توسعه فردی

تاثیر و راه های درمان کمال گرایی در ازدواج

درمان کمال گرایی در ازدواج

کمال گرایی: اگر کمال گرایی کنترل نشود، در هر مرحله‌ای از زندگی که باشید (مجرد، متاهل، دانش آموز، دانشجو، کارمند و یا حتی کارآفرین)، برای شما مشکل ساز شده و زندگی را به کام شما و اطرافیانتان تلخ خواهد کرد. اما کمال گرایی به چه معناست؟ چه تاثیری در ازدواج دارد و چگونه می‌توان آن را کنترل یا نوعی درمان کرد؟ در ادامه به تمامی این موارد خواهیم پرداخت.

ویدیو پیشنهادی : روانشناسی
 روانشناسی

 

کمال گرایی به چه معناست؟

اجازه دهید با یک مثال ساده برایتان شرح دهم. نجاری را در نظر بگیرید که قصد ساخت یک میز را دارد. اگر این نجار فردی کمال گرا باشد، برای ساخت این میز، باید بهترین جنس چوب موجود روی کره زمین را تهیه کند، دقیق ترین محاسبات را انجام دهد و از بهترین ابزار آلات استفاده کند.

تا این جای کار مسئله خیلی حاد نیست. هنگامی این مسئله از کنترل فرد خارج می‌شود که اگر هر یک از موارد گفته شده انجام نشود یا خطایی در آن‌ها رخ دهد؛ مثلا در محاسبات به اندازه یک میلی متر اشتباه رخ دهد؛ آن فرد به شدت ناراحت و عصبی شده و به طور کل میز را کنار گذاشته و دیگر از آن استفاده نمی‌کند و شروع به ساخت یک میز دیگر می‌کند.

به طور کل کمال گرایی یعنی انجام دادن تمام کارها به صورت وسواسی و بی نقص.

مقاله پیشنهادی : دلایل سرد شدن رابطه میان زوج ها 
 دلایل سرد شدن رابطه میان زوج ها

 

کمال گرایی در ازدواج چه تاثیری دارد؟

قبل از اینکه بخواهیم توضیح دهیم که کمال گرایی در ازدواج چه تاثیری دارد، ذکر این نکته ضروری است که همه افراد کمال گرا مثل هم نیستند و کمال گرایی شدت و درجه‌های مختلفی دارد.

اینکه کمال گرایی در ازدواج چه تاثیری دارد (مثبت یا منفی)، بستگی به شخصیت دو طرف دارد. اگر هر دو فرد کمال گرا هستند، که می‌توانند بدون اختلاف سلیقه زیاد کنار یکدیگر زندگی کنند. اما اگر یکی از افراد کمال گرا بوده و دیگری فردی با شخصیت معمولی باشد؛ چه اتفاقی در زندگی آن‌ها رخ می‌دهد؟

این مسئله می‌تواند چالش‌های بسیاری در زندگی آن‌ها ایجاد کند از جمله :

  • انتقاد کردن از طرف مقابل :

از آن جایی که افراد کمال گرا همیشه و همه جا می‌خواهند در بهترین حالت و وضعیت ممکن باشند؛ به احتمال زیاد به طور دائم در مورد همه مسائل مربوط به طرف مقابل (نحوه لباس پوشیدن، غذا خوردن، صحبت کردن، کار کردن و …) انتقاد می‌کنند و به نوعی از او ایراد می‌گیرند. زیرا می خواهند همسر آن ها نیز همیشه بهترین باشند. (البته بهترین از دیدگاه این افراد)

  • دست کشیدن از هدف و افسردگی پس از آن:

افراد کمال گرا هر کاری را در بهترین حالت ممکن انجام می‌دهند و انتظار ایده آل ترین نتیجه را هم دارند. این افراد هنگامی که می‌خواهند کاری را شروع کنند با شور و شوق و انرژی فراوان شروع می‌کنند اما اگر به نتیجه دلخواه نرسند و احساس کنند که موفق نشده اند، به شدت سرخورده و افسرده می‌شوند.

افراد کمال گرا

  • بسیار دقیق و منظم:

اگر همسر شما فردی کمال گراست از همین حالا باید بدانید که نظم، وقت شناسی و برنامه ریزی برای او اهمیت بسیاری دارد. معمولا این افراد برای تمام کار هایشان برنامه ریزی دارند و آن‌ها را دقیق و سر تایم مشخص شده انجام می‌دهند. اگر شما فردی بسیار دقیق و منظم نیستید؛ احتمال اینکه با او دچار اختلاف شوید بسیار زیاد است.

 

مقاله پیشنهادی :روانشناسی کودک و نوجوان
روانشناسی کودک و نوجوان

 

  • بی اعتمادی به همسر:

افرادی که دچار کمال گرایی در ازدواج هستند، میخواهند کنترل همه چیز را در دست داشته باشند؛ بنابراین کم کم به افراد بی اعتماد می‌شوند. زیرا از نظر آن ها هیچ کس نمی تواند همانند خودشان کاری را دقیق و درست انجام دهد.

راه‌های درمان کمال گرایی در ازدواج

همانطور که همیشه شنیده ایم تنها مرگ است که درمان ندارد. بنابراین اگر ازدواج کردید و همسر شما فردی کمال گراست به هیچ عنوان امید خود را از دست ندهید. زیرا برای این مشکل نیز راه درمان وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

  • با همسرتان دوست باشید:

با همسر خود همانند یک دوست رفتار کنید. به صحبت‌هایش گوش دهید، به هیچ عنوان او را سرزنش نکنید، به او اطمینان دهید که درکش می‌کنید و او از نظر شما بیمار نیست، هنگامی که از شما انتقاد می‌کند، به تندی با او برخورد نکنید.

راه‌های درمان کمال گرایی در ازدواج

  • به هیچ عنوان او را با فرد دیگری مقایسه نکنید :

“این چه زندگیه برای من درست کردی، برو ببین همسرهای مردم براشون چه کارا میکنن، چجوری باهاشون رفتار می‌کنن، اونوقت تو همش از من ایراد بگیر.” این جمله و جمله‌های همانند آن، حتی برای فردی که کمال گرا نیست هم بسیار آزار دهنده و ناامید کننده است. هیچ گاه همسر خود را با دیگر افراد مقایسه نکنید. شما با این کار تمام اعتماد به نفس طرف مقابل را زیر سوال برده و به او حس ناامیدی می‌دهید.

  • از جمله‌هایی که مفهوم سرزنش دارند استفاده نکنید :

یک سری از جمله‌ها مفهوم سرزنش داشته و باعث آزار طرف مقابل می‌شوند. هنگامی که همسر کمال گرا شما کاری را شروع کرده و به نظر خودش شکست خورده؛ به هیچ عنوان او را سرزنش نکنید.

جمله‌هایی همانند : ” اه بابا خوب شده دیگه، انقدر مته به خشخاش نذار”، “ول کن بابا توام، چشه مگه؟ خیلیم خوبه”، “دیدی بهت گفتم این کار و اینجوری انجام نده؟ آخرش رسیدی به حرف من؟ خیالت راحت شد؟”، برای افراد کمال گرا ویرانگر هستند و بسیار سریع تر از حالت طبیعی حس افسردگی را به آن‌ها القا می‌کنند.

پس تحت هیچ شرایطی از این جملات استفاده نکنید. در چنین مواقعی شما باید آرامش خود را حفظ کرده و همانند یک مشاور و دوست، به او دلداری دهید و با لحنی آرام و جملات قانع کننده، مطمئنش کنید که کارش بهترین است و نیازی نیست که خود را سرزنش کند.

روانشناسی بالینی

مقاله پیشنهادی :روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی

 

  • هنگامی که اضطراب دارد، آرامش کنید:

حس اضطراب در افراد کمال گرا بسیار شایع است. هنگامی که همسر شما مضطرب است، باید با آرامش و صبر همراه او باشید و او را آرام کنید. همسر خود را قانع کنید که بهترین است و نتیجه کار او برای هیچ کس اهمیت نداشته و خللی در زندگی افراد وارد نمی‌کند. پس نباید خود را انقدر سرزنش کرده و حس بدی داشته باشد.

اگر تمام این موارد را رعایت کردید و باز هم نتیجه حاصل نشد، به یک مشاور یا روانشناس مراجعه کرده و از او کمک بخواهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا