چگونه گرافیست شویم؟
گرافیک چیست؟
گرافیک شاخهای از مجموعهی هنرهای تجسمی میباشد. ریشه ی این کلمه گراف (به مجموعه ای از راسها (نودها) و یالها (یک یال خطی است که از اتصال بین دو راس به وجود میآید) گراف گفته میشود.) است. در حقیقت گرافیک طراحی ایده و ایجاد یک ترکیببندی اصولی میباشد. در ادامه خواهیم فهمید که چگونه گرافیست شویم؟.
گاهی یک گرافیست (به فردی که در حوزهی گرافیک مشغول به فعالیت است، گرافیست میگویند.) تنها طرح و ایده اولیه را اجرا میکند و باقی مراحل را به افراد دیگر میسپارد. بنابراین گرافیک با نقاشی فرق میکند.
گرافیک را میتوان زبان تصاویر نامید. طراح گرافیک سعی دارد در میان خطوطی که رسم میکند علاوه بر زیبایی پیامی را به مخاطبان القا نماید. این هنر در حیطههای مختلفی قابل اجرا است.
به عنوان مثال: طراحی بیلبوردهای تبلیغاتی، طراحی دیوار نقاشیهای حرفهای، طراحی لوگو و پوستر، صفحهآرایی کتاب و جلد و نشریات، طراحی صفحات وب، طراحی کاتالوگ و بروشور و … .
مهارت های گرافیست شامل چه بخش هایی می شود؟
آنچه که باعث شناخته شدن یک فرد به عنوان متخصص در یک حوزهی کاری میشود، مهارتهایی است که آن شخص در آن حوزهی خاص دارد. اما پیش از آن که بخواهید به ارتقای سطح مهارتهای خود بپردازید لازم است که به آن حرفهی خاص علاقهمند باشید. برای اینکه یک گرافیست خوب باشید علاوه بر علاقه به خلاقیت نیز نیاز دارید.
البته نگران نباشید اگر واقعا میخواهید یک گرافیست باشید با شروع فعالیت و مطالعه در این زمینه و دیدن آثار افراد مطرح باعث بالا رفتن سطح خلاقیت شما خواهد شد. اما اجازه دهید در ادامه این بخش به مهارتهای لازم برای یک گرافیست بپردازیم:
تایپوگرافی چیست
تایپوگرافی، هنر نگاشتن و چیدمان حروف در کنار یکدیگر و آفرینش یک تصویر هنری میباشد. مواد تشکیل دهندهی یک اثر تایپوگرافی میتواند شامل حروف، خطوط و فاصلهی بین حروف و … باشد.
گرافیست در مهارت تایپوگرافی در تلاش است که جلوهای هنری و بصری به یک نوشته بدهد، به این جهت باید ظرفیتهای دیداری آن نوشته را ارتقا دهد. تایپوگرافی به دو صورت مفهوم نگاری و انتزاعی وجود دارد. در نوع اول مخاطب با دیدن اثر هنری، با خواندن نوشتار بار معنایی آن را در مییابد.
در حالت انتزاعی اثر به وسیلهی ترکیبی از رنگ و فرم ایجاد میشود و گاهی برای درک اثر هنری نیاز به تعمق بیشتری میباشد. در هر دو حالت آنچه که در تصویر قابل رویت است ترکیب جذاب و هنرمندانهای از خطوط و تصاویر است. معمولا در طراحی لوگو از تایپوگرافی استفاده میشود.
رنگ شناسی
امروزه تاثیر رنگ ها در علم روانشناسی کاملا اثبات شده است. یک گرافیست باید با روانشناسی رنگها تا حدودی آشنایی داشته باشد. مبحث رنگشناسی بسیار گسترده است. در این بخش می خواهیم تنها اشارهای به سرفصلهای مبحث رنگشناسی داشته باشیم که شامل: تئوری و تقسیمبندی رنگها، شاخت طرحهای رنگی، آشنایی با چرخهی رنگ، آشنایی با سیستمهای مختلف انتخاب رنگ در نرم افزارهای مختلف، پیام رنگها، شناخت رنگهای مکمل، تک رنگها و … .
یک طراح گرافیک باید بداند که ترکیب کدام رنگها، چه رنگی را ایجاد میکند؟ باید مخاطبان اثر هنری خود را بشناسد و بداند چه رنگی تاثیر بیشتری بر گروه مخاطبان دارد. باید رنگهای ترند، رنگهای اولیه و ثانویه را بشناسد.
مهارت شناخت و استفاده از نرم افزارهای گرافیکی
وجود نرم افزارهای گرافیکی مختلف دست یک گرافیست را در انتخاب و کارکردن با یک نرم افزار باز گذاشته است. تنها کافی است با یک جستجوی ساده لیستی از این نرم افزارها را پیدا کنید. در این قسمت نیز ما تعدادی از این نرم افزارها را به شما معرفی میکنیم.
نرم افزار فتوشاپ
محال است یک گرافیست سروکارش به فتوشاپ نیفتاده باشد! قطعا یکی از معروفترین نرم افزارهای گرافیکی، برنامه فتوشاپ است. فتوشاپ که محصول شرکت Adobe میباشد به دلیل امکانات وسیع و متنوعی که دارد یک ابزار دقیق و مناسب برای افرادی با مهارتهای هنری متفاوت است. طراحان انیمیشن، عکاسها، طراحان صفحات وب، نقاشان و طراحان گرافیک و … از علاقمندان به این نرم افزار پرکاربرد هستند.
نرم افزار Illustrator
این نرم افزار نیز محصول شرکت Adobe میباشد. برای گرافیستهایی که با فتوشاپ کار کرده اند، یادگیری و کار کردن با این نرم افزار چندان کار سختی نیست. Illustrator یک نرم افزار برداری است و از آنجایی که قابلیت بهینه سازی تصاویر را دارد، مورد توجه طراحان وب قرار گرفته است.
از نرم افزارهای دیگر در این حوزه میتوان به کورل دراو، این دیزاین، تری دی مکس، مایا، افترافکت، لایت روم، گیمپ و اینک اسکیپ اشاره کرد. البته همین طور که گفته شد این تنها بخشی از نرم افزارهای موجود در حوزهی گرافیک است.
تصویرگری و طراحی
فکر میکنم کاملا بدیهی است که یک گرافیست باید توانایی تصویرگری و طراحی داشته باشد. این مهارت برای یک گرافیست شاید به منزلهی آب برای ماهی میماند.
مهارت های عمومی
اما به جز مهارتهای تخصصیای که هر شغلی به فراخور نوع خود نیاز دارد، مهارت هایی مثل ارتباط عمومی بالا برای کار با افراد، تفکر خلاق، مطالعه و علم در آن زمینه و … نیز جزو لاینفک هر شغلی میباشد. همهی این مهارتها در کنار هم میتواند شما را به یک گرافیست معروف و موفق تبدیل کند.
مفهوم هنرهای دیجیتال
لازمه ی هنر دیجیتال مثل هر هنر دیگری خلاقیت، دید هنری و البته شناخت است. هنر دیجیتال یک اصطلاح گسترده است که به تولید و خلق اثر هنری به وسیلهی فناوریها و ابزارهای دیجیتالی اطلاق میشود.
درباره graphic organizer
graphic organizer یک علم است. همانطور که یک آشپز پیش از شروع به پخت یک غذا مواد اولیه را تهیه می کند و دستور پخت را مرحله به مرحله به اجرا در می آورد این مهارت و علم نیز به گرافیست کمک می کند که بداند می خواهد چه کار کند. در حقیقت یک نقشه طرح ریزی میکند که نقطه ی شروع، مسیر و نتیجهی نهایی را پیش روی گرافیست قرار میدهد.
در مورد رشته گرافیک چه می دانید؟
رشته گرافیک جزو رشتههای هنرستانی محسوب میشوند و دانش آموزانی که دورهی هنرستان را به پایان میرسانند، میتوانند در آزمون ورودی دانشگاهها شرکت کرده و همین رشته را در دانشگاه ادامه دهند. داشتن دید هنری و توانایی طراحی به شکل مبتدی و البته علاقه به این رشته از ویژگیهای افرادی است که میتوانند در دانشگاه موفق باشند.
از مهارتهایی که هنرجویان در طول تحصیلات دانشگاهی خود فرامیگیرند میتوان به رنگ شناسی و طراحی، صفحه آرایی، طراحی پوستر و بستهبندی، طراحی کتاب کودک، خوشنویسی در حد آماتور و … اشاره کرد.
ناگفته نماند که شرایط استخدام گرافیست در کشور بسیار مناسب است. هر روزه در آگهیهای استخدام موارد بسیاری را میبینیم که به گرافیستهای توانمند نیازمند هستند. شما حتی میتوانید به عنوان یک گرافیست دورکار استخدام شده و کسب درآمد کنید.
سلام. یه کتاب خوب در مورد رنگ شناسی معرفی میفرمایید.
سلام
ممنون از اینکه با مکتوب همراه هستین. کتاب هنر رنگ یوهانس ایتن
سلام، وقتتون بخیر…
اول از همه میخواستم تشکر کنم از مقاله فوق العاده مفید و جذابتون و دوم اینکه میخواستم بدونم چه سایت ها و منابع آموزشی میتونن مفید واقع بشن برای تبدیل شدن به یه گرافیست(منابعی برای مبتدیان و کسایی مثل من که هیچ سر رشته ای در چنین زمینه ای ندارند.)
و اینکه سنی مثل ۱۶ سالگی برای یادگیری چنین مهارتی دیر نیست؟
ممنون میشم پاسخ بدید
سلام ممنون از همراهیتون
سنی که شما دارین فرصت زیادی برای یادگیری هم براش وجود داره و با توجه به علاقه و استعدادتون در هر فیلدی از طراحی گرافیکی آموزش ببینید و مشغول بشین
سلام وقتتون بخیر
میشه بدون کامپیوتر یا لپتاپ مثلا با همون تبلت و موبایل به گرافیست تبدیل شد؟!
سلام
نه متاسفانه برای اینکه بتونید طراح گرافیک بشین نیاز به سیستم قابل قبول برای طراحی دارید
سلام خدمت شما، من هرچه سریعتر باید رشته گرافیک یاد بگیرم و از لحاظ مالی نمیتونم به دانشگاه یا آموزشگاههای شهریه بالا برم، آیا جای معتبری هست که من بتونم با هزینه کمتر آموزش ببینم؟
سلام بنده رشته دانشگاهیم معماری بوده ولی چند ساله کار فتوشاپ برای یه آتلیه انجام میدم. میخپاستم بدونم به وسیله آزمون فنی و حرفه ای میشه. به یه گرافیست حرفه ای تبدیل شد
سلام وقت بخیر
من دیپلم تجربی دارم چه راهی پیشنهادمیکنیدتاگرافیست بشم؟
سلام خسته نباشید من می خواستم بدونم به جز یادگیری نرم افزار های مربوط به گرافیک چه تکنیک های دستی هم باید بلد باشیم برای یک گرافیست خوب شدن و افزایش خلاقیت توی این راه .تکنیک هایی مثل ابرنگ و رنگ و روغن و … ایا تاثیری در افزایش خلاقیت و حرفه ای تر شدن برای ایده پردازی اولیه دارد؟
میتونید از یوتیوب و دوره های رایگان استفاده کنید.
سلام وقتتون بخیر
من دیپلم گرافیکم رو گرفتم
قصد دارم برم دانشگاه فنی حرفه ای رشته فتوگرافیک گرافیک رو بخونم
مدرک ازاد فنی حرفه ای رشته فتوشاپ رو هم دارم
الان هم دارم به طور جدی کورل دراو رو آموزش میبینم
برای اینکه بتونم وارد بازار کار بشم باید از کجا شروع کنم؟؟؟
سلام تجربه شخصی خودم با توجه به 18 سال سابقه حرفه ای تو این رشته + چندین سال سابقه آماتوری
شما همزمان با تحصیل در یک مجموعه شروع به کار کنید حقوق در ابتدای امر ملاکتون نباشه ملاک شما آموختن باشه در دانشگاه شما تئوری و اصول حرفه ای را اموزش میبینید البته اگر بخت با شما یار باشه و اساتید خوب و هم دوره ای های اکتیوی داشته باشید در محیط کار اصول فنی و عملی و روابط عمومی و پرزنت . هر جا هم که فکر کردید اینجا دیگه بسه جیزی و که خواستم یاد گرفتم محیط کار و تغیر بدین بعد از 4 سال که مدرکتونو گرفتین دیگه مردد نخواهید بود که چه کنم چه نکنم ، هدف ئارین ، اعتماد به نفس دارین ، تجربه کاری دارین ، حالا کاری را انتخاب کنید که علاوه بر اینکه شما را اشباع میکنه از نظر مالی هم باهاش اوکی باشین ، همیشه مجموعه هایی هستن که براشون مهم نیست کی بیاد کی بره حداقل ها را میدن و تامین میکنن در کنارش مجموعه هایی هم همیشه هستم که حرفه ای بودن پرستیز و کارشون براشون مهمه و حقوق و خوب و بالایی همین الان گرافیست داریم با 4 میلیون دریافتی گرافیست داریم با 24 میلیون دریافتی و چه بسا بالاتر ، راح داریم برای طرحش 100 هزار تومن میگیره طراح داریم برای طرحش 30 میلیون تومن میگیره