مقالات دیجیتال مارکتینگ

سایت مپ چیست و چگونه آن را بسازیم؟

سایت مپ مانند یک نقشه گنج است که موتورهای جستجو از آن برای شناخت بهتر زیر و بم صفحات وب‌سایت‌های مختلف استفاده می‌کنند. حتماً شما هم شنیده‌اید که بدون نقشه سایت، ممکن است صفحات وب‌سایت شما از دید خزنده‌های گوگل پنهان بمانند؛ اما این مسئله چقدر حقیقت دارد و آیا الزاماً تمام مدیران وب‌سایت‌ها باید نقش سایت تهیه کنند؟ اگر پاسخ مثبت است، نحوه ساخت سایت مپ برای وب‌سایت‌های وردپرسی و سایر انواع وب‌سایت چگونه است؟ پاسخ به این سؤال و سؤالات دیگر را در ادامه این مقاله بررسی خواهیم کرد.

نقشه سایت چیست؟

نقشه سایت یا site map نقشه‌ای از وب‌سایت شما است که به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا تمام محتوای سایت شما را پیدا کرده و آن‌ها را پیمایش کنند. نقشه سایت همچنین اطلاعات مفیدی در مورد صفحات و فایل‌های موجود در وب‌سایت شما به گوگل ارائه می‌کند تا این موتور جستجو بتواند سایت شما را با کارایی بیشتری بررسی کند؛ مانند آخرین صفحه به‌روزرسانی شده و هر نسخه از زبان‌های جایگزین برای آن صفحه.

به‌طورکلی چهار نوع نقشه سایت وجود دارد:

  • XML Sitemap

نقشه سایت با فرمت XML رایج‌ترین نوع است که به صفحات مختلف وب‌سایت شما لینک می‌شود.

  • Video Sitemap

این نوع نقشه به‌طور خاص به گوگل کمک می‌کند تا بهتر بتواند محتواهای ویدئویی روی صفحات شما را درک کند.

  • News Sitemap

این نقشه نیز به گوگل کمک می‌کند که محتواهایی را که مورد تائید اخبار گوگل هستند روی سایت‌ها پیدا کند.

  • Image Sitemap

این نقشه نیز برای آن است که گوگل بهتر بتواند تمام تصاویری که روی هاست شما ذخیره شده‌اند را پیدا کند.

سایت مپ

چرا سایت مپ مهم است؟

همان‌طور که گفتیم، نقشه سایت به موتورهای جستجو مانند گوگل و یاهو کمک بزرگی می‌کند که صفحات وب شما را از طریق ربات‌های خزنده راحت‌تر پیدا کنند. جالب است بدانید که در این خصوص گوگل می‌گوید:

«اگر صفحات سایت شما به‌درستی پیوند داده شوند، خزنده‌های وب ما معمولاً می‌توانند تمام سایت شما را کشف و پیمایش کنند».

به‌عبارت‌دیگر اگر لینک سازی داخلی را به‌طور مناسب انجام دهید، احتمالاً نیازی به تهیه سایت مپ ندارید؛ اما از آنجایی که ممکن است در زمینه لینک سازی داخلی سایت کارتان نقص‌هایی داشته باشد، بهتر است تهیه نقشه سایت را به عنوان یک سوپاپ اطمینان در نظر بگیرید. خصوصاً اینکه تهیه نقشه سایت هیچ ضرری ندارد و در بیشتر مواقع مفید هم واقع می‌شود.

 

ویدیو پیشنهادی :  دیجیتال مارکتینگ
آموزش دیجیتال مارکتینگ

 

به‌طورکلی در شرایط زیر حتماً به نقشه سایت نیاز خواهید داشت:

  • اگر وب‌سایت شما واقعاً بزرگ است ممکن است خزنده‌های گوگل از پیمایش برخی از صفحات جدید یا صفحاتی که تازگی به‌روز شده‌اند غافل بمانند. این اتفاق برای فروشگاه‌های آنلاین که صدها هزار صفحه وب دارند، امری عادی است.
  • اگر سایت شما تعداد زیادی از صفحات محتوا دارد که از یکدیگر جدا شده یا به‌خوبی با هم پیوند ندارند، بهتر است آن‌ها را در نقشه سایت فهرست کنید تا اطمینان حاصل کنید که گوگل آن‌ها را بررسی خواهد کرد.
  • اگر سایت شما جدید است و بک لینک‌های کمی دارد، نقشه سایت به شما کمک می‌کند که خزنده‌های گوگل سریع‌تر وب‌سایت شما را کشف کنند.
  • در مورد آخر اگر وب‌سایت شما دارای محتواهای چندرسانه‌ای زیادی مانند ویدئو و عکس باشد، بهتر است سایت مپ را برای کمک به گوگل جهت شناخت بهتر سایت خود تنظیم کنید.

اما در برخی از موارد ممکن است به این نتیجه برسید که به سایت مپ نیاز ندارید؛ مانند موارد زیر:

  • اگر وب‌سایتتان کوچک است؛ یعنی تعداد صفحات آن زیر ۱۵ عدد است، احتمالاً نقشه سایت به درد شما نمی‌خورد.
  • همچنین اگر سایت شما با یک سیر منطقی دارای لینک سازی داخلی باشد، نیازی به نقشه سایت ندارید. منظور از لینک سازی داخلی این است که پیوندهایی که از صفحه اصلی شروع می‌شوند بتوانند به تمام صفحات مهم سایت شما برسند.
  • همچنین اگر فایل‌های چندرسانه‌ای یا صفحات خبری ندارید که بخواهید گوگل از آن‌ها باخبر باشد، نقشه سایت برای شما چندان اهمیت ندارد.

نحوه ساخت سایت مپ برای انواع وب‌سایت

اگر وب‌سایت شما وردپرسی است، پلاگین یواست را نصب کنید. دلیل استفاده از این پلاگین برای تهیه سایت مپ این است که حالت پویا دارد و به صورت اتوماتیک نقشه سایت را آپدیت می‌کند؛ یعنی هر زمان که صفحه جدیدی به سایت خود اضافه کنید، یک لینک به آن صفحه به‌طور خودکار به فایل سایت مپ شما اضافه می‌شود. فرقی نمی‌کند که صفحه جدید شما مربوط به پست‌های وبلاگ باشد یا صفحه محصولات فروشگاهی، درهرصورت شما همیشه یک سایت مپ آپدیت و به‌روز خواهید داشت.

البته اگر از یواست استفاده نمی‌کنید، تعداد زیادی پلاگین‌های دیگر برای سایت وردپرسی در دسترس شما هستند که می‌توانید از آن‌ها برای ایجاد نقشه سایت استفاده کنید؛ مانند Google XML Sitemaps.

  • نحوه ساخت سایت مپ

اما اگر وب‌سایت شما وردپرسی نباشد چه؟ جای نگرانی نیست. می‌توانید از ابزارهای تولید نقشه سایت مانند XML-Sitemaps.com استفاده کنید که فایل نقشه سایت را برای شما استخراج می‌کنند.

درهرصورت زمانی که سایت مپ شما آماده شد پیشنهاد می‌کنیم که یک نگاه کلی به آن بیندازید. (به‌طورمعمول سایت مپ شما در آدرس site.com/sitemap.xml. پیدا می‌شود؛ اما این مسئله به CMS شما و برنامه‌ای که از آن برای ساخت نقشه سایت استفاده می‌کنید هم بستگی دارد.) نقشه سایت باید تمام صفحات موجود در وب‌سایت شما را نمایش بدهد. اگر همه چیز خوب به نظر می‌رسید، زمان آن است که فایل نقشه سایت را برای گوگل سابمیت کنید.

بعد از بررسی نحوه ساخت سایت مپ، وقت آن است که به این مسئله بپردازیم که چطور نقشه سایت خود را برای گوگل ارسال کنیم. اگر شما سایت مپ را به گوگل معرفی نکنید، در واقع هیچ کاری نکرده‌اید. برای این منظور باید وارد حساب گوگل سرچ کنسول شوید و از نوار کناری گزینه نقشه سایت را انتخاب کنید.

اگر قبلاً یک فایل برای نقشه سایت خود ارسال کرده باشید، فایل آن را در این صفحه مشاهده خواهید کرد. در نهایت برای ارسال سایت مپ خود url آن را در این قسمت وارد کرده و گزینه سابمیت را بزنید. اگر بارگذاری آن به‌درستی انجام شده باشد، اطلاعات مربوط به نقشه سایت خود را در بخش سایت مپ‌های سابمیت شده می‌توانید مشاهده کنید.

نحوه ساخت سایت مپ

اثرات جانبی تهیه نقشه سایت!

جالب است بدانید که نقشه سایت تنها برای معرفی صفحات و محتوای شما به موتورهای جستجو استفاده نمی‌شود و کاربردهای خوب دیگری هم دارد!

  • نقشه سایت مشکلات مربوط به ایندکس کردن را نشان می‌دهد.

یکی از نکات جالب توجه در مورد استفاده از نقشه سایت این است که می‌تواند به شما بگوید به‌طور تخمینی چند صفحه را برای ایندکس شدن آماده کرده‌اید و از بین آن‌ها چه تعداد صفحه ایندکس شده است. به‌عنوان‌مثال فرض کنیم که نقشه سایت شما پنج هزار صفحه لینک شده را نشان می‌دهد؛ اما وقتی‌که به گوگل سرچ کنسول نگاه می‌کنید، سایت شما فقط ۲۰۰۰ صفحه ایندکس شده دارد. این مسئله نشان می‌دهد که مشکلی در این زمینه وجود دارد. مثلاً ممکن است محتوای تکراری زیادی در وب‌سایت شما وجود داشته باشد که گوگل ترجیح می‌دهد آن‌ها را فهرست بندی نکند. یا ممکن است تعداد صفحات سایت شما از سهمیه پیمایش سایتتان بیشتر باشد.

  • سایت مپ خود را با txt هماهنگ کنید.

 Robots.txt یک فایل است که به موتورهای جستجو می‌گوید کدام صفحات می‌توانند در دسترس ربات‌های خزنده قرار گرفته و پیمایش شوند. به‌طورکلی از این فایل استفاده می‌شود تا از درخواست‌های بیش‌ازحد برای پیمایش صفحات غیرضروری سایت جلوگیری کرده و بار ترافیک سایت کمتر شود. در واقع صفحاتی که در این فایل مشخص می‌شوند، همان صفحاتی هستند که برای ربات‌های خزنده noindex به‌حساب می‌آیند. اگر بین نقشه سایت و اطلاعات فایل Robots.txt هماهنگی وجود نداشته باشد، به این معنی است که شما در حال ارسال سیگنال‌های مختلف به گوگل هستید:

سایت مپ می‌گوید: «این صفحه به اندازه کافی مهم است که آن را در نقشه سایت خود آورده‌ایم» اما زمانی که ربات‌های خزنده آن‌ را پیمایش می‌کنند، با دستور noindex روبرو شده و مسدود می‌شوند.

مقاله پیشنهادی : الگوریتم مرغ مگس خوار 
الگوریتم مرغ مگس خوار

 

چند نکته پایانی

در مقابل هر Url در نقشه سایت در گوگل سرچ کنسول یک تاریخ با عنوان آخرین به‌روزرسانی موجود است که توصیه می‌کنیم تنها در صورتی آن‌ها را تغییر بدهید که تغییرات قابل‌توجهی در سایت مانند افزودن محتوای جدید ایجاد کرده باشید. در غیر این صورت، گوگل تغییر تاریخ در صفحاتی که تغییری در محتوای آن‌ها رخ نداده را به عنوان یک تاکتیک متقلبانه در نظر می‌گیرد.

اگر سایت شما بسیار بزرگ است، توصیه می‌شود که نقشه سایت خود را به چند نقشه کوچک‌تر بشکنید به‌طوری‌که هر کدام حداکثر دارای ۵۰ هزار Url باشند.

حجم سایت مپ خود را زیر ۵۰ مگابایت نگه دارید؛ چراکه این مقدار حداکثر حجمی است که موتورهای جستجوی بینگ و گوگل برای حجم نقشه سایت مجاز می‌دانند.

مقاله پیشنهادی : کوتاه سازی لینک
کوتاه سازی لینک

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا