خود را اتخاذ نمایند.
بازار کار و فرصتهای شغلی رشته روانشناسی
با توجه به تنوع گرایشهای رشته روانشناسی و درحال توسعه بودن کشور و درنتیجه آن پیچیدهتر شدن جامعه میتوان گفت که این رشته با تمامی جهات و جنبههای زندگی ما ارتباط تنگاتنگ دارد و همین عامل خود بارزترین دلیل برای وجود فرصتهای متنوع و گسترده شغلی برای کسانی است که در این رشته فارغ التحصیل شده اند.
به عنوان مثال فارغ التحصیلان مقطع کاشناسی رشته روانشناسی میتوانند در بیشتر مراکز و ارگانهای خصوصی و دولتی نظیر شهرداری، بهزیستی، نیروی انتظامی، کلینیک های مشاوره ای، مهد کودکها، کانونهای اصلاح و تربیت و بسیاری از ارگانها و موسسات دیگرمشغول به فعالیت شوند .
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد نیز میتوانند علاوه بر مشاغل بالا با احراز شرایط لازم و گرفتن مجوز بصورت مستقل اقدام به تاسیس کلینیک مشاوره و یا مهدکودک نمایند. همچنین در موسسات عالی به عنوان مشاور و مدرس فعالیت نمایند.
آشنایی با رشته روانشناسی | میزان درآمد رشته روانشناسی
میزان درامد افراد در هر رشته به عوامل زیادی از جمله دانش علمی، مهارت، تجربه و یا ارگانی که در آن مشغول به فعالیت می باشند، خصوصی یا دولتی بودن محل کار و عواملی از این دست بستگی دارد. به طور مثال میزان حقوق دریافتی روانشناس شاغل در ارگانها و موسسات و زیر نظر کارفرما با روانشناسی که خودش کلینیک دارد بسیار متفاوت میباشد .
به نظر من رشته روانشناسی و گرایش های آن رشته ای پرطرفدار در بین آزموندهندگان است. برای قبولی در این رشته میتوانید از مشاور تحصیلی خود کمک بگیرید تا بتوانید پلههای موفقیت در این آزمون را به راحتی طی کنید