آشنایی کامل با انواع الگوی مثلث در بورس
انواع الگوی مثلث در بورس : الگوها در تحلیل تکنیکال، ابزاری هستند که میتوانید براساس آن رفتار آینده بازار و قیمت را پیشبینی کنید. با استفاده از الگوها به استراتژی معاملاتی خود، دست مییابید.
با استفاده از الگوها و اندیکاتورها میتوانید یک معامله درست و کم ریسک انجام دهید؛ زیرا، آنها اطلاعات مهمی در رابطه با رفتار و تفکر سرمایهگذاران در اختیار شما قرار میدهند.
تحلیلگر با استفاده از الگوها به اطلاعات زیر دست میآید:
- نقطه ورود با بازار.
- حد سود.
- نقطه خروج از بازار.
- حد ضرر.
- ریسک به ریوارد.
در این مقاله قصد داریم در رابطه با انواع الگوی مثلث در بورس صحبت کنیم. در زیر به معرفی هریک از آنها پرداختهایم.
الگوی مثلث متقارن چیست:
الگو مثلث متقارن (The Symmetrical Triangle Pattern) زمانی اتفاق میافتد که حرکات صعودی و یا نزولی قیمت، در طول زمان به ناحیهای کوچکتر نزدیک میشود.
در این الگو، حرکت به سمت بالا و یا پایین کمتر از قبل است. در واقع، این حرکت نسبت به آخرین حرکت رو به بالا و پایین، زیاد نیست.
نوسانات رو به بالا در این الگو، در نقطهی پایینتر شکل میگیرد و نوسانات رو به پایین از نقطهای بالاتر تشکیل میشود. بعد از وصل کردن سقف نوسانهای بالا و کف نوسانهای پایین، یک مثلث متقارن در مکانی که دو خط روند به سمت یکدیگر حرکت میکنند، تشکیل میشود.
برای درک بهتر این مفاهیم، بهتر است ابتدا سری به عنوان “نحوه ترسیم خط روند” در مکتبخونه بزنید. در آن مقاله با نحوه رسم و نکات مهم در خصوص خط روند با طور کامل توضیح داده شده است.
قیمتها ممکن است در الگوی مثلث، چندین بار به سمت بالا یا پایین حرکت کنند. به همین خاطر، بهتر است که صبور باشید تا ۳توسان بالا و پایین شکل بگیرد. سپس، الگو مثلث را ترسیم کنید.
این الگو در بیشتر مواقع، نشاندهنده یک توقف کوتاه در روند است؛ زیرا، مثلث متقارن در اکثر مواقع یک الگو ادامه دهنده است.
از آن جهت که رسم هرخط نیاز به ۲ نقطه دارد، برای رسم الگو مثلث نیاز به حداقل ۴ نقطه داریم.
مثلث متقارن چه اطلاعاتی به ما میدهد؟
زمان تشکیل محدوده مثلث، یک زمان خاص و مشخص میباشد. در واقع، مکان تقاطع دو خط موجب ایجاد الگو میشود. در اینجا یک قانون کلی وجود دارد که میگوید، قیمتها باید محدودهی بین ۲/۳ الی ۳/۴ فاصله افقی قاعده تا راس مثلث، الگو را بشکنند و همسو با روند قبلی به حرکت ادامه دهند.
دوخط روند رسم شده در این الگو، در نهایت یکدیگر را قطع میکنند. از همین جهت، فاصله زمانی در هنگام رسم این دو خط قابل اندازه گیری است. در این الگو، زمانی که خط روند بالایی را میشکند، اخطاری برای شروع روند است.
حال فرض کنید که ۳/۴ زمان کل گذشته است و آثاری از شکست خط روند مشاهده نمیشود. این حالت، اخطاری برای از دست رفتن پتانسیل خط به حساب میآید. در چنین حالتی، قیمتها به نوسان ادامه میدهد و از نقطه راس بالاتر میروند.
به طور کلی، مثلثها، ترکیبی از قیمت و زمان میباشند. محدوده قیمت را میشود با دو خط نزدیک شونده نشان داد. با تفسیر این دو خط، میتوانید نقطه تکمیل الگو را پیدا کنید.
همچنین، متوجه خواهید شد که در چه نقطهای خط روند بالایی شکسته میشود و دوباره روند قبلی باز خواهد گشت.
برای اینکه الگوی مثلث تکمیل شود و شکست خط روند مورد اعتماد واقع شود، چندین ملاک وجود دارد. یکی از مهمترین آنها، هنگامی است که قیمت پایانی در خارج از خط روند تثبیت شود
الگوی مثلث افزایشی:
الگوی مثلث افزایشی (The Ascending Triangle) یکی دیگر از ابزار تکنیکال است که میتواند تغییرات قیمت را نشان دهد. به گونهای که در هنگام صعود، درمحدودی مقاومتی، متوقف شود.
این مثلثها، حاصل امتداد خطوط بالایی با خط مقاوت بالایی میباشد که نشان دهنده یک حرکت قوی در بازار است.
در این الگو، افزایش قیمت به نحوهی است که موجب شکسته شدن خط مقاومت میشود و میتوان انتظار افزایش آن را در جهت بالا داشت. این افزایش قیمت، معادل قاعدهی اولین حرکت، در درون مثلث افزایشی است.
نکته: برای تشکیل این مثلث نیازی به روند افزایشی نداریم. اما، بعد از این روند شاهد یک روند صعودی خواهید بود.
زمانی که نوسانات بالا را به یکدیگر وصل میکنیم، خط روند ایجاد میشود. از سوی دیگر، با وصل کردن کف نوسانهای رو به پایین، خطی دیگر شکل میگیرد که زاویه این دو خط صعودی میباشد و یک مثلث تشکیل میدهد.
در این مثلث، نوسانها هی کوچک و کوچکتر میشود و در نهایت به یک حرکت نوسانی رو به بالا و تقریبا یکسان میرسد.
در حقیقت، الگوهای مثلثی کاهشی و افزایشی، نوعی الگوی مثلث متقارن هستند که از لحاظ پیشبینی تفاوتهای آشکاری با یکدیگر دارند.
هر موقع که این الگو را مشاهده کردید، متوجه خواهید شد که شتاب خریداران از فروشندگان بیشتر است.
در این الگو در اغلب موارد، روند افزایشی مشاهده میکنید. اخطار شروع روند صعودی، با تثبیت قیمت در خط افقی بالایی مشاهده میشود. البته در صورتی که قیمت خط روند را بشکند و حجم معاملات به طور چشمگیری افزایش یابد.
تکنیک اندازهگیری هدف در این الگو، کار بسیار سادهای است. تنها کافی است ارتفاع الگو را در پهنترین قسمت داخلی مثلث، محاسبه کنید. سپس، این فاصله را از محل شکست خط روند افقی بالایی اعمال میکنیم.
عملکرد الگوی مثلث افزایشی مانند یک کف:
بعضی مواقع، الگوی مثلث افزایشی مانند کف عمل میکند. بعد از اتمام برخی از روندهای نزولی، میتوان انتظار تشکیل مثلث افزایشی را داشت. در چنین شرایطی، شکست خط بالایی، اخطار کامل شدن ارتفاع و شروع روند صعودی را میدهد.
به هردو مثلث کاهشی و افزایشی، مثلث راست گوشه نیز میگویند.
الگوی مثلث کاهشی:
الگوی مثلث کاهشی (The Descending Triangle) هنگامی شکل میگیرد که خط روندی که در امتداد نوسانات رو به پایین ترسیم شده است، خط روند نوسانات نزولی بالای مثلث را قطع کند و زایهای به سمت پایین تشکیل دهد.
الگوی مثلث کاهشی را هنگامی میتوانید ترسیم کنید که دو نوسان رو به پایین و دو نوسان رو به بالا داشته باشید که توسط خط روند به یکدیگر وصل شوند.
تکنیک محاسبه هدف قیمتی در این الگو، مانند الگو مثلث افزایشی میباشد.
عملکرد الگوی مثلث کاهشی مانند یک سقف:
اغلب این الگو نشان دهنده روندی نزولی است. ولی دور از انتظار نخواهد بود که این الگو در روند افزایشی تشکیل شود. در حالتی که خط پایینی شکسته شود، الگو اخطار برگشت به روند کاهشی را صادر خواهد کرد.
مقایسه الگوی مثلث افزایشی یا کاهشی:
حجم معاملات در هر دوی این الگوها مشابه میباشد. هنگام تشکیل الگو، حجم کاهش پیدا میکند و در نقطه شکست، افزایش مییابد.
تحلیلگران با ترسیم این الگو و مشاهده حجم معاملات، به نوسان قیمت، هدف قیمتی و تغییرات زیرکانه در بازار پی خواهند برد.
یکی از تفاوتها الگوی مثلثی افزایشی و الگوی مثلث متقارن این است که، الگو مثلث متقارن در بیشتر مواقع یک الگو خنثی است. اما الگوی مثلث افزایشی، منجر به صعود قیمت میشود.
به همین خاطر، در الگو متقارن، تحلیلگر باید روند قبلی را در نظر بگیرد؛ زیرا، الگو روند قبلی را مجدد از سر خواهد گرفت.
الگوی مثلث پهن شونده :
یکی از غیر معمولترین و کمیابترین الگوها، الگوی مثلث پهنشونده(The Broadening Formation) است. که مانند یک مثلث واژگون میباشد. در تمام الگوهای بالا، ما شاهد دو خط همگرا بودیم که به یکدیگر نزدیک میشدند.
اما در این الگو، همانطور که از اسمش پیدا است، خطوط آشکارا از یکدیگر دور میشوند و یک مثلث پهن را به وجود میآورند. نام دیگر این الگو، بلندگوی دستی میباشد.
حجم معاملات در این الگو نیز متفاوت میباشد. در سایر الگوهای مثلثی، هنگامی که به راس نزدیک میشدیم، حجم کاهش پیدا میکرد. در صورتی که، در این الگو، حجم همسو با افزایش قیمت، افزایش پیدا میکند. تحلیلگران این الگو متوجه احساسی بودن بازار و غیرقابل پیشبینی بودن آن میشوند.
یکی از عوامل موثر در تشکیل این الگو، علاقمندی زیاد سرمایهگذاران به خرید میباشد. در بیشتر مواقع، این الگو باعث تشکیل یک سقف قوی و بزرگ در بازار میشود.
اهمیت حجم معاملات در انواع الگوی مثلث در بازار بورس:
همانطور که در بالا متوجه شدید، حجم معاملات همسو با نوسانات قیمت، در راس مثلث کاهش پیدا میکند. (این قاعده در مثلث پهن شونده صدق نمیکند.)
همزمان با نفوذ قیمت در خط روند، یعنی زمانی که الگو تکمیل شده است، حجم معاملات افزایش مییابد.
در الگوهای برگشتی در روند صعودی، حجم معاملات نقش پررنگتری نسبت به روندهای نزولی دارند؛ زیرا، حجم بالا یکی از ارکان ضروری برای تثیبیت روند صعودی میباشد.
فاکتور زمان در انوع الگوی مثلث در بورس:
آخرین بحث ما در رابطه با بررسی انواع الگوی مثلث در بورس، ابعاد زمانی آن میباشد. تحلیلگران، این الگوها را بیشتر به عنوان الگوی میانمدتی میشناسند. اغلب بیش از ۱ ماه و کمتز از ۳ ماه زمان برای تشکیل این الگو نیاز است.
الگویی که در کمتر از ۱ ماه تشکیل میشود، به احتمال زیاد پرچم ۴گوش خواهد بود که از روی الگوهای کوتاهمدت پدید آمده است.
سخن پایانی در خصوص انواع الگوی مثلث در بورس:
انواع الگوی مثلث در بورس را میتوانید به وفور در نمودارها مشاهده کنید. آگاهی از نحوه تحلیل و تفسیر الگوهای مثلثی میتواند موجب کاهش معاملههای پرریسک شود.
احتمالا برای معاملههای کوتاه مدت به چیزی فراتر از الگوهای مثلثی نیاز دارید؛ زیرا، الگوها هرروز در تمام داراییها اتفاق نمیافتد. به همین خاطر، نیاز به طیف گستردهای از استراتژیها در کنار انواع الگوی مثلث در بورس دارید.
از مفاهیم بالا میتوانید برای معامله با سایر الگوهای نموداری استفاده کنید. برای مثال، گوهها(wedges)، محدوده رنج و کانالها.
قبل از اقدام به معالمه با پول واقعی با استفاده از این الگوها، بهتر است ترسیم انواع الگوی مثلث دربورس را برای معاملات مجازی تمرین کنید. با این کار، ریسک سرمایهتان کم میکنید.
بعد از تسلط کامل به الگوها و تفسیر آنها، توانایی کسب سود را به دست آوردهاید و میتوانید به معامله در بازارهای داخلی و یا فارکس بپردازید.