سیو سود در بورس به زبان ساده
نحوه سیو سود در بورس :
کاهش ریسک در معاملهگذاریهای سهام بورس یکی از کلیدیترین استراتژیهای معامله است که تمامی معاملهگران از این استراتژیها آگاه هستند. سیو سود یکی از راهکارهای محدود کردن ریسک محسوب میشود که از فرمول خاصی برخوردار است. افراد قبل از سرمایهگذاری با یادگیری چندین تکنیک خاص از قبیل سیو سود قادر خواهند بود از زیان مازاد در این سرمایهگذاریها جلوگیری کنند.
درست است که آموزشهایی از قبیل تحلیل بنیادی و تکنیکال و یا سایر آموزشهای بازار بورس میتواند افراد را در مورد بهترین زمان فروش سهام یاری کنند و باعث شوند افراد خرید و فروش هوشمندانهای در سهام داشته باشند اما برخی از مسائل از قبیل تغییر سیاستهای آنی اقتصادی و یا ایجاد شرایط محیطی متفاوت سبب میگردد خرید سهام مطمئن همچنان از ریسک بالایی برخوردار باشد. برای محدود کردن ریسک موجود در خرید و فروش سهام شرکتهای کوچک و متوسط بهترین راهکار ممکن سیو سود در بورس است.
آشنایی با استراتژی سیو سود:
برای آشنایی با استراتژی سیو سود ابتدا لازم است از ماهیت فروش سهام و انجام ریسک مطلع باشید. تریدرها با کمک تحلیلهای بنیادی عرضه اولیه کمپانیهای خاصی را خریداری میکنند یا با کمک تحلیل تکنیکال سهام کمپانی را خریداری میکنند. تمامی سهامهای موجود در سبد سرمایهگذاری بایستی روزی به فروش برسند. ریسککردن هم در خرید سهام و هم در فروش سهام نهفته است اما با دانش کافی و آشنایی به استراتژیهای محدودسازی ریسک مانند سیو سود میتوان میزان آن را به حداقل رساند و سهام را در بهترین زمان ممکن به فروش رساند.
در زبان ساده سیو سود به معنای فروش سهام در زمانی است که مقدار سود مورد نظر برای سهامدار حاصل شده باشد. در حقیقت فروش سهام زمانی صورت میگیرد که ریسک از دست دادن سود حاصل شده به کمترین میزان خود برسد، به این کار سیو سود میگویند اما در حالت تئوری پیشبینی این میزان آسانتر از حالت عملی است و برای کسب این دانش افراد بایستی تجربه کافی به دست بیاورند. محاسبه سیو سود فرمولهای خاصی دارد که در این بخش به طور کامل آن را آموزش خواهیم داد و جزئیات ریز در مورد بکارگیری این فرمولها را ارائه خواهیم داد.
بازار بورس از جمله ریسکپذیرترین بازارهای سرمایهگذاری است که میتواند سود یا زیان کلانی برای فرد به همراه داشته باشد. البته بازار بورس ایران در چندین سال گذشته از رشد بالایی برخوردار بوده است ولی افراد باید با دانش کافی وارد این بازار پرریسک شوند و قادر باشند ریسک موجود را به حداقل برسانند. برای آشنایی با محدودسازی ریسک در خرید و فروش سهام در بازار بورس ایران این بخش را تا آخر مطالعه کنید.
سیو سود چیست؟ چگونه سیو سود کنیم؟
سیو سود به چه معناست ؟ سیو سود در حالت عامیانه یعنی رسیدن به سود ذهنی منتج شده از روابط بنیادی و تکنیکال. با رسیدن به این میزان رشد قیمت سخت به وقوع خواهد پیوست و در نتیجه دیگر نیازی به صبر اضافی و طمع در خرید سهام نیست و بهترین گزینه، فروش سهام در این حالت میباشد. این کار سبب میشود معاملهگر با بیشترین میزان سود ممکن از سهام خارج گردد.
برای اطلاع از بهترین زمان سیو سود بایستی به نکات زیر توجه کنیم:
زمان مناسب سیو سود زمانی است که معاملهگر همچنان به آینده سهام دید مثبتی دارد و انتظار افزایش قیمت را دارد.
اما در ریاضی وضعیت فرق دارد و تحلیلهای بنیادی و تکنیکال کاهش قیمت را به فرد نشان میدهند و زمان مناسب آن را بازگو میکنند.
به دلیل نیاز مالی افراد به دنبال فروش سهام خود هستند اما برای این کار امروز فردا میکنند. با استناد به تحلیل تکنیکال بهترین زمان سیو سود به دست میآید و فرد میتواند بالاترین میزان سود را از فروش سهام کسب کند.
برای آموزش اینکار بایستی دیدگاه زمانی سهام خریداری شده مشخص گردد. سرمایهگذاری کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت دارای استراتژیهای متفاوتی هستند و هر کس بایستی بنابر این دیدگاهها عمل کند.
دیدگاه کوتاهمدت:
در این استراتژی افراد سهام خریداری شده را در بازه زمانی ۳ هفته تا ۳ ماه انتخاب میکنند و در نتیجه در این بازه بایستی برای فروش اقدام کنند. اما برای یافتن زمان مناسب سیو سود بایستی به ابزارهای تحلیل تکنیکال استناد کرد. بر اساس دو ابزار حمایت و مقاومت میتوان برای خرید و فروش سهام اقدام نمود. پس از استفاده از این دو ابزار بر روی سهام مورد نظر، خرید سهم بر روی حمایت سهم انجام شده و فروش آن بر روی مقاومت صورت میگیرد.
دیدگاه میان مدت :
سرمایهگذاری میان مدت بازه زمانی ۲ ماه تا ۶ ماه را دارا است. برای افرادی با این دیدگاه دو راه پیشرو است:
اولین راه مناسب افراد با ریسکپذیری متوسط است. این افراد بایستی سود سهام را فروخته و اصل سرمایه را نگهداری کنند.دومین راه مخصوص افراد با ریسکپذیری پایین است که در این روش اصل سرمایه به فروش میرسد و با نگهداری سود سیو سود انجام میگردد.یکی از جزئیات حائز اهمیت در این دیدگاه این مسئله است که افرادی که قصد دارند سهام را نگهداری کنند و از آینده مثبت سهام باخبر هستند، با تاکید بر روی نقطه حمایت میتوانند همچنان سهام مورد نظر را خریداری کنند.
دیدگاه بلند مدت:
این دیدگاه زمانی بازه ۶ ماه تا یک سال را شامل میشود. با خرید چنین سهمی بایستی تریدرها بدانند که نوسانات قیمتی کوتاهمدت در سیو سود تاثیری ندارد و میتوانند با اندکی صبر در طولانی مدت به هدف قیمتی خود برسند. در این حالت فروش سهم اصلا اتفاق نمیافتد و افراد در بلند مدت سیو سود قابل توجهی خواهند داشت در کنار اینکه اصل سرمایه آنها نیز ارزش ذاتی بالایی پیدا میکند.
فرمول محاسبه سیو سود در بورس:
بغیر از سه فرمول سیو سود ارائه شده در بالا، استراتژیهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند:
یکی از کلیدیترین فرمولهای حفظ سیو سود توجه به صف خرید سهام مورد نظر میباشد. در صورت اینکه سهام در صف خرید قفل بوده و همچنان روند صعودی را طی کند، عاقلانه است سهم را نفروشید. پس از ریزش صف خرید میتوان در این زمان اقدام به سیو سود سهم نمود.
دومین راهکار حفظ سیو سود زمانی است که سهم به مقاومت برسد اما از روند آن مطمئن نبودید، میتوانید یک پله سود خود را ذخیره کنید. برای این کار نصف سهام را بفروشید و سپس منتظر روند سهام باقی مانده باشید. اگر سهام روند نزولی داشت با رسیدن به حد ضرر خود اقدام به فروش کنید. در چنین مواقعی سود حاصل از فروش سهام باقی مانده امکان دارد قیمت خرید را جبران کند. به هر حال ریسک این استراتژی اندکی بالاتر است.
پس از رسیدن به سیو سود بهترین کار ممکن چیست؟
بهتر میدانید که بازار بورس درگیر نظرات و علایق افراد است اما پس از سیو سود مناسب و رسیدن به هدف قیمتی، استراتژی زمانی شما حرف اول را میزند. اگر اهداف بلند مدت دارید بهتر است سود و اصل سرمایه را با هم نگهداری کنید و منتظر بمانید تا در آینده سود کلانی با رشد شاخصهای اقتصادی نصیب شما گردد.
اما اگر به فکر سرمایهگذاری در بازارهای دیگر هستید یا میخواهید سهام کمپانیهای دیگر را امتحان کنید، تنها سرمایه اصلی را سیو کرده و با فروش سود در نقطه حمایتی دیگر وارد شوید و به فکر گسترش سبد سرمایه خود باشید. تنوع در سبد سرمایه یکی از کلیدیترین مباحث آموزش بورس است که در آموزش مبتدی بورس آن را خواهید آموخت.
رازهای کلیدی نحوه سیو سود :
آن دسته از سهامی را در دسته سیو سود قرار دهید که بیش از حد انتظار رشد کرده باشد.خرید سهام از شرکتهای حقوقی عرضه کنندهای که دارای تزلزل زیادی هستند، بهترین دسته سیو سود میباشد.
اینکار میتواند به صورت توالی صورت بگیرد. بر فرض مثال میتوان در یک روز ۳۰ درصد، در روز دیگر ۴۰ درصد و در روز بعدی ۳۰ درصد سود کرد. لازم نیست که حتما سیو سود با فروش کلی سهام صورت بگیرد. گاهی اوقات فروش نصف سهام و نگه داشتن نصف دیگر به سود کلان معاملهگر ختم خواهد شد. بازار بورس یک بازار آنی است و هر روز میتواند اتفاقات منحصر بفردی در آن رخ دهد. بنابراین بهتر است سیو سود به طور متوالی انجام شود.با انتشار خبرهای منفی از کمپانی به فکر ذخیره کردن سود باشید و خوش بینانه به این اخبار نگاه نکنید. گاهی اوقات نگرانی میتواند برگ برندهای برای سیو سود باشد.
در دو وضعیت کلیدی سیو سود حتمی است و خریدار بایستی به فکر فروش سهام باشد. این دو وضعیت کلیدی عبارتند از:
- خروج نقدینگی از بازار
- رشد سریع و فراتر از حد ممکن بازار و وجود طمع زیاد در آن.
اصلیترین فرمول محاسبه سیو سود در کسب دو مهارت خلاصه میشود: دوری از معاملات زیانده و محافظت از معاملات سودآور. اغلب افراد به فکر پیدا کردن معاملات پربازده و ثروتمند هستند و از مهارت سیو سود آگاهی ندارند. حرص و طمع زیاد در این افراد باعث میشود که به یکباره سودهای کلان را از دست بدهند. در بازار بورس شاهد وجود چنین افرادی بودهایم. برای محدود کردن کاهش ریسک و دوری از چنین حرصی بهتر است چند مهارت زیر را به دست آورید تا بتوانید تمرین سیو سود را انجام داده و ثروت چشمگیری داشته باشید.
بسیاری از معاملهگران در بازار به فکر محافظت از معامله پربازده خود نیستند و این حقیقت در گرو عادت بد آنها یعنی حرص در برابر سیو سود صورت میگیرد. بهتر میدانید که یکی از مهمترین حالت عملکرد در بازار بورس حالت تدافعی است اما اغلب افراد به دلیل وسوسه و حرص این حالت را فراموش میکنند و در نتیجه از بازار ضربه میخورند.
“رفتار دفاعی” و “دور ماندن از دردسر” از جمله اصطلاحات رایج تالار بورس میباشد بدین معنی که افراد با ایجاد ضرر در یک روز به فکر اتخاذ حالت دفاعی هستند و میخواهند ضرر خود را به کمترین میزان ممکن برسانند. همانطور که در بخشهای قبل مشاهده کردید این رفتار تنها برای کسانی اتفاق میافتد که با مفهوم سیو سود آشنایی ندارند و یا در دنیای واقعی به آن عمل نمیکنند.
نحوه سیو سود در متاتریدر :
تثبیت سود در معامله در متاتریدر یکی از مهمترین بخشهای حضور در معاملات پرسود است. بسیاری از کاربران متاترید در مورد سیو سود در این محیط آگاهی ندارند. در این بخش تثبیت سود در بخشی از معامله متاتریدر آموزش داده میشود. اغلب اوقات بسیار پیش آمده است که وارد معاملهای شدهاید که به حد سود اول خود رسیده است اما بر اساس تحلیلهای بنیادی ریسک قابل توجهی در بازار وجود دارد و ممکن است برای بازه زمانی افول قیمت سهام در بازار رخ دهد. بهترین استراتژی ممکن در چنین شرایطی استراتژی فروش بخشی است. در این کار در حقیقت یک معامله را به چند معامله با سایز کوچکتر تقسیم میکنید.
فرض کنید با حجم دو لات وارد محیط متاتریدر شدهاید و به فکر سیو سود هستید. برای این کار بهتر است نصف این میزان یعنی یک لات را به فروش برسانید و اصطلاحا آن را تثبیت سود کنید و لات بعدی را باز نگه دارید. حتی در روزهای بعدی میتوانید لات باقی مانده را دوباره تقلیل دهید و آن را به چند معامله دیگر تقسیم کنید. آنچه که با این کار شامل معاملهگر میشود کاهش میزان ریسک است. در حقیقت با بستن یک لات میزان قابل توجهی سود نصیب فرد شده و از سوی دیگر وی همچنان در بازار حضور دارد و میتواند به انجام معامله در قیمتهای بازار فعلی ادامه دهد و در بلند مدت به هدف قیمتی رسیده و سودآوری را همچنان نصیب خود کند.
برای بستن بخشی از معامله خود بایستی ابتدا به صفحه Trade بروید و روی معامله مورد نظر خود دو بار کلیک کنید تا پنجره Order باز شود. سپس در این صفحه از زبانه Type گزینه Market Execution را انتخاب کرده و در قسمت Volume میزان نصف معامله خود را وارد کنید و در پایان گزینه Close را بزنید. به یاد داشته باشید در قسمت حجم معامله تنها نصف معامله خود را میتوانید وارد کنید و قادر نخواهید بود روش پلهای را انتخاب کرده و برای معامله خود چند ضرر یا چند حد سود انجام دهید. این کار در پلتفرم متاتریدر ممکن نیست.
منبع:
- شرکت سبدگردان هدف
- بورس۲۴
- خانه سرمایه