آشنایی با نقش مدیریت بودجه
راه و رسم مدیریت بودجه را یاد بگیرید
در این مقاله با عنوان “راه و رسم مدیریت بودجه را یاد بگیرید”، هزینههای خود را بهتر مدیریت کنیم و هوش مالی خود را برای اهداف بلندمدت و کوتاهمدت بالا ببریم. استفاده از پول و درست خرج کردن آن چیزی بیشتر از یک هدف است. نگران نباشید به هرحال شما یک ریاضیدان یا حسابدار حرفهای نیستید؛ درواقع به فرمولهای پیچیده آمار و ریاضی احتیاجی ندارید. فقط کافیست خوب جمع و تفریق کردن را بلد باشید.
مدیریت بودجه
وقتی مهارتهای مالی را به خوبی بدانید، زندگی بسیار سادهتر میشود. نحوه خرج کردن پول شما بر میزان دارایی و بدهی شما تأثیر مستقیم دارد.
بودجه نشان میدهد که چقدر پول وارد حسابتان شده و این پول به چه شکل هزینهشده است، درواقع داشتن بودجه مالی یکی از مهمترین روشهای ایجاد آینده مالی مطمئن است، زیرا به شما کمک میکند تا از پول خود بیشترین بهره را ببرید.
صرف نظر از جایگاه اقتصادی و یا سنی که در آن قرار دارید، هر مصرفکننده میتواند از ایجاد و مدیریت بودجه بهرهمند شود. بودجه به مردم امکان کنترل پولشان را میدهد. بودجه را به عنوان یک بنیاد مالی در نظر بگیرید.
بنیاد مالی هر شخص نیز متفاوت خواهد بود، درست همانطور که وضعیت مالی افراد مثل هم نیست.
مرحله 1: برای مدیریت بودجه اهداف را معلوم کنید
دو هدف اقتصادی وجود دارد: کوتاه مدت و طولانی مدت. اهداف کوتاه مدت روی استفاده از پول شما در زمان حال و لحظه فعلی متمرکز میشوند، در حالی که اهداف طولانی مدت با ذخیره و هزینه کردن پول طی چندین دهه سروکار دارند.
هر دو هدف بسیار مهم هستند و یکدیگر را تکمیل میکنند: پس انداز پولی که امروز هزینه میکنید، بر میزان پولی که در آینده در زندگی شما وجود خواهد داشت نیز تأثیر دارد.
شما باید تعیین کنید که کدام اهداف نیازهای ضروری و کدام یک نیازهای تجملاتی شما را پوشش میدهد؛ سپس میتوانید بر این اساس اهداف مالی خود را اولویتبندی کنید.
اهداف مالی کوتاهمدت شامل پوشش هزینههای جاری است. برخی از این موارد واجب است و ممکن است شامل وام یا پرداخت کرایه، وام خودرو، قبض خدمات، هزینه مراقبت از کودک، غذا، تلفن همراه و لوازم خانگی میشود.
اهداف ثانویه که هزینه های اختیاری نامیده می شود، شامل لباسهای غیر ضروری، ابونمان، رستوران و تعطیلات است.
اهداف مالی طولانی مدت همچنین میتواند شامل پس انداز بازنشستگی، سرمایه گذاریها و کمکهای خیریه باشد. اگر بدهی دارید، پرداخت آن میتواند هم واجب و هم اختیاری باشد.
گرچه پرداخت های مورد نیاز مانند پرداخت بدهی مالی ضروریاند، اما پرداخت بدهی زود هنگام در حالی که نیازی به پرداخت آن نیست،جزئی از هزینههای ضروری محسوب نمیشود.
درآمد و هزینه های خود را محاسبه کنید
در تعیین اهداف مالی خود راه و رسم مدیریت بودجه را یاد بگیرید و برای دستیابی به آنها برنامه ریزی کنید. برای این کار باید درآمد و هزینههای خود را ارزیابی کنید.
بیشتر افراد بودجه خود را ماهانه تنظیم میکنند، چرا که بیشتر قبوض و صورت حسابها ماهانه پرداخت میشوند.
با تهیه لیستی از درآمدهای ماهانه خود، از جمله حقوق و دستمزدتان ( مالیات کسر شده) و یا هرگونه پاداش و انعامی که به طور مرتب دریافت کرده اید، شروع کنید.
اگر مقدار دقیق آن را نمی دانید، میتوانید تخمین بزنید و هنگامی که این ارقام را پیدا کردید، آنها را جمع بزنید. عدد کل بدست آمده درآمد ماهانه شماست.
بخش بعدی این معادله، هزینههای شما است که در سه دسته قرار می گیرید: هزینههایی که به شکل ثابت متعهد به پرداخت آن هستید، هزینههایی که به شکل غیرثابت متعهد به پرداخت آن هستید و دسته بعدی هزینههای اختیاری شما هستند.
اگر نتوانید صورتحساب کارت اعتباری خود را هر ماه پرداخت کنید، مجبور هستید سود آن را نیز پرداخت کنید. این میزان سود، نظم هر بودجهای را بهم میریزد. اگر پرداختهای کارت اعتباری شما بیش از 10 درصد از درآمد ماهانه شما را به خود اختصاص دهد، زمان آن رسیده است تا با یک مشاور مالی صحبت کنید.
از طریق تلفن یا به صورت آنلاین، میتوانید از مشاوره مالی برای مدیریت بودجه و کاهش هزینههای اضافیتان استفاده کنید. اگر برنامهای برای مدیریت پرداخت بدهیهایتان داشته باشید، قادر خواهید بود تا پرداخت بدهیهای ماهانه خود را نیز کاهش دهید.
بر مدیریت بودجه خود تعهد داشته باشید
.ایجاد بودجه گامی بزرگ در جهت دستیابی به آینده بهتر اقتصادی برای شما و خانوادتان است؛ تعهد به بودجه میتواند شما را به مقصد موردنظر برساند
.واقعبینانه همه چیز را ارزیابی کنید و از وفق دادن خود به شرایط جدید نترسید؛ بودجه فقط و فقط به شما برای داشتن تعادل کمک میکند
برای شروع بودجه خود، باید میزان هزینههای خود را بدست آورید:
- قبضهای خانه
- هزینههای زندگی
- ابزارهای مالی (بیمه…)
- خانواده و دوستان (هدیه …)
- هزینه سفر (هزینه بنزین، حمل و نقل عمومی …)
- هزینه اوقاتفراغت (مهمانی، ورزش، رستوران و …)
فقط کافی است اطلاعات لازم در مورد درآمد و هزینه خود (قبوض ، صورتهای بانکی و …) را کسب کرده و شروع به کار کنید.
می توانید اطلاعات خود را ذخیره کرده و در هر زمان که دوست دارید به آن مراجعه کنید. از طرف دیگر می توانید بودجه خود را با استفاده از یک برنامه در گوشی یا لبتاپ خود تنظیم کنید یا فقط آنرا روی کاغذ بنویسید.
همچنین برخی از برنامه های بودجهبندی رایگان در دسترس هستند و حتی بانک شما ممکن است یک ابزار بودجهبندی آنلاین داشته باشد که از طریق آن به طور مستقیم اطلاعات معاملات شما را دریافت کند.
همه افراد را در تنظیم بودجه درگیر کنید
همه افراد خانواده خود را در نگه داشتن و جمع آوری بودجه درگیر کنید. کنار هم بنشینید و طرحی تهیه کنید که همه بتوانید آن را اجرایی کنید.
میزان هزینه در دسترسی را مشخص کنید و توافق کنید که هر شخص چقدر پول میتواند از این بودجه خرج کند.
وام و بدهیهای خود را پرداخت کنید
اگر وام دارید و یا به کارتهای اعتباری بدهکار هستید، در اولویت قرار دادن پرداخت بدهی که بالاترین نرخ بهره را دارد، تصمیم معقولتری است.
مواردی مانند:
- کارتهای اعتباری
- کارتهای فروشگاهی، که معمولاً بالاترین نرخ بهره را دارند
- وامهای شخصی از بانک که به طور معمول نرخ بهره پایینتری نسبت به کارتهای اعتباری یا فروشگاهی دارند
- مهم است که اطمینان حاصل کنید که شرایط توافقهای خود را نقض نمی کنید.
- بنابراین حتی اگر درگیر پرداخت بدهی دیگری هستید، باید حداقل تا میتوانید بدهیهای کارتهای اعتباری و هزینههای ضروری ماهانه خود را اولویت قرار دهید.
پس انداز را جدی بگیرید
برخی از افراد انگیزه لازم برای پس اندازکردن را ندارند، اما اگر هدفی را برای خودشان در نظر بگیرند این کار بسیار سادهتر میشود.
راه و رسم مدیریت بودجه را یاد بگیرید، زیرا پس انداز کردن هم یکی از اصول مهم مدیریت بودجه است.
قدم بدی شما، پس انداز برای موارد اضطراری است. اگر به مشکلی برخوردید یا از کار بیکار شدید و با حجمی از بدهیها و هزینههای زندگی رو به رو شدید، پول کافی برای این بازه زمانی که غیرقابل پیشبینی است، پس انداز کنید.
سعی کنید ارزش درآمدهای سه ماهه خود را در یک حساب که به راحتی میتوان به آن دسترسی پیدا کرد، باز کنید.
نگران نباشید اگر نتوانستید بلافاصله این پول را پس انداز کنید، اما آن را به عنوان هدفی که برای رسیدن به آن تلاش میکنید، در ذهنتان نگه دارید.
بهترین راه برای پس انداز کردن، واریز کردن پولی ثابت و مشخص به شکل ماهانه در حساب پس انداز است.
هنگامی که بودجه اضطراری خود را کنار گذاشتید، اهداف پس انداز احتمالی که باید در نظر بگیرید شامل موارد زیر است:
- خرید ماشین بدون گرفتن وام
- پول کافی برای تعطیلات بدون نگرانی از قسط و صورت حسابهای بعد سفر
- جدا کردن بخشی از پول در هنگام مرخصی
خودتان را برای هزینههای خارج از بودجه محدود کنید
بخش مهمی از مدیریت بودجه شما درآمد خالص یا میزان پولی است که پس از کم کردن هزینههای خود از درآمدتان باقی مانده است. اگر پول بیشتری در اختیار دارید میتوانید از آن برای تفریح و سرگرمی استفاده کنید، اما فقط تا مبلغ مشخصی باید روی آن حساب باز کنید.
شما نمیتوانید با این پول هرکار دلتان خواست انجام دهید، به خصوص اگر پول زیادی ندارید تا در کل ماه را دوام بیاورید. قبل از خرید های بزرگ، مطمئن شوید که این میزان هزینه با هزینههای دیگر تداخلی پیدا نمیکند.
هرگونه صورتحساب ماهانه تکراری را متعهد نشوید
فقط به این دلیل که درآمد و پول کارت اعتبار شما برای وام مشخصی کفایت می کند، به این معنا نیست که باید آن را هزینه کنید. بسیاری از افراد بی تجربه تصور میکنند که بانک آنها پرداخت خریدهایی که با کارت اعتباری خود انجام میدهند یا وامی که قادر به پرداخت آن نیستند را برعهده میگیرد.
بانک فقط درآمد شما و بدهیهای موجود در گزارش اعتبار شما را میداند، برای همین هیچگونه تعهد دیگری ندارد که بتواند مانع از انجام به موقع پرداختهای شما شود. این تصمیم بر عهده شماست که براساس درآمدتان قادر به پرداخت هزینههای ماهانه و سایر تعهدات ماهانهتان هستید یا خیر.
مطمئن شوید که مناسبترین قیمت را برای هرچیز پرداخت میکنید
می توانید قیمت ها را مقایسه کنید و مطمئن باشید که کمترین قیمت را برای محصولات با کیفیت و خدمات یکسان پرداخت میکنید. همیشه به دنبال تخفیف، تسهیلات و گزینه های ارزانتر باشید.
صرفه جویی در خریدهای بزرگ
هنگامی که با خریدهای بزرگ ملزومات مهمتر خود را خرید میکنید، به خودتان برای ارزیابی زمان دهید که آیا این خرید ضروری است و آیا زمان کافی را برای مقایسه قیمت ها اختصاص دادید یا خیر.
با پس انداز کردن به جای استفاده از اعتبار فعلی، از پرداخت سود در خرید خودداری میکنید و اگر به جای سرباز زدن از پرداخت صورتحساب یا تعهداتتان برای آن پول پس انداز کنید، لازم نیست با عواقب متعدد پرداخت نکردن آن صورتحسابها دست و پنجه نرم کنید.
خریدهای کارت اعتباری خود را محدود کنید
کارتهای اعتباری بدترین دشمن افراد ولخرج هستند. هنگامی که پول نقدتان تمام میشود، معمولا بدون توجه به اینکه آیا توانایی پرداخت را دارید یا نه، فورا به کارتهای اعتباری خود مراجعه میکنید.
در برابر وسوسه برای استفاده از کارتهای اعتباری خود برای خریدهایی که امکان پرداخت آن را ندارید، مقاومت کنید؛ خصوصاً در مورد کالاهایی که واقعاً نیازی به آنها ندارید.
درست هزینه کردن را تمرین کنید
در ابتدا، ممکن است شما عادت نداشته باشید که بتوانید برای هزینه های خود برنامهریزی کنید و خریدهای خود را بیشتر کنترل کنید.اما هرچه بیشتر این عادات را به بخشی از زندگی روزمره خود تبدیل کنید، مدیریت بودجه و پول برای شما آسانتر میشود و وضعیت مالی شما رو به بهبود خواهد رفت