معرفی چند پادکست و کتاب PMBOK
کتاب PMBOK معروفترین منبعی است که برای آموزش و تدریس در دورههای مدیریت پروژه و ساخت استفاده میشود. مدیریت پروژه و ساخت رشته مهمی است، زیرا ارتباط تنگاتنگی با فعالترین صنعت کشور یعنی ساختمان و پروژههای عمرانی دارد. اگر شما هم دانشجوی این علم هستید و در به در دنبال دانلود کتاب PMBOK فارسی میگردید، در ادامه همراه باشید.
کتاب PMBOK
پیکره دانش مدیریت پروژه (PMBOK) مجموعهای است شامل اصطلاحات استاندارد، بهترین شیوهها و دستورالعملهایی که موسسه مدیریت پروژه (PMI) در فرآیند مدیریت پروژه تعریف کردهاست. ویرایش هفتم (2021) این مجموعه، تغییرات ساختاری عمدهای را ارایه میدهد؛ مانند جایگزینی 10 حوزه دانش با 12 اصل که شامل تمرینهای جامعتری برای مدیریت چابک پروژهها (agile) است. این کتاب راهنما، 49 فرآیند را تشریح میکند که در ساختاری ماتریسی به پنج گروه فرآیند و ده حوزه دانش طبقهبندی میشود.
کتاب PMBOK انگلیسی یا فارسی، بیشترین موضوعات ویژه مدیریت پروژه را پوشش میدهد، اما نکات گستردهتری را نیز ذکر میکند؛ مانند بودجهبندی، برنامهریزی، پیشبینی مالی، امور مربوط به کارکنان، رفتار سازمانی و علم مدیریت.
کتاب PMBOK فارسی همراستا با دیگر استانداردهای مدیریتی، درباره فرآیندهایی ساختاربندی شده که با یکدیگر همسو بوده و در تکمیل پروژه بر هم تأثیر میگذارند نیز صحبت میکند.. طبق این راهنما سه فاز هر پروژه شامل ورودیها، ابزار و تکنیکها و خروجیها است. همه اینها برای ایجاد پایداری کلی چرخهی پروژه، در مسیر تشریح مراحل و تکنیکهای معمول مدیریت آن استفاده میشوند.
کتاب PMBOK به درد چه کسانی میخورد؟
کتاب راهنمای پیکره دانش مدیریت پروژه، ابزار مهمی برای مدیران مشتاق پروژهها است؛ بهویژه آنها که مایل به دریافت گواهینامههای مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای (CAPM) یا متخصص مدیریت پروژه (PMP) هستند. PMBOK توسط سازمانهای بسیار معتبری مانند موسسه ملی استاندارد آمریکا، موسسه مهندسین برق و الکترونیک و گزارش فنی سازمان بینالمللی استاندارد پذیرفته شده است.
محتوای کتاب استاندارد PMBOK از چه چیزهایی تشکیل شدهاست؟
در ادامه کمی درباره محتوای این کتاب توضیح میدهیم که اصلیترین دلیل محبوبیت آن محسوب میشود:
گروههای فرآیندی
پس از دانلود کتاب PMBOK فارسی با پنج دسته فرآیند مواجه میشوید که برای دستهبندی اجرای عملیات مدیریت عمومی موردنیاز شرکتها یا نظارت بر پروژهها استفاده میشود.
- آغاز: فرآیندهایی که شروع پروژهای جدید مانند شناسایی نیازها، رسیدگی به احتمالات یا دریافت مجوز را آغاز میکنند.
- برنامهریزی: این فرآیندها پیشنهاد اولیه پروژه را ارایه میکنند؛ مانند محدودکردن دامنه، ابلاغ اهداف و تعریف برنامهی عملیاتی.
- اجرا: فرآیندهایی برای پیشبرد پروژه در روند انجام کارهای تعریفشده در برنامهریزی پروژه و رعایت ویژگیها تکمیل میشوند.
- نظارت و کنترل: فرآیندهای اجرا شدهای که توسعه پروژه را پیگیری و بررسی میکنند؛ و درصورت نیاز با ایجاد تغییراتی مهلتهای زمانی را تمدید میکنند.
- خاتمه: فرآیندهایی برای بررسی کیفیت تمام کارهای تکمیل شده و نهاییکردن استفاده رسمی از آنها هستند.
حوزههای دانش
پنج گروه فرآیند یادشده را میتوان به ده حوزه دانش یا مؤلفه تقسیم کرد که در طول مراحل مختلف پروژه با یکدیگر همپوشانی دارند.
- مدیریت یکپارچهسازی پروژه: به فرآیند ترکیب یا یکپارچهسازی بخشهای فعال و مختلف هر پروژه برای هدفی مشترک اشاره دارد.
- مدیریت محدوده پروژه: اطمینان از دستیابی هر پروژه به همه اهداف تعیینشده، بدون گسترش دامنه آن به مسایل حاشیهای اشاره دارد.
- مدیریت زمانبندی پروژه: حفظ یک برنامه دقیق و بهروز از رویدادها برای هر پروژه؛ مانند پاسخگویی اعضا و تنظیم ضربالاجلها در صورت لزوم.
- مدیریت هزینه پروژه: برنامهریزی، بودجهبندی و کنترل جنبههای مالی هر پروژه برای حفظ هزینههای مواد و تجهیزات و نیروی کار با رعایت بودجه اولیه.
- مدیریت کیفیت پروژه: ارایه خطمشیها و اهداف کیفی در آغاز هر پروژه برای بررسیهای متناوب و اطمینان از نیل به همه نیازها.
- مدیریت منابع پروژه: تفویض هوشمندانه وظایف خاص به اعضای تیم، فراخور دانش، تخصص و مهارتهای آنان.
- مدیریت ارتباطات پروژه: تعیین کارآمدترین روش برای توزیع، نظارت، کنترل و ذخیره اطلاعات پیرامون پروژه با همه افراد درگیر.
- مدیریت ریسک پروژه: اجرای برنامه مدیریت ریسک در هر پروژه با شناسایی، تجزیهوتحلیل، کنترل ریسک و ایجاد طرح پاسخ برای رسیدگی به اشکالات احتمالی.
- مدیریت تدارکات پروژه: دستیابی به محصولات یا خدمات موردنیاز برای تکمیل پروژه است. زیرمجموعههای این حوزه دانش، شامل برنامهریزی تدارکات، برنامهریزی درخواست، انتخاب منبع، مدیریت قرارداد و انعقاد آن میشود.
- مدیریت منابع انسانی: شناسایی همه افراد یا تیمهای درگیر در پروژه و نقش هر یک، انتظارات آنها و استراتژیهای مدیریتی اعمالشده.
تفاوت PMBOK 7th Edition با دیگر نسخهها چیست؟
از ویرایش ششم تا هفتم راهنمای PMBOK در جنبههای مختلف تغییر قابلتوجهی ایجاد شده است. خوانندگان برای مطالعه مدیریت پروژه و راهنمای PMBOK میتوانند اطلاعات لازم را در PMIstandards+ بیابند که شامل اطلاعات نسخه چاپی است. اگر قصد شرکت در آزمون گواهینامه PMP را برای 2023 و سالهای بعد دارید، باید تغییرات اعمالشده را در راهنمای PMBOK – نسخه هفتم و در مقابل راهنمای PMBOK – نسخه ششم مطالعه نمایید؛ راهنمای PMBOK پوشش جامعی از دانش موردنیاز آزمون ارائه میدهد. نسخه هفتم که در اول آگوست 2021 منتشر شده، دوازده اصل مدیریت پروژه و هشت حوزه عملکرد را در بر دارد.
برجستهترین مورد، تغییر از «مدیریت پروژه مبتنی بر فرآیند» به «تحویل پروژه مبتنی بر اصول» است. بهجای فرآیندها، ورودیها، خروجیها، ابزارها و تکنیکهای مختلف، تحویل پروژه در ویرایش هفتم راهنمای PMBOK – عمدتاً بر اصول و نتایج آنها تمرکز دارد. نیز حوزههای دانش پس از ویرایش ششم شدهاند؛ جایآن، هشت حوزه عملکرد وجود دارد. همچنین پلتفرم دیجیتال جدیدی بهنام: Standards Plus به کاربران امکان میدهد به روشهای تحویل پروژههای در دست اقدام، در نوبت و آینده نیز دسترسی داشته باشند.
دانلود PMBOK 7th Edition PDF
در این نشانی میتوانید بسته به تمایلتان این کتاب را آنلاین مطالعه یا دانلود کنید (رایگان):
https://ibimone.com/PMBOK%207th%20Edition%20(iBIMOne.com).pdf (نسخه انگلیسی)
خرید کتاب PMBOK 7
از نشانیهای زیر میتوانید به خرید یا دانلود کتاب PMBOK فارسی و انگلیسی بپردازید:
نسخه فارسی: کتاب-راهنمای-پیکره-دانش-مدیریت-پروژه-نسخه-هفتم:
گوش دادن به نسخه صوتی و تصویری PMBOK
در این نشانی میتوانید کتاب صوتی PMBOK را خریداری کرده و گوش دهید:
در این نشانی میتوانید ویدیوهای آموزشی مربوط به هر فصل نسخه هفتم کتاب را تماشا کنید:
- https://www.youtube.com/watch?v=2gmCr40uT4U
کلام پایانی
امیدواریم پس از خواندن این مقاله، دیگر به دنبال دانلود رایگان کتاب راهنمای پیکره دانش مدیریت پروژه نباشید و بهصورت قانونی آن را تهیه کرده باشید. این کتاب یکی از اصلیترین منابع برای یادگیری انواع مدیریت پروژه محسوب میشود. اگر میخواهید در دورههای آموزش مدیریت پروژه شرکت کرده و مهارت خود را افزایش دهید، پلتفرم آموزشی مکتبخونه گزینه مناسبی بهشمار میرود.