ضروریترین مهارتها برای یک مدیر توسعه کسب و کار چیست؟
مهارتهای مهم یک مدیر توسعه کسب و کار
برای توسعه یک کسب و کار سالم و موفق نیاز است بدانیم ضروریترین مهارتها برای یک مدیر توسعه کسب و کار چیست. جالب است که برخی از مدیران بازاریابی از هر دو عنوان بازاریابی و توسعه کسب و کار برای شغل خود استفاده میکنند اما واقعیت این است که فعالیتهایی که در این دو سمت شغلی باید انجام شود کاملاً متفاوت بوده و معمولاً نیاز به مجموعه متفاوتی از مهارتها و تخصصها دارد.
هرچند توسعه کسب وکار در منابع گوناگون معانی متنوعی دارد، اما یک مدیر توسعه کسب و کار در سه حوزه اساسی فعالیت میکند:
- مشتریان: یافتن مشتریان جدید و ارزش آفرینی بیشتر از مشتریان فعلی
- بازار: شکل دهی فضا و مکان مشتریان جدید (توسعه جغرافیایی، ذهنی، مالی و غیره) و تلاش برای یافتن راه های جدید و کم هزینه تر دستیابی به آنها
- روابط: ایجاد و بهره برداری از روابطی که برمبنای اعتماد و اتحاد شکل گرفته و به دنبال استفاده بهینه از فرصت هاست.
وظایف اصلی مدیر کسب و کار
کار اصلی مدیران توسعه کسب و کار، ایجاد ارتباط است. ارتباط با مشتری، ارتباط با همکاران، حتی ارتباط با رقبا. اما وسیعترین حوزه نیازمند ارتباط، توسعه ارتباط با مشتریان است. او مشتریان احتمالی (lead) را تعیین میکند و سپس آنها را به مشتریان واقعی تبدیل میکند. باز هم لازم است تاکید کنیم که توسعه کسب و کار تماماً با ایجاد رابطه سروکار دارد.
مدیران توسعه کسب و کار باید فرصتهای تجاری در حال رشد را شناسایی کرده و چشم اندازهای تجاری طولانی مدت را پیگیری کنند. این امر به منظور افزایش درآمد شرکت و به حداکثر رساندن سود مورد نیاز است.
تلاش های یک مدیر توسعه کسب و کار در نهایت برای موفقیت شرکت است. آنها برای کمک به رشد کسب و کار به دانش تئوری و تجربیات عملی خود و سایر مدیران کسب و کار دنیا تکیه می کنند. علاوه بر این، آنها عملکرد فعلی کسب و کار را ارزیابی میکنند و راه هایی برای دستیابی به بالاترین پتانسیل کسب و کار مییابند.
مهارتهای ارتباطی و بین فردی
یک مدیر توسعه کسب و کار خوب باید مهارت های ارتباطی قوی داشته باشد. توانایی های مذاکره، مصاحبه، پرزنتیشن، زبان بدن و… همگی از جمله مهارتهای ارتباطی مهم هستند. او همچنین باید بتواند با اعتماد به نفس مذاکرات تلفنی برقرار کند تا مشتری های جدیدی بدست آورد.
مهارت های همکاری
توسعه کسب و کار یک نمایش تک نفره نیست و شامل همکاری با افراد مختلف در داخل و خارج از شرکت میباشد. هر مدیر توسعه کسب و کار خوب باید قادر به ایجاد روابط، نفوذ، مدیریت تعارض و چالشها باشد.
مهارت های مذاکره و متقاعد سازی
این مهارت به معنی همیشه با حوصله و دیپلماتیک بودن است. دستیابی به اهداف تعیین شده شما مستلزم این است که بتوانید یاد بگیرید چه موقع سازش کنید و چه زمانی موضع بگیرید. برای متقاعدسازی دیگران برای انجام کارهایی که شما میخواهید انجام شود، باید قلب، ذهن و اعتماد آنها را جلب کنید.
مهارت های مدیریت پروژه
یک مدیر توسعه کسب و کار به نوعی مدیر پروژه نیز هست. او باید بتواند هدف تعیین کند، برنامه ریزی کند و پروژه ها را مدیریت کند، ریسک ها و خطرات مربوط به آن را مدیریت کند، بودجه، هزینه، زمان تیمهایی که روی پروژههای در حال انجام کار هستند را محاسبه کنند.
تحقیق و استراتژی
یک مدیر باید مهارت های تحقیق و تحلیل استراتژی قوی داشته باشد. این مهارت برای آنالیز رقبا و تدوین استراتژی رقابتی موفق ضروری است.
مهارتهای کامپیوتری
گذشته از سمت سازمانی، هر کارمند شایسته باید حداقل مهارتهای کامپیوتری پایه را داشته باشد. اما یک مدیر توسعه کسب و کار باید دارای مهارت بالایی در زمینه کار با مایکروسافت آفیس باشد. حتی کار با نرم افزارهای CRM نیز برای مدیر ضروری است.
هوش تجاری
یکی از وظایف مدیر توسعه کسب و کار تجزیه و تحلیل بازار برای شناسایی موقعیت فعلی شرکت در بازار است. دانستن همه چیز درباره خدمات و محصولات تجاری شما برای مدیر ضروری است و با دانستن همه چیز در مورد رقبا و مزایای رقابتی شما، پیشی گرفتن از آنها سادهتر میشود. یک مدیر قابل احترام باید بتواند داده های مورد نیاز خود را جمع آوری کرده و یک تجزیه و تحلیل دقیق انجام دهد.
علاوه بر تمام مهارتهای فوق، مدیران توسعه کسب و کار استثنایی همیشه گرسنه دانش هستند. آنها دوست دارند که در آخرین موضوعات اقتصادی صنعت به روز باشند. کار کردن تحت فشار مداوم بخشی از روال توسعه دهندگان کسب و کار است. دانش مدیریت فروش، بازاریابی، مدیریت استراتژیک و برنامه ریزی کسب و کار از نقاط قوت آنهاست که می توانند برای رشد و توسعه کسب و کار از آنها استفاده کنند.
یکی از ضروری ترین مواردی که برای تبدیل شدن به یک مدیر بین المللی باید بدانید این است که همیشه باید یک چمدان آماده برای سفر داشته باشید چراکه برای توسعه جغرافیایی نیاز است در فضای کسب و کار آن منطقه کار کنید. بد نیست به مقاله ی چگونه یک مدیر دیجیتال مارکتینگ عالی شوید؟ نیز نگاهی داشته باشیم.
توسعه کسب و کار یک زمینه نسبتاً جدید در کسب و کار است، لطفا افکار و تجربیات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید و اجازه دهید به دانش موجود بیفزاییم.
من به این مسائل خیلی فکر میکنم و به این نتیجه رسیدم که اول باید یک محصولی باشه در موردش مدیریت کسب و کار کنیم تا به سوددهی برسه، ولی شاید نقش مدیر کسب و کار بتونه این باشه که اگر محصول هم نباشه مقدار بسیار زیادی اطلاعات مفید گرد آوری شده باشه تا در مواقع لزوم بشه ازشون بهره برداری کرد
دوست گرامی نقش مدیر توسعه کسب و کار با صاحب کسب و کار و یا مدیر کسب و کار متفاوت است. مدیر توسعه وظیفه دارد کسب و کار موجود را توسعه دهد. گاهی این موضوع توسعه بر مدار تولید است یعنی تولید را توسعه می دهد. مثلا شما یک کارخانه تولید خودکار آبی دارید، تصمیم میگیرید تولید خودکار قرمز را نیز اضافه کنید (توسعه عمقی) و گاهی خط تولید خدکار دارید و تصمیم میگیرید خط تولید مداد رنگی را هم اضافه کنید (توسعه عرضی) اینها همه توسعه بر مبنای تولید است. اما نوع دیگر توسعه، توسعه کسب و کار بر مبنای بازار است. یعنی ببینیم نیاز مشتری و بازار چیست و آن بخش را توسعه دهیم. مثلا توسعه جغرافیایی، توسعه سگمنتهای مشتری و…. . مثلا کارخانه مداد رنگی ما فقط در ایران میفروشد ولی الان عراق را هم اضافه کنیم.
اما لازمه همه این موارد این است که مدیر توسعه به صاحب کسب و کار اطلاع دهد که در کدام بخش باید توسعه صورت گیرد تا بتوانیم در جنگ با رقبا پیروز باشیم و سهم بیشتری از بازار را بگیریم.
تعریف ارائه شده از مدیر توسعه کسب و کار می تواند درست باشد . ولی به نظر بسیار محدود است و بعنوان یک پست در یک سازمان خاص قابل تعریف است. موضوع توسعه کسب و کار سه بعد اساسی دارد ۱- بازاریابی و تحلیل بازار ۲-تامین مالی و سرمایه گذاری ۳- فن آوری ; که وزن هر کدام در شرایط و سازمانها و موضوعات متفاوت با یکدیگر متفاوت است. لذا بسته به سطح کار و سطح سازمانی مدیر می تواند توانمندیهای تخصصی و مدیریتی متفاوتی مورد نیاز باشد. برای مثال اگر قرار است در خصوص توسعه واحدهای صنعتی تولید پلیمر فعالیت کنیم موضوع توسعه کسب و کار در برگیرنده هر سه بعد اشاره شده خواهد بود . لازم است محصولی را انتخاب کنیم که مسائل بازاری آن بررسی شده باشد، تکنولوژی تولید آن را بررسی کنیم که مناسب برای اجرا یا قابل خرید باشد و به لحاظ تامین مالی امکانپذیر باشد.
ممنونم بابت زمانی که گذاشتید و مقاله را مطاله کردید و نظر کاربردی و خوبتون. در حوزه مدیریت محصول و مدیریت پروژه و توسعه کسب و کار مطالب بیشتری ارائه خواهیم داد.
ممنون از مقالله خوبتون