بهترین دانشگاههای ایران برای اپلای کداماند؟
بهترین دانشگاههای ایران برای اپلای کداماند؟
اپلای یکی از گزینههای دانشجویان برای ادامهی تحصیل در رشتهی مورد نظر است؛ دانشگاههای مطرحی برای انتخاب دانشجویان وجود دارد که شرایط خاصی را برای پذیرش قرار دادهاند، البته دانشگاهی که دانشجویان در آن تحصیل کردهاند نیز در پذیرش در دانشگاه مورد نظر تأثیر گذار است. بسیاری از دانشگاههای شناخته شده ایران به علت فعالیتهای پژوهشی گسترده و تحصیل بسیاری از دانشجویان ممتاز در آنها، نقطهی مثبتی در رزومهی دانشجویان است. در این مقاله قصد داریم بهترین دانشگاههای ایران برای اپلای را معرفی کرده و اعتبار هر کدام در پذیرش دانشجویان در دانشگاههای خارج از کشور را بررسی کنیم.
شاخصه های رتبه بندی دانشگاه های ایران
در دنیای امروز دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی نقشی بسیار مهم و اساسی در توسعه ی کشور ها دارند،پر واضح است که این فعالیت دانشگاه ها باید با معیار های استاندارد و مناسبی مورد ارزیابی قرار بگیرد،که در میان این فعالیت ها تولید علم و پژوهش نقش بسزایی دارد و بررسی آن یکی از بخش های مهم ارزیابی عملکرد دانشگاه ها محسوب می شود.
یکی از روش های ارزیابی در این زمینه استفاده از شاخص های علم سنجی است،در این روش شاخص های گوناگونی با هدف بررسی کمی و کیفی برون داد های علمی محققان تعریف شده است به این شکل است که داده های هر دانشگاه به صورت تکی و جداگانه و با استفاده از شاخص های تعداد کلی برون داد های علمی،میزان کیفی آن،شاخص h،شاخص g و تعداد کلی استناد ها تجزیه و تحلیل می شود و رتبه بندی برای مؤسسات مختلف انجام می پذیرد.
رتبه بندی بر اساس پارامترm در رتبه بندی های انجام شده، جایگاه بسیاری از دانشگاه ها را به علّت قدمت پژوهشی آن ها تغییر داده است و در نهایت، نتایج رتبه بندی های ارائه شده را با نتایج حاصل از نظام های رتبه بندی ISC وURAP مقایسه می شود و مورد بحث قرار می گیرد. نتایج حاصل از این تحقیقات نشان می دهد که رتبه بندی دانشگاه های ایران از نظر این شاخص ها همخوانی بسیار زیادی با نتایج نظام های رتبه بندی ISC وURAP دارند و این نشان از میزان بالای کیفیت در دانشگاه های ایران است.
در اینجا به توضیح کوتاهی از هر شاخص میپردازیم:
شاخص تولید:
این شاخص نشاندهنده تعداد تولیدات علمی است که توسط اعضای هیئت علمی یا دانشجویان هر دانشگاه منتشر شد، این شاخص نشان دهنده میزان تولیدات علمی یک دانشگاه است.
شاخص استناد:
یک شاخص کیفی است که تعداد کل استنادهای دریافتی هر دانشگاه در پایگاههای استنادی ( وبآفساینس، اسکوپوس،گوگل اسکالر) را در طول سالهایی که تولیدات علمی دانشگاه مشخص شده است، مورد بررسی قرار میدهد.
شاخص هیرش:
شاخص هیرش یک پژوهشگر برابر با h است، که مبتنی بر مجموعه مقالات پراستناد و تعداد استنادهای دریافتی است. این شاخص به عنوان یکی از شاخصهای نشان دهنده کیفیت مقالات منتشر شده توسط فرد، سازمان و یا کشور میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
مقالات پُراستناد:
به مقاله ای که از زمان انتشار تاثیر چشمگیری بر آثار علمی و پژوهشی داشته و استنادات زیادی دریافت کرده باشد مقاله پُراستناد گفته می شود. از نظر مؤسسات علمی معتبر به مقاله ی پُراستناد مقاله ای است که جزو 1 درصد بالای مقاله های پُراستناد در حوزه خود باشند.
تعداد جوایز بینالمللی:
جوایز علمی را می توان معیار و ملاکی برای ارزیابی عملکرد افراد و مؤسسات و دانشگاهها در نظر گرفت. به گونه ای که بسیاری از نظامهای جهانی رتبهبندی، نمراتی را نیز به کسب جوایز بینالمللی اختصاص دادهاند.
تعداد پروانههای ثبت اختراع:
پروانهاهای ثبت اختراع در دفاتر معتبر ثبت اختراع مانند دفتر ثبت اختراع اروپا، آمریکا، آلمان به ثبت رسیده میرسند و تعداد آنها ملاک مهمی در رتبه بندی دانشگاه ها می باشد.
مزایای تحصیل در دانشگاه های ایران:
کشور ایران سرزمینی با تمدن بسیار کهن و دانش بسیار ژرف و دانشمندان بسیار بزرگ است. ایران از گذشته تا به امروز همواره در زمینههای علمی در حال پیشرفت بوده و بخصوص طی سالهای گذشته در این مسیر سرعت بسزایی داشته است.
بنابراین تحصیل در کشور ایران میتواند همراه با مزایای زیادی برای دانش پژوهان باشد که از مهم ترین آنها می توانیم به نکات زیر اشاره کنیم:
- تحصیل و آموزش در ایران مطابق با آخرین استانداردهای بین المللی است و در سطح بسیار بالایی از لحاظ علمی و کیفیتی قرار دارد.
- هزینه تحصیل در دانشگاه های ایران کم می باشد و در مقایسه با تحصیل در کشورهای دیگر بسیار به صرفه است .
- تنوع رشته های دانشگاهی در ایران بسیار بالا می باشد و این امر حق انتخاب انواع رشته ها را برای دانشجویان با علایق متفاوت میسر می سازد.
- یکی دیگر از مزیت های ایران تعداد بالای دانشگاه و دانشکده ها در کشور است که تنوع دانشگاه و دانشکده را برای دانش پژوهان به همراه دارد.
- زندگی همراه با آرامش در کشوری با زبان ها و فرهنگ های مختلف در کمال صلح.
- مهاجرت رایگان که در مقاطع بالاتر تحصیل را برای دانشجویان بسیار آسان تر می کند.
- زندگی با هزینه ی مناسب و ارزان.
- یکی از امن ترین کشور ها در سطح خاور میانه.
- تنوع انواع خوراکی های لذیذ و مواد غذایی سالم.
- دارای حمل و نقل ارزان و راحت در شهر های بزرگ.
- یک کشور همزمان چهار فصل .
- دارای امکانات ورزشی متنوع و گسترده.
- دارای زیر ساخت های لازم و مفیددر جهت موفقیت.
- دارا بودن از موقعیت ویژه جغرافیایی.
- سهولت در دسترسی به نقاط مختلف جهان.
- دسترسی بی دغدغه و آسان به منابع علمی.
- امکانات بهداشتی و درمانی پیشرفته و ارزان.
- سهولت اتصال اینترنت.
- فعالیت های اقتصادی و صنعت پیشرفته و مدرن.
- دسترسی راحت و قابل استفاده بودن و فراوانی امکانات فرهنگی.
- جذابیت های توریستی و تاریخی بسیار کهن.
- جذابیت های توریستی طبیعی و هیجان انگیز.
تأثیر دانشگاه در فرآیند اپلای
قطعا اگر در دانشگاههای مطرح کشور تحصیل کردهاید دریافت پذیرش اپلای به ویژه برای دانشگاههای آمریکا راحتتر خواهد بود اما دانشگاههای دیگر چندان تفاوتی را برای پذیرش داوطلبان ایجاد نمیکنند. دانشگاههای مطرح ایران به ویژه دانشگاههای سراسری تهران به دلیل اینکه فراغالتحصیلان زیادی از این دانشگاهها برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفتهاند و اساتید آنها با دانشگاههای خارج از کشور در ارتباط هستند، تأثیر مثبتی را در فرآیند اخذ پذیرش فراهم میکند.
در روزمهی شما آنچه که بیش از همه اهمیت دارد و تعیین کننده نتیجهی درخواست خواهد بود، معدل و مقالههایی است که بدست آورده و چاپ کردهاید؛ بنابراین اگر در دانشگاه معمولی هم تحصیل کردهاید نگران پذیرش خود نباشید و سعی کنید روزمهای پربار را از خود ایجاد کنید.
بهترین دانشگاههای ایران برای اپلای
بسیاری از دانشجویان حساسیت زیادی بر دانشگاه محل تحصیل خود دارند تا در آینده اگر برای اپلای اقدام کردند کمککننده باشد؛ در ادامه رتبهبندی جهانی دانشگاههای ایران را معرفی خواهیم کرد:
تایمز از جمله نظامهای رتبهبندی بینالمللی دانشگاههای جهان است؛ این نظام از سال ۲۰۰۴ مراکز آموزش عالی در جهان را مورد ارزیابی قرار میدهد در این رتبهبندی طبق آخرین بهروزرسانیها و گزارش منتشر شده سال ۲۰۲۱ دانشگاههای ایران در رتبهبندی رشتهای مقامهای زیر را کسب کردند:
حوزه علوم پزشکی
- دانشگاه علوم پزشکی کردستان با رتبه جهانی ۱۵۱-۱۷۵
- دانشگاه علوم پزشکی ایران با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
- دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد با رتبه جهانی ۵۰۱-۶۰۰
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با رتبه جهانی ۵۰۱-۶۰۰
حوزه علوم کامپیوتر
- دانشگاه صنعتی شریف با رتبه جهانی ۱۷۶-۲۰۰
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه صنعتی اصفهان با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه علموصنعت ایران با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
حوزه تجارت و اقتصاد
- دانشگاه صنعتی شریف با رتبه جهانی ۲۰۱-۲۵۰
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه علموصنعت ایران با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه فردوسی مشهد با رتبه جهانی ۵۰۱-۶۰۰
حوزه مهندسی و فناوری
- دانشگاه صنعتی شریف با رتبه جهانی ۲۰۱-۲۵۰
- دانشگاه تهران با رتبه جهانی ۲۰۱-۲۵۰
- دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه کاشان با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه تبریز با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه صنعتی علموصنعت ایران با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه محقق اردبیلی با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه یاسوج با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه صنعتی اصفهان با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
حوزه علوم پایه
- دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با رتبه جهانی ۲۵۱-۳۰۰
- دانشگاه کردستان با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه یاسوج با رتبه جهانی ۳۰۱-۴۰۰
- دانشگاه صنعتی امیرکبیر با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
- دانشگاه کاشان با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
حوزه علوم زیستی
- دانشگاه کردستان با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
- دانشگاه تبریز با رتبه جهانی ۴۰۱-۵۰۰
- دانشگاه صنعتی اصفهان با رتبه جهانی ۵۰۱-۶۰۰
- دانشگاه فردوسی مشهد با رتبه جهانی ۶۰۱-۸۰۰
- دانشگاه علوم پزشکی ایران با رتبه جهانی ۶۰۱-۸۰۰
طبق رتبهبندیهای اعلام شده دانشگاههای ایران پیشرفت خوبی را داشتهاند و رتبههای بالایی را بدست آوردهاند. همانطور که از این رتبهبندی مشخص است بسیاری از دانشگاههایی که در گذشته شناخته شده نبودند اما در این رتبهبندی قرار گرفتهاند که این نشاندهندهی آن است که تنها نباید به دنبال انتخاب دانشگاههای سراسری تهران اکتفا کرد چرا که در برخی از حوزهها، دانشگاههایی غیر از دانشگاههای مستقر در تهران از رتبهی بالاتری برخوردار هستند.
رتبهبندیهای انجام شده شده توسط نظامهاسی رتبهبندی براساس معیارهایی همچون: تحقیقوپژوهش، کیفیت تدریس، میزان اشتغالپذیری، بینالمللی سازی، امکانات، آموزش آنلاین و از راه دور، مسئولیت اجتماعی، نوآوری، هنر و فرهنگ، شمول و فراگیری و معیارهای تخصصی رشتهای انجام میشود.
علاوه بر تایمز رتبهبندیهای دیگری مانند یو اس نیوز، وبومتریکس و کیو اس نیز وجود دارند.
برای انتخاب دانشگاه چنانچه در آینده قصد ادامه تحصیل دارید و دانشگاه مبداء برای شما اهمیت دارد، باید دانشگاههای ایران را با توجه به رتبهبندی که در رشتهی موردنظر دارند انتخاب کنید و انتخاب دانشگاه براساس یک رتبهبندی کلی چندان پیشنهاد نمیشود چون ممکن است یک دانشگاه در یک رشته قویتر از دانشگاه دیگر باشد بنابراین نباید رتبهبندی کلی و میزان مشهور و معروفیت یک دانشگاه را ملاک قرار داد که این نکته در رتبهبندیهای اخیر نظام تایمز هم مشخص است.
دانشگاه مبداء انتخابی باید با توجه به دانشگاه مقصد باشد چرا که اخذ پذیرش در دانشگاه مورد علاقه ممکن است از دانشگاه مبداء با مشکلات بیشتری همراه باشد پس اگر قصد جدی برای اپلای دارید و دانشگاه مبداء هم برای شما مهم است حتما این مسئله را مدنظر قرار بدهید.
نکته برای انتخاب بهترین دانشگاه برای اپلای
هیچ برتری خاصی بین دانشگاههای ایران قرار ندارد چون همهی دانشگاهها در رنک ۳۰۰-۴۰۰ قرار دارند و تفاوتی با دیگر دانشگاههای ایران ندارد بنابراین سعی داشته باشید که در اگر در دانشگاهی معمولی هم تحصیل کردید رزومهی خوبی را جمعآروری کنید؛ چراکه بسیاری از دانشجویان دانشگاه آزاد نیز با داشتن رزومهای قوی توانستهاند پذیرش در دانشگاه موردنظر خود را کسب کرده و موفق شوند.
کلام پایانی
قطعا تحصیل در دانشگاه با رتبهبندی خوب جهانی میتواند تأثیر مثبتی را بر روی فرآیند پذیرش اپلای داشته باشد اما همه چیز نیست؛ به همین علت سعی کنید تمرکز خود را بر روی بدست آوردن معدل خوب و مهارتهای کاربردی بکنید.
آنچه که برای دانشگاههای خارج از کشور دارای اهمیت است میزان علم و مهارتی است که دانشجو با خود به همراه میآورد و نه محل اخذ مدرکی که بدست آورده است.