نرم افزارهای گرافیکی و هنریهنر

آموزش اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ به صورت گام به گام

در این مطلب به آموزش اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ پرداخته‌ایم. همان‌طور که می‌دانید عکس‌های قدیمی ممکن است براثر عوامل زیادی دچار فرسودگی و تخریب شوند. در آموزش ترمیم عکس با فتوشاپ شما یاد می‌گیرید که چطور می‌توان این آسیب‌ها و خرابی‌ها را از تصاویر قدیمی اصلاح کرد.

ترمیم کامل عکس‌های آسیب‌دیده می‌تواند بسیار زمان‌بر باشد و نیازمند کار دقیق باشد، اما با انجام برخی مراحل ساده می‌توان بهبود زیادی در بسیاری از عکس‌های قدیمی ایجاد کرد. در ادامه‌ی این مطلب، مراحل گام به گام را برای روتوش و بهبود مقدماتی عکس‌های قدیمی شما جهت به اشتراک‌گذاری با خانواده و دوستان نشان داده‌ایم.

مرحله ۱: وسایل مورد نیاز برای اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ

برای آغاز کار اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ، شما به یک‌سری وسایل نیاز دارید. در ادامه، فهرست این ابزارها را مشاهده می‌کنید.

مرجع کامل انواع آموزش گرافیک + اعطای گواهینامه معتبر

 

  • یک عکس قدیمی که نیاز به تعمیر دارد. این تصویر، همان تصویری است که شما گام‌های مختلف این آموزش را روی آن پیاده‌سازی خواهید کرد.
  • یک اسکنر (یا تصویر دیجیتال شده عکس از خدمات اسکن محلی). از اسکنر برای ارسال تصویر قدیمی به رایانه‌ی خود استفاده می‌کنیم.
  • نرم‌افزار Adobe Photoshop (در این آموزش ترمیم عکس قدیمی با فتوشاپ از ورژن Photoshop CS5 استفاده شده است). شما باید این برنامه را روی سیستم خود نصب کرده باشید. برای این منظور می‌توانید آموزش‌های نصب فتوشاپ را دنبال کنید.

* توجه: فرض بر این است که شما با استفاده از Adobe Photoshop آشنایی پایه‌ای دارید. بنابراین می‌توانید از آموزش‌ها مقدماتی، کلیات فتوشاپ، ابزارها و محیط کاری برنامه را یاد بگیرید. با یادگیری مقدماتی این برنامه، تسلط بیش‌تری روی مراحل کار خواهید داشت.

مرحله ۲: باز کردن فایل تصویر در فتوشاپ

بعد از تهیه‌ی ابزارهای گفته شده، ابتدا نرم‌افزار فتوشاپ را باز کرده و فایل دیجیتالی عکس مورد نظر را فراخوانی کنید.

پیشنهاد مطالعه: آموزش ادیت عکس کودک در فتوشاپ به صورت گام به گام

مرحله ۳: برش تصویر در اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ

قبل از شروع کار  اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ، عکس را برش دهید تا فتوشاپ اطلاعاتی که نیازی به آن‌ها نداشته یا بخش‌هایی که بر الگوریتم‌های مورد استفاده برای فیلترها تأثیر گذاشته را در نظر نگیرد.

ابزار برش را از پنل ابزار سمت چپ انتخاب کرده و تنظیمات عرض و طول را در منوی بالا تنظیم کنید. اطمینان حاصل کنید که وضوح تصویر را روی ۳۰۰ قرار دهید که وضوح مطلوب برای چاپ تصویر است. این بدین معناست که هنگام چاپ، تصویر به ابعاد تعیین شده چاپ می‌شود. اگر وضوح کمتر از ۳۰۰ باشد، تصویر کوچک‌تر چاپ می‌شود و اگر بیشتر باشد، بزرگ‌تر چاپ خواهد شد. برش تصویر

مرحله ۴: کپی کردن لایه‌ی background

عکس با پنل لایه‌ها که فایل اصلی را با عنوان پیش‌فرض Background نشان داده شده، باز می‌شود. ابتدا از این لایه یک کپی تهیه کنید تا در صورت نیاز به بازگشت به تصویر اصلی، این لایه دست‌نخورده باقی بماند. لایه Background را به آیکون کپی در پایین پنل بکشید تا یک کپی با نام Background Copy ایجاد شود.

آموزش فتوشاپ برای مبتدیان

 

سپس لایه اصلی Background را غیرفعال کنید. برای این کار کافی است تا تیک فعال بودن لایه را بردارید. شما دیگر گام‌ها را روی لایه‌ی کپی شده، اعمال خواهید کرد.

کپی کردن لایه‌ی backgroundمرحله ۵: ارزیابی تصویر

همان‌طور که در عکس‌ها مشاهده می‌کنید، در تصویری که برای این آموزش انتخاب کرده‌ایم، زمینه دارای یک رنگ زرد بسیار متمایز و نقاطی با نور بیش از حد است.

ما می‌توانیم به حذف رنگ زرد و بازگرداندن برخی از نقاط روشن و سایه‌ها کمک کنیم. باید ببینیم تا چه حد می‌توانیم برخی از نقاط با نور زیاد را در این آموزش روتوش عکس قدیمی با فتوشاپ (مبتدی) بازگردانیم. در ادامه این کار را با ترمیم رنگ‌ها آغاز خواهیم کرد.

پیشنهاد مطالعه: آموزش دوربری عکس در فتوشاپ با ۷ روش جالب

مرحله ۶: تنظیم سطوح یا levels adjustment در اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ

فرآیند ما در آموزش اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ باید غیرمخرب باشد، یعنی می‌خواهیم تغییراتی که انجام می‌دهیم قابل بازگشت باشند و تصویر اصلی دست‌نخورده باقی بماند. بنابراین یک لایه تنظیم سطوح ایجاد کنید تا به تنهایی بالای لایه‌ها قرار گیرد. لایه تصویر که در عکس زیر با رنگ آبی برجسته شده است، نشان می‌دهد هر کاری که انجام دهیم در واقع بر روی آن لایه انجام می‌شود.

دوره آموزش جامع فتوشاپ از مقدماتی تا پیسرفته

 

اکنون می‌خواهیم تا از تنظیمات سطوح (levels adjustment) استفاده کنیم. ما یک لایه‌ی تنظیم سطوح را به تنهایی ایجاد می‌کنیم. برای این کار از نماد نیمه سفید/ نیمه سیاه در پایین پنل استفاده کنید. سپس گزینه‌ی سطوح (Levels) را انتخاب نمایید. مشاهده می‌کنید که این لایه تنظیم در بالای لایه فعلی قرار خواهد گرفت.

سپس تنظیمات را برای کانال‌های رنگی جداگانه انجام دهید. روی آیکون “RGB” کلیک کنید تا کانال‌های قرمز، سبز و آبی نمایش داده شوند. ابتدا کانال “قرمز” را انتخاب کنید و تنظیمات را انجام دهید. دکمه سمت چپ (سیاه) را به مرکز بکشید تا به لبه نمودار برسد و دکمه سمت راست (سفید) را نیز به مرکز بکشید تا به لبه دیگر نمودار برسد. این کار را برای کانال‌های سبز و آبی نیز انجام دهید.

* نکته: در صورتی که می‌خواهید با تنظیمات نمودارها، هم‌زمان خروجی کار را نیز مشاهده کنید کلید alt (یا کلید option در مک بوک) را پایین نگه دارید و هم‌زمان دکمه‌های کوچک (مثلث‌ها) کلیک کنید. مشاهده می‌کنید که لکه‌های کوچکی روی صفحه نمایش ظاهر می‌شوند. این نقاط نشان می‌دهند که شما به لبه‌ی نمودار هیستوگرام نزدیک شده‌اید. در حقیقت این نقاط، بخش‌هایی از تصویر که تحت تنظیمات قرار گرفته‌اند را بیان خواهند کرد. شما باید با ظاهر شدن این نقاط، حرکت دادن دکمه را متوقف کنید.

