آزمون ALES چیست؟زمان و هزینه برگزاری در ایران
ترکیه به دلیل نزدیک بودن به ایران و شرایط اقتصادی و اجتماعی خود، به یکی از کشورهایی تبدیل شده است که تعداد قابل توجهی از ایرانیان تمایل دارند در این کشور زندگی کنند. بخشی از آنها نیز ترکیه را مقصدی برای اقامت و زندگی خود، در نظر می گیرند.
همچنین این کشور به یک مقصد جذاب تبدیل شده است که دانشجویان زیادی از ایران هر ساله به دنبال نشستن بر یکی از صندلیهای موسسههای عالی این کشور هستند. نحوه برگزاری، محتوا و همچنین کاربرد هر آزمونی از مهمترین فاکتورهایی است که پیش از شرکت در آن باید دانست. در این یادداشت سعی خواهیم کرد که بررسی آزمون آلس و چگونگی برگزاری آن بپردازیم.
برخی از دانشگاه های ترکیه در رده ی ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند. اولین قدم برای مهاجرت، تحقیق درمورد شرایط کشور ترکیه و روشن شدن قصد سفر است. اگر شما هم قصد ادامه تحصیل در ترکیه را دارید، باید بدانید که پس از تحقیق درمورد رشته ی مورد نظر خود و یافتن دانشگاه مناسب، باید قبل از ورود خود در دو آزمون نمرات مناسبی را کسب نمایید.
آزمون ALES چیست؟
امتحان آلس (ALES) یکی از امتحاناتی است که دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در ترکیه را دارند باید قبل از اعطای پذیرش در آن شرکت کنند. هر چند که دانشجویان برای پذیرش در برخی از دانشگاهها به امتحان ALES نیازی ندارند. برای پذیرش در آنها نمره GMAT یا GRE کفایت میکند. این بدان معنا است که نمره آزمون آلس هنگام پذیرش در مقاطع بالاتر معادل آزمونهای GMAT و GRE در نظر گرفته میشود.
به ندرت میتوانید دانشگاهی را پیدا کنید که تنها گزینه شما آزمون آلس باشد. از این مساله نایابتر پیدا کردن دانشگاهی است که برای پذیرش در آن باید از سد آزمون ALES و GMAT و GRE بگذرید.
امتحان ALES یا همان Academic Personnel and Graduate Education توسط سازمان سنجش (مرکز انتخاب و جایگزینی دانشجو) ترکیه برگزار میشود.
این سازمان در سال ۱۹۷۳ با هدف سازماندهی هر چه بهتر آزمونهای استاندارد برای دانشجویانی که مایل به پذیرش در موسسات عالی ترکیه هستند تاسیس شد. زمانی نیاز به این سازمان بیش از پیش بیشتر شد که تعداد متقاضیان تحصیلات تکمیلی در ترکیه بسیار بالاتر از صندلیهای خالی دانشگاههای دولتی ترکیه بود.
اساس تاسیس این سازمان حفظ استانداردها و اطمینان از پذیرش تنها و تنها دانشجویان واجد شرایط است. دانشجویان خارجی که نتیجه مطلوبی در آزمونها کسب نکردند میتوانند آخرین شانس خود برای تحصیل در دورههای تحصیلات تکمیلی ترکیه را با شرکت در آزمون آلس امتحان کنند.
البته این آزمون برای کسانی که قصد کار کردن در برخی مراکز را دارند هم مورد نیاز است. شما می توانید در دو زبان مختلف در ترکیه تحصیل کنید زیرا دانشگاه های ترکیه به زبان ترکی استانبولی یا انگلیسی تدریس می کنند.
ساختار آزمونهای آلس
آزمون آلس از دو بخش زبان شناسی (آزمون کلامی) و ریاضیات (آزمون محاسباتی) تشکیل شده است. این دو بخش به شرح زیر به دو بخش جداگانه تقسیم میشوند.
-
بخش زبانشناسی
این بخش از دو بخش زبانشناسی ۱ و زبانشناسی ۲ تشکیل شده است. هر بخش دارای ۵۰ سوال است.
-
بخش ریاضیات
این بخش هم مانند بخش زبانشناسی از دو بخش ۱ و ۲ تشکیل شده است که هر بخش دارای ۵۰ سوال است.
در مجموع سطح کلامی و توانایی ریاضی دانشجو با ۲۰۰ سوال طی ۳ ساعت (۱۸۰ دقیقه) سنجیده میشود.
زمان برگزاری و هزینه آزمون
امتحان آلس عموما در ماههای اردیبهشت و آذر برگزار میشود. امسال با توجه به بیماری کرونا آزمون اردیبهشت توسط سازمان سنجش ترکیه لغو و در ماه مرداد برگزار شد.
شما باید دو ماه قبل از تاریخ آزمون (ماههای مهر و اسفند) برای ثبتنام در این آزمون اقدام کنید. معمولا نتایج بعد از ۲ تا ۴ هفته کاری منتشر میشوند.
هزینه این آزمون ۱۲۰ لیر است. البته در بعضی از موسسات ممکن است به دلیل امکانات و خدمات بیشتری مانند تهویه هزینه آزمون افزایش پیدا کند.
حداقل نمره قبولی در امتحان آلس
حداقل نمره قبولی در این آزمون ۵۵ است. بدیهی است که کسب نمره بالاتر در این آزمون شانس شما را بیشتر خواهد کرد. برای مثال اگر ظرفیت دانشگاهی برای یک رشته تنها ۴ نفر باشد بین ۷ نفر، آن ۴ نفری انتخاب میشوند که نمره بالاتری را کسب کرده باشند. البته ناگفته نماند تنها با اتکا به نمره زبان امتحان آلس نمیتوانید مسیر مهاجرت خود را طی کنید. در واقع شما به یک رزومه قابل قبول اعم از معدل، مقاله و سایر موارد مورد نیاز احتیاج دارید.
در ضمن به این مساله دقت کنید که قبل از هر چیزی حداقل نمره مورد نیاز آلس دانشگاه مورد نظرتان را بررسی کنید. برخی از دانشگاههای نمرهی بالاتری را برای پذیرفتن دانشجو در نظر گرفتهاند. برای مثال برای پذیرش در رشتههای مهندسی دانشگاه Middle East Technical University در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نیاز است که شما نمره ۷۵ را کسب کنید.
توجه داشته باشید که در رشتههایی مانند تربیت بدنی و هنر علاوه بر نمره قبولی آزمون آلس باید در آزمون عملی دانشگاه نیز حداقل نمره را کسب کنید. این آزمون توسط دانشگاه مقصد برگزار میشود.
چه کسانی باید در امتحان ALES شرکت کنند؟
صلاحیت و قابلیت سه دسته از افراد از طریق آزمون ALES سنجیده میشود. در واقع این افراد برای ادامه راه خود باید در این آزمون شرکت کنند.
- تمامی دانشجویان خارجی و داخلی که مایل به ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند در صورت عدم شرکت در آزمونهای GMAT یا GRE باید در امتحان آلس شرکت کنند.
- تمامی شهروندان ترکیه که مایل به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در خارج از کشور با بورس تحصیلی دولتی هستند باید در این آزمون شرکت کنند.
- کسانی که به دنبال پذیرش در موقعیتهای شغلی مناسب مانند مدرس، محقق، معاونت پژوهشی، مترجم و برنامهریز آموزش در موسسههای عالی هستند.
نتایج، نحوه نمرهدهی و اعتبار امتحان آلس
در سیستم نمرهدهی امتحان آلس رابطهی نزدیکی بین پاسخهای درست و غلط وجود دارد. در واقع هر ۴ پاسخ اشتباه یکی از پاسخهای صحیح شما را به طور خودکار از بین میبرد. این نحوه امتیازدهی در بیشتر موارد باعث سردرگمی متقاضیان میشود.
البته همیشه توصیه میشود که نیمه پر لیوان را ببینید. اعتبار این آزمون ۳ سال پس از تاریخ صدور است. در واقع دانشجو ۳ سال فرصت دارد که از نتیجه آزمون خود برای رسیدن به یک صندلی در مقاطع دکترا و کارشناسی ارشد تلاش کند.
نتایج آزمون همیشه از طریق سایت سازمان سنجش در دسترس شرکتکنندهها قرار دارد.
در انتها توصیه میکنیم که بابت شرکت در این آزمون بهتر است به دنبال هزینه بیشتر برای سفر به کشورهایی مانند روسیه نباشید. امتحان آلس یک آزمون کاملا استاندارد است که به صورت هماهنگ و یکسان برگزار میشود. سفر به کشورهای مجاور به منظور شرکت در آزمون نه تنها منفعت خاصی نصیب شما نخواهد کرد بلکه باعث بالا رفتن هزینههای مهاجرت شما هم میشود.
منابع امتحان ALES
از بزرگترین معایب آزمون آلس میتوان به نبود منابع کافی در دسترس اشاره کرد. در واقع بر خلاف آزمونهایی مانند آیلتس این آزمون فاقد بخشهای جداگانه و متمایز است. بیشتر منابع به بررسی نکات ارائه شده در جزوهها و کلاسها و آزمونهای چند سال اخیر پرداختهاند.
با توجه به این نکته بهتر است که برای بخش زبانشناسی به سراغ کتابهای درک مطلب و لغات بروید. در ضمن فراموش نکنید که تمام سوالهای این آزمون به زبان ترکی استانبولی است و قبل از هر چیزی شما باید برای فهمیدن سوالهای آزمون به این زبان مسلط باشید.
برای بخش ریاضیات نیز توصیه میشود که کتابهایی را در زمینه هندسه و هوش تهیه کنید. البته نگران نباشید زیرا با توجه به تجربهی شرکتکنندهها این بخش از آزمون آلس به مراتب از کنکور آن مقطع در ایران آسانتر است.
ادامه تحصیل در ترکیه
اگر شما قصد ادامه تحصیل به زبان ترکی در کشور ترکیه را دارید، باید آزمون (ALES (Akademik personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı را بدهید. اگر هم می خواهید به زبان انگلیسی ادامه تحصیل دهید، باید آزمون جی آر ای بدهید. علاوه بر این باید آزمون تومر (Tomer) را نیز با کسب نمرات مناسبی بگذرانید. در مقالات پیشین وبلاگ مکتب خونه در مورد این آزمون صحبت کرده ایم. این آزمون مربوط به زبان استانبولی است.
آزمون ALES آزمونی مختص کشور ترکیه است و کسانی که قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر (کارشناسی ارشد و دکترا) در کشور ترکیه دارند، باید این آزمون را بگذرانند. این آزمون به زبان ترکی استانبولی برگزار می شود و جالب است که بدانید این آزمون مانند آزمون کنکور ایرانیان است. البته از کنکور ایرانیان آسانتر است.
برخی از دانشگاه ها برای پذیرش دانشجو از طریق آزمون آلس دانشجو می پذیرد. یعنی داوطلبان هر رشته باید در رشته ی مورد نظر ثبت نام کنند و در آزمون ALES در ایران شرکت کنند. با ما در مقاله ی آزمون SAT ترکیه چیست و چه سوالاتی را شامل می شود همراه باشید.
بخش های مختلف آزمون ALES در ایران
آزمون ALES در ایران شامل دو بخش رقمی (Sayisal) و ادبیات استانبولی (Sozel) است و هدفشان سنجش متقاضی از لحاظ هوش و زبان است و باید این موضوع را بدانید که متقاضی در زمینه ی رشته ی انتخابی سنجیده نمی شود.
یعنی جدا از اینکه هر فردی در چه زمینه ای قصد ادامه تحصیل دارد باید از حداقل هوش برخوردار باشد. آشنایی و تسلط بر روی زبان و ادبیات ترکی استانبولی نیز یکی از مهم ترین بخش های این آزمون محسوب می شود. بخش ریاضیاتی آن زیاد دشوار نیست و فقط تمرکز و سرعت عمل شما ملاک محسوب می شود. سوالات ریاضی این آزمون بیشتر ریاضیات پایه و رابطه ی اعداد است.
شرایط شرکت کنندگان در آزمون ALES
متقاضیان مقاطع بالاتر در دانشگاه باید در آزمون آلس شرکت کنند و نمره ی بالایی کسب کنند. متقاضیان برای ادامه تحصیل در زمینه ی فنی و مهندسی باید از بخش رقمی آزمون (ریاضی و هوش) امتیاز بیشتری کسب کنند. متقاضیان علوم انسانی باید در بخش ادبیات و زبان مطالعه ی بیشتری داشته باشند و امتیاز بیشتری کسب کنند.
پس از این که مدرک ALES یا جی آر ای خود را دریافت کردید، با توجه به زبان دانشگاه مورد نظر خود به مصاحبه ی حضوری دعوت خواهید شد. همچنین مدارک و رتبه هایی که کسب کرده اید مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
آزمون ALES در ایران
در گذشته آزمون ALES در ایران برگزار نمی شد و متقاضیان این آزمون باید به ترکیه یا قبرس می رفتند. ولی چندین سال است که این آزمون دوبار در سال در ایران برگزار می شود و نتیجه ی آن طی دو تا چهار هفته به صورت آنلاین منتشر می شود.
در زمان آزمون، دو دفترچه در اختیار شما قرار می گیرد که هر دفترچه ۵۰ سوال دارد و نمره ی این آزمون از ۱۰۰ می باشد. هر دانشگاهی به شما حداقل نمره ی قبولی را اعلام خواهد کرد. در واقع تصمیم درمورد حداقل نمره ی قبولی به عهده ی مدیر گروه و مدیر آموزش است. این حداقل حتی ممکن است در یک دانشگاه از ترمی به ترم دیگر تغییر کند. هرچه نمره ی شما بیشتر باشد شانس بیشتری در قبول شدن خواهید داشت.
البته موارد دیگر مانند معدل، مقاله و … در قبولی شما در دانشگاه تاثیر دارد. مدت زمان برگزاری آزمون سه ساعت است. سوالات به صورت تستی و ۵ گزینه ای هستند.
آزمون دارای امتیاز منفی است و درصورت پاسخ اشتباه از امتیاز شرکت کننده کسر می گردد. در کنار این آزمون می توانید از مقاله ی آزمون یوس (YöS) ترکیه چیست؟ نیز اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورید.
زمان های برگزاری آزمون در ایران
این آزمون در ماه های اردیبهشت (May) و آبان (December) برگزار می شد. ولی از سال ۲۰۱۸ به بعد تصمیم گیری اینگونه شد که، این آزمون سه بار در سال یعنی در ماه های اردیبهشت، مهر و آبان برگزار شود.
اگر شما قصد ادامه تحصیل از اول مهر را داشته باشید، باید در ماه اسفند ثبت نام کنید و سپس در ماه اردیبهشت در آزمون شرکت نمایید. اگر هم می خواهید از ترم دوم، یعنی از بهمن ماه شروع به تحصیل کنید بهتر است در آزمون های مهر و یا آبان شرکت کنید.
تعداد دفعات شرکت در این آزمون هیچ محدودیتی ندارد و شما می توانید بارها در این آزمون شرکت کنید. نتیجه ی این آزمون به مدت سه سال دارای اعتبار است. با این حال باید بدانید که بعد از سه سال فاقد اعتبار است و درصورت نیاز مجددا باید آزمون بدهید.
سوالات متداول در مورد آزمون ALES
پیشنهاد می دهیم قبل از اینکه در هر آزمونی شرکت کنید، ابتدا کاملا تحقیق کنید و سوالات زیر را از خود بپرسید:
- در چه رشته ای می خواهید ادامه تحصیل دهید؟
- کدام شهر ترکیه برای زندگی کردن محل بهتری برای شما است؟
- کدام دانشگاه ها را ترجیح می دهید؟
- حداقل نمره ی قبولی دانشگاه چقدر است؟
- در این مدت منبع درآمد شما از کجا خواهد بود؟
- آیا خانواده ی شما هزینه ی زندگی شما را به عهده می گیرند؟
- یا قرار است کار کنید؟
- اگر می خواهید کار کنید چه گزینه هایی پیش روی شما است؟
در کل مهاجرت کردن فرآیندی سخت است و مشکلات زیادی با خود به همراه دارد. البته در کنار مشکلات، مزایای زیادی هم دارد و با فرهنگ های مختلف آشنا شوید. ولی هیچ وقت بدون تحقیق کردن کاری را انجام ندهید. برای اینکه مشکلات کمتری داشته باشید، حتما کاملا درمورد همه ی شرایط تحقیق کنید.
ارزیابی آزمون آلس
سازمان سنجش سه روش متمایز برای ارزیابی آزمون آلس در نظر گرفته است. این سه روش ارتباط بسیار نزدیکی به رشته تحصیلی انتخابی دانشجویان دارد.
هموزن
در این روش نمرهدهی هر دو بخش از اهمیت یکسانی برخوردار هستند. این روش برای ارزیابی دانشجویان متقاضی ادامه تحصیل در رشتههای زیر استفاده میشود:
- اقتصاد
- علوم اداری
- برخی از برنامههای تخصصی در دانشکدههای آموزش و پرورش
ریاضیات
در این روش نمرهدهی بخش ریاضیات آزمون از اهمیت به سزایی برخوردار است. این سوالات برای متقاضی باید در اولویت قرار بگیرند زیرا تاثیر به مراتب بیشتری در پذیرش دانشجو دارند. این برای دورههایی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا است که شامل دروس بسیار زیاد ریاضی میشوند.
- معماری
- مهندسی
- دانشکدههای علوم
زبانشناختی
همانطور که برای رشتههای مهندسی بخش ریاضیات تاثیر بیشتری دارد برای رشتههایی مانند حقوق، تاریخ، جغرافیا و ادبیات بخش زبانشناختی از اهمیت بیشتری برخوردار است. در واقع برای دانشجویانی که قصد شرکت در دورههایی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای این رشتهها را دارند، پاسخگویی به سوالات این بخش حیاتیتر است.