مقالات دیجیتال مارکتینگ

تفاوت اسکرام با Agile و ارتباط آنها با یکدیگر

تفاوت اسکرام با Agile چیست؟

اسکرام چارچوبی است که به تیم‌ها کمک می‌کند تا راحت‌تر کنار یکدیگر کار کنند. همچنین اسکرام به تیم‌ها کمک می‌کند تا در حین کنار تجربه کسب کنند، از یکدیگر بیاموزند و در صورت بروز مشکل، مشکلات را هرچه سریع‌تر حل کنند. در ادامه قصد داریم شما را با مقاله ی تفاوت اسکرام با Agile و ارتباط آنها با یکدیگر آشنا کنیم.

در این مقاله با اسکرام و متد Agile و اجزای آن‌ها، به طور کامل آشنا خواهیم شد و آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم. هدف از اینکار رسیدن به مطلب اصلی یعنی تفاوت اسکرام با Agile می باشد. با این حال نگاهی به مقاله ی معرفی نرم افزارهای کنترل پروژه نیز خواهیم داشت.

 

تفاوت اسکرام با Agile چیست؟

ساختار اولیه اسکرام

غالباّ اسکرام برای تیم‌های نرم‌افزاری به کار می‌رود، اما از آن‌جا که یادگیری آن راحت است و همچنین قوانین و آموزه‌هایش را می‌توان به آسانی پیاده‌سازی کرد، در خیلی از کسب‌وکارها و تیم‌های غیر نرم‌افزاری هم استفاده می‌شود.

مثلاّ خیلی از تیم‌های مارکتینگی از اسکرام استفاده می‌کنند یا حتی یک تیم که قصد اجرای تئاتر را دارد برای هماهنگی هرچه بیشتر بین تیم و پیش‌برد کارها از اسکرام استفاده می‌کنند. در این مقاله تلاش شده تا شما را کمی بیشتر با متودولوژی اسکرام آشنا کنیم.

از اسکرام معمولا برای پروژه‌های پیچیده استفاده می‌کنند. اسکرام برای انجام یک پروژه بزرگ، سعی می‌کند که مراحل انجام پروژه را به چندین قسمت قابل تکرار تقسیم نماید. کارهای تکراری که با طول ثابت در اسکرام انجام می شود را اسپرینت می‌نامیم.

 

 

اسپرینت‌ها معمولا دارای بازه‌ی یک تا دو هفته‌ای هستند و بعد از اینکه هر اسپرینت تمام شد، باید کارکنان، جلساتی را برای بررسی کارهایی که انجام شده، برگزار کنند. در این جلسات گام‌های بعدی مشخص می‌شود و استراتژی‌های جدید برای اسپرینت‌های بعدی مشخص می‌شوند.

مراحل مختلف برای شکل گیری یک اسکرام را برای شما توضیح خواهیم داد:

مرحله اول: تهیه سند Product Backlog

فکر کنید که مشتری از شما درخواست و یا خدمت جدید را انتظار دارد. برای مثال شما قصد دارید برای یک مشتری وب‌سایت فروشگاهی، طراحی نمایید. مدیران برای اینکار با مشتریان خود جلساتی در نظر می‌گیرند و کلیات کار و توافق‌های لازم مشخص می‌کنند.

مالک محصول باید توضیحات کاملی در مورد پروژه به صورت مکتوب ارائه دهد. جواب‌های لازم برای نحوه ساخت و جزییات کاملی از پروژه و تولید محصول، باید در این سند مشخص شده باشد. در ادامه تیم توسعه و طراحی با استفاده از این اسناد، سند نهایی و بالادستی را با جزییات کامل، اماده می‌کنند.

 

مرحله اول: تهیه سند Product Backlog

مرحله دوم: مشخص کردن فازها

هیچگاه محصولی را یک جا به مشتری تحویل نمی‌دهیم و قطعا باید محصول با فازبندی پیش رود و در آخر به مشتری تحویل داده شود. کارفرما در این قسمت فازهای پروژه  را مشخص می‌کند. در این فازها مشخص می‌شود که هر فاز در چه زمانی باید انجام گیرد و یا اینکه چه فازهایی باهم موازی باشند.

تمام این موارد که در مورد فازبندی وجود دارد، باید قبل از شروع مرحله‌ها بین مشتریان و کارفرما و تیم توسعه برای توافقات مورد نظر، جلساتی شکل گیرد.

 

ویدیو پیشنهادی : دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ

 

مرحله سوم: برنامه ریزی برای اسپرینت و تهیه سند

بعد از اینکه سند بالا دستی برای فازبندی انجام شد ، جلساتی برای روشن شدن هدف‌ها و نحوه ی انجام اسپرینت‌ها، مشخص گردد. اسپرینت دوره‌های زمانی است که به تکمیل محصول منجر می‌شود. اسپرینت‌ها به عنوان قلب اسکرام در نظر گرفته می‌شوند و کارهای روزانه و جلسات مختلف برای بازبینی را در بر می‌گیرند.

در این مرحله باید حتما مدل انجام اسپرینت‌ها معین گردد که کارکنان تیم متوجه بازه‌ی زمانی و تعادل روزهای اسپرینت‌ها شوند. همچنین بدانند که جلسات در چه ساعتی و به چه منظوری برگزار می‌شوند. جلساتی که برگزار می‌شود به اینگونه است که به اعضای تیم تفهیم می‌شود که دقیقا در اسکرا چه وظایفی دارند.

هر عضو کارهای خود را که به آن شخص محول شده است را بر روی استیکری به عنوان نوت یادداشت می کند. هر کدام از این برگه‌ها باید با توجه به کارهای محول شده در هر روز، جا‍به‌جا شوند. بد نیست نگاهی به مقاله ی چگونه یک طرح کسب و کار بنویسیم؟ داشته باشیم.

مرحله چهارم: اجرای اسپرینت

پس از مشخص شدن کارهای اعضای تیم اسپرینت کار شروع می‌شود و در هر مرحله اسکرام مستر سعی می کند تمام تمرکز را بر روی روند کاری، با برگزاری جلسات بگذارد. این جلسات باید روزانه باشد تا اسکرام مستر بتواند بر روی پیشرفت اسکرام بررسی لازم را داشته باشد.

در این جلسات هر عضو سعی می‌کند که مشکلات باقی‌مانده را مطرح نماید و راهکارهای مناسب برای برطرف کردن مشکل اتخاد شود. مشکلات بر روی برد اسپرینت نوشته می‌شود و هر روز بروزرسانی می‌شود. برد اسپرینت برای این است که مشکلات با سرعت بیشتری برطرف شوند.

گزارش‌هایی که داده می‌شوند باید کاملا دقیق و جدی و با صداقت باشند. با این حال نیازی برای ارائه‌ی جزییات فنی وجود ندارد.

 

ویدیو پیشنهادی :آموزش مدیریت پروژه
آموزش مدیریت پروژه

 

مرحله پنجم: بررسی اسپرینت

وقتی اسپرینت تمام می‌شود، کارهای انجام شده به اسکرام مستر تحویل داده می‌شود و تمام امور بررسی می‌شود که آیا به طور کامل و بدون نقص کارها انجام شده‌اند؟ آیا اسناد ارائه شده باهم تطابق کامل دارند؟ در این مرحله گزارشی از کل مراحل اسپرینت، ارائه داده می‌شود.

در این مراحل چالش‌ها و مشکلات اسپرینت در نظر گرفته می‌شوند و نقاط ضعف را برای آینده برطرف می‌کنند. در صورت نیاز، جلسه‌ای نیز برای جمع‌بندی انجام می‌گیرد.

مرحله ششم: بازبینی اسپرینت

اگر اسپرینت به طور کامل انجام نشده باشد و یا اینکه همراه با نقص‌هایی باشد، اسپرینت وارد مرحله ی Sprint Retrospective می‌شود. در این حال اعضای تیم در جلساتی که برگزار می‌کنند، سعی می‌کنند که نقاط ضعف و مشکلات را برررسی نمایند و با سرعت بیشتری پروژه را تکمیل و ارائه دهند.

 

مرحله ششم: بازبینی اسپرینت

 

در این مرحله ممکن است است تصمیم‌گیری شود که کارهای جدیدتری برای پروژه انجام شود و یا ابزار بهتری برای انجام پروژه در نظر گرفته شود. زمان بندی‌ها از اول برنامه‌ریزی می‌شود و وظایف هر فرد در یک بازه‌ی کوتاه بر روی برگه‌ها مشخص می‌گردد.

پس از اینکه اسپرینت به طور کامل انجام شد، جلسه‌ی کاملی بین اسکرام مستر و تیم اسکرام صورت می‌گیرد. در ادامه پس از بررسی بر روی اسپرینت انجام شده، تقسیم کار برای اسپرینت جدید آغاز می‌گردد. این رویه تا جایی ادامه پیدا می‌کند که پروژه به ما محصول نهایی و قابل قبولی را ارائه دهد.

تمام این مراحل طی می‌شود تا به مرحله‌ی Potentially Product برسیم. گاهی اوقات در این مرحله کارهای نهایی انجام گردیده است ولی بعضی اوقات در این مرحله نیاز به برطرف کردن اشکالات احتمالی نیز وجود دارد.

 

مرحله ی Potentially Product

متد Agile چیست؟

در واقع اگر بخواهیم در مورد متدهای Agile صحبت کنیم، باید به این نکته اشاره کنیم که Kanban و xp از جمله متدهایی هستند که قصد دسترسی به تفکر Agile را دارند. به زبان ساده تر، متد Agile یک روش آسان برای توسعه ی نرم افزار است.

در کنار آن باید بگوییم که اسکرام نیز روشی برای پیاده سازی Agile در پروژه‌های نرم افزاری است، هرچند می‌توان از اسکرام در پروژه‌های دیگر مثل: تولیدمحتوا، مارکتینگ، بهینه‌سازی وب‌سایت و … نیز استفاده کرد.

قبل از اینکه در مورد تفاوت اسکرام با Agile  صحبت کنیم بهتر است تعریف Agile را کامل کنیم. به زبان بهتری اگر بخواهیم Agile  و اسکرام را توضیح دهیم، می‌توان گفت: اسکرام برای توسعه‌ی نرم افزاری خود با استفاده از متد Agile، از روشی به نام iterative incremental بهره می گیرد.

 

متد Agile چیست؟

تعریف کوتاه از متد Agile

متد چابک یا Agile، روش یا تکنیکی می باشد که برعکس روش‌های پیشین که به صورت آبشاری بودند، از رویکرد تکرار شونده استفاده می‌کند. همچنین در فاصله‌های زمانی معین، بخش‌هایی از پروژه که قابل ارائه باشند را تحویل می‌دهد.

عملکرد متد چابک یا agile چگونه است؟

در توسعه نرم‌افزاری، تیم؛ قبل از هرکاری لیستی از ویژگی‌های محصول خود تهیه می‌کند که به آن یوزر استوری می‌گویند. یوزر استوری ها پس از اینکه انتخاب شدند، مورد بررسی اصولی قرار می‌گیرند.

با این حال اسکرام یکی از روش‌های انجام پروژه ها با رویکرد Agile محسوب می‌گردد. از این روش برای پروژه‌های غیر IT نیز استفاده می‌کنند. به خصوص اگر پروژه پیچیده و دارای اجزای زیاد باشد.

برای مثال، اگر شما قصد دارید کمپین بزرگ بازاریابی را برپا کنید، می‌توانید از متد Agile در چهارچوب اسکرام استفاده نمایید. به این صورت که اجزای پروژه را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کنید و بر روی هر قسمت به صورت اصولی کار کنید تا به کمپین نهایی دسترسی پیدا کنید.

در محیط‌هایی که پروژه دارای اجزا و جزییات زیادی است، استفاده از متد Agile می‌تواند بسیار راهبردی باشد.

عناصر اصلی متد Agile

در متد چابک، عنصرها، نقش‌ها و گام‌های زیادی وجود دارند که بخش‌های مختلف متد Agile را تشکیل می‌دهند. این متد اصطلاحات مربوط به خود را دارد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

یوزر استوری چیست؟

یوزر استوری در واقع ویژگی‌هایی است که به وسیله آن می‌خواهیم محصول خود را معرفی کنیم. این مشخصات معمولا بر روی کارت یا کاغذ چسب‌دار رنگی برای معرفی محصول، نوشته می‌شوند. وظیفه‌ی یوزر استوری این است که هدف خود را به صورت کوتاه و با صراحت بیان کند.

 

یوزر استوری چیست

 

مثال:

“به عنوان [نقش یا عنوان متقاضی]، من [یک مشخصه] را می‌خواهم تا [یک ویژگی] را ایجاد کنم.”

برای بازاریابی باید این نمونه را ارائه دهید:

به عنوان مدیر، می‌خواهم به مقاله‌هایی که قرار گرفته‌اند، یک آیکون لینکداین اضافه گردد تا از این راه، مخاطبان خود را ترغیب کنیم که مقاله‌ها را با دوستان خود به اشتراک بگذارند. مقاله ی چگونه یک مدیر دیجیتال مارکتینگ عالی شوید؟ هم می‌تواند مفید باشد.

مالک محصول

صاحب محصول در واقع انسان آینده‌بینی است که برای سرنوشت نهایی محصول خود، برنامه‌ریزی می‌نماید. این فرد تصمیم‌گیری می‌کند که پروژه چه یوزر استوری‌هایی را شامل شود و نتیجه‌ای که از آن حاصل می‌شود را به تیم پروژه منعکس می‌کند.

اسکرام مستر برای متد Agile

به کسی اسکرام مستر می‌گویند که در واقع مسئول موفقیت عملیات پروژه است. اسکرام مستر وضعیت کارکنان تیم را بررسی می‌نماید و آن‌ها را برای برگزاری جلسات آماده می‌کند. همچنین این فرد باید حتما به وضعیت مسیر پروژه و وضعیت کارکنان رسیدگی نماید.

 

اسکرام مستر برای متد Agile

تیم

شما به افرادی نیاز دارید که در توسعه و نشر محصول شما را یاری کنند. تیمی که برای خود در نظر می‌گیرید ممکن است نویسندگان، گرافیست‌ها، متخصصان و مدیران خلاق را شامل شود.

نرم افزارهای مناسب برای مدیریت Agile

برای کمک به برنامه ریزی و مدیریت کارها، ابزارهایی با این رویکرد طراحی شده اند. یکی از این نرم افزارها که کمک شایانی به مدیریت تیم آنلاین می کند، تسکولو نام دارد. نرم افزار تسکولو به شما کمک می‌کند که پروژه‌ی خود را تا ۵ سطح تا یوزر استوری تقسیم نمایید.

شما در این نرم‌افزار می‌توانید تقسیم وظایف بکنید و دسترسی‌های کارکنان را زیاد یا کم کنید. همچنین هرکدام از اعضای تیم می‌توانند در هر شرایطی به پروژه دسترسی داشته باشند. مدیر پروژه می‌تواند هر زمان که بخواهد وضعیت پروژه را به صورت گرافیکی و آماری مشاهده نماید.

 

 

نرم افزارهای مناسب برای مدیریت Agile

تعریف روش کانبان

روش کانبان برای این شکل گرفت که شرکت تویوتا بتواند خودروهای خود را به این طریق مهندسی و بهینه‌سازی کند. در فضایی بازاریابی، معمولا کانبان و اسکرام را در کنار یکدیگر استفاده می‌کنند.

برای همین تصمیم‌گیری می‌شود که بر روی هر یوزر چه میزان انرژی گذاشته شود تا بهره‌وری بیشتری حاصل شود.

نکته: روش کانبان یکی از بهترین روش‌هایی است که برای خروجی کار، خطری را به وجود نمی‌آورد و بهره‌وری بیشتری را برای شما به ارمغان می‌آورد.

برای شبیه سازی متد کانبان می‌توانیم مدل ساختن هواپیمای کاغذی را مثال بزنیم. ما فرض بر این می‌گیریم که ۴ کارگر در خط تولید وجود دارد و هر کدام برای ساخت این هواپیمای کاغذی، وظیفه‌ای را بر عهده گرفته است.

  • کارگر اول: مسئول تا کردن ورقه‌ها
  • کارگر دوم: این کارگر مسئول دوباره باز کردن و چهار بار دیگر باز کردن ورقه هاست که در آخر برش نیز می‌زند.
  • کاگر سوم: این کارگر چهار بار دیگر کاغذ را تا می‌زند.
  • کاگر چهارم: این کارگر در پایان تاهای نهایی را می‌زند.

 

تعریف روش کانبان

 

اولین مسئله‌ای که در متد کانبان به آن خواهید رسید، تعادل میزان ورودی‌هایی است که سبب می‌شود تا در این زمینه کاملا اطمینان حاصل کنید که ورودی‌ها به طور کامل تعادل پیدا کرده‌اند. دلیل آن هم این است که کارگر سوم، تا وقتی کارگر دومم کارش تمام نشده است؛ کاری برای انجام دادن ندارد. در انتهای این به مقاله‌ی چگونه یک طرح کسب‌وکار بنویسیم؟ نیز سر بزنید.

مزایای استفاده از متد Agile

استفاده از این متد سبب می‌شود که ورودی‌ها به خوبی اندازه‌گیری شوند. در انبار، مواد اولیه بدون دلیل ذخیره نخواهد شد و اغلام مورد نظر در چرخه‌ی تولید، با سرعت انتقال پیدا می‌کنند.

قدم دومی که در این زمینه انجام می‌گردد این است که حجم کار به طور یکسان توزیع می‌شود. به دلیل اینکه بیشتر کارها به کارگر دوم تعلق دارد، بین کارگران دیگر باید تعادل برقرار شود تا هم چرخه تولید کارآمدتر شود و هم اینکه گلوگاه شکل نگیرد.

پیاده‌سازی روش کانبان بسیار ساده است اما در کنار تمام سادگی در اجرا، بسیار قدرتمند و کارآمد می باشد. کانبان برای چرخه ی تولید استفاده می‌شود و نمونه‌های آن در تولید اتومبیل و هواپیمای کاغذی تا کمپین‌های بازاریابی دیده می‌شود.

تفاوت اسکرام با Agile

اغلب اوقات نام اسکرام را همراه با اجایل می‌شنویم، تا حدی که خیلی‌ها این دو را باهم به اشتباه، یکی فرض می‌کنند. اما فرق اجایل با اسکرام چیست؟ راحت‌ترین جوابی که می‌توان به این سوال داد این است که اجایل یک طرز فکر است اما اسکرام راهی برای دست‌یابی راحت‌تر به این طرز فکر.

این طرز فکر بیان می‌کند که بهتر است به جای اینکه کاری را به صورت یک‌جا انجام و تحویل دهیم، بیاییم و کارها را به بخش‌های کوچک‌تری تبدیل کنیم تا راحت و سریع‌تر به خواسته‌ی مد نظرمان برسیم.

 

تفاوت اسکرام با Agile

 

بر فرض مثال اگر قرار است یک خورشت بادمجان بپزیم به جای اینکه همه را یک‌جا بپزیم، محتویات خورشت را جدا جدا بپزیم تا راحت‌تر و سریع‌تر به هدفمان که خورشت بادمجان است برسیم.

در نهایت می‌توانیم نتیجه بگیریم که اسکرام ابزاری‌است برای تحقق اجایل. لازم به ذکر است که روش‌های معروف دیگری برای تحقق اجایل وجود دارد که یکی از معروف‌ترین آن‌ها تکنیک کانبان است.

اسکرام چگونه به تحقق اجایل کمک می‌کند؟

همانطور که گفتیم، اسکرام ابزاری‌است که به ما کمک می‌کند تا راحت‌تر تفکر اجایل را در کسب‌و‌کار، سازمان یا جایی که کار می‌کنیم؛ پیاده‌سازی کنیم.

اما چگونه؟

در ابتدا لازم است تا با مفهوم چند واژه بیشتر آشنا شویم.

اسپرینت

اسپرینت‌ها در اسکرام زمانی قراردادی هستند که اصولا ۲ یا ۴ هفته تعریف می‌شود. اما چرا این زمان تعریف می‌شود؟

فرض کنید که تیم فنی قرار است به سایتی که تا کنون سبد خرید نداشته، سبد خرید اضافه کند. طبیعتا مراحل زیادی لازم است طی شود تا قابلیت قرار دادن محصولات در سبد خرید به نحو احسن برای این سایت فعال شود.

 اسکرام بیان می‌کند که برای انجام هر کار تا حد امکان آن کار را خورد کنیم و به کارهای ۳ تا ۵ ساعته تبدیلشان کنیم. در نتیجه برای اضافه شدن سبد خرید به سایت مثلا ۱۲تا کار ۴ ساعته خواهیم داشت. هرکدام از این کارها را به یک نفر محول می‌کنیم و در اسپرینت ۲ یا ۴ هفته‌ای آن شخص می‌چینیم.

پس اسپرینت بازه‌ای است که هر شخص کارهایش را در آن می‌چیند یا برایش می‌چینند و مجموع این کارها در کنار هم کار اصلی را شکل می‌دهد.

 

اسپرینت

بک‌لاگ

تعداد کارها زیاد است و تعداد نیروها محدود، همچنین اولویت انجام کارها با یکدیگر متفاوت است. در متودولوژی اسکرام، فضایی باید تعریف شود با نام بک‌لاگ.

بک‌لاگ را یک یخچال فرض کنید، هروقت نیاز باشد از یخچال چیزی را برمی‌داریم و هرچند وقت یک‌بار برای تامین نیاز چند روز آینده‌مان به خرید رفته و یخچالمان را پر می‌کنیم. بک‌لاگ هم همین است، کارهایی که انجامشان اولویت کمتری داشته‌اند را در یخچال قرار دادیم تا هروقت لازم داشتیم کارها را از یخچال برداریم و انجامشان دهیم.

شرایط دیگری هم هست که مثلا بعضی غذاها خورده نمی‌شوند یا اضافه میاد که دوباره برمی‌گردند داخل یخچال. بک‌لاگ هم دقیقا به همین صورت است، کارهایی در اسپرینت چیده می‌شوند که بالطبع ممکن است انجام نشوند، چراکه ممکن است در خلال اسپرینت کاری بیشتر از زمان پیش‌بینی شده طول بکشد یا کاری با اولویت بالا پیش بیاید که به تاخیر هم نمی‌تواند بیفتد.

 

 

پس بک‌لاگ در اسکرام، فضایی است برای قرار دادن کارهای با اولویت کمتر یا کارهای عقب افتاده که قرار است در اسپرینت‌های آینده انجام شوند.

دیلی اسکرام

در متودولوژی اسکرام هر روز جلسه‌ای تحت عنوان “دیلی اسکرام” برگزار می‌شود. در این جلسه که معمولا به مدت ۱۵ دقیقه برگزار می‌شود، تمام اعضای تیم در مورد کارهایی که در روز قبل انجام داده‌اند، کارهایی که در همان روز قرار است انجام دهند، مشکلاتی که در حین کار با آن‌ها مواجه شدند و نکات جالبی که در حین کار به آن‌ها برخورده‌اند صحبت می‌کنند.

اسکرام مستر

به شخصی که بر روی پیشبرد کار تیم نظارت می‌کند و به دنبال این است که تمام کارها در زمان مقرر خودشان و به نحو احسن انجام شوند، اسکرام مستر می‌گویند.

همچنین نیاز است، تا اسکرام مستر تا حد قابل قبولی از کار اعضا اطلاع داشته‌ باشد تا در هنگام نیاز به اعضای تیم کمک کند و در هنگام عقب افتادن کارها‌ خود نیز به پیشبرد کارها کمک کند.

 

اسکرام مستر

جلسات اسپرینت

در هر اسپرینت تعدادی کار هستند که با صورت روتین و مداوم انجام می‌شوند، یکی از این کارها جلساتی است که در هر اسپرینت اتفاق می‌افتد. اولین جلسه مهمی که در هر اسپرینت اتفاق می‌افتد، جلسه برنامه‌ریزی اسپرینت است.

در این جلسه که معمولا در آغاز هر اسپرینت انجام می‌شود؛ اعضا به برنامه‌ریزی برای اسپرینتی که در پیش‌رو دارند می‌پردازند. به این صورت که هر شخص کارهای با اولویت خود را به کمک اسکرام مستر انتخاب کرده و برای هرکدام زمانی تخمین می‌زند، سپس کارها را با رعایت اولویت بندی در اسپرینت می‌چینند.

همچنین در این جلسه اهداف کلی اسپرینت و شاخص‌های سنجش عملکرد نیز برای هر کدام از اعضا تعیین می‌شود.

جلسه دومی که در طول اسپرینت انجام می‌شود به پایش پیشرفت عملکرد اعضا می‌پردازد. در این جلسه که در میانه‌ی اسپرینت انجام می‌شود به بررسی عملکرد اعضا پرداخته می‌شود و معین می‌شود که هرکدام از اعضا نسبت با شاخص‌هایی که برای ارزیابی عملکردشان تعیین شده تا چه اندازه پیشرفت داشته اند و آیا کارها درست در حال انجام شدن هست یا خیر؟

 

جلسات اسپرینت

 

آخرین جلسه‌ای که در هر اسپرینت انجام می‌شود جلسه تحلیل اسپرینت است. در این جلسه بررسی می‌شود که کدام کارها انجام نشده‌اند؟ چرا انجام نشده‌اند؟ آیا به اهداف مقرر رسیده‌ایم یا خیر؟ کدام کارها انجام نشده‌اند که به بک‌لاگ منتقل بشوند و …

برد اسکرام

برای تمامی مراحلی که از اسکرام استفاده می‌کنیم باید حتما بردی فیزیکی و یا دیجیتالی داشته باشیم. اسن برد کمک می‌کند که افراد کارهای خود را به راحتی دنبال کنند و از وظایف خود با خبر شوند. در جلساتی که به صورت سرپایی هستند نوت‌هایی روز قبل با نوت های روز جدید جایگزین می‌شود و مطالب بروزرسانی می‌شوند.

در این قسمت کارکنان برگه‌های خود را از حال to do به doing جا‌به‌جا می‌نمایند و اگر تسکی برای دیروز باشد و انجام شده باشد، از doing به Done تغییر می‌کند.

محلی که این برد قرار می‌گیرد، باید کاملا در دسترس کارکنان باشد. بعضی از شرکت‌ها به جای اینکه از تخته وایت برد برای پروژه‌ی خود استفاده کنند، از نرم‌افزارهایی پروژه محور، که قابلیت اشتراک بین چندین کاربر وجود دارد؛ استفاده می‌کنند. به خصوص اگر اعضا دورکار هستند باید حتما به اسکرام دسترسی داشته باشند.

بعضی از نرم افزارها به شما این امکان را می دهد که برای پیگیری وضعیت پروژه، از رنگ‌های مختلفی برای دسته‌بندی‌های خود استفاده کنید. برای مثال می‌توانید برای کارهای Doing و To do رنگ در نظر بگیرید و به هر رنگ مفهوم خاصی اختصاص دهید.

 

برد اسکرام

چه اسپرینتی موفق است؟

در ادامه مقاله‌ی تفاوت اسکرام با Agile باید با اسپرینت موفق آشنا شوید.

از مهم‌ترین رفتارهای اسکرام در کسب و کار رسیدن به Agile است. بخش‌هایی که برای تولید محصول، فروش و خدمات و بازاریابی در نظر گرفته شده‌اند، با استفاده از اسکرام می‌توانند بهره‌وری بیشتری داشته باشند و تولبد محصول خود را متحول کنند.

اما استفاده از اسکرام برای تولید محصول، به این راحتی‌ها هم نیست و به تنهایی اجرای آن موفقیت‌آمیز نیست. استفاده از اسکرام می‌تواند تولبد محصول را حتی پیچیده‌تر و طولانیتر کند و چالش‌های بیشتری را سر راه قرار دهد. یک اسکرام موفق بر سه اصل زیر استوار است:

  • خود سازمان دهی
  • چهار چوب بندی زمانی
  • پیشرفت مداوم

کسب‌و‌کارها باید بدانند که چگونه از این قواعد در بخش‌های مختلف استفاده کنند. اسپرینت‌ها قلب اسکرام هستند. اگر اسپرینت ها به خوبی پیاده‌سازی شوند و فرهنگ اسکرام در بین کارکنان جای خود را باز کند، امید است که اهداف پروژه‌ی Agile به نقطه‌ی قابل قبولی برسد.

اسپرینت موفق ویژگی‌های زیر را را باید دارا باشد:

زمان اسپرینت باید کاملا مشخص باشد

معمولا اسپرینت‌هایی که در نظر گرفته می‌شوند کمتر از یک هفته نیستند و ممکن است نا ۴ هفته طول بکشد. حتما باید برای اسپرینت محدوده‌ی زمانی خاصی در نظر گرفته شود که در چه زمانی شروع و چه زمانی به پایان برسد. انجام ندادن اسپرینت در زمان معین، باعث اختلال و کندی در پروژه خواهد شد.

اگر تیمی نتواند زمان معین را برای انجام پروژه در نظر بگیرد، به طور خودکار ممکن است روی عملکرد دیگر تیم‌ها نیز تاثیر نامناسبی بگذارد.

 

زمان اسپرینت باید کاملا مشخص باشد

جلسه‌های ایستاده‌ی روزانه

تمامی اسکرام‌ها بر روی جلسه‌های ۱۵ دقیقه‌ای روزانه تاکید دارند. دلیل برگزاری این جلسات بررسی روند پیشرفت پروژه و از بین بردن موانع موجود است. جلسات سرپایی باید کاملا دقیق و کوتاه باشند. این جلسات بخش مهمی از اسکرام هستند که فرهنگ کاری اسکرام را بین کارکنان جای می‌دهند.

بررسی مداوم

بعد از اینکه اسپرینت به پایان رسید حتما باید جلسه‌هایی ۲ تا ۳ ساعته برگزار شود تا کلیات کاری که برای پروژه انجام شده است، مورد بررسی قرار بگیرد. پیداکردن راهکارهایی بیشتر برای سرعت بخشیدن به پروژه و در نظر گرفتن کارهای انجام شده یا ناتمام، از ضروریات اصلی پروژه برای اسپرینت بعدی محسوب می‌شود.

بهبود مستمر

این انتظار که یک تیم جدید اسپرینت اول را موفقیت آمیز به پایان برساند و در اسپرینت‌های بعدی کارها را با سرعتی بالایی انجام دهد، انتظار اشتباهی است. گاهی اوقات باید چند اسپرینت به طور همزمان انجام شوند و برای انجام آن نیاز به استراتژی پله‌ای داریم.

تاکید بر روی اجرای مداوم اسکرام و اسپرینت‌ها و پیگیری مستمر برای انجام گام‌به‌گام هر اسپرینت، باعث می‌شود که یک فرهنگ کاری شکل بگیرد که در آخر موجب می‌شود تا به Agile و هوشمندی در کسب و کار مورد نظر برسیم.

 

مستند کردن و تفاوت اسکرام با Agile

مستند کردن

سازمان‌هایی که بتوانند عمل مستند سازی را بهتر انجام دهند، بهره‌وری بیشتری خواهند داشت. همچنین تیمی موفق است که اسپرینت‌ها را در آخر برای اسپرینت‌های آینده مستندسازی کند.

سوالهایی که به وجود خواهند آمد این چنین سوالاهایی هستند:

  • این اسپرینت پس از پایان چه نتایجی داشت؟
  • چالش پ‌ها چگونه برطرف شدند و برای مشکلات چه راه‌حل‌هایی وجود داشت؟
  • این راه حل‌ها را می‌توانیم برای اسپرینت‌های بعدی هم استفاده کنیم؟
  • چگونه سریع‌تر و کاربردی‌تر می‌شود یک اسپرینت را به پایان برسانیم؟

خب حالا که با تفاوت اسکرام با Agile آشنا شدیم و فهمیدیم که تعریف اسکرام و استفاده از Agile چیست، وقت آن است که پروژه‌ی اسکرام محور خود را شروع کنیم.

نوشته های مشابه

‫7 دیدگاه ها

  1. سلام
    تشکر از توضیحات خوبتون.
    اگه امکانش بهش، یک مثال هم بهش اضافه بشه و و چطور یک پروژه فرضی تکه تکه می شه و و اسپرینت ها مشخص می شوند و تا پروژه نهایی کار پیش می رود رو هم توضیح بدین خیلی عالی می شه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا