چرا در بازار طلا سرمایه گذاری کنیم؟
از گذشته تا به حال، طلا و سکه یکی از اصلیترین زمینهها برای سرمایهگذاری بوده است. امروزه به دلایل رکود همیشه در ذهن سرمایهگذاران این سوال وجود دارد: آیا سرمایهگذاری در طلا تصمیم درستی است؟ هدف از این مقاله پاسخ به سوالهای این چنینی است. همچنین قصد داریم تا مزایا و معایب آن را مقایسه کنیم.
در ایران، افراد بسیاری وجود دارند که در طول مدت زمان کوتاه، سودهای کلانی از سرمایهگذاری در طلا به دست آوردهاند. همین امر موجب تبدیل این سرمایهگذاری به شغل اول شده است.
همچنین علاوه بر بازدهی بالا باعث حفظ قدرت خرید در طی زمان میشود. افق بلندمدت برای سرمایهگذاری در طلا بهترین راه برای سرمایهگذاری در این بازار است.
راههای سرمایه گذاری در طلا:
قبل از ورود به این بازار، توجه داشته باشید که قیمت طلا در ایران تا حدی دارای حباب قیمتی است. راههای مختلفی برای این نوع سرمایه گذاری وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
۱) راه خرید فیزیکی طلا و سکه:
خرید این فلز گرانبها یکی از رایجترین روشهای سرمایهگذاری به حساب میآید. طلای ۱۸اعیار متداولترین عیار طلا مورد استفاده است. همچنین خرید و فروشهای انواع مختلف سکههای ۱۸ اعیار مانند سکههای گرمی، ربع سکه، نیم سکه، تمام و… یکی از مرسومترین راههای سرمایهگذاری از گذشته تا به حال بوده است.
هنگام صحبت از سرمایهگذاری در طلا از طریق خرید طلا و سکه، منظور طلای زینتی نیست. برای سرمایهگذاری در این بازار شما قادر به خرید طلای نو، طلای دست دوم و بدون اجرت یا طلای آبشده هستید.
تفاوت طلای نو با طلای دست دوم و طلای آب شده در پرداخت اجرت و مالیات است. فرض کنید اگر طلای نو را با اجرت و مالیات بخرید و در همان روز و همان قیمت اقدام به فروش آن کنید، با توجه به کارمزدی که پرداختید، دچار زیان خواهید شد. هنگام معامله طلای دستدوم و آبشده، اجرتی پرداخته نمیشود، اما خطر تقلبی بودن طلا وجود دارد.
خرید شمش یکی دیگر از راههای سرمایهگذاری در طلا است که اعتبار بالایی دارند. احتمال تقلبی بودن شمشها به دلیل علائم حک شده بر روی آن، بسیار پایین است.
۲)گواهی سپرده :
گواهی سپرده یک ورقه بهادار است که در دست داشتن آن، مانند در دست داشتن خود سرمایه و دارایی است. یکی دیگر از روشهای آن، گواهی سپرده طلا است. در واقع این گواهیها نشان دهنده مالکیت است. هر گواهی سپرده سکه و طلا یک تاریخ سررسید دارد که سرمایهگذار بعد از معامله، هم میتواند آن را تحویل بگیرد و هم میتواند صبر کند تا تاریخ سررسید و تا آن زمان اوراق را نگهداری کند.
بعضی از بانکها دارای انبار دارایی هستند. فرد هنگام مراجعه با این گواهی به انباردارایی، میتواند دارایی خود را تحویل بگیرد.
بعد از خروج معاملات سکه از بورس کالا، معاملات گواهی سپرده سکه در بورس اوراق بهادار محبوبیت بیشتری کسب کرد. هدف از این معاملات شفافیت قیمت رسمی سکه است. همچنین موجب تنوع در سبد سرمایهگذاری میشود.
برای سرمایهگذاری در طلا از این روش، به کد بورسی نیاز دارید. نحوه خرید اوراق مانند سهام است و هر ۱۰ ورقه از اوراق سپرده معادل ۱ سکه تمام میشود.
در این روش هزینه معامله که شامل هزینه کارشناسی، انبارداری، ارزیابی و کارمزد است، به صورت درصدی از معاملات کسر میشود.
۳) طریق صندوق های سرمایه گذاری:
انواع صندوقهای سرمایهگذاری بر حسب داراییهایی که روی آن سرمایهگذاری شده است، دسته بندی میشوند. ETC یا همان صندوق کالایی قابل معامله یکی از جدیدترین روشهای سرمایهگذاری است که این امکان را برای سرمایهگذاران فراهم میکند که به جای خرید و نگهداری کالا و خسارتهای احتمالی آن، این اوراق را خریداری کند.
با خرید این اوراق، دیگر لازم نیست سرمایهگذار مسئولیت نگهداری و خسارتهای احتمالی و همچنین هزینهای برای انبارداری را بر عهده بگیرد.
عمده دارایی صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا را طلا و سکه تشکیل میدهند. اگر قصد سرمایهگذاری در طلا و بهره بردن از نوسانات این بازار را دارید، این صندوقها شما را از تغییرات نرخ، بهرهمند خواهد کرد.
دلایل سرمایهگذاری در بازار طلا:
هرکس هدفی برای سرمایهگذاری و انتخاب بازار مورد نظر دارد. دلایل شما از اینکار چیست؟ در زیر دلایل سرمایهگذاری در طلا از نظر سرمایهگذاران را مرتب کردهایم:
۱) برای پوشش ریسک:
سرمایهگذارانی که قصد ایجاد تنوع در سبد سرمایه دارند، از این روش استفاده میکنند. این روش، معمولا برای جبران ضرر و زیان ناشی از سایر سرمایهگذاریها مناسب است.
۲)یک سرمایهگذاری امن :
برای یک سرمایهگذاری امن در زمان تحریمها، برای حفظ ارزش پول، میتوان از این راه بهره برد. اگر از دلایل این روش از سرمایهگذاران بپرسید، آنها به شرایط بد بورس و تورمی اشاره خواهند کرد؛ زیرا امنیت بازار طلا در مقایسه با بورس بیشتر است.
در کشور تورمی که ثبات اقتصادی ندارد، مردم به دنبال روشی برای سرمایهگذاری هستند که بتواند آینده آنها را تامین کند. هنگامی که بانکها سود خود را کاهش میدهند و بورس مدام در حال نوسان است، مردم به سمت بازارهای دیگر روی میآورند و روشهای دیگری را برای حفظ ارزش پول خود انتخاب میکنند. یکی از این روشها سرمایهگذاری در طلا است.
۳) یک سرمایهگذاری مستقیم:
از گذشته تا زمان حال، قیمت طلا در یک روند صعودی قرار داشته است. به همین دلیل، بسیاری از افراد با توجه به افزایش قیمت طلا در میانمدت و بلندمدت، سعی در حفظ ارزش سرمایه و رشد آن دارند. یکی دیگر از دلایل این سرمایهگذاری، رشد شدید طلا به دلیل وجود محدودیت در عرضه است. به همین دلیل منبع خوبی برای سرمایهگذاری مستقیم به حساب میآید.
مزایا سرمایهگذاری در طلا:
همانطور که در بالا بیان کردیم، به سه روش میتوان در بازار طلا سرمایهگذاری کرد. آشنایی با مزایای آن در تصمیم گیری بهتر، نقش پررنگی دارد. در زیر مواردی از این مزایا را بیان کردهایم:
۱)کسب سود زیاد:
کسب سود هنگفت در افق زمانی بلند مدت است. سرمایهگذاران در این روش به راحتی میتوانند بعد از گذشت چندسال، شاهد بازده سرمایهگذاری خود بوده و باعث رشد سرمایه در درازمدت شوند.
۲)قدرت نقدشوندگی بالا:
همانطور که در “چه سرمایه گذاری هایی پرسود هستند؟” بیان کردیم، یکی از نکاتی که هنگام سرمایهگذاری لازم است رعایت شود، نقدشوندگی سرمایه در شرایط گوناگون است. این فلز با ارزش، به دلیل کمیاب بودن دارای قدرت نقدشوندگی بالا در بازار است.
یکی از دلایل آن این است که هرزمان معاملهگر به پول نقد نیاز پیدا کند، میتواند به راحتی آن را به وجه نقد تبدیل کند.
۳)حفظ ارزش پول داخلی:
در سالهای اخیر شاهد کاهش ارزش پول به دلیل تورم و تحریمها بودهایم. تورم موجب بالا رفتن قیمتها میشود. پس در این شرایط باید به دنبال راهی بود تا مانع از کاهش ارزش سرمایه شد.
۴)راهی آسان برای سرمایهگذاری:
هنگام صحبت از مزایا سرمایهگذاری روی طلا میتوان به آسان بودن این سرمایهگذاری اشاره کرد. یکی از محبوبیتهای خرید طلا در سرمایهگذاری فیزیکی به روش مستقیم، سهولت در خرید آن است. همچنین برای سرمایهگذاری در طلا مانند سرمایهگذاری در بورس نیاز به مهارت یا دانش خاصی ندارید. فقط کافی است به یک طلافروشی مراجعه کنید و براساس پول کنار گذاشته شده، خرید خود را بدون دردسر انجام دهید.
معایب سرمایهگذاری در طلا:
۱)ریسک بالا در کوتاه مدت:
همانطور که مزایای آن را بررسی کردیم، این روش رایج سرمایهگذاری مناسب برای افق زمانی بلند مدت است. همچنین برای کوتاه مدت ریسک بسیار زیادی دارد و ممکن است موجب ضرر و کاهش اصل سرمایه شود.
۲)دشواری در نگهداری:
اگر قصد این نوع سرمایهگذاری از روش خرید فیزیکی طلا و سکه را دارید، با خطرهای احتمالی مانند دزدیده شدن یا گم شدن مواجه هستید. یکی از معایب آن، دشواری در نگهداری و حملونقل آن است.
۳- تأثیرپذیری بالا از اخبار:
یکی دیگر از معایب این سرمایهگذاری، تأثیرپذیری بالا این بازار از اخبار و حوادث سیاسی جهانی است. خبرهایی مانند جنگ یا قحطی موجب رشد زیاد در قیمت طلا و اخبار صلح باعث کاهش شدید در قیمت طلا و سکه میشود.
چکیده مطالب:
اگر قصد این نوع سرمایهگذاری را دارید، خرید سکه و گواهی سپرده میتواند گزینه مناسبتری باشد. البته واحدهای صندوقها، هزینه انبارداری، ارزیابی، کارمندان و… را ندارند و بین دو انتخاب قبل، گزینه جذابتری هستند.
قبل از انتخاب روش سرمایهگذاری در طلا، میزان حباب قیمت طلا و سکه را بررسی کنید تا از هرگونه ضرر و زیان در آینده پیشگیری شود.
این نوع سرمایهگذاری مانند هر سرمایهگذاری دیگری دارای ریسک است و همچنین با خطر دزدیده شدن مواجه است، بهتر است قبل از ورود به این بازار، ریسکهای آن را بررسی کرده و آنها را بپذیرید. در مقایسه با خرید طلا و سکه، صندوقها از ریسک کمتری برخوردار هستند و با سرمایهگذاری در آنها، از تغییرات قیمت طلا بهرهمند خواهید شد. البته به طور کلی، ریسک موجود در این بازار نسبت به سایر بازارها کمتر است.
همچنین بررسی مدت زمان سرمایهگذاری در بازار طلا و هدف از آن در زمانی که تصمیم به سرمایهگذاری در طلا میگیرید، ضروری است. اینکار به شما در انتخاب بهترین روش کمک میکند.