آشنایی با سطوح زبان آلمانی
اهمیت تعیین سطح زبان آلمانی
یکی از سوالات و کنجکاویهای ذهنی زبانآموزان آلمانی، پی بردن به سطوح زبان آلمانی آنها است. مطالعه مداوم مواد آموزشی همچون کتاب، نرمافزار آموزشی و .. پس از مدتی شما را نسبت به شناخت توانایی زبان آلمانی خود کنجکاو میکند. در این موقعیت شما نیز میخواهید بدانید بر طبق چه معیار و امتحانی میتوانید دانش زبانی و سطح زبان آلمانی خود را بشناسید. در این مقاله بسیار کوتاه ما قصد داریم به معرفی قوانین حاکم بر تعیین سطوح زبان آلمانی و مفاهیم مربوط به آن را توضیح دهیم.
استاندارد زبانی بینالمللی برای تعیین سطوح زبان آلمانی
حتما شما نام بسیاری از آزمونهای معتبر را برای تعیین سطوح زبان آلمانی یا سایر زبانهای بینالمللی شنیده اید و یا با آنها آشنا هستید. آزمونهای بینالمللی مانند آیلتس و تافل در زبان انگلیسی و تومر در زبان ترکی استانبولی و… تنهاچند نمونه از مواردی هستند که از استاندارد جهانی پیروی میکنند. بهتر است بدانید که همهی آزمونهای بینالمللی و کشوری زبان خارجه از یک مجموعه استاندارد خاصی پیروی میکنند.
مقاله پییشنهادی : بهترین روش یادگیری زبان آلمانی در خانه
یک نمونه از آن آزمونهای استاندارد زبان، توسط شورای اتحادیه اروپا تدوین شده است. هدف آن بررسی دانش زبانی داوطلبان پناهندگی در اروپا بود. نام این استاندارد آزمون را (Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment) قرار دادهاند که به معنای (چارچوب مرجع مشترک اروپایی برای زبانها: یادگیری، آموزش، ارزیابی) است. به اختصار کلمه (CEFR) را به کار میبرند. تمامی آزمونها بینالمللی برطبق این چارچوب بینالمللی، تدوین و تصحیح میشوند. لازم به ذکر است که زبانشناسان و اساتید با تجربه در طول چندین دهه در افزایش کیفیت سوالات تلاش چشمگیر نمودهاند.در دورههای بعد نیز در راستای تعیین سطوح زبان آلمانی و سایر زبانهای مختلف دنیا، چارچوب و قالبهای جدیدی مانند EALTA ،ALTE ،CELC ،TELC ارائه شده است. در میان آنها آزمون های CEFR به میزان گستردهتری شناخته شده است.
آشنایی با تعیین سطوح زبان آلمانی
با در نظر داشتن موازین آزمونی استاندارد CEFR و بر اساس نتایج حاصل از آزمون، زبانآموزان را در شش جایگاه متفاوت قرار دارند که هر یک تعریف مختص خود را دارد. به بیان کوتاه، شرکتکنندگان آزمون زبان آلمانی با اخذ امتیاز A (سطح ابتدایی) امتیازB (سطح متوسط) امتیازC (سطح پیشرفته) تعلق میگیرد. هر یک از این سطوح زبان آلمانی، توانایی خاصی را در زبانآموز آشکار میکند. بر طبق نتیجه آزمون، مدرک زبان آلمانی به وی تعلق میگیرد. همچنین باید اشاره کرد که آزمون زبان آلمانی در هر یک از این سطوح زبانی دارای سوالات و اهداف خاص خود است.
شرح نتایج آزمون زبان آلمانی
سطح زبانی A1 : ابتدایی و پایینتر
کسانی که در هنگام اعلام نتیجه آزمون زبان آلمانی در این سطح قرار میگیرند. پس از یادگیری مفاهیم این مرحله، قادر هستند عبارات ساده و روزمره را درک کنند و در مکالمات خود استفاده کنند. شما میتوانید خود را معرفی کنید. اطرافیان خود را به دیگری معرفی کنید. به سوالات کوتاه، جوابهای کوتاه بدهید. راجع به جزئیات سوال کنید. به بیان دیگر، اگر فرد مقابل آهسته و شمرده صحبت کند، میتوانید به سوال او پاسخ دهید.
سطح زبانی A2 : تسلط زبانی پایه
شما اگر بتوانید نمره بالاتری از سطح پیشین کسب کنید، در سطح زبانی A2 قرار خواهید گرفت. شما اکنون میتوانید برخی عبارات ساده اما پرکاربرد را استفاده کنید. شما میتوانید عبارات را بر حسب موقعیت خود انتخاب کنید. (مثلا در موقعیت کلاس درس، از کلمات و عبارات ساده محیط کلاس استفاده میکنید.) همچنین در هنگام صحبت راجع به موضوعات ساده مانند آبوهوا، به سوالات پاسخ دهید یا پرسش خود را مطرح کنید. به همین صورت اطلاعات ساده درباره موضوعی ارائه دهید که غالبا از چند جمله کوتاه تشکیل میشود.
مقاله پییشنهادی : معرفی چند فیلم آلمانی برای یادگیری زبان
سطح زبانی B1: پیش از متوسط
با شرکت در آزمون زبان آلمانی و قرار گرفتن در سطح زبانی فوقالذکر، شما تسلط بیشتری نسبت به مراحل قبلتر از خود نشان میدهید. داوطلبان در این سطوح زبان آلمانی، نکات اصلی جملات و گفتار نسبتا ساده را میفهمند. همچنین در محیط مدرسه، کاری و… جملات پیچیدهتری نسبت به قبل استفاده میکنید. با ارائه توضیح بیشتر در باب برخی مسائل، بهتر میتوانید از بروز سوءتفاهم پیشگیری کنید.
در هنگام صحبت یا نوشتن دربارهی علاقه و سرگرمی خود، جملات ساده و مربوط به موضوع را به کار میگیرید. شما با دریافت این مدرک زبان، میتوانید دربارهی تجربیات، حوادث روزمره، امید و آرزوهای خود بیشتر صحبت کنید. اگر در آزمون زبان آلمانی در این سطح زبانی قرار گرفتید، شما آمادگی شرکت در آزمون مربوط به مدرک زبان آلمانی ZD (Zertifikat Deutsch) را دارید.
سطح زبانی B2 : متوسط
اکنون شما در سطحی از زبان آلمانی قرار دارید که نکات اصلی متون پیچیده آلمانی را درک میکنید. این متون دربارهی موضوعات واقعی یا ذهنی مانند مفاهیم نظری پرکاربرد در زمینه رشتهی تحصیلی میتواند باشد. شما در این سطح از زبان آلمانی با صدایی شیوا و رسا، بدون لکنت یا هر مشکل دیگر زبانی به بیان صحیح جملات با تلفظ و آهنگ خاص آن بپردازید. همچنین با بومی زبان آلمانی (NATIVE) به راحتی صحبت کنید. در هنگام صحبت نیز روند مکالمه را دنبال کنید یا به عبارت دیگر با وجود ندانستن واژه یا عبارتی خاص به منظور گوینده پی میبرید.
در هنگام نوشتن مطلب، شما قادر هستید موضوعی را با دقت بررسی و به جزئیات بسیار آن از دیدگاه مختلف بپردازید. مزایا و معایب موضوع متن را به دقت برشمارید. در چنین حالتی خود را اماده شرکت در آزمون زبان آلمانی مانند ZDF و ZMP خواهید یافت که به ترتیب مخفف عبارات زیر میباشد. (Zertifikat Deutsch fur den Beruf) ،(Zentrale Mittelstufenprufung).
سطح C1 : متوسط بالاتر
اگر شما هم در آزمون تعیین سطح زبان آلمانی، در این سطح قرار گرفتید به معنی آن است که میتوانید مفاهیم بسیاری را درک کنید. شما میتوانید متون بلند و گسترده را بفهمید و به معنی ضمنی متون مختلف علمی یا ادبی پیببرید. در این سطح شما قادر خواهید بود به طور روان صحبت کنید. به سادگی انواع عبارات و واژگان را در هنگام صحبت به خاطر خواهید آورد. اگر در محیط گوناگون قرار گرفتید، میتوانید به طور موثر و مفید از دانش زبانی خود استفاده کنید.
از لحاظ توانایی زبانی، شما میتوانید جملات خوش ساختار، را با بیان روشن در موضوعات مختلف و پیچیده به کار بگیرید. در نوشتن متون مختلف، از الگوهای مشخص و دستوری پیروی خواهید کرد و کلمات ربط را به درستی استفاده خواهید کرد. در چنین حالاتی از شما انتظار میرود در آزمون ربان آلمانی قبول شده و مدرک زبان آلمانی ZMP را دریافت کنید.
مقاله پییشنهادی : معرفی بهترین کتاب گرامر زبان آلمانی
سطح C2: سطح زبانی پیشرفته
هنگامی که در آزمون تعیین سطح زبان آلمانی شرکت کردید و در این سطح قرار گرفتید. شما قادر خواهید بود هرآنچه که به زبان آلمانی میشنوید یا میخوانید را بفهمید. اگر متنی را به زبان آلمانی مطالعه نمودید، قادر خواهید بود آن را به طور خلاصه به همراه بیان اطلاعات اصلی متن بیان کنید. در هنگام قرار گرفتن در محیط بسیار رسمی یا دوستانه به راحتی خود را معرفی خواهید کرد. در صورت تمایل می توانید در برخی آزمونهای المانی مانند (KDS،GDS ، DSH ، ZOP) شرکت کنید.
تعیین چاچوب مشخص از سوی نهاد بینالمللی، تعریفی مشخص از نتایج آزمون زبان آلمانی به دست میدهد. این نتایج نه تنها در تعیین سطح داوطلب موثر است بلکه دیدگاهی روشن نسبت به توانایی زبانی و دانش زبانی زبانآموز ارائه میدهد. در نتیجه چنین آزمونهایی، داوطلبان مسیر مشخصتری برای اخذ مدرک زبان آلمانی طی میکنند.
کدام یک از سطوح زبان آلمانی را باید هدف خود قرار دهیم؟
بطور کلی امتجان سطح B در ایران متقاضی بیشتری دارد. مدرک B2 برای گرفتن ویزای تحصیلی آلمان نیز ضروری است. همچنین بیشتر دانشگاههای آلمان از دانشجویان خارجی خود مدرک زبان B2 را میخواهند. البته مدرک زبان مورد نیاز به شرایط دانشگاه مقصد بستگی دارد و دانشگاههایی نیز هستند که مدرک B1 یا سطوح زبان آلمانی بالاتر را میپذیرند.