با گذشت زمان و به مرور، ممکن است دیگر نیازی به این روش نداشته باشید. با تجربه‌ی بیش‌تر شما می‌توانید به‌طور حسی درک کنید که چه زمانی به لبه‌ی نمودار رسیده‌اید. تنظیم سطوح یا levels adjustment در تصویر

مرحله ۷: تنظیم نهایی تنظیمات (Adjustment)

پس از انجام تنظیمات برای هر کانال، ممکن است نتیجه خیلی پرکنتراست باشد. می‌توانید به هر کانال بازگردید و دکمه‌ها را کمی به سمت بیرون بکشید یا شفافیت لایه تنظیم را کاهش دهید. با انتخاب لایه تنظیم، می‌توانید از نوار شفافیت بالا استفاده کنید و تأثیر لایه را کاهش دهید.

برای کاهش شفافیت یک لایه تنظیم، از دستورالعمل زیر استفاده کنید.

  • لایه تنظیم مورد نظر را انتخاب کنید. در تصویر، این لایه با رنگ آبی مشخص شده است.
  • در بالای پنل لایه‌ها، نوار شفافیت (Opacity) را پیدا کنید.
  • نوار شفافیت را به سمت چپ حرکت دهید تا شفافیت لایه کاهش یابد.

این کار باعث می‌شود تأثیر لایه تنظیم بر روی لایه‌های زیرین کم‌تر شود. به عنوان مثال، اگر شفافیت لایه تنظیم را به ۵۰٪ کاهش دهید، تأثیر آن لایه نصف تأثیر اصلی خواهد بود.

  • نکته: این قابلیت به شما اجازه می‌دهد تا تأثیر هر لایه تنظیم را به دقت کنترل کنید و با تنظیم شفافیت، به نتایج دلخواه خود برسید. اگر می‌خواهید تأثیر تنظیمات را کاهش دهید، کافی است نوار شفافیت را کمی به سمت چپ حرکت دهید تا تأثیر کمتر از ۱۰۰٪ شود.

مرحله ۸: افزودن سایه‌ها و روشنایی‌ها

برای ادامه کار اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ، دو لایه‌ی موجود را با هم ترکیب کنید. لایه تنظیم را انتخاب کرده و با نگه داشتن کلید شیفت، روی لایه زیر کلیک کنید. سپس از منوی بالا گزینه Merge Layers را انتخاب کنید. حالا یک کپی از این لایه ایجاد کنید تا تنظیمات سایه‌ها و روشنایی‌ها را روی آن انجام دهیم.

از نوار بالا فضای کاری فتوشاپ، گزینه‌ی Image را انتخاب کنید. سپس از مسیر Adjustments و سپس Shadows/Highlights روی آن کلیک نمایید. و تنظیمات لازم را انجام دهید. افزودن سایه‌ها و روشنایی‌ها

مرحله ۹: تنظیم نهایی تصویر

تا این‌جا شما گام به گام آموزش روتوش عکس قدیمی در فتوشاپ را انجام داده‌اید. چنان‌چه که نتیجه‌ی نهایی رضایت‌بخش و مطلوب است، دو لایه‌ی بالایی را مانند قبل با هم ترکیب کنید. ممکن است بخواهید قبل از ترکیب لایه‌ها، سند را در فرمت لایه باز (PSD) ذخیره کنید.

پیشنهاد مطالعه: آموزش فتوشاپ عکس برای اینستاگرام به صورت عملی

مرحله ۱۰: افزودن وینیت (Vignette)

در این مرحله به سراغ افزودن Vignette خواهیم رفت.

برای افزودن وینیت (حاشیه تیره) به تصویر، ابزار انتخاب بیضوی را انتخاب کرده و مقدار Feather را روی ۲۰۰ پیکسل تنظیم کنید. این عدد به شما کمک می‌کند تا لبه‌های نرم‌تری داشته باشید. یک انتخاب دور موضوع ایجاد کرده و سپس از منوی Select گزینه‌ی Inverse را انتخاب کرده بقیه‌ی تصویر انتخاب شود. نحوه  اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ

لایه‌ی جدیدی را ایجاد کنید. با انتخاب لایه جدید در بالای پنل لایه‌ها، یک تنظیم سطوح (Levels Adjustment) به این لایه اضافه کنید. برای این کار، کلید Cmd + L را فشار دهید و نوار سفید در بخش خروجی را به سمت مرکز حرکت دهید و نوار سیاه را در نمودار ورودی کمی به سمت راست بکشید و سپس نوار خاکستری را نیز کمی به سمت راست حرکت دهید.

همان‌طور که این نوارها را حرکت می‌دهید، تصویر خود را مشاهده کنید تا تأثیر این تنظیمات را ببینید و زیاده‌روی نکنید. با نوارها به اندازه‌ای کار کنید که فقط یک وینیت سبک در حاشیه‌های تصویر ایجاد شود.

پس از اتمام کار، تصویر خود را به عنوان یک فایل JPEG در کامپیوترتان ذخیره کنید. همچنین می‌توانید آن را به عنوان یک فایل PSD ذخیره کنید تا امکان دسترسی به نسخه بدون وینیت را نیز داشته باشید.

جمع‌بندی

در این مطلب به آموزش اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ پرداختیم. تصاویر قدیمی ممکن است به دلیل کیفیت پایین دوربین‌های عکاسی آن زمان و یا براثر مرور زمان، دچار خرابی و فرسودگی باشند. گاه بخش‌هایی از تصویر از دست رفته و گاه اثرات نامطلوبی روی کیفیت تصویر باقی مانده است. از آن‌جا که تصاویر قدیمی به لحاظ خاطرات، ارزش بالایی دارند، یاد داشتن تکنیک‌هایی برای رفع این مشکلات، حائز اهمیت خواهد بود. خوشبختانه شما می‌توانید به‌صورت نرم افزاری و با کمک برنامه‌ی فتوشاپ این مشکلات را از روی عکس‌های قدیمی حذف کنید.

آموزش پلاگین Camera Raw در فتوشاپ

 

البته آموزش‌های ارائه شده تنها در سطح مقدماتی و تنظیمات اولیه‌ی کار را شامل می‌شوند. با این حال در بیش‌تر موارد، مراحل بیان شده در آموزش اصلاح عکس قدیمی با فتوشاپ کار راه انداز بوده و می‌تواند تفاوت قابل توجهی را با تصویر دمیج قبلی، ایجاد کند. هم‌چنین شما با همین دستورالعمل‌ها قادر به بازگرداندن برخی از رنگ‌های اصلی به یک تصویر قدیمی خواهید بود.

در پایان امیدواریم که این آموزش برایتان مفید بوده و از آن استفاده کنید. شما می‌توانید تصاویر قدیمی و خراب شده‌ی خود را با این آموزش، ترمیم کنید.

آموزش فتوشاپ در مکتب خونه

برای یادگیری برنامه‌ی فتوشاپ، منابع مختلفی وجود دارد. شما می‌توانید آموزش‌ها مربوط به کار با این برنامه را در دوره‌های آموزش فتوشاپ در مکتب خونه دنبال کنید. دوره‌های آموزشی مکتب خونه از سطح مقدماتی تا پیشرفته‌ی کار با فتوشاپ را شامل می‌شود. شما در این آموزش‌ها به‌طور عملی با تکنیک‌ها و ابزارهای Photoshop آشنا شده و به‌طور حرفه‌ای یاد می‌گیرید که چطور از آن‌ها استفاده کرده و نهایتاً برای ورود به دنیای حرفه‌ای فتوشاپ آماده خواهید شد.

کامل بهرامی

کامل بهرامی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار از دانشگاه ارومیه است. به حوزه کامپیوتر، برنامه‌نویسی و فناوری اطلاعات علاقه‌مند‌ است و هم اکنون به عنوان عضو تیم سئو و مدیر تیم نویسنده‌های مکتب خونه در این مجموعه فعالیت می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا