منظور از نوسان گیری در بورس چیست ؟
مواردی که یک نماد دچار نوسان قیمتی می شود؟
تغییرات قیمت سهم، اتفاقی بدیهی است که برای هر نماد از زمان وارد شدن در بازار بورس رخ میدهد که به آن نوسان گیری در بورس گفته میشود. این تغییرات قیمت در جوامع مختلف جغرافیایی، سیاسی، اجتماعی و …. بر اساس دلایل متفاوتی است.
در ایران و خصوصا در زمان کنونی که دستخوش اتفاقات سیاسی و تحریمهای وارداتی هستیم، دلیل عمده تغییرات قیمت سهام میتواند وابسته به اخبار سیاسی و یا نوسان حاصل از ارزش واحد پولی کشور باشد. دلیل دیگر تغییرات قیمت سهام اتفاقاتی است که در درون آن شرکت یا صنعت رخ میدهد.
به طور مثال در تابستان به دلیل استفاده بیش از حد متعارف از برق و به دنبال آن بالا رفتن ارزش سهام شرکت ها که در زمینه تولیدات برق و الکترونیک فعالیت دارند، نوید این موضوع است که وارد شدن به صنایع برق و الکترونیک و سرمایه گذاری در آن ها یک اقدام درست و اصولی باشد.
تحلیل منطقی و علمی
هنگامی که یک تحلیل منطقی و علمی در پشت هر خرید و فروشی صورت بگیرد، سهامدار بر طبق بازه زمانی (فصول سال، نوسان قیمتی دلار، استارت و یا وارد شدن پول هوشمند در یک صنعت و ….) ارزش سهام شرکتها را بررسی میکند و سپس اقدام به معامله میکند.
استراتژیهای معاملاتی در بورس میتواند روش های مختلفی داشته باشد. برخی از سهامداران ترجیح می دهند در ابتدا به بررسی سهام مختلف بپردازند و سپس به صورت پلهای وارد یک نماد شوند و با احتیاط حرکت میکنند، اما برخی دیگر از سرمایه گذاران به صورت یک جا در یک نماد سرمایهگذاری میکنند و به تحلیل و تکنیک خود پایبند هستند و در کنار این سهامدارن کسانی هستند که استراتژی معاملاتی در بورس برای آنها محدود به نوسانگیری در بورس است و به صورت سطحی از بازار بورس بهره میبرند.
نوسانگیری در بورس چه زمانی اتفاق می افتد
نوسان گیری چیست و چگونه میتوان از آن در راستای سود در سرمایه گذاری استفاده کرد؟ قبل از آن که به توضیح جامع و کامل در زمینه نوسان گیری بپردازیم لازم است که با انواع بازههای زمانی در بازار بورس آشنا شده و مفهوم نوسان سهام را به صورت کامل متوجه شویم.
انواع بازههای زمانی در بازار بورس به صورت زیر است:
- کوتاه مدت
که معمولا به سرمایهگذاری در یک نماد به مدت زمان یک تا سه ماه گفته میشود
- میان مدت
سرمایهگذاری در بازه زمانی سه تا ۶ ماهه صورت میگیرد.
- طولانی مدت
سرمایهگذاری به مدت بیش از ۶ ماه در یک نماد است
لازم به ذکر است که عددهای بالا یک محدوده کلی از بازه زمانی است و قاعده خاصی ندارد.
انواع بازه های زمانی در سرمایه گذاری
نوسانگیری در بورس در بازههای زمانی کمتر از سرمایه گذاری کوتاه مدت اتفاق می افتد. به نوسان گیری swing نیز گفته می شود که در زبان لاتین به معنای حرکت های تاب مانند و یا رفت و برگشتی اطلاق می شود. یا در زبان عامه و در بازار بورس در بین تحلیلگران و سرمایه گذاران نوسان گیری در بورس به سفته بازی شناخته شده است.
هنگامی که در بازار بورس برای یک نماد نوسان سهام رخ میدهد بعضی از سرمایه گذاران تنها برای مدت کوتاهی که نماد دچار نوسان شده است، وارد سرمایهگذاری در آن نماد شده (کمتر از یک ماه)، در مدت کوتاهی از روند صعودی قیمت سهم بهره میبرند و پس از به پایان رسیدن نوسان از سهم خارج میشوند. به زبان علمی تر اگر قله و دره در کمتر از ۳۸ درصد روند را در جهت عکس طی کند اصلاح قیمتی یا پول بک گفته می شود.
نوسان گیری در بورس چه زمانی رخ می دهد
هر نمادی در بازار بورس به صورت تکنیکال و منطقی پس از گذراندن یک روند مشخص (صعودی و یا نزولی) وارد اصلاح قیمتی میشود. این اصلاح برای مدت زمانی کوتاه (بسته به نوع نماد) رخ داده و سپس روند جدید نماد آغاز میگردد، به این اتفاق نوسان گیری در بورس میگویند.
به طور مثال: هنگامی که یک نماد برای یک مدت مشخص (نه کوتاه مدت) یک روند صعودی طی میکند، این روند صعودی پتانسیل زیادی از سهم گرفته است و بنابراین نیاز به یک استراحت کوتاه مدت دارد.
این استراحت کوتاه مدت در قالب یک اصلاح قیمتی (روند نزولی کوتاه) رخ میدهد و پس از این اصلاح مجددا روند صعودی ادامه مییابد.
و یا برعکس در یک روند نزولی یک نماد برای مدت کوتاهی وارد اصلاح قیمتی میشود و یک روند صعودی کوتاه مدت طی کرده و برخی از سرمایهگذاران که برای سود گرفتن از بازار روی نوسان گیری مانور میدهند، در همین مدت کوتاه وارد بازار شده سود مختصری شامل آنها میشود و پس از پایان نوسان از سهم خارج میشوند.
در کل نوسان گیری در بورس یک اتفاق معمول است که برخی از سرمایهگذاران از این شرایط در جهت سود استفاده میکنند.
در شکل زیر یک روند نزولی دیده میشود.
نوسان گیری در شکل بالا به وارد شدن در هر کدام از درهها و ادامه دادن تا قله پس از آن و سپس خروج از سهم گفته میشود.
ابزارهای به کار گرفته شده برای تحلیل نمودار
در تمامی نرم افزارهایی که برای تحلیل به کار گرفته می تحلیل منطقی و علمی تحلیل منطقی و علمی تحلیل منطقی و علمی
شود ابزارهای متعدد و مشترکی وجود دارد که تمامی تحلیل گران با به کار گیری این ابزارها قادر به تحلیل نمودار یک سهم از گذشته تا زمان حال و حتی پیش بینی ادامه روند سهم هستند.
نمونه های ابزار نمودار سهام می توان به انواع اندیکاتور ها مانند میانگین متحرک، MACD، RSI، و … و انواع اوسیلاتورها مانند ابزار استوکاستیک اشاره کرد. یکی از این ابزارها، ابزار فیبوناچی است. لازم به ذکر است که اوسیلاتورها خود زیر مجموعه اندیکاتورها هستند و این دسته بندی اهمیت چندانی ندارد.
فیبوناچی در زبان ریاضی به مجموعه اعداد متوالی ای گفته می شود که از تقسیم هر عدد بر یک عدد قبلی، یا تقسیم هر عدد بر دو عدد قبلی همواره مقدارهای ثابتی استخراج می شود.
این اعداد به شکل زیر هستند:
۰, ۲۳٫۶ , ۳۸٫۲, ۶۱٫۸ , …
هر کدام از این نسبت ها یک خط افقی حمایتی یا مقاوتی برای یک سهم است.
یعنی برای ما مشخص می کند که در این خصوص ما شاهد خطوطی هستیم که می تواند مانع ادامه روند صعودی باشد و یا برعکس به یک روند در جهت نزولی کمک کند که حمایت شود و سقوط بیشتر رخ ندهد.
نکته قابل توجه اینکه، خطوط حمایتی و مقاومتی در ابزار فیبوناچی هرچه به خطوط مقاومتی و حمایتی دیگر ابزارها نزدیک باشند، اعتبار خطوط بیشتر بوده و سهم برای رد کردن این خط مقاومت پتانسیل بیشتری نیاز دارد.
ابزار فیبوناچی در بورس
همانگونه که در شکل دیده می شود خطوط حمایتی و مقاومتی توسط ابزار فیبوناچی مشخص شده است. از این خطوط می توان در تشخیص صف فروش در سطوح فیبوناچی هم بهره برد و صف های خرید و فروش را با دقت بیشتری بررسی کرد.
ابزار استوکاستیک در زیرمجموعه اوسیلاتورها یکی ازا ابزارهای قدرتمند در تحلیل است. این ابزار برخلاف سایر تکنیکهای تحلیل مستقل از قیمت سهم و یا حجم معاملات صورت گرفته در یک نماد عمل میکند و پارامترهای مورد توجه در این ابزار سرعت و جهش نماد معاملاتی و همچنین جهت حرکتی قیمت در آن نماد است.
توسط ابزار استوکاستیک این قابلیت وجود دارد که در هر زمانی از بازار بتوان سرعت روند حرکت بازار را تعیین کرد. از این ابزار هم مانند سایر روشهای تحلیل برای تشخیص واگیرایی استفاده میشود.