15 راهکار برای مبارزه با تعویق انداختن کارها
در این مقاله از مجلهی مکتوب قرار است با 15 راهکار برای مبارزه با تعویق انداختن کارها آشنا شویم تا بهتر بتوانیم کارهای خود را طبق زمانبندی درست به انجام برسانیم.
راهکارهایی برای مبارزه با به تعویق انداختن کارها
تقریبا همه ما تجربه به تعویق انداختن کارها را داریم؛ علیالخصوص در زمان دانشجویی، همه کارها و پروژهها را به دقیقه 90 محول میکنیم، در حالیکه اضطراب زیادی داریم شبها قهوه میخوریم تا بتوانیم کارها را به پایان برسانیم. در نتیجه خسته، دلسرد و ناامید از پایان کار رضایت کافی نداریم.
چرا کارها را به تعویق میاندازیم؟
- گاهی آنقدر موضوع خستهکننده و ناخوشایند به نظر میرسد که ترجیح میدهیم کار دیگری انجام دهیم.
- گاهی نمیدانیم از کجا شروع کنیم یا کلا نمیدانیم چگونه انجامش دهیم.
- گاهی کمالگرایان بهخاطر عدم اعتماد به نفس به تواناییهایشان کارها را به تعویق میاندازند. البته گاهی هم از کافی بودن زمان اطمینان ندارند.
- گاهی هم کلا نمیدانیم چه کاری انجام دهیم.
اگر شما هم از این عادت ناخوشایند خسته شدهاید و قصد دارید برای انجام هرکاری زمان کافی بگذارید طبق راهکارهایی که در ادامه مطلب آمده، پیش بروید.
سحرخیز باش تا کامروا باشی
شبها زود بخوابید تا صبحهای زود به راحتی بیدار شوید. صبحانه کامل میل کنید تا انرژی کافی برای بقیه ساعات روز انجام کارها و رسیدن به اهدافتان داشته باشید. وجود قهوه در صبحانه بهدلیل وجود سطح بلای کافئین با شما انرژی زیادی میدهد. ورزش کنید و تحرک داشته باشید.
افزایش جریان خون در بدن سطح انرژی را در بدن شما بالا میبرد در نتیجه تمرکز بهتری در طی روز خواهید داشت.
مسئولیتپذیر باشید
برای مبارزه با تعویق انداختن کارها هرگز تعلل نکنید. یک بار زمان بگیرید و ببینید چه مدتی را در فضای مجازی سپری کردهاید. 1 ساعت؟ 2 ساعت؟ به این بیندیشید که چه کار دیگری میتوانستید در این زمان انجام دهید.
در این یکی دو ساعت میتوانید تمام یا قسمتی از کارهایی را که به تعویق انداختهاید انجام دهید. استفاده از فضای مجازی بد نیست اما باید با برنامهریزی پیش بروید. وقت گذاشتن بیش از حد روی هر چیزی مخرب خواهد بود.
با خودتان روراست باشید
از خودتان بپرسید چرا این کار را به تعویق انداختهاید. به پاسختان فکر کنید سعی کنید راه حلی بیابید که آن کار را از روش دیگری پیش ببرید. اگر به نتیجهای نرسیدید با افراد موفق و با برنامهریزی مشورت کنید.
منظم باشید
اگر ندانید که دقیقا چه کاری باید انجام دهید هیچکاری از پیش نخواهید برد. برنامهریزی به شما این امکان را میدهد تا هر کاری را که باید در طول روز انجام دهید، ببینید و این امکان را به شما میدهد تا مسیر انجام کارهایتان را ردیابی کنید. میتوانید یک دفتر برنامهریزی تهیه کنید یا از اپلیکیشنهای برنامهریزی که موجود است استفاده کنید.
هدفگذاری کنید
یکی از دلایلی که ما کارها را به تعویق میاندازیم این است که آن کار را ترسناک میبینیم درنتیجه حتی جرات نمیکنیم اقدام به شروع کار کنیم. بهترین کار این است که اهداف دستیافتنی، ساده و کوچکی در جهت به رسیدن به اهداف بزرگتر در نظر بگیریم.
مثلا وقتی میخواهید مطالعه کنید برای خود هدف روزانه تعیین کنید مثلا 30 صفحه در روز مطالعه کنید. آنوقت خواهید دید که در پایان 10 روز یک کتاب 300 صفحهای را کامل مطالعه کردید.
زمانبندی درست داشته باشید
بعد از اینکه هدفگذاری کردید نوبت به زمانبندی برای انجام آن میرسد. بگذارید با مثال بگویم: مثلا قرار است برای امتحانی مهم مطالعه کنید، تعیین کنید که در چه روزی چه فصلی یا چه بخشی از آن مبحث را قصد دارید مطالعه کنید. اگر وظایفی را که باید انجام دهید به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید در مدیریت آن راحتتر خواهید بود.
ضربالعجل تعیین کنید
شاید تجربه دیده باشید که گاهی برای انجام کارها میگوییم «از شنبه شروع خواهم کرد!». در واقع تا زمانی که اقدام به انجام کاری نکنید این شنبه هرگز نخواهد رسید.
بهتر است برای انجام کارها تعیین کنید که تا چه زمانی فرصت دارید که تکمیلشان کنید. مثلا قرار است مقالهای بنویسید تعیین کنید که تا دو روز آینده مقدمه و نتیجهگیری را مینویسید.
تمرکز کنید
تمرکز یکی از مهمترین عواملی است که به شما کمک میکند تا کارهایتان را بهتر و سر زمان مقرر تکمیل کنید. باید تا جایی که ممکن است چیزهایی را که حواس شما را پرت میکند از خودتان دور کنید تا زمانی که مشغول هستید از مسیر اصلی منحرفتان نکنند.
اگر زمانی زیادی را در فضای مجازی سپری میکنید، بهتر است گوشی همراه خود را خاموش کنید. اگر در خانه هستید و خواهر و برادر کوچکترتان تمرکز شما را بهم میریزد، موسیقی کلاسیک ملایم یا نویز سفید را امتحان کنید. راه حل دیگر این است که کلا محل مطالعه را تغییر دهید، مثلا سری به کتابخانه یا کافیشاپ محلهتان بزنید.
یک بازه زمانی مشخص کنید
وقتی کارهایمان روی هم انباشته میشود، کاری که انجام میدهیم این است که در یک مقطع زمانی کوتاه بیشازحد از خودمان کار میکشیم.
با وجود اینکه مغز ما توانایی دارد همزمان روی چند چیز متمرکز شود اما بهتر است برای انجام کارها بازه زمانی مشخص کرد. بازهها در مورد افراد مختلف متفاوت است اما نظر کارشناسان بر بازههای زمانی 50 دقیقهای تا 90 دقیقهای است.
شما میتوانید با استفاده از یک ساعت زنگی یا بعضی اپلیکشنها بازههای زمانی را مدیریت کنید فقط کافی است از زمانی که شروع میکنید ساعت بگذارید و ابزارها در پایان بازه اعلان میدهند. طبق آتلانتیک، بهترین و ثمربخشترین زمانبندی به این شرح است: 52 دقیقه کار و 17 دقیقه استراحت.
راه دیگر استفاده از چرخه پُمودورو است. به این صورت که از نیم ساعت شما 25دقیقه به کار مورد نظرتان میپردازید سپس 5 دقیقه استراحت میکنید (استراحت کوتاهمدت). نیم ساعت دوم نیز به همین شکل خواهد بود.
به هرکدام از این نیم ساعتها یک پُمودورو گفته میشود. بعد از 4 پُمودورو ( 2ساعت) 20 تا 30 دقیقه استراحت کنید (استراحت بلندمدت).
اپلیکشینهای:
- pomodoro smart timer
- Tomato Planner
- Timebox timer
از بهترین نرمافزارهای تلفن همراه هستند که به شما کمک زیادی میکنند.
به اندازه کافی استراحت کنید
در زمان استراحت واقعا استراحت کنید اجازه دهید تا ذهنتان برای چند دقیقه (20-30 دقیقه) از وظایفی که انجام میدهید دور باشد تا زمانی که برمیگردید بتوانید تمرکز کنید. قدم بزنید، موسیقی گوش کنید، برقصید، در بالشان فریاد بزنید کلا هرکاری را که دوست دارید و باعث کاهش اضطرابتان میشود انجام دهید. اپلیکیشن headspace به شما در کاهش استرس و افزایش تمرکز کمک شایانی میکند.
به خودتان جایزه دهید
اندازه جایزهها مهم نیست، چیزی که مهم است این است که به شما انگیزه برای ادامه انجام کار بدهد. مثلا به خودتان بگویید: اگردر انجام این پروژه موفق شوم به فلان رستوران خواهم رفت.
کمالگرا نباشید
کارتان را تکمیل کنید اما انتظار نداشته باشید که به عیب و نقص باشد. چقدر ایدههای عالی، کتاب، محصولات جدید و کسبوکارها بهخاطر همین طرز فکر کنار گذاشته شدند. چیزی که مهم است این است که نهایت تلاشمان را بکنیم تا بهترین نتیجه را بگیریم.
قورباغهات را قورت بده!
کارهای سخت را زودتر از بقیه انجام دهید. شاید سخت و ناخوشایند به نظر برسد اما به محض اینکه کار را شروع کنید و با برنامهریزی پیش بروید تمام میشود. پس از آن خواهید دید که بقیه موارد در برنامهریزیتان راحت پیش میرود. به خاطر داشته باشید اگر کاری را هرگز شروع نکنید هرگز پایان نخواهد یافت. لیستی از کارها تهیه کنید و سختترینها و آنهایی را که بیشتر از بقیه شما را میترساند، در صدر جدول قرار دهید. با چیزهایی که شما را میترساند روبهرو شوید.
با مشارکت افراد دیگر انجام دهید
البته این مورد در ارتباط با بقیه کارها نیز انجام پذیر است. مثلا اگر مدتها است که به فکر هستید که به باشگاه بروید ولی نمیروید، با یکی از دوستانتان یا یکی از اعضای خانوادهتان هماهنگ کنید. اولا شما شخصی را که دوست دارید در زمانهای مشخصی ملاقات میکنید و این خود خیلی لذتبخش است و همینطور انجام دادن آن کار برایتان لذتبخشتر میشود دوما شما هرگز نمیخواهید که همراهتان را از خودتان ناامید کنید پس به انجام دادن آن کار ادامه میدهید.
به نتیجه کار فکر کنید
شاید یکی از بهترین حسها، حس بعد از این باشد که در لیستتان جلوی یکی از عناوین تیک پایان کار میزنید. به این فکر کنید که در نهایت کار مفیدی را پیش بردهاید و وقتتان را تلف نکردهاید. همیشه به هدفتان فکر کنید.
قانون 5 دقیقه
یک راهکار جالب و ساده برای وقتهایی که به تعویق انداختن کارها فکر میکنیم و دوست داریم کاری را به تعویق بیندازیم. تنها کاری که باید بکنیم این است که فقط 5 دقیقه را به انجام آن کار اختصاص دهیم. تحقیقات ثابت کردهاند که در اکثر موارد بعد از 5 دقیقه اشخاص به انجام آن کار ادامه دادهاند.