اهمیت دیجیتال مارکتینگ
اهمیت دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی در فضای آنلاین در عصر حاضر که به عنوان عصر ارتباطات شناخته میشود روز به روز بیشتر میشود. اما چرا؟ در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که چرا اهمیت دیجیتال مارکتینگ به سرعت بیشتر میشود.
تغییرات بازاریابی
با بررسی شیوههای بازاریابی به این نتیجه خواهیم رسید که کسب و کارها به دنبال این هستند تا محصولات خودشان را هرچه بیشتر به نمایش بگذارند و برای رسیدن به این منظور پس از پیدا کردن بازار هدفشان، کوشش میکنند تا با مطالعه در رفتار مخاطبان، شیوههای مناسب بازاریابی را بر اساس این رفتار اتخاذ کنند.
در سالهای نه چندان دور، مصرفکنندگان به اتفاق، اکثر اوقات فراغت و زمانهای مرده خود را به تماشای رادیو و تلویزیون و خواندن روزنامه میگذراندند. در نتیجه بازاریابی و تبلیغات تنوع آنچنانی نداشت و معمولات کسب و کارها از طریق رسانههای این چنینی برای محصولاتشان بازاریابی میکردند و یا از تبلیغات محیطی مانند بیلبورد استفاده میکردند.
به مرور زمان و با رشد مصرف کنندگان اینترنت شیوههای جدیدی از بازاریابی نیز ایجاد شد. اینجا بود که به مرور واژهی بازاریابی دیجیتال مطرح شد و در واقع مارکتینگ به دو بخش آنلاین و آفلاین تقسیم شد و در نتیجه هرچه کاربران اینترنت بیشتر میشوند اهمیت دیجیتال مارکتینگ نیز بیشتر میشود.
تفاوت بازاریابی درونگرا و بازاریابی برونگرا
بازاریابی به دو نوع بازاریابی برونگرا و بازاریابی درونگرا تقسیم میشود. بازاریابی برونگرا به آن نوع از بازاریابی گفته میشود که یک کسب و کار، کاری میکند تا مصرفکنندگان محصولاتش را ببینند. مثلا شما تبلیغتان را در تلویزیون پخش میکنید.
این کار باعث میشود تا تعداد زیادی از افراد با برند و محصول شما آشنا شوند اما خیلی از این افراد به محصولات شما نیاز نخواهند داشت. در مقابل این نوع از بازاریابی، بازاریابی درونگرا مطرح است که شیوهای متفاوت با بازاریابی برونگرا دارد. در بازاریابی درونگرا، شما باید کاری کنید تا کسانی که به دنبال محصولات شما هستند، خودشان شما را پیدا کنند و تا حد امکان بازاریابی شما از تبلیغات فاصله بگیرد.
ضعفی که این نوع از بازاریابی دارد این است که افراد کمتری با برند شما آشنا خواهند شد اما در عوض کسانی که واقعا به محصولتان نیاز دارند شما را پیدا خواهند کرد و شما بودجهی خود را بهتر و بهینهتر مصرف خواهید کرد.
اهمیت دیجیتال مارکتینگ :
در سالیان نه چندان دور فضاهای تبلیغاتی آنچنان زیاد نبودند و روشهای بازاریابی به روزنامهها، تلویزیون و رادیو محدود میشدند، در نتیجه مردم اوقات فراغت خود را معمولا با این رسانهها سپری میکردند. اما به مرور رسانهها و کانالهای بیشتری پدید آمد، تمرکز کاربران از روی این رسانهها برداشته و در بین رسانههای بیشمار اینترنتی و دیجیتال تقسیم شد.
همزمان با فرا رسیدن عصر اینترنت، اثربخشی بازاریابی از طریق تلویزیون و رادیو رو به افول بود و مدیران کسب و کار برای تبلیغ محصولاتشان به دنبال روشها و رسانههای جدیدی میگشتند.
کم کم بحث مارکتینگ در فضای آنلاین مطرح شد، روشهای مختلفی برای دیجیتال مارکتینگ پیشنهاد شد و پژوهشهای متعددی در باب بازاریابی دیجیتال صورت گرفت بدین شکل که در حال حاضر نه تنها از اهمیت دیجیتال مارکتینگ کاسته نشده، بلکه اهمیتی چندین برابر پیدا کرده است.
اما چرا دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد؟
تبلیغات و بازاریابی پیچیدگیهای فراوانی پیدا کردهاند و نمیتوان همانند گذشته با تقبل هزینههای فراوان و تبلیغات ساده نظر افراد را جلب و برند خود را مطرح کرد. این جاست که آشنایی با دیجیتال مارکتینگ اهمیت پیدا میکند.
دانستن اینکه مخاطبان کسب و کار شما و مصرفکنندگان محصولتان بیشتر کدام رسانهها رصد میکنند و کدام یک از روشهای بازاریابی دیجیتال بر روی آنها اثربخش است، همگی دلایلی هستند از دلایل اهمیت دیجیتال مارکتینگ. مثلا اگر شما محصولتان کتاب صوتی باشد، قطعا اگر در رادیو و تلویزیون تبلیغ محصولتان را بکنید آنطور که باید و شاید نتیجه نخواهید گرفت.
یک کارشناس بازاریابی دیجیتال میتواند اینگونه فرض کند که کسانی که به کتابهای صوتی علاقهمند هستند، احتمالا از قشر جوان و تحصیل کردهی جامعه باید باشند. چرا که قشر سالخورده آنچنان با تکنولوژی آشنا نیستند و شاید کتابهای کاغذی را ترجیح بدهند.
پس این کارشناس باید به دنبال روشهایی برای بازاریابی باشد که بیشتر قشر جوان جامعه را هدف قرار دهد. همین اقدام باعث میشود که کسب و کار شما در قیاس با کسب و کارهای سنتی هزینهی کمتری صرف کند.
چرا که آن کسب و کارها هنگام بازاریابی از طریق تلویزیون تمام اقشار جامعه را هدف قرار میدادند و در نتیجه باید هزینهی بیشتری را نیز متقبل میشدند.
یکی دیگر از دلایل اهمیت دیجیتال مارکتینگ این است که در شرایط حال حاضر خیلی از افراد با سرچ کردن در موتورهای جست و جو محصول مورد نظر خودشان را پیدا میکنند و شما باید با استفاده از روشهای بازاریابی درونگرا که در قسمت قبلی توضیح داده شد، کاری کنید تا مصرفکنندگان محصول شما را خودشان پیدا کنند. سئو، بازاریابی محتوایی و گوگل ادوردز، از مهمترین روشهای بازاریابی درونگرا در فضای آنلاین هستند.
از دیگر دلایل اهمیت دیجیتال مارکتینگ، میتوان به تغییر در شیوهی خرید و پرداخت خریداران اشاره کرد. در سالیان نه چندان دور، اکثر خریدها با مبادلهی اسکناس و یا صدور چک انجام میشد.
اما پیشرفت تکنولوژی به سرعت این امر را تغییر داد. به طوری که در حال حاضر خیلی از خریدها و مبادلات با پول مجازی و به صورت آنلاین انجام میشود، حتی خیلی از کسب و کارها مکان مشخصی ندارند و فقط در فضای آنلاین حضور دارند. اینها فقط گوشهای از دلایل اهمیت دیجیتال مارکتینگ را نشان میدادند و در آینده قطعا دلایل بیشتری نیز ایجاد خواهد شد.
جالب است بدانید که خیلی از کسب و کارها و فروشگاههای آنلاین به این سمت و سو رفتهاند که به جای انجام تراکنش با ارزهای رایج، ارز دیجیتال دریافت کنند.
بر فرض مثال شما پس از خریدتان از سایت آمازون به جای پرداخت ارز رایج کشورتان، بیت کوین یا دوج کوین پرداخت خواهید کرد. حتی مالکان بعضی از تیمهای باشگاهی در آمریکا نیز تصمیم گرفتهاند تا به جای دریافت دلار از کسانی که قصد خرید بلیط دارند، ارز دیجیتال دریافت کنند.
بایدها و نبایدهای دیجیتال مارکتینگ
یکی از مزیتها و دلایل اهمیت دیجیتال مارکتینگ نسبت به مارکتینگ آفلاین و سنتی این است که شما میتوانید با استفاده از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس و گوگل سرچ کنسول، رفتار کاربران را به طور دقیق و منظم رصد کنید و بر اساس رفتار کاربران، فعالیتهای خود را بهبود دهید.
در نتیجه برای هر بازاریاب دیجیتال، الزامی است تا ابزارهای مربوط به دیجتال مارکتینگ را یاد گرفته و بتواند بر اساس دادههای موجود شرایط را تحلیل کرده و بهبود دهد. اما نکتهی مهم این است که استراتژیهای بازاریابی هر کسب و کار باید قابل تغییر باشد و بتوان بر اساس شرایط موجود آنها را تغییر داد.
مثلا اگر کسب و کاری به این نتیجه رسید که بازاریابی دیجیتال آنقدر برای محصولش کارایی ندارد، نباید صرف اینکه دیجتال مارکتینگ اهمیت دارد، بر بازاریابی در فضای آنلاین اصرار ورزد و شاید شرایط ایجاب کند تا بازاریابی را به صورت آفلاین انجام دهد.
یکی دیگر از نکات مهم در دیجیتال مارکتینگ این است که یک کسب و کار باید روشهای متنوعی را برای بازاریابی محصولش انتخاب کند و تکیه کردن تنها بر یک روش کار آنچنان درستی نیست.