خصوصیات افراد کمال گرا چیست؟
خصوصیات افراد کمال گرا : در مقالههای قبل در مورد کمال گرایی در ازدواج صحیت کردیم. اما به طور دقیق به خصوصیات افراد کمال گرا اشاره نکردیم. کمال گرایی چند نوع دارد و چطور میتوان به آن غلبه کرد؟ در این مقاله میخواهیم در رابطه با این موارد صحبت کنیم.
کمال گرایی چیست و چند نوع دارد؟
پیش از آنکه به تعریف کمالگرایی بپردازیم، انواع آن را نام میبریم. در حالت کلی ۳ نوع کمالگرایی داریم. ۱) کمال گرایی خودمحور ۲) کمال گرایی دگر محور ۳) کمال گرایی القا شده توسط جامعه.
در ادامه تعریف و انواع کمال گرایی آمده است.
تعریف کمال گرایی
در روانشناسی کمالگرایی به این معناست که شما خود را موظف میکنید تمام کارهایتان را به حالت وسواسی و بدون نقص انجام دهید و اگر غیر از این باشد، شما را به شدت عصبی و مضطرب میکند.
انواع کمالگرایی
همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره کردیم، کمال گرایی سه نوع دارد. حال قصد داریم به تعریف آنها بپردازیم.
-
کمالگرایی خود محور:
در این نوع کمال گرایی ۱۰۰ درصد خود شخص دخیل است. هیچ فشای از سوی جامعه روی فرد وجود ندارد و اوست که خودش را موظف میداند که باید تمام کارها را بی نقص انجام دهد.
-
کمالگرایی دگر محور:
در این نوع، اطرافیان بیشتر از شما تحت فشار هستند زیرا شما آنها را تحت فشار قرار میدهید. میپرسید چرا؟ زیرا افرادی که دچار این نوع از کمال گرایی هستند انتظار دارند که اطرافیان و کسانی که با آنها سر و کار دارند، تمام فعالیتهای خود را عالی و بدون نقص انجام دهند.
مقاله پیشنهادی : شخصیت شناسی از روی چشم
-
کمال گرایی القا شده توسط جامعه:
در واقع میتوان گفت افرادی که دچار این نوع کمالگرایی میشوند، قربانی جامعه، خانواده و محیط اطراف هستند. زیرا دائما به آنها گفته میشود که باید بهترین باشند.
برای مثال دانش آموزی که در حال آماده شدن برای کنکور است و دائما از سمت خانواده، مشاوران و معلمانش به او گفته میشود که باید بهترین رشته قبول شود و اگر این اتفاق به وقوع نپیوندد؛ آینده خود را از دست میدهد!
خصوصیات افراد کمالگرا :
از آنجایی که این افراد طرز فکر و عملکرد متفاوتی دارند، بنابراین خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارا هستند. خصوصیات افراد کمالگرا عبارتند از :
- حد وسط ندارند و به اصطلاح افرادی با تفکر صفر و صد هستند. اینگونه افراد هیچ چیزی را به صورت معمولی یا میانه نمیبینند. یک فرد یا زیباست یا زشت، یا پولدار است یا فقیر.
- با کسانی ارتباط برقرار میکنند که تفکری همانند خود داشته باشند.
- اعتماد آنها نسبت به دیگران بسیار کم است. زیرا فکر میکنند که دیگران نمیتوانند همانند خودشان کاری را بی نقص و عالی انجام دهند.
- به راحتی افسرده و ناامید میشوند.
- به خود و اطرافیان بسیار سخت میگیرند.
- اگر کاری مطابق میل و خواسته آنها پیش نرود، خود را بسیار سرزنش میکنند.
- هیچ گاه از مسیر لذت نمیبرند. زیرا همیشه به این فکر میکنند که آیا نتیجه آیده آل خواهد شد یا خیر.
- اگر کسی بازخوردی نسبت به رفتار و طرز فکر آنها نشان دهد، به سرعت حالت تدافعی میگیرند و میتوان گفت که در این مورد انتقاد پذیر نیستند.
- همیشه در فکر جلب رضایت دیگران هستند و این فکر که ممکن است کسی از آنها راضی نباشد، بسیار آزارشان میدهد.
- انتظارات و استاندارهای فوق بالایی دارند.
- از شکست میترسند.
- نهایی کردن فعالیتهای مختلف برای آنها بسیار دشوار است. زیرا همیشه میخواهند که بهترین باشند.
- اگر کاری که انجام میدهند مورد قبول دیگران واقع شود، اعتماد به نفس بالایی دارند اما اگر این اتفاق نیوفتد، اعتماد به نفس و حال خوب آنها به سرعت کاهش مییابد.
روشهای درمان کمالگرایی
کمالگرایی در افراد مختلف، شدتهای متفاوتی دارد. برخی از افراد میتوانند با تمرینهایی که در ادامه خواهیم گفت؛ کمالگرایی خود را درمان کنند. اما برخی دیگر نیاز به کمک پزشک (روانشناس یا روان پزشک، بسته به شدت کمال گرایی) دارند.
در ادامه این روش ها بررسی شد اند.
-
تمرین کنید که دید واقعگرایانه به مسائل داشته باشید:
برای مثال اهدافی را انتخاب کنید که دستیابی به آنها ممکن باشد و سپس برای رسیدن به آنها برای خود بازه زمانی تعیین کنید و هنگامی که به هدف خود دست یافتید به سراغ هدف بعدی بروید.
-
اگر تصمیم به انجام کاری دارید، آن را انجام دهید:
اگر میخواهید کاری را انجام دهید، برای ایده آل شدن شرایط صبر نکنید و فقط آن را انجام دهید.
-
سعی کنید به نتیجه فکر نکنید:
هنگامی که شروع به انجام کاری میکنید، دائم با خود تکرار کنید که نتیجه آن مهم نیست و در حال حاضر هدف من این است که از مسیر و انجام این کار لذت ببرم.
-
کلی نگر بودن را تمرین کنید:
افراد کمال گرا بسیار درگیر جزئیات هستند و میخواهند که همهی جزئیات در بهترین حالت ممکن باشد. سعی کنید به جزئیات توجه نکرده و مسئله را کلی ببینید.
-
به دایره لغت خود کلمات “معمولی” و “بعضی” را اضافه کنید:
همیشه لازم نیست که همه موارد فوق العاده باشند. در بسیاری از موارد در شرایط معمولی نیز میتوان به موفقیت رسید و خوشحال بود.
- باور کنید که شکست خوردن در زندگی لازم است:
افراد کمال گرا از شکست خوردن وحشت دارند اما این را باور کنید که شکست خوردن لازم است. تا شکست نخورید و تجربه کسب نکنید، تا ریسک نکنید، تا در مسیر جدیدی قدم برندارید؛ هیچ گاه به موفقیت دست نخواهید یافت.
مقاله پیشنهادی :روانشناسی کودک و نوجوان
-
با افرادی که کمال گرا نیستند معاشرت کنید:
سعی کنید با کسانی ارتباط بگیرید که همانند شما فکر نمیکنند، جنبههای مختلف زندگی آنها را ببینید، در مورد مسائل مختلف با آنها صحبت کنید، فعالیتهای مشترکی را با آنها انجام دهید و سعی کنید که همانند این دسته از افراد فکر و عمل کنید.
-
به هیچ وجه خودتان را با دیگران مقایسه نکنید:
قطعا برای تمام ما اتفاق افتاده است که در اطرافمان افرادی را ببینیم که سعی دارند خود را بینقص و به اصطلاح همه چیز تمام نشان دهند. تحصیلات عالی، شغل مطلوب، مهارت های فراوان در حوزه های مختلف، ظاهر زیبا و … . در چنین مواقعی باید به این مسئله فکر کنید که شرایط زندگی افراد با یکدیگر متفاوت بوده و تعریف موفقیت و ایده آل بودن در افراد مختلف متفاوت است. در ضمن به خاطر داشته باشید که انسانها تصویری از خود را به شما نشان میدهند که، دوست دارند.
امیدواریم که با خواندن این مقاله خصوصیات افراد کمالگرا را به خوبی متوجه شده باشید. اگر متوجه شدید که شما نیز این ویژگیها را دارید؛ حتما از تمرینهای گفته شده استفاده کنید تا زندگی زیباتری را به خود و خانوادتان هدیه کنید.