چگونه در رکود اقتصادی ثبات مالی را حفظ کنیم؟
چگونه رکود اقتصادی را شکست دهیم؟
در این مقاله از مکتبخونه، میخواهیم به پرسش “چگونه در رکود اقتصادی ثبات مالی را حفظ کنیم؟” پاسخ دهیم و راهکارهایی که برای محقق کردن این امر به ما کمک میکنند را بررسی کنیم.
شاید نتوان گفت چه زمانی، اما بنابر گفته متخصصان امور مالی رکود اقتصادی در هر زمانی ممکن است اتفاق بیفتد؛ بنابراین اگر همیشه آماده باشید ضرر نخواهید کرد. در ادامه چند گام موثر در جهت ثبات مالی در زمان رکود اقتصادی و پیشگیری از دشواریهای بحران آورده شده:
گام اول: اصلا وحشتزده نشوید، متاسفانه رکودهای اقتصادی طبیعی هستند
اولین کاری که در این شرایط باید انجام بدهید این است که آرامشان را حفظ کنید، زیرا وقتی آشفته و مضطرب هستید، نمیتوانید تصمیماتی درست و عاقلانه بگیرید.
فعالیتهایی انجام دهید که باعث میشود اضطرابتان کاهش یابد و حتی میتوانید آن فعالیتها را برای خود تبدیل به روتین کنید. باید قبول کنید که رکود امری اجتناب ناپذیر و همچنین گذرا است بنابراین باید برای خود آرامش ذهنی فراهم کنید و فکر چاره باشید.
دوورکین در این باره میگوید:« اقتصاد مثل هر یک سال فصل دارد، پس از هر تابستان زیبا و پربار پاییز فرا میرسد و برگهای درختان میریزد، روزها کوتاه و تاریک میشوند.»
ارین لوری متخصص امور مالی و نیز مولف کتاب« بروک میلنی سرمایهگذاری میکند»، نیز به این نکته اشاره میکند که «راکد ماندن بازار دورهای است» و اینکه «رکود اقتصادی نیز خود بخشی از فرآیندهای اقتصادی است.
شاید این نقل قولها خیلی خوشایند نباشد، اما باید دانست که رکود اقتصادی پایان دنیا نیست بلکه پایانی برای یک دوره و آغازی برای دورهای جدید است.
گام دوم: همیشه مقداری پول برای روز مبادا کنار بگذارید
الکساندر لوری مدیر گروه مقطع کارشناسی ارشد رشته تحلیل اقتصادی کالج گوردون طبق نتایج تحقیقاتی در آمریکا میگوید:« بهطور میانگین مردم این کشور توان پرداخت ۵۰۰دلار برای زمانهای اورژانسی زندگی ندارند. اگر حالا نتوانند این پول را پرداخت کنند در شرایط دشوار زندگی چه به سر آنها میآید؟ یا مقروض میشوند یا خانه و املاکشان را از دست میدهند.» او معتقد است که در هر صورت باید مبلغ را تامین کرد.
اکثر متخصصان امور مالی نظر بر این دارند که شما سه تا شش ماه از هزینههای زندگیتان را میتوانید پسانداز کنید. طبق گفته لوری اکثر افراد در سنین ۲۰ تا ۳۰ سال به این امر میخندند و آن را دست کم میگیرند اما باید بدانید که در این سنین باید بیشتر تلاش کرد، حداقل مقداری را پسانداز کنید تا در شرایط بحران مالی مثل سپری از شما حفاظت کند.
کم بودن مقدار پولی که کنار میگذارید مهم نیست، مهم این است که این کار را انجام دهید به این نکته هم توجه کنید که پول را در حسابی بگذارید که سود خوبی داشته باشد.
گام سوم: بدهیهایتان را کاهش دهید
لوری میگوید:«تنها کاری که از پسانداز برای شرایط بحرانی مهمتر است کاهش مقدار بدهیها است. از همین حالا با جدیت بدهیها را پرداخت کنید و سعی کنید به کسی مقروض نباشید تا در شرایط رکود کمترین فشار را متحمل شوید.
گام چهارم: برای بودجه امروز و روز مبادا، دقیق برنامهریزی کنید
یکی از بهترین روشها، داشتن یک برنامهریزی مناسب است. اگر تا حالا بودجهبندی انجام ندادهاید همین حالا دست بهکار شوید. شاید موضوعی خستهکننده و ناخوشایند بهنظر برسد ولی واقعا کارآمد است.
برای تسهیل بخشی و تسریع امور برنامههای آنلاینی وجود دارند که به شما کمک میکنند. بسیاری از بانکها نیز به شما این فرصت را میدهند تا با وارد کردن اطلاعات مالیتان برنامه بودجه خود را آماده کنید.
ای.لوری میگوید: «برنامهای که آماده میکنید در هنگامی مورد استفاده قرار میگیرد که کاهش زیادی در درآمدتان خواهید دید، برنامه بر روی مهمترین هزینههای زندگی تمرکز دارد و هدف ایناست که همین هزینهها تامین شود.»
به این نکته توجه کنید وقتی دارید برنامه را تنظیم میکنید بدترین شرایط و اتفاقات را در نظر بگیرید و مهمترین پرداختها را ذکر کنید مثل هزینه اجاره خانه، خوراک و هزینههای رفتوآمد.
از هزینههای غیر ضروریتر مثل حق عضویت باشگاه، رستورانهای گران و تفریحات لوکس و از این دست موارد پرهیز کنید. قرار نیست برای همیشه با چنین برنامهای زندگی کنید، اما بدانید زمانی در زندگی وجود دارد که به چنین برنامهای نیازمند خواهید شد.
گام پنجم: تمام پول خود را در یک جا سرمایهگذاری نکنید
دنیل کانکل رابرتس، نویسنده حوزه مالی و بنیانگذار بومر بنفیتس، میگوید: « باید حداقل ۴۰% از سرمایهتان معادل با ارزش پول نقد باشد، مثلا در بازار سهام، در حسابهای سپرده ثابت، کوتاهمدت یا فوری. مابقی را سرمایهگذاری کنید تا همچنان دریافتی داشته باشید.
اگر جوان هستید و بخت با شما یار باشد به ارزش پول در زمان رکود اقتصادی توجه داشته باشید. ممکن است در زمان رکود سهامی خریداری کنید که همان را در زمان ترقی نیز میخرید و همین امر سبب بهتر شدن اوضاع سرمایهگذاریتان میشود. شرایط فعلی یعنی رکود اقتصادی گذرا است پس راه دیگری که وجود دارد این است که بر روی هدف بلند مدتتان تمرکز کنید.»
گام ششم: اگر نزدیک بازنشستگی هستید برنامه بازنشستگی را در الویت قرار دهید
ارین لوری میگوید: «در زمان بازنشستگی نیز دست از سرمایهگذاری نکشید.» همچنین پیشنهاد میکند که پیش از بازنشستگی با یک مشاور مالی مشورت کنید، مشاوران باتجربه میتوانند در مورد اینکه آیا در شرایط مالی خوبی به سر میبرید یا نه به شما کمک کنند و راهکارهایی برای سرمایهگذاری جلو پایتان میگذارند.
زمان بازنشستگی میتواند یک فرصت طلایی برای افزایش سرمایه برای شما باشد؛ چرا که شما کلید اصلی یعنی زمان را دارید. اگر در شرف بازنشستگی هستید برنامهتان را با دپارتمان منابع انسانی در میان بگذارید؛ آنها مشاوره مالی نمیدهند ولی به شما خواهند گفت که پولتان چگونه سرمایهگذاری خواهد شد.
گام هفتم: از نرمافزارهای پسانداز استفاده کنید
اپلیکیشنها و سایتهایی هستند که به شما در امر پسانداز کردن پولتان به شما یاری میرسانند. پس اگر هنوز از آنها استفاده نکردهاید همین حالا اقدام کنید. از Ibota, Swagnucks و Rakuten میتوانید استفاده کنید. دیوید کهیل، برنامهریز مالی، میگوید: «من و همسرم با استفاده از این برنامه در سال صدها دلار پول پسانداز میکنیم.»
گام هشتم: شغل پارهوقت داشته باشید
لوری میگوید:« از هرجایی که میتوانید درآمد کسب کنید از رانندگی گرفته تا فریلنسینگ تا فروش آنلاین محصولات یا کار کردن نیمهوقت در یک خرده فروشی. این مسئله خیلی مهم است مخصوصا هنگامی که پای کارگران فصلی درمیان باشد.» در نتیجه میتوانید مقدار بیشتری پسانداز کنید.
کهیل میگوید:« انتخاب یک شغل پارهوقت انعطافپذیر و قابل تحمل به شما کمک میکند تا سریعتر پولی را که میخواهید برای مواقع ضروری پسانداز کنید مثل شرایط رکود اقتصادی بهدست بیاورید. همچنین اگر در خطر از دست دادن شغلتان پیش از بحران قرار بگیرید میدانید که پول نقد در اختیار دارید.
گام نهم: منطقی سرمایهگذاری کنید
بحران اقتصادی بر هزینههای مشاغل تاثیر میگذارد. مثلا در زمان رکود اقتصادی بزرگ حتی ادارههای پلیس نیز تاثیر منفی گرفته بودند. رزومهتان را بهروز نگهدارید؛ زیرا باید قابلیتها وتواناییهایتان را به شرکتهای موردنظر برای استخدام نشان دهید.
دیوید بک، متخصص امور مالی در شرکت مانی کرشرز، میگوید:« شاید بخواهید مهارتهایتان را افزایش دهید و در صورت امکان، در بخشهای مختلف شرکت فعالیت داشته باشید؛ شرکتها در زمان رکود تعدیل نیرو میکنند باید به بهترین حالت تواناییهایتان را در بخشهای مختلف شغل فعلیتان نشان دهید.
گام دهم: اگر به شدت مقروض هستید، کمک بگیرید
لزلی تاین، وکیل امور مالی و مولف کتاب «زندگی و بدهی: راهی تازه برای دستیابی به سلامت مالی» در این باره میگوید:« هنگامی که بیمار میشوید، به پزشک مراجعه میکنید. پس هر زمانی که امور مالیتان دچار مشکل شد باید با متخصص آن مشورت کنید. هیچوقت از پرسیدن و راهنمایی خواستن خجالت نکشید، وجود متخصصی در امور باعث میشود تا اضطرابتان نیز کاهش یابد.»
دوورکین میگوید:« میتوانید از مشاوران رایگان کمک بگیرید. حداقل مزیت رکود این است که افراد بالاجبار با مشاوران متخصص مشورت کرده و راهنمایی میگیرند.»
چیزهای دیگری نیز هستند که نیاز به تامین امنیت مالی دارند
حفظ ثبات مالی یعنی محافظت از شخص خودتان و افرادی که دوستشان دارید، پس همانطور که به حسابهای بانکیتان اهمیت میدهید و رسیدگی میکنید باید به خودتان و جایگاهتان نیز اهمیت بدهید و راهی برای پیشرفت (نه فقط نجات از شرایط بحران اقتصادی) بسازید.
اگر افراد خانوادهتان از لحاظ مالی به شما وابستهاند، بیمه عمر بهترین راهی است که در این شرایط امنیت مالیشان را تامین میکند، البته بیمه را در هر شرایطی باید در اولویت قرار دهید چه در شرایط رکود اقتصادی و چه در شرایط عادی. وقتی به موضوع رکود اقتصادی میرسیم، باید نگاهی جامع، دقیق و متمرکز بر اوضاع مالیتان داشته باشید.
شما باید قادر باشید که به این سوالات پاسخ دهید: چند ماه فقط با پساندازتان دوام میآورید؟ به چه بخشهایی از زندگیتان باید بیشتر توجه کنید و کدام بخشها را اصلاح کنید؟ آیا افرادی که از نظر مالی به شما وابستهاند، درک میکنند که در شرایط فعلی قادر به رفع همه نیازهایشان نیستید؟
اما باید به خاطر داشته باشید که این شرایط دائمی نیست، بحرانها و چالشها سبب میشوند تا افراد قویتر و با تجربهتر از پیش شروع کنند و از آن به عنوان پلی برای کسب موفقیتهای بیشتر استفاده کنند. همین امر برای تامین آینده، ثبات و سلامت امور مالیتان کافی است.