توسعه فردی

نقش تلفظ در فن‌ بیان و سخنرانی برای ارائه‌ای بهتر

تصور کنید در سمینار یا همایشی بزرگ شرکت کرده‌اید و گوینده در ادای کلمات و تلفظ مشکل دارد. چه حسی پیدا می‌کنید؟ اگر کلمات به درستی تلفظ و بیان نشوند، جملات نامفهوم و آزار دهنده به گوش مخاطب می‌رسند. یکی از موارد ضروری در سخنرانی و گویندگی، تلفظ صحیح واژه‌ها است؛ و هر چقدر گوینده در تلفظ درست کلمات فارسی مهارت بیشتری داشته باشد، بیان کلمات و سخنرانی او زیباتر خواهد شد. نقش تلفظ در فن ‌بیان از ضروریات و نکات ابتدایی و بدیهی در سخنرانی و گویندگی است. بدون توجه به تلفظ کلمات مهمترین اصل سخنرانی یعنی انتقال مفاهیم را زیر پا گذاشته‌ایم.

یکی از راه‌های موثر برای داشتن فن بیان عالی و یک سخنرانی بی‌نقص، تمرین حروف برای فن‌ بیان است. شاید در نظر بسیاری از افراد، بیان صحیح واژه‌ها و تلفظ حروف، کار ساده‌ای باشد؛ اما باید بگویم اینگونه نیست و برای حرفه‌هایی مثل بازیگری، گویندگی، کنفرانس‌های علمی و … تلفظ صحیح کلمات بسیار حائز اهمیت است. در این توضیحات به عنوان مکمل دوره آموزشی به نقش تلفظ در سخن رانی و روش‌های تقویت، بهبود و تصحیح تلفظ می‌پردازیم.

نقش تلفظ در فن بیان و سخنرانی چیست؟

تلفظ درست حروف برای ارائه یک کنفرانس، شرکت در مذاکره، گویندگی حرفه‌ای، بازیگری و بسیاری دیگر از شغل‌ها که نیاز به گفت و گو دارند، بسیار مهم است. نقش تلفظ در سخن رانی و فن ‌یان را زمانی متوجه می‌شوید که در حال برگزاری یک کنفرانس باشید. برای اینکه یک سخنرانی موفق داشته باشید، باید تمرین‌های موثر در بیان حروف و کلمات را جدی بگیرید.

آموزش جامع فن بیان و سخنرانی

 

به کمک تمرینات موثر جهت یادگیری تلفظ صحیح حروف واژه‌ها، می‌توانید یک فن بیان عالی داشته باشید و در بسیاری از شغل‌ها موفق شوید. تعدادی از حروف هستند که گویندگان، بازیگران و افراد دیگر برای بیان آنها، با چالش‌های بیشتری مواجه می‌شوند؛ بنابراین این افراد باید به دنبال راهی برای بیان صحیح حروف‌های چالشی مثل حروف سین، شین، ل و ر باشند، و تنها راه، تمرین تلفظ صحیح حروف فارسی به کمک روش‌های اصولی است.

چگونه کلمات را درست تلفظ کنیم؟

برای اینکه یک تلفظ درست از حروف و کلمات داشته باشیم، ابتدا باید نقش تلفظ در فن بیان بدانیم. سپس به دنبال تمرینات موثر در یادگیری تلفظ درست حروف و کلمات باشیم. بهترین راه برای بیان صحیح حروف و کلمات، شناختن جایگاه زبان در دهان، هنگام بیان حروف است.

چگونه کلمات را درست تلفظ کنیم؟

حرف‌های زبان فارسی به چند دسته حروف نوک زبانی( ل ، ت، د، ن)، حرف‌های پس زبانی( خ، ق، ک، گ)، حرف‌های لبی (م، ب، پ)، و حرف‌های سایشی( س، ش، ژ، و، ف) و حرف‌های لرزشی( ر)، تقسیم می‌شوند. تلفظ هر‌کدام از این حروف نیازمند تمرین‌های مداوم است.

تمرین مداوم بیان صحیح حروف، به مرور زمان عضلات زبان را تقویت کرده و دیگر در بیان و تلفظ آنها دچار مشکل نخواهید شد. بیان جملاتی مثل لا اله الا الله و جملات سخت دیگر، یک تمرین عالی برای داشتن فن بیان خوب به شمار می‌روند.

پیشنهاد مطالعه: نقش ریتم در فن بیان و اهمیت آن در سخنرانی

نقش تلفظ حروف های چالشی در فن بیان

بیان حروف‌های غیر آوایی نیازمند صرف انرژی و تمرینات بیشتر هستند. نقش تلفظ این حروف در فن بیان بسیار مهم بوده و باید به درستی آنها را بیان کرد. حروف ((ف، خ، س، ص، ش، چ، ه، پ، ت، ک)) در دسته حروف‌های غیر آوایی قرار دارند و در سخنرانی و گویندگی، این حروف بسیار چالش برانگیز هستند و نقش تلفظ در سخن رانی، با بیان این حروف نشان داده می‌شود.

نقش تلفظ حروف های چالشی در فن بیان

برای ادای حروف غیر آوایی، باید بطور مرتب و مداوم بیان این حروف را تمرین کنید. برای تمرین با قرارگیری درست زبان در دهان، آوا ها را بیان کنید. پس از تمرین حروف، کلمات چالش برانگیز را در جملات به کار ببرید و این جملات را با صدایی بلند و رسا چندین بار آهسته و شمرده بخوانید. این تمرین ها به مرور زمان فن بیان شما را قوی خواهند کرد.

تمرین حروف برای فن بیان

برخی از حروف، در دسته حروف با صدا قرار دارند و برای بیان این نوع حروف باید تلفظ آنها همراه با خروج صدا انجام شود. حروف با صدا، حرف‌های ((  اَ ، اِ ، اُ ، آ)) هستند. برای ادای هر کدام از این حروف نیاز است دهان حالت خاصی به خوب بگیرد، بطور مثال برای بیان حرف اُ ، دهان باید حالت غنچه و برای تلفظ حرف‌ های دیگر باید به شکل‌های دیگر باشد. این تمرین را می‌توانید در منزل و جلوی آیینه با دقت به حالت دهان و بیان این حروف، انجام دهید.

تلفظ حروف بی صدا و حروف آخر کلمات

یکی از نقص‌های فن بیان، تلفظ نکردن حروف بی‌صدا و حرف‌های آخر کلمات است. در این حالت گوینده به اصطلاح حروف آخر را می‌خورد یا ناواضح بیان می‌کند. در کلاس‌های آموزش فن بیان، بر روی تلفظ حروف آخر کلمات تاکید زیادی می‌شود؛ زیرا تلفظ نکردن این حروف سبب کاهش وضوح کلام و ایجاد اشکال در ریتم درست جمله خواهد شد.

آموزش سخنرانی در جمع

 

اگر به دنبال بهبود فن بیان خود و داشتن یک سخنرانی بی‌نقص هستید، باید نقش تلفظ در فن بیان و بیان صحیح حروف‌های بی‌صدا (( د، ن، م، ر،ه)) و خواندن آنها در آخر کلمات را جدی بگیرید. برای تمرین، جملاتی که دارای همچین حروفی هستند را به صورت مداوم با صدایی بلند بخوانید و هرجا حس کردید حروف را بیان نکرده‌اید، برگردید و جمله را دوباره بخوانید.

تلفظ شمرده کلمات در فن بیان

گاهی عجله کردن در بیان و تلفظ کلمات سبب خوانده نشدن حروف‎های میانی کلمات و نامفهوم جمله می‌شود. در زمان سخنرانی و گویندگی، کلمات را واضح و شمرده بیان کنید تا جملات شما به درستی به گوش مخاطب برسند.

برای تمرین تلفظ شمرده کلمات، صدای خود را ضبط کنید و پس از گوش کردن صدای ضبط شده خود، هرجا حس کردید در بیان کلمات دچار مشکل هستید، آن را اصلاح کنید. ضبط کردن صدا و گوش کردن به آن می‌تواند به شما در یافتن نقاط ضعفتان حین تلفظ کمک کند.

پیشنهاد مطالعه: عوامل موثر بر فن بیان کدام‌اند؟ کلید موفقیت در سخنرانی‌ها

تقویت اندام های گفتاری

نقش تلفظ در فن بیان گاهی به نوع گویش و تمرین نکردن، مرتبط نمی‌شود. گاهی مشکل به دلیل ضعف در اندام‌های گفتاری است و همین ضعف سبب عدم تلفظ صحیح حروف و کلمات می‌شود. خوشبختانه این مشکل جدی نیست و با تمرین روزانه و شرکت در کلاس ‌های فن بیان قابل حل شدن است.

برای تقویت اندام‌های گفتاری، کلمات بی‌صدا را با شدت بیان کنید و با این کار شاهد فشار آمدن به ماهیچه‌های لب و دهان هستید؛ این تمرینات سبب تقویت ماهیچه‌های اندام‌های گفتاری می‌شود و به مرور زمان مشکل شما برطرف خواهد شد. با به‌کارگیری درست این تمرین‌ها به تقویت ماهیچه‌های درگیر پرداخته و به مرور آنها را تقویت می‌کند.

تمرین فن بیان در خانه

نقش تلفظ در فن بیان، بسیار واضح و مشهود است و شما به راحتی می‌توانید برای داشتن یک فن بیان عالی، روش و تمرینات موثر جهت یادگیری تلفظ درست حروف را در خانه به کار بگیرید. منابع زیادی برای بهبود فن بیان در سطح وب در دسترس هستند. با یک سرچ ساده می‌توانید از ویدئوهای آموزشی، نرم افزار تلفظ صحیح کلمات فارسی اندروید، دانلود الفبای فن بیان و … استفاده کنید. البته باید به مباحث دوره‌ها، تجربه مدرس و همچنین زمان و انرژي که آموزش‌ها می‌طلبد توجه داشته باشید. به خاطر بسپارید که شما هزینه برخی دوره‌های رایگان را با انرژی و زمان خود می‌پردازید. گاهی آموزش‌های غیر اصولی ذوق شما را کور کرده و شما را از ادامه مسیر باز ‌می‌دارد.

توصیه می‌شود برای یادگیری حرفه‌ای گویندگی و بیان کلمات، در دوره‌های فن بیان شرکت کنید. این دوره‌ها امکان تلفظ صحیح کلمات فارسی آنلاین را میسر می‌کنند. در هر کلاس‌ صفر تا صد روش‌های صحیح و اصولی برای تلفظ حروف فارسی و نحوه سخنرانی و فن بیان را آموزش می‌دهند. علاوه بر این با تمرکز بر روی نقش تلفظ در فن بیان، به این اصل مهم می‌پردازند. ارائه تمرین‌های موثر از جمله تمرین حروف، تقویت اندام‎های گفتاری، خواندن جملات به صورت آهسته و شمرده و خواندن جملات با صدایی بلند و رسا از محورهای اصلی این دوره‌های آموزشی است. با تمرین در خانه می‌توانید برای ارائه بزرگ خود در حضور جمع آماده شوید.

پیشنهاد مطالعه: نقش زیر و بم صدا در فن بیان

تسلط بر فن بیان و سخنوری با مکتب خونه

نقش تلفظ در فن بیان، نیاز به توجه جدی و خاصی دارد. برای داشتن فن بیان خوب و یک سخنرانی موفق، باید تلفظ صحیح حروف و کلمات را جدی بگیریم و به دنبال تمرینی موثر در تلفظ  درست حروف فارسی باشیم. البته برای داشتن یک فن بیان عالی عوامل دیگری مثل تنفس، قدرت اندام های گفتاری، صداسازی، لحن و غیره تاثیر گذار هستند.

آموزش سخنرانی آسانسوری

 

برای اینکه یک سخنرانی بی‌نقص با فن بیان عالی داشته باشید، می‌توانید از نرم افزار تلفظ صحیح حروف فارسی اندروید، کلاس ‌های آموزش فن بیان، مقالات علمی در رابطه با فن بیان و غیره استفاده کنید. البته همه این موارد آموزش‌های مکمل هستند و شما برای تصحیح تلفظ نیاز به آموزش‌های اصولی دارید.

دوره‌های آموزش فن بیان مکتب خونه به صورت اصولی و قدم به قدم تنظیم شده‌اند. با شرکت در این دوره‌ها و دریافت آموزش از اساتید مجرب و مطرح زمان و انرژي زیادی را صرفه‌جویی می‌کنید. امکان دریافت گواهینامه معتبر، ارتباط با اساتید، آزمون‌ برای تثبیت آموخته‌ها و دسترسی مادام‌العمر به دوره از مزایای شرکت در دوره‌های مکتب خونه است.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